Dovizioso is belép a MotoGP legendái közé

Egy évvel a visszavonulása után nagy megtiszteltetés éri Andrea Doviziosót. Az olaszok hazai futamán, Mugellóban ugyanis beavatják a MotoGP legendái közé. Valentino Rossi után ő lesz a következő olasz versenyző aki megkapja ezt a megtiszteltetést.

Hosszú és eredményes karrier áll Andrea Dovizioso mögött, ugyanis 2001-ben debütált a 125 köbcentis géposztályban, és egészen 2022-ig a királykategória tagja volt. 2004-ben megnyerte a 125-ös világbajnoki címet Hector Barberát legyőzve, de a mezőnyben olyan nagy nevek szerepeltek, mint Jorge Lorenzo, Casey Stoner és Alvaro Bautista.

Innen felfelé vezetett neki az út, mivel egy kategóriával feljebb lépett. Bár 2005-ben még a bajnoki címért nem tudott harcolni, már itt is az élvonalban versenyzett. Aztán 2006-ban és 2007-ben is Jorge Lorenzóval harcolt a középkategóriás elsőségért, de mindkét alkalommal alulmaradt a spanyollal szemben.

A királykategóriában már a Hondával is jól szerepelt, a Repsol-lal egy összetettbeli harmadik helyet hozott 2011-ben, mégis a Ducatinál érezte magát a legjobban. 2017-ben az utolsó futamig esélye volt a bajnoki címre, amit végül Marc Marquez kaparintott meg. Az ezt követő két évben is a második volt összetettben, de már jóval nagyobb különbséggel zárt Marquez mögött.

A királykategóriában 248 rajt, 15 győzelem, 62 dobogós helyezés, 7 pole-pozíció, 11 leggyorsabb kör és 2583 pont fűződik a nevéhez. Mindezt leírva, cseppet sem kell csodálkoznunk azon, hogy Dovit legendává avatják.

Ő viszont elmondása szerint egyáltalán nem számított ilyen megtiszteltetésre: „Amikor mondták nekem, teljesen meglepődtem, mivel egyáltalán nem vártam ezt. Rendkívül büszke és boldog vagyok, hogy megkapom ezt a kitüntetést és MotoGP legendává válok.”

Fotó: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Utcán

A HARLEY-DAVIDSON® készen áll a magyar utak meghódítására

Budapest, Sopron, Nyíregyháza (2024.04.05-06.) – A Harley-Davidson® márkakereskedések az ország egész területén egy időben és közösen indítják el az idei motoros szezont az Open House rendezvénysorozattal, amit először április 5-6. között tartanak meg minden kereskedésben. A tavasz beköszöntével itt az idő, hogy felkészüljünk a várva várt motoros szezonra és együtt hódítsuk meg a végtelen utakat. […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Motorsport

PitbikeOn Sajtótájékoztató | Tréningek, Pitom értékesítés, Pitbike Szervíz

A pitbike-ok népszerűsége Magyarországon folyamatosan nő, és ez a trend nemcsak a motorosok számának növekedésében, hanem egy alakuló közösségben is megmutatkozik. Ennek hátterében több tényező is áll. Egyrészt a téli időszakban is lehetőség van motorozásra, ami sokak számára vonzó lehetőség a hagyományos motorozási szezonon kívül is. ásrészt a pitbike-ok költséghatékonyan kínálnak egy kivételes élményt, így […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom