Gunskirchen után Kompolton is szolgálatba állhat az első tűzoltó Can-Am

A szomszédos Ausztriában óriási hagyományai és a legkisebb falvakban is fontos feladatai vannak az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, melyek a tűzeseteken kívüli baleseteket, természeti csapások és egyre gyakrabban az aszály okozta bozót és erdőtüzek során is fontos mentési feladatokat látnak el. Az új kihívások új járműtípusokat igényelnek: míg korábban ezelnek a civil katasztrófaelhárító közösségeknek általában egy kisebb, régebbi típusú tűzoltó autó volt a szimbólumuk, egyre több önkéntes tűzoltó egyesület be quadokat és homokfutókat, amelyekkel a leggyorsabban el lehet érni a nehezen megközelíthető helyszíneket és meg ehet kezdeni a mentést – legyen szó tűzről, balesetről vagy bármiféle káreseményről.

Idén, Szent Flórián ünnepe alkalmából például a Gunskircehni Önkéntes Tűzoltó Egyesület vehette át az első Can-Am Traxter-ét, (https://can-am.brp.com/off-road/us/en/models.html ) megadva ünnepélyes keretek között a Linz-től nem messze fekvő kistelepülés sportpályáján a polgármester és a Gunskirhelyben működő BRP Rotax gyár vezetőinek kedvezményében vehetők át az önkéntes lánglovagok.

– A Gunskircheni Önkéntes Tűzoltóság több évtizede óta együttműködik a helyben működő Rotax gyárral, amely a BRP Can-Am járműveit is előállítja, hiszen a cég belső tűzvédelmi csoportja már régóta használt, quadokat és homokfutókat “belső bevetésre”Martin Grabner a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka elmondta: a Can-Am Traxter taktikai elemei különösen előnyösek és fontosak a tűzoltók számára nehéz terepen. Konkrét tapasztalatból beszélt, hiszen ezt a járművet a gunskircheni tűzoltóság kérte 2022 márciusában egy növénytűzsorán, és több mint bizonyítani tudta teljesítményét.

Az ünnepélyes átadón Johann Gasperlmair kerületi tűzoltóparancsnok beszédében kiemelte a BRP-Rotaxot, mint tűzoltóbarát céget, amely elkötelezettségéért már megkapta az Osztrák Szövetségi Tűzoltószövetség;Flammen-díját mint tűzoltóbarát munkáltatót.

– Büszkék vagyunk arra, hogy anyacégünk gyártmányai fontos közszolgálati feladatokat látnak el Ausztriában és arra különösen, hogy a BRP termékeinek magyarországi importőreként mi magunk is folytatjuk ezt a hagyományt – fogalmazott Bóday Pál a cég kommunikációs igazgatója, megemlítve, hogy éppen az elmúlt másfél évben szállították le a Tisza tavi és a Budapesti Vízirendészetnek azokat a nagyteljesítményű Sea-Doo jet ski-ket, amelyek immáron a Dunán és a Tiszán is szolgálnak. Bóday Pál hozzátette: elkötelezettek vagyunk arra, hogy a civil és professzionális tűzvédelmi, katasztrófavédelmi hatóságoknak is partnerei lehessünk itthon.

Bóday Pál emlékeztetett: “a heves megyei Kompolt község Polgárőrségének és Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka, Blahó László gyűjtést kezdeményezett egy a Gunskirchenihez hasonló Can-Am Traxter megvásárlására, amihez cégünk kedvezményt és részletfizetési lehetőséget biztosít majd. Cégünk alapítója, Gerencsér Csaba közösen tesztelte Blahó parancsnokkal a Traxtert, amelyről kiderül: mindenfajta katasztrófavédelmi és bűnmegelőzési feladat ellátásához nagyszerű társ.

Bóday Pál elmondta: szeretnénk Blahó László polgárőr és önkéntes tűzoltó parancsnokot meghívni Gunskirchenben, hogy helyben, felszerelve láthassa és próbálhassa ki az ottani önkéntes tűzoltókat Can-Am Traxterét, hiszen, ha minden jól alakul, hamarosan a Kompoltiak is meg tudjuk rendelni járműveiket.

– A Jet Power Hungary Kft, ( www.jetpower.hu ) a Can-Am Magyarországi importőre minden lehetséges segítséget megadhat az első “tűzoltó Traxterének” beszerezéséhez, hiszen egyfajta mintaprojektnek is tekintjük a Kompolti gépbeszerezést, amely nyomán, kedvező itthoni tapasztalatok esetén sok száz hazai katasztrófa, és bűnmegelőzési civil szervezet kaphat kedvet egy igazán sokoldalú, csúcsminőségű és professzionális homokfutó beszerzéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az Opel bemutatta következő generációs Grandland SUV modelljét

Koncepciótól a megvalósulásig: a vadonatúj Grandland az Opel Experimental tanulmányautó számos dizájnelemét megjeleníti Német energia: Németországban tervezve, fejlesztve és gyártva Elektromosnak született: a csúcskategóriás Opel SUV az új STLA közepes platformra épül Az elektromos autózás szabadsága: a Grandland Electric modellben az új alacsony beépítésű lapos akkumulátor akár 700 km-es hatótávot (WLTP1) biztosít Innováció a világítás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race Verdák

Jön az évad második magyar tereprallye versenye, a Riverside Baja

Május 9-11-ig ismét visszatér a tereprallye Pápocra, a Riverside Baja idén nem csak az M1 Flotta Magyar Terep-rallye Bajnokság és a CEZ, de a Lengyel Bajnokság fordulójaként is szolgál. A 9. alkalommal megrendezésre kerülő futam tavalyihoz képest szinte változatlan útvonal és időterv szerint fut majd, a 330,88 km szelektív szakaszon mindössze a létszám növekedése miatt […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Felkészül a MINI új modellcsaládjának utolsó tagja, az új MINI Aceman

Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállításon világpremierjét ünnepli. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper és az erőteljes MINI John Cooper Works Countryman ALL4 oldalán a brit prémiumgyártó reflektorfénybe gurítja új modellgenerációját. A MINI rajongói izgatottan várhatják a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállítást, hiszen az április […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom