Még több fűthető felülettel növelné a Ford az elektromos hatótávot

A Ford komolyan veszi az elektromos autók hatótáv növelését. Még a hőmenedzselést sem hagyják ki a képből, azaz a jövőben nem a hagyományos légbefúvós megoldást alkalmaznák a fűtéshez, hanem inkább megnövelnék a fűtőszállal ellátott területek számát.

Az elektromos autózás ma még a hatótáv-paráról szól. Mindenki a lehető legtöbbet szeretne a töltőktől távol maradni, így érthető, hogy a gyártók is igyekeznek minden apróságot átformálni, amivel csak nyerhetnek a felhasználók néhány extra kilométert.

A Ford most arra jött rá, hogy a hagyományos, légkondival egybekötött légbefúvós fűtés rengeteget vesz ki az akkumulátorból. Sokkal kedvezőbb eredményt hoz, ha beépített fűtőszálakkal oldják meg a dolgokat, így el is kezdték a tesztelést, egyelőre egyetlen elektromos Transit modellben. Fűthetővé tették a kormányon és az ülésen kívül a fejtámlát, a könyöklőt, a napellenzőt, az ajtópaneleket és a padlót is.

A szemmel láthatóan sok helyen még csak “tákolt” tesztautót aztán szélsőséges körülmények között kezdték próbálgatni, sokat mentek vele és folyamatosan nyitogatták az ajtókat is. Pont úgy, ahogy egy futár tenné azt városi használatban.

A teszt eredménye pedig azt hozta ki, hogy ezzel a megoldással 12 százalékkal kevesebb áramot használ az autó, mintha folyamatosan felfűtött levegőt fújnának be a kabinba, ráadásul a hőérzete is sokkal kellemesebb volt a sofőrnek. Nem mellesleg pedig ezzel 5 százalékkal sikerült kitolni az elektromos Transit hatótávját.

A Ford egyelőre csak a tesztek eredményét közölte, arról nem esett szó, hogy mikor jelenik meg a megoldás a széria modellekben.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Megérkezett az új, Európában tervezett és gyártott elektromos hajtású Ford Explorer

A Ford ma mutatta be a tisztán elektromos hajtású Explorert; egy új elektromos autót, amely hatásosan ötvözi a német mérnöki tudást és az ikonikus amerikai stílust. Az Explorer az első modell a Ford innovatív, új elektromos járműveinek hosszú sorában, és erre az autóra vár a feladat, hogy kitapossa a Ford márka teljes európai megújulásához vezető […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Vérbeli terepjárókat villantott a Lexus a Tokio Outdoor Show-n

A rendezvény történetében először képviseltette magát a Toyota és a Lexus a Tokio Outdoor Show kiállításon, ahol két átalakított SUV modellel és egy homokfutónak tűnő, terepre szánt, hidrogénmotoros játékszerrel mutatkoztak be. A Toyota és a Lexus környezetvédelmi céljaival tökéletes összhangban áll az a kezdeményezés, amelynek nyomán a két márka úgy döntött, hogy autókat állít ki […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Magyar Év Autója díjat nyert a BMW M3 Touring

A sportautó kategóriát – ahogy eddig minden évben – a BMW nyerte meg, ezúttal a régóta várt, rendkívüli praktikusságot és letaglózó teljesítményt egyszerre kínáló BMW M3 Touring prémium középkategóriás modellel. 2020 óta minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, hogy az Év Magyar Autója versenyen […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom