Bajnoki címekről dönt a Balaton Park Circuit első versenyhétvégéje

A szabadedzésekkel elkezdődött Magyarország legújabb versenypályája, a Balatonfőkajáron található Balaton Park Circuit első hivatalos versenyhétvégéje, a #FirstLap Cup. A közép-európai Forma 4-es sorozat, a Swift Cup Europe és jó néhány hazai túraautós széria zárófordulója ez, így a futamgyőzelmek mellett a bajnoki címekért is megküzdenek a legjobbak.

A Balaton Park Circuit a megnyitása óta privát teszteknek, pályanapoknak és más különleges eseményeknek adott otthont, most pedig egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a létesítmény. Az első hivatalos nemzetközi versenyhétvége, a #FirstLap Cup nyitónapján a tesztelésé volt a főszerep. Egész nap köröztek a pilóták, hogy minél jobban feltérképezzék az új pályát, illetve, hogy megtalálják a tökéletes beállításokat. Ennek fontos szerepe lesz már szombaton is, hiszen a reggeli időmérőket követően már nem sok lehetőségük lesz a csapatoknak a finomhangolásra, a délutáni futamokon már a pontokért folyik majd a küzdelem.

A FIA Forma 4 közép-európai sorozatában három verseny vár a résztvevőkre Balatonfőkajáron, a bajnoki címre pedig matematikailag még hárman esélyesek. Közülük a legkevesebb sansza a svájci Michael Sauternek van, akinek a hibátlan teljesítmény mellett riválisai balszerencséjére is szüksége lenne az összetett győzelemhez. Ennek azonban nincs túl nagy realitása, inkább a bajnokság első két helyezettje között várható szoros csata. Sauter honfitársa, Ethan Ischer mindössze 9 ponttal áll a holland Reno Francot mögött, így az ő párharcukban még bármi megtörténhet a három futam alatt. És a nézők egy hazai versenyzőnek is szurkolhatnak majd, ugyanis a mezőny tagja a 18 éves Michl Olivér is.

Érdekesnek ígérkezik a Suzuki Swift Cup Europe is, ahol 28 pilóta várja majd a rajtrácson, hogy kialudjanak a piros lámpák. Ebből 19-en az 1.4 turbó kategóriát képviselik, a bajnoki címhez a legközelebb Christoph Zellhofer jár. Az osztrák versenyző 35 pontos előnnyel kezdi a hétvégét. Az 1.6-os kategóriában hét hazai versenyző küzdhet meg egymással és a külföldi vetélytársakkal a dobogós pozíciókért, az eddigi eredmények alapján György Balázs, Burkus Egon vagy épp Keller Vince is odaérhet az első három hely valamelyikére.

Minden kategóriára érdemes lesz figyelni a hazai nézőknek, hiszen magyar érdekeltség mindenhol lesz. Michl Olivér és a 13 suzukis résztvevő mellett Tim Gábor, Amrein Roland és Hatvani Bálint a GT/TC kategóriában áll rajthoz.

A #FirstLap Cup programja szombaton 10 órakor az időmérő edzésekkel, majd délután és vasárnap a futamokkal folytatódik. Az érdeklődők ingyenesen léphetnek be a pálya paddockjába és a Lavender Étterem teraszára, ahonnan testközelből élvezhetik a versenyeket. A részletes programot ITT tekinthetik meg.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom