Honda CMX500 Rebel

A Honda Rebel 500 egy jól megérdemelt arculatváltást kapott még 2020-ban és aki figyelemmel kísérte a széria útját és kíváncsian várta a 2022-es modell megjelenését, annak sok újítás nem lesz fellelhető benne. Ettől függetlenül az 500-as Rebel egy vagány kinézetű, igazi kezdő motorkerékpár a bobber ihlette megjelenésével és a vastag kerekeivel. Egy hetet tölthettem el ezzel a géppel legfőképpen városban, de már a 3. nap nagyon megkedveltem ezt a gyönyörűen kidolgozott, harmonikusan működő, rengeteg tekintetet magára vonzó szerkezetet.

Amiért bele lehet szeretni

A Honda Rebel 500 keskeny és nagyon könnyen vezethető, már ettől a két tulajdonságától egy igazán jó városi motorrá válik. Szűk helyeken is egyszerű megfordítani és akár robogós stílusban haladhatunk a kocsik között (amennyiben ez a forgalmi szabályok keretein belül tesszük). A motorját nagyon megszerettem, dinamikus és szépen duruzsol. Ugyanaz a párhuzamos-iker egység található benne, mint a teljes CB500-as sorozatban és 46 lóerőt generálnak a pilótának. Ez az erő teljesen elegendő volt a városban, de kijjebb merészkedve sem volt túl kevés. Autópályán könnyedén haladt 130 km/h-val és a maximális sebesség valahol 160 km/h környékén lehet. Valljuk be, egy kezdő motorkerékpárnál ez a sebesség már több, mint elég.

Az első fényszóró nagyon pofásra sikerült, jól áll neki a burkolat és a LED-es irányjelzők is extraként hatnak. A vezetési pozíció kényelmes és nagyon természetes, az ergonómia is rendben van és minden kezelőszerv könnyen megtalálható. A jobb láb közvetlenül a kuplung burkolat mellett van, mely kicsit furcsa volt az első pár napban, de szerencsére könnyen hozzá lehetett szokni. Az új műszerfalon már van fokozatkijelző és alapvető információkat is láthatunk rajta, bár közvetlen napfényben picit nehéz leolvasni. A frissítések között találhatunk egy átdolgozott villát, így a nagyobb sebességű kanyarokban is stabilabb lett a motor, és egy csúszó kuplungot, ami a lefelé váltásnál is nagyon hasznos. Ezt a csúszó kuplungos technológiát először a Honda versenygépeiben fejlesztették és tökéletesítették ki. A csúszó/ assist kuplung azt jelenti, hogy könnyebben húzza a tengelykapcsolót a karnál, de szilárdan reteszelődik, amikor elengedi a kart és erőt ad. Ez a technológia körülbelül harminc százalékkal csökkenti az erőkifejtést a kuplungkarnál. Kipufogója öblös, nagyon jó hangzású, néha már elhittem, hogy egy igazi nagymotor van alattam. 

Komfort & Design 

A gyártó ebben a motorban nagyon sok potenciált hagyott az alkotó szellemű embereknek, még én is egyből a „hogyan lehet átalakítani” kategóriába estem. Kisebb utánaolvasás után rengeteg ízlésesen átalakított Rebellel találkoztam.  Alacsony ülésmagassága miatt nagyon kényelmes vele motorozni, megkönnyíti a helyzetünket a piros lámpáknál vagy manőverezés közben és biztonságot áraszt, mivel minden szituációban biztosan leér róla a lába még az alacsonyabb pilótáknak is. Ráadásul A2-es jogosítvánnyal is vezethető.  Három színben érhető el, újdonság volt a katonai zöld, ami a Pearl Organic Green névre hallgat, de még a palettán található egy matt kék és szürke szín is. Nálunk pont egy ilyen szürke darab volt. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Ági panaszkodott-e rajta utaskodás közben, cikkét itt tudjátok elolvasni.

A motorhoz még lehet kapni oldaldobozokat, ha nagyobb túrára mennénk vele ezek nagyon hasznos kiegészítők lehetnek. A motor bal oldalán elhelyezkedő gyújtáskapcsoló nagyon menő, míg a kormányzár retesz megtalálása kisebb kihívás volt, hiszen a motor jobb oldalán található meg. A Hondának ebben a szegmensben legalább két kihívója van: a Kawasaki Vulcan S és a Suzuki Boulevard C50. A Honda kínálata azonban nem csak gyönyörű, hanem eszméletlenül könnyen kezelhető. Végül is a Honda mindig is tudta hogyan kell egy igazán jó, felhasználóbarát motort megalkotni.

Műszaki adatok

Motor:                                    471 cm3 soros, kéthengeres, egy rezgéscsillapító tengellyel

                                                  PGM-FI benzinbefecskendezés, katalizátor

Károsanyag-besorolás:   EURO 5

Max. teljesítmény:            34 kW (46 LE) 8500 f/p-nél

Max. nyomaték:                43 Nm 6000 f/p-nél

Menetkész tömeg:            191 kg

Ülésmagasság:                   690 mm

Váz:                                        acél hídváz

Benzintartály:                    11,2 literes

Futómű elöl:                       41 mm csúszószár-átmérőjű teleszkópvilla, villaszög 28°

Futómű hátul:                    45 mm átmérőjű acélcső lengővilla két, állítható   

                                                            rugóelemmel                                      

Gumiabroncs elöl:            130/90-16M/C (67H)

Gumiabroncs hátul:         150/80-16M/C (71H)

Tesztfogyasztás:                 3,6 l/100 km

 

Ádám

Kapcsolódó cikkek

Férfi szemmel Motor Teszt

Suzuki SV650 – Múltidéző V2

Ebben az évben elsőnek a Suzuki igencsak népszerű, neo-retro, középsúlyú SV-650-ét próbálhattam ki. Ez a frissített modell három színsémában érhető el: Glass Sparkle Black, Solid Iron Grey és Metallic Reflective Blue. Nekem az utóbbi, Metallic Reflective BLue-hoz volt szerencsém és nagyon megtetszett a szolid, de mégis szemet vonzó szín. A roadstert a japán márka ugyan […]

Olvass tovább
Férfi szemmel Motor Teszt

Suzuki V-Strom 650 XT (2021) – Túrára termett

A Suzuki V-Strom 650 XT vitathatatlanul egy olyan motorkerékpár, amelyre szükségünk lesz, akár a városban van dolgunk, akár huzamosabban autópályán haladnánk vagy egy felfedezetlen ösvényt hódítanánk meg. Ez a kalandmotor kategóriába sorolt gép (amely véleményem szerint nem igazán kalandmotor) rengeteg mindennel fel van szerelve, hogy túlélje a váratlan helyzeteket és elviselje még az áldatlan szituációkat […]

Olvass tovább
Férfi szemmel Motor

Suzuki GSX-R125 – Egy régi hagyomány legkisebb darabja

Na de miből is kelt ki a mi kis pöttöm, zseb, sportmotorunk? A család első tagját a nagyközönség 1984-ben a Kölni Motorkiállításon, GSX-R750 személyében ismerhette meg. Ez az akkoriban a Suzuki mérnökei által megalkotott konstrukció, verhetetlen volt kategóriájában. A 174 kilogramm súlyra 106 lóerő jutott ez körülbelül 40 kilogrammos súlyelőnyt jelentett akkori vetélytársaival szemben. A […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom