Gunskirchen után Kompolton is szolgálatba állhat az első tűzoltó Can-Am

A szomszédos Ausztriában óriási hagyományai és a legkisebb falvakban is fontos feladatai vannak az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, melyek a tűzeseteken kívüli baleseteket, természeti csapások és egyre gyakrabban az aszály okozta bozót és erdőtüzek során is fontos mentési feladatokat látnak el. Az új kihívások új járműtípusokat igényelnek: míg korábban ezelnek a civil katasztrófaelhárító közösségeknek általában egy kisebb, régebbi típusú tűzoltó autó volt a szimbólumuk, egyre több önkéntes tűzoltó egyesület be quadokat és homokfutókat, amelyekkel a leggyorsabban el lehet érni a nehezen megközelíthető helyszíneket és meg ehet kezdeni a mentést – legyen szó tűzről, balesetről vagy bármiféle káreseményről.

Idén, Szent Flórián ünnepe alkalmából például a Gunskircehni Önkéntes Tűzoltó Egyesület vehette át az első Can-Am Traxter-ét, (https://can-am.brp.com/off-road/us/en/models.html ) megadva ünnepélyes keretek között a Linz-től nem messze fekvő kistelepülés sportpályáján a polgármester és a Gunskirhelyben működő BRP Rotax gyár vezetőinek kedvezményében vehetők át az önkéntes lánglovagok.

– A Gunskircheni Önkéntes Tűzoltóság több évtizede óta együttműködik a helyben működő Rotax gyárral, amely a BRP Can-Am járműveit is előállítja, hiszen a cég belső tűzvédelmi csoportja már régóta használt, quadokat és homokfutókat “belső bevetésre”Martin Grabner a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka elmondta: a Can-Am Traxter taktikai elemei különösen előnyösek és fontosak a tűzoltók számára nehéz terepen. Konkrét tapasztalatból beszélt, hiszen ezt a járművet a gunskircheni tűzoltóság kérte 2022 márciusában egy növénytűzsorán, és több mint bizonyítani tudta teljesítményét.

Az ünnepélyes átadón Johann Gasperlmair kerületi tűzoltóparancsnok beszédében kiemelte a BRP-Rotaxot, mint tűzoltóbarát céget, amely elkötelezettségéért már megkapta az Osztrák Szövetségi Tűzoltószövetség;Flammen-díját mint tűzoltóbarát munkáltatót.

– Büszkék vagyunk arra, hogy anyacégünk gyártmányai fontos közszolgálati feladatokat látnak el Ausztriában és arra különösen, hogy a BRP termékeinek magyarországi importőreként mi magunk is folytatjuk ezt a hagyományt – fogalmazott Bóday Pál a cég kommunikációs igazgatója, megemlítve, hogy éppen az elmúlt másfél évben szállították le a Tisza tavi és a Budapesti Vízirendészetnek azokat a nagyteljesítményű Sea-Doo jet ski-ket, amelyek immáron a Dunán és a Tiszán is szolgálnak. Bóday Pál hozzátette: elkötelezettek vagyunk arra, hogy a civil és professzionális tűzvédelmi, katasztrófavédelmi hatóságoknak is partnerei lehessünk itthon.

Bóday Pál emlékeztetett: “a heves megyei Kompolt község Polgárőrségének és Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka, Blahó László gyűjtést kezdeményezett egy a Gunskirchenihez hasonló Can-Am Traxter megvásárlására, amihez cégünk kedvezményt és részletfizetési lehetőséget biztosít majd. Cégünk alapítója, Gerencsér Csaba közösen tesztelte Blahó parancsnokkal a Traxtert, amelyről kiderül: mindenfajta katasztrófavédelmi és bűnmegelőzési feladat ellátásához nagyszerű társ.

Bóday Pál elmondta: szeretnénk Blahó László polgárőr és önkéntes tűzoltó parancsnokot meghívni Gunskirchenben, hogy helyben, felszerelve láthassa és próbálhassa ki az ottani önkéntes tűzoltókat Can-Am Traxterét, hiszen, ha minden jól alakul, hamarosan a Kompoltiak is meg tudjuk rendelni járműveiket.

– A Jet Power Hungary Kft, ( www.jetpower.hu ) a Can-Am Magyarországi importőre minden lehetséges segítséget megadhat az első “tűzoltó Traxterének” beszerezéséhez, hiszen egyfajta mintaprojektnek is tekintjük a Kompolti gépbeszerezést, amely nyomán, kedvező itthoni tapasztalatok esetén sok száz hazai katasztrófa, és bűnmegelőzési civil szervezet kaphat kedvet egy igazán sokoldalú, csúcsminőségű és professzionális homokfutó beszerzéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág

Különleges négykerékhajtással érkezik az akkumulátoros elektromos Lexus SUV

A hamarosan a márkakereskedésekbe is megérkező vadonatúj Lexus RZ a második akkumulátoros elektromos modell az Európában évek óta 99%-ban öntöltő hibrid elektromos autókat értékesítő Lexus kínálatában, egyben az első olyan modell, amelyet a környezettudatos japán luxusautógyártó dedikáltan akkumulátoros elektromos autók számára kifejlesztett padlólemezére épül. A modellben bemutatkozó különleges, az első és a hátsó e-Axle egységek […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Ezzel a tanulmánnyal emlékezik meg a Porsche a sportautózás elmúlt 75 évéről

Ha Porsche, akkor egyértelműen mindenkinek a kiváló sportkocsik ugranak be. Ráadásul ez nem egy újkeletű sztori, hiszen már 75 éve annak, hogy bemutatkozott a 356 Roadster, melyről a gyártó most egy különleges tanulmánnyal emlékezik meg. A Porsche már hosszú évtizedekkel ezelőtt megalapozta a nevét a sportkocsik világában. Viszont azt nagyon kevesen tudják, hogy az igazi […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Nagy autó – kis testben: a Peugeot 106 története

Húsz évvel ezelőtt ért véget egy korszak – pontosabban egy korszakalkotó modell gyártása – a Peugeot-nál. A 106-os több mint tíz éven át tartotta fogva az európai kisautó-vásárlók szívét, karaktere pedig még ugyanannyi ideig határozta meg a márka arculatát. Az 1990-es évek Európájában fénykorukat élték a kisautók. A márkák egymásra licitálva mutatták be modern típusaikat: […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom