Dovizioso is belép a MotoGP legendái közé

Egy évvel a visszavonulása után nagy megtiszteltetés éri Andrea Doviziosót. Az olaszok hazai futamán, Mugellóban ugyanis beavatják a MotoGP legendái közé. Valentino Rossi után ő lesz a következő olasz versenyző aki megkapja ezt a megtiszteltetést.

Hosszú és eredményes karrier áll Andrea Dovizioso mögött, ugyanis 2001-ben debütált a 125 köbcentis géposztályban, és egészen 2022-ig a királykategória tagja volt. 2004-ben megnyerte a 125-ös világbajnoki címet Hector Barberát legyőzve, de a mezőnyben olyan nagy nevek szerepeltek, mint Jorge Lorenzo, Casey Stoner és Alvaro Bautista.

Innen felfelé vezetett neki az út, mivel egy kategóriával feljebb lépett. Bár 2005-ben még a bajnoki címért nem tudott harcolni, már itt is az élvonalban versenyzett. Aztán 2006-ban és 2007-ben is Jorge Lorenzóval harcolt a középkategóriás elsőségért, de mindkét alkalommal alulmaradt a spanyollal szemben.

A királykategóriában már a Hondával is jól szerepelt, a Repsol-lal egy összetettbeli harmadik helyet hozott 2011-ben, mégis a Ducatinál érezte magát a legjobban. 2017-ben az utolsó futamig esélye volt a bajnoki címre, amit végül Marc Marquez kaparintott meg. Az ezt követő két évben is a második volt összetettben, de már jóval nagyobb különbséggel zárt Marquez mögött.

A királykategóriában 248 rajt, 15 győzelem, 62 dobogós helyezés, 7 pole-pozíció, 11 leggyorsabb kör és 2583 pont fűződik a nevéhez. Mindezt leírva, cseppet sem kell csodálkoznunk azon, hogy Dovit legendává avatják.

Ő viszont elmondása szerint egyáltalán nem számított ilyen megtiszteltetésre: „Amikor mondták nekem, teljesen meglepődtem, mivel egyáltalán nem vártam ezt. Rendkívül büszke és boldog vagyok, hogy megkapom ezt a kitüntetést és MotoGP legendává válok.”

Fotó: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

GP érdekességek Moto GP Motor

Mi minden történhet 2023-ban a MotoGP-ben?

Maverick Vinales apriliásként, Jack Miller pedig KTM-es versenyzőként írhat történelmet, ha futamot nyernek. Mindkettőjüknek ez lenne a harmadik gyártó, amivel győzelmet ünnepelhetnek. Míg Vinales a Suzukival és a Yamahával is felért a dobogó legfelső fokára, Millerrel ugyanez a helyzet, aki a Honda és Ducati után a KTM-et próbálja győzelemre vezetni. Ha maradunk ezen a vonalon, […]

Olvass tovább
GP érdekességek Moto GP Motor

Mit tudtunk meg a sepangi tesztekből?

Túl vagyunk a MotoGP hivatalos előszezoni tesztjének első három napján, melyet Sepangban tartottak meg február 10-12. között. Lássuk, mi minden vonható le a versenyzők nyilatkozataiból és a gyártók erőviszonyaiból a három nap eredményei alapján. A Ducati a legerősebb Ezt azért is merjük ilyen magabiztosan kijelenteni, mivel a sepangi teszt utolsó napján nemcsak Luca Marini volt […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Bemutatták a második BRABUS motort

A német luxusmobilitási márka, a Brabus első belépését követően az exkluzív modern motorkerékpárok világába, ez a most bemutatott, rendkívül limitált különkiadás a 2022-ben megjelent exkluzív BRABUS 1300 R folytatása. A Brabus 1300 R Edition 23 elődjének közvetlen továbbfejlesztése, amelyet a két márka legjobb tulajdonságai, valamint teljesen egyedi, saját identitás jellemez. A Brabus 1300 R Edition […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom