Mit tanultunk a valenciai tesztből?

A 2022-es év utolsó MotoGP futama után nem lehetett sokáig pihenni a versenyzőknek, hiszen az azt követő kedden Valenciában hivatalos tesztnapot tartottak. Nézzük, milyen következtetéseket tudunk levonni ebből a napból.

Marc Marquez nyilatkozata alapján nem fejlődött sokat a Honda motorja: „Kipróbáltunk egy prototípus motort új aero-elemekkel, kisebb motormódosításokkal és új vázzal. Nincs nagy különbség, és talán még veszítettünk is más területen. Természetesen többet vártam, de ez nem lett meg. Ennél többre van szükségünk ahhoz, hogy a bajnoki címért harcolhassunk.” Állítását valamelyest alátámasztotta Alex Rins és Joan Mir szenvedése, Rins ugyanis majdnem 2 másodperccel lassabb köridőt ért el a Hondával, mint az előző szombaton a Suzukival. A hondások Marquezt kivéve az utolsó helyre kerültek kedden, hozzá kell tennünk, hogy Rins és Mir most ült először Hondán.

Marquez nem volt elégedett a teszten a Hondával

Fabio Quartararo is hasonló cipőben érezhette magát, mint Marc Marquez: „Kicsit meg vagyok lepődve, hiszen ennek a motornak kicsit gyorsabbnak kellene lennie, mint amit Misanóban vagy Barcelonában teszteltünk. Úgy tapasztaltam, hogy ugyanazt tudja, mint a két nappal ezelőtti, különösen a kvalifikációs körökön. Összehasonlítottuk a sebességet, és ugyanaz volt, ami azért is furcsa, mert Cal (Crutchlow) Motegiben és Jerezben is érzett különbséget a motorerőben.” Az mindenesetre kicsit megnyugtathatja Quartararót, hogy a munka nagy részét azonban ő végezte a pályán, és 92 teljesített kört motorozott.

Quartararo sem érzett különbséget a szezonzárón használt motorhoz képest

Remekül szerepeltek viszont az Apriliák, Miguel Oliveira úgy tűnt, jól érzi magát az olasz motoron, mivel a negyedik legjobb időt futotta meg. A portugál versenyző elmondta, hogy nem a teljesítményre utaztak, hanem arra, hogy minél jobban megismerje a csapatot és minél előbb érezze új motorja határait. A top 5-be 3 Aprilia is befért, tehát az olasz márka bizakodva kezdheti el a 2022-es évet.

Enea Bastianininek az előző (évi) prototípushoz képest is volt viszonyítási alapja, és nagyon elégedetten is mesélt a tesztnap után: „Nagyon izgatott voltam a nap elején, a vége pedig olyan lett, mint amilyet elképzeltem. A motor jó az enyémhez képest, jóval stabilabbnak érzem a hátulját. A kanyarbejáratokon is jobbnak érződött. Természetesen kipróbáltunk új alkatrészeket, aero-elemeket és beállításokat is.”

Az eredményeket nézve továbbra is nagyon közel voltak egymáshoz a versenyzők, az első 18 helyezett 1 másodpercen belüli időt motorozott. Kilencen ismerkedtek meg új technikával és csapattal a nap során: Miller a KTM-mel, Joan Mir és Alex Rins a Hondával, Bastinaininél nem volt nagy élesváltás, hiszen Ducatiról Ducatira váltott, Oliveria és Raul Fernandez az Apriliát, Alex Marquez a Ducatit tanulgatta. Pol Espargaro pedig a Tech3 KTM-hez tért vissza, és láthatóan nagyon élvezte a dolgot, csapattársa, Augusto Fernandez is biztosan, hiszen most ült először MotoGP-s motoron.

További eredmények itt: https://www.motogp.com/en/test-results/2023/VC1/MotoGP/FP1

Fotó: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

Motor Motorsport

Kecskés Bence sporttörténeti mérföldkőhöz ért a magyar gyorsasági motorozásban

Az NTR Team fiatal tehetsége október elején szabadkártyával indul a FIM JuniorGP világbajnokság aragoni fordulójának Európa bajnoki betétfutamán. Kecskés Gábor Bence egészen fiatalon, 6 éves korában ült először motorra, 9 éves kora óta pedig versenyszerűen űzi a sportágat. A Magyar Gyorsasági Utánpótlás Bajnokság kihívásai után egy méltán híres Olasz alakulatnál, az RXP szárnyai alatt, közösen […]

Olvass tovább
GP versenyzőktől, versenyzőkről (hírek és nyilatkozatok) Moto GP Motor

Dall’Igna: Marquez elhagyja a Hondát a Ducatiért

Már egy ideje szó van róla a MotoGP paddockjában, hogy Marc Marquez otthagyja a Hondát, és a mezőny egyik legjobb motorjára pályázik: a Ducatira. A kiadó helyek közül nem sok van, a gyári Ducatikat Francesco Bagnaia és Enea Bastinaini, a VR46-os motorokat Luca Marini és Marco Bezzecchi (bár itt igencsak furcsa lenne látni Marquezt), a […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Martin nyerte az esős káoszt

A rajt előtt pár perccel eleredt az eső. Még slickeken indultak a versenyzők, de rögtön jött a zászló, hogy mehet a motorcsere az esős gumis motorokra. Az első kör gyakorlatilag tojáshéjakon telt el a versenyzőknek, és ötüket kivéve mindenki bejött a bokszba morocserére. A 3 Yamaha, Bradl és Pirro maradtak kinn slickeken. Jorge Martin vezetett […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom