Az új MINI Cooper benzinmotorral: az új MINI Cooper C és az új MINI Cooper S

A MINI Cooper ötödik generációja karizmatikusságát maximálisan megtartva áll ki az egyszerűség mellett. Jellegzetes karosszériaarányai a brit prémiumgyártó legendás történelmét idézik és a látványos hűtőráccsal együtt összetéveszthetetlen kisugárzást garantálnak. Az utasteret minimalista kialakítás, megannyi digitális innováció és átfogó felhasználói élmény jellemzi.

Új modellcsaládjában a MINI a benzinmotoros MINI Coopert a C típusjelzéssel, megnövelt teljesítményű testvérmodelljét pedig S típusjelzéssel illeti. Az új háromajtós MINI magával ragadó hajtáslánc-palettája egy háromhengeres és egy négyhengeres, kiváltképp hatékony benzinmotorral bővül, amelyek a márka által fémjelzett gokartos vezethetőség jól ismert formáját váltják valóra. Az új MINI Cooper minimalista formanyelve lélegzetelállító letisztultság mentén hordozza a márka hagyományos értékeit.

„A MINI-nél a választás szabadsága azt jelenti, hogy a tisztán elektromos meghajtású modellek mellett olyan alternatív hajtáslánc-változatokat is kínálunk, mint például az új, benzinmotoros MINI Cooper. A nóvum ideális választás azon ügyfeleinknek, akik úgy keresik a klasszikus háromajtós MINI-t, hogy közben nagyra értékelik a belsőégésű erőforrás tradicionális teljesítményét és jellegzetes hangzását” – fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

Az utastér a MINI hamisítatlan stílusjegyeire, a minimalista kialakításra és az új anyagokra összpontosít. Az átfogó felhasználói élményről olyan technikai innovációk gondoskodnak, mint a MINI 9.0 operációs rendszer, az új MINI vezetési üzemmódok (MINI Experience Modes) és a megannyi digitális funkció.

Két erőteljes hajtáslánc-változat

150 kW / 204 lóerő maximális teljesítmény és 300 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes, négyhengeres benzinmotorjával az új MINI Cooper S (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,1 – 6,7 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 138 – 150 gramm / km) 6,6 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra. A 115 kW / 156 lóerő maximális teljesítményre és 230 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes, háromhengeres benzinmotorral dolgozó MINI Cooper C (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,9 – 6,5 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 133 – 146 gramm / km) ugyanezt 7,7 másodperc alatt abszolválja.

Az új MINI Cooper kerékfelfüggesztéseit és lengéscsillapítását az agilis vezethetőség szempontjai szerint tervezték meg és hangolták tökéletesre a mérnökök. A MINI mérnökien precíz, közvetlen kormányműve erőteljes fékrendszerrel párosul, amely kivételesen magas szintű vezetési élményt, biztonságot és kényelmet garantál.

A karosszéria: ikonikus stílusjegyekkel megfűszerezve

Letisztult formanyelvével és kompakt jármű-sziluettjével az új MINI Cooper a brit prémiummárka alapötletét testesíti meg: a minimális alapterületen kínált maximális vezetési élményt. Az új formanyelv átfogó minimalizmusa a karosszéria letisztult felületeinek egészét áthatja. A háromajtós MINI modellek jellegzetes karosszériaarányáról a rövid túlnyúlások, a rövid motorháztető és a hosszú tengelytávolság egysége gondoskodik.

Szemből nézve a markáns kontúrral megrajzolt, nyolcszögletű hűtőrács minden korábbinál intenzívebben határozza meg a MINI Cooper frontrészét. A légbeömlők között található keresztmerevítőben a BMW Group eddigi legkisebb radarszenzorja kapott helyet. Az intelligens vezetést támogató rendszereket és a nagyobb biztonságot összesen tizenkét ultrahangos szenzor segíti. A vízszintesen futó, LED-technológiás nappali menetfények az alapfelszereltség részei. Az összetéveszthetetlen megjelenésről egyedi világítási módok és újratervezett mátrix hátsó lámpák gondoskodnak.

Az egyedi világítási módok speciálisan megkomponált üdvözlő és elköszönő animációval kezdődnek, illetve végződnek.

Az utastér: klasszikus, innovatív, MINI

A MINI Cooper elegáns, minimalista utastér-kialakítását a klasszikus Mini ihlette. Az új kormánykerék, a kör alakú OLED kijelző, az újratervezett kapcsolósor és a műszerfalat borító kéttónusú textilfelületek a tágasság érzését keltik. A modern, bőséges helyet kínáló utastér vonalvezetését ugyancsak letisztultság jellemzi, miközben a panoráma üvegtető végtelen fényárt és barátságos hangulatot garantál. A 60:40 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével a csomagtér alapesetben 210 literes térfogata akár 725 literesre is bővíthető.

A legfőbb vezetési funkciók (a rögzítőfék, a sebességváltó előválasztója, a Start/Stop gomb, a vezetési élménykapcsoló és a hangerőszabályzó) az újratervezett kapcsolósoron közvetlenül elérhetők. A sebességváltó középkonzolra költöztetett előválasztója helyet teremt a vezeték nélküli okostelefon-töltést kínáló Wireless Charging Shelf 2.0 technológiának.

Az új MINI Cooper utasterében még közelebb került a vezetőhöz a MINI Interaction Unit. A kör alakú OLED kijelző prémium minőségű üvegszegéllyel ellátott, vékony érintőképernyőjének átmérője 240 milliméter, kezelési és működtetési logikája pedig az okostelefonokról ismert szabványokat idézi.

A vezetéshez kapcsolódó olyan fontos információk, mint például az aktuális sebesség és az üzemanyag-fogyasztás, a kijelző felső részén jelennek meg. A kezdőképernyőn a funkciók vízszintesen elrendezett ikonok képében találhatók, amelyek lapozó és érintő mozdulatokkal választhatók ki, illetve aktiválhatók. Az OLED kijelző alsó részén a „Navigáció”, a „Média”, a „Telefon” és a „Klíma” menüpontok bármikor közvetlenül elérhetők.

Digitális innovációk az átfogó felhasználói élményért

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI vezetési üzemmódok (MINI Experience Modes) részeként két MINI kivetítő egyedi, a kiválasztott vezetési üzemmódhoz illő színsémákat és mintákat vetíti ki a műszerfalra. Az egyedülálló animáció, az utastéri hangulatvilágítás és a hangdizájn összjátéka a MINI Cooper személyre szabhatóságának új dimenzióit váltja valóra.

A MINI vezetési üzemmódok saját dinamikus háttérrel dolgoznak és a vezető személyes preferenciái szerint választhatók ki. Personal vezetési üzemmódban például a vezetőnek arra is lehetősége nyílik, hogy a MINI okosalkalmazáson keresztül egyénileg kiválasztott képet állítson be a központi kijelző háttereként. A kiválasztott kép meghatározó színeit ezt követően a MINI kivetítő a műszerfal textilfelületeire is kiterjeszti, a műszerfal alsó felén és az ajtókárpitokban pedig ezzel párhuzamosan a domináns színhez igazodó hangulatvilágítás kel életre.

Biztonságos vezetés, nyugodt megérkezés

Az új MINI Cooper fedélzetén számos intelligens vezetést támogató rendszer gondoskodik az utazás biztonságáról és kényelméről. Az alapfelszereltségként kínált Safe Exit funkció folyamatosan figyeli a leparkolt autó környezetét és ajtónyitás előtt figyelmezteti az utasokat, ha közeledő objektumot érzékel. A funkció nem csupán késlelteti a központi zár kioldását, de külső fényjelzésekkel is figyelmeztet a lehetséges veszélyre.

Vezetés közben a MINI Navigációs csomag az opcionális extrafelszereltség részeként valósághű háromdimenziós megjelenítéssel és kiterjesztett nézettel (Augmented View) támogatja a vezetőt, többek között az aktuális forgalmi helyzet megjelenítésével és az elérhető parkolási lehetőségekről szóló információkkal. A kamera- és radaralapú vezetést támogató funkciók a széleskörű Driving Assistant Plus csomag részeként a kormányzás és a sávtartás automatizálásával is képesek fokozni a biztonságot, miközben a távolságtartó automata tempomat a nagyvárosi közlekedés kényelmét emeli új szintre.

Az OLED kijelzőn megjelenő MINI Intelligent Personal Assistant a „Hey MINI” vezérszavak kimondásával aktiválható. A technológia háromdimenziós megjelenítéséhez a felhasználók a MINI modell stilizált ábrázolását és a rajongók által jól ismert Spike megjelenítését is választhatják. A gördülékenyebb interakció érdekében a szóbeli megszólalásokat és hangutasításokat a rendszer azonnal feldolgozza és megjeleníti a központi kijelzőn. A vezető így a navigációs rendszert, a telefonálást, a szórakoztató rendszereket és számos más járműfunkciót is játszi könnyedséggel vezérelhet.

Az innovatív MINI Digital Key Plus funkció a MINI ügyfelének okostelefonján keresztül biztosítja a kényelmes és személyre szabott járműélményt. Az okostelefon ez esetben kulcsként viselkedik és lehetővé teszi az autó ajtajainak automatikus nyitását. Az első és a hátsó lámpák üdvözlőfénye megkezdődik, amint a vezető az autótól számított három méteren belülre érkezik, majd az ajtók az utolsó másfél méteren automatikusan ki is nyílnak. A digitális kulcs más felhasználóknak is átadható, az autó pedig mindegyik felhasználó esetében a személyes preferenciái szerint elmentett járműbeállításokat aktiválja.

Négy felszereltségi szint a még nagyobb egyediségért

Az Essential, Classic, Favoured és JCW felszereltségi szintek átfogó személyre szabhatóságot garantálnak. Az új MINI Cooper C és az új MINI Cooper S modellpárosa a felszereltségi szint függvényében más-más karosszériafényezési árnyalatokban ragyoghat és eltérő utastéri felszereltségekkel büszkélkedhet.

A karosszériafényezési árnyalatok négyféle tetőfényezéssel hozhatók kontrasztba. A Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés új, Spray-Tech kivitele a Favoured felszereltségi szint exkluzív opciójaként válik elérhetővé, három különböző szín kombinációjával. A 16”, 17” és 18” méretű alumínium keréktárcsák új, aerodinamikailag optimalizált küllődizájnnal is megrendelhetők.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

Világelsőség: szinkronban driftelt két önvezető Toyota

Szintet léptek a Toyota autonóm mobilitási fejlesztései: a vállalat technológiai kutatási központjában a világon elsőként tudták összehangolni két önvezető jármű határtartományon való mozgását. A Toyota Research Institute (TRI) és a Stanford egyetem immár csaknem hét éve működik együtt egy olyan projektben, amely az autóvezetés, a közlekedés biztonságosabbá tételét tűzte ki céljául. Speciális fókuszuk az önvezető […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Hivatalosan is új szakágvezető a hazai rallysport élén

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség egyik legtradicionálisabb, legnépesebb és legnépszerűbb szakágában, a Rallysportban július 09. és 23. között állt idő rendelkezésére a szakágban nevezői licenccel rendelkező MNASZ tagok számára, hogy a szövetség Rally Sport Bizottsága élére új vezetőt jelöljenek. A mai napon kiadott hivatalos tájékoztatás szerint a szakágban a jelölés időpontjában, 83 tagszervezet rendelkezett szavazati […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Még több hely és még nagyobb vezetési élmény: az új ötajtós MINI Cooper S

Az ötajtós MINI Cooper kimagasló funkcionalitásával, innovatív vezetést támogató rendszereivel és hamisítatlan formanyelvével nyűgözi le a vezetés szerelmeseit. A modell összetéveszthetetlen megjelenését az egyedülálló Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés és a Favoured Trim felszereltségi szint exkluzív stílusjegyei hangsúlyozzák tovább, miközben a vérpezsdítő vezetési élményről 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítményre képes, négyhengeres benzinmotor gondoskodik. Az […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom