Brutális Priust villantott a Toyota Le Mansban

A Toyota versenyistállója, a TOYOTA GAZOO RAcing a Mazdával és a Japán Nemzeti Turisztikai Szervezettel közösen rendezik meg a „Japán. Végtelen felfedezés.” – néve keresztelt kiállítást a Le Mans 24 órás verseny századik évfordulóján. Ennek részeként a Toyota mérnökök egy meglepetéssel is készültek: a „Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition” is bemutatkozott a legendás verseny tiszteletére.

A TOYOTA GAZOO Racing bemutatta a „Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition” koncepcióautót a „Japán. Végtelen felfedezés.” közös kiállítás keretein belül, amelyet a Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet a Mazda és a Toyota versenyistállója rendezett a gyártói faluban a Le Mans 24 órás verseny századik évfordulója alkalmából. Az új koncepcióautó a legendás Le Mans-i verseny előtt tiszteleg.

A „Japán. Végtelen felfedezés.” a Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet kezdeményezése, amelyet a Mazdával – amely 1991-ben az első japán gyártóként győzött Le Mans-ban – és a Hosszútávú Világbajnokságot évek óta domináló, Le Mansban sorozatban öt győzelemnél tartó TOYOTA GAZOO Racinggel. A kiállítás – miközben visszatekint azokra a technológiákra, amelyeket a japán autógyártók használtak az autósportok történetében, többek között Le Mans-ban is – bemutatja a karbonsemleges társadalom megvalósításának különböző lehetőségeit, mint például a járművek elektrifikációja, a hidrogénenergia és a karbonsemleges üzemanyagok használata.
A japán táj és kultúra, valamint a Mazda és a Toyota Le Mans-i történetének mangákon keresztül történő közvetítése érdekében – amelyek a modern japán kultúra rendkívül népszerű szimbólumai – a kiállítás falait Masahito Soda mangaművész díszítette, aki a motorsport témájú capeta manga sorozatáról ismert.

„Amióta az eszemet tudom, versenyrajongó vagyok, így számomra a június minden évben különleges hónap. Jó mulatság volt elmélkedni az eddigi emlékezetes jeleneteken és rajzolni, miközben tisztelet itatta át a tollamat. A századik évfordulóját ünneplő nagyszerű Le Mans 24 órás versenynek, a Mazdának (amely az első japán gyártó volt, aki megnyerte Le Mans-t), a TGR-nek (amely a Le Mans és más motorsport-versenyeken aratott győzelmeivel megmutatja a világnak mire képes), és minden versenyzőnek, akik továbbra is inspirálnak minket, azt szeretném üzenni: „Köszönjük szépen!” Sokat tanultam a japán kézműves mesterségből és a kihívások elfogadásából, miközben soha nem adom fel, különösen azóta, hogy mangaművész lettem. Úgy gondolom, hogy ez a verseny minden bizonnyal a lehetőségek világát nyitja meg a karbonsemleges társadalom megvalósítása és a jövő új kihívásainak felvállalása felé. Idén is mindent beleadok, hogy támogassam.” – avat be Masahito Soda.

A Toyota ezen a kiállításon mutatja be először a „Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition” koncepcióautót, amely a legújabb generációs Toyota Priusra épül, és főhajtást jelent Le Mans, valamint a francia Automobile Club de l’Ouest szervezet előtt, amely a verseny szervezője. A koncepciójármű kiváló vezetési élményt tud felmutatni, részben exkluzív keréktárcsáinak és a TOYOTA GAZOO Racing a Hosszútávú Világbajnokságban versenyző GR010 HYBRID versenyautója által ihletett aerodinamikai alkatrészeknek köszönhetően. A Hosszútávú Világbajnokság 5. fordulóján, azaz a Fuji 6 órás hosszútávú versenyen is látható lesz majd az újdonság, és később más eseményeken is részt vesz.

A TOYOTA GAZOO Racing 2012 óta foglalkozik a hibrid elektromos rendszerek fejlesztésével Le Mans-ban és a Hosszútávó Világbajnokság további futamain. Az így megszerzett tudást olyan sorozatgyártású járműveknél alkalmazták, mint a Prius, amely a Toyota hibrid elektromos járműveinek szinonimája. A versenyistálló folytatja a technológiák fejlesztését a fenntartható mobilitási társadalom megvalósítása érdekében azáltal, hogy egyre jobb motorsportokban fejlesztett autókat készít.

„Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition” – főbb felszereltség és adatok:

  • Továbbfejlesztett aerodinamika és tapadás az exkluzív aerodinamikai elemeknek köszönhetően (oldalsó küszöbök, légterelők, nagy hátsó szárny, hátsó diffúzor stb.)
  • Könnyű szénszálas motorháztető
  • Széles nyomtávú felfüggesztés, 235/50R18 hüvelykes gumik és exkluzív aerodinamikus keréktárcsák
  • Extra fényszórók a jobb éjszakai láthatóság érdekében

Kapcsolódó cikkek

Teszt Verdák

Hibrid SUV, ami autó tudott maradni: Nissan X-Trail e-POWER e-Force teszt és videó (2023)

Az egyedülálló hibrid hajtáslánc működése hallatán elsőre kétségeink támadhatnak, de a gyakorlatban egy tökéletesen működő technológia. X-Trail történelem A Nissan X-Trail gyártása 2000-ben kezdődött, a japán gyártó ekkor dobta piacra a középkategóriás SUV első generációját, T30 modellkódon, ami a Párizsi Motor Show-n debütált, akkoriban az Almerával és a Primerával megegyező platformra épült. Több faceliftet, platformváltást […]

Olvass tovább
Race Verdák

Kiss Norbert – A rekordok szezonja

A spanyolországi Jaramában vasárnap zárult a kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing magyar pilótája, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt által is támogatott Kiss Norbert szombaton mindkét futamot megnyerte, és győzelemre készült az EB zárónapján is. Nos az időmérő ezúttal is remekül sikerült, 1:57.685-ös idővel nyerte az edzést a magyar pilóta, aki ezzel rekordot felállítva idén […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Lexus elhozta nekünk a magánrepülők képviselete luxust négy keréken

Új piaci szegmensbe lép a Lexus vadonatúj luxus járműve piacra dobásával. Az új Lexus LM megalkotásakor a fő szempontot a japán Omotenashi, vagyis méltó vendégszeretet vezérelve adta, mely a megcélzott vásárlói réteg legfőbb igénye. A modell négyüléses változata a repülőgépek első osztályát idéző makulátlan letisztultsággal és kifinomultsággal lett megalkotva, tucatnyi részletgazdag utastérfunkcióval kiegészülve, míg a […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom