Pizza világbajnokság – Az előkóstolás megtörtént

Mielőtt megijedne az olvasó: nem indítunk gasztró rovatot és nem osztunk meg recepteket. Csak kihasználjuk Kovács Lázár, azaz Lázár Chef népszerűségét.

A történet még március végén kezdődött, amikor is a Budapest belvárosában lévő Circo pizzériába meghívták a sajtó jeles képviselőit. A téma, a pármai Pizza világbajnokságra készülő csapat bemutatása volt. A csapat tagjai: Lázár Chef, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru. Lázár Chef a hagyományos éttermi séf vonalat képviseli a társulatban. A többiek komoly gyakorlattal rendelkező pizza séfek.

A kóstolással egybe kötött rendezvényen betekintést nyerhettünk a pizza készítés rejtelmeibe. Ami biztos: ez az egyszerűnek látszó szakma, ezernyi apró fogást és trükköt tartalmaz. A szakmai rutintól és a felhasznált alapanyagoktól lesz az egyik pizza jóval különb, mint a másik.

A pizza készítésben a laikusoknak lényegtelennek tűnő dolgoknak is óriási a jelentősége. Pl. a kemence hőmérséklete, beállítása, a páratartalom, a konyhában lévő huzat is nagyban befolyásolja az asztalra kerülő étel minőségét. És akkor a tésztáról, a lisztről és a feltétek alapanyagairól még nem is beszéltünk…

Das Team

A pizza vébén induló csapat igen rutinos tagok alkották. Lázár Chef, Damu Lászlóval párban dolgozott. A kisütött pizzát az éttermi séf díszítette a zsűri előtt. A magyar csapat célkitűzése, hogy az április 6-7 közötti megmérettetésen öregbítsék a hazai alapanyagok és Magyarország jó hírét. És persze a minél jobb szereplés is motiválta őket. A beszámoló kései megjelenésnek előnye, hogy az előkészületekről, az útról a versenyről közben elkészült a videó. Amit ezen a linken tekinthet meg.

Az eredmény

Igen jó, ugyanis a Pármában megrendezett világbajnokságon 36 nemzet, 700 csapata mérette meg magát. Ekkora mezőnyben az éttermi séf és pizzaséf páros versenyben 7. helyezést ért el a magyar duó. A helyezésüknek súlyt ad, hogy ők voltak az első nem olasz versenyzők…

Az állandó képzés, tanulás, a számtalan olaszországi tanulmányút meghozta az eredményét: a Takács Márk/Dömök Zsolt kettős a hatalmas mezőnyben a 21. helyen végzett. A rutinjukról annyit, hogy évente 80 ezer darab pizzát készítenek fejenként, ugyanis a kemencéből, 1-1,5 percenként veszik ki az elkészült olasz étkeket…

Benedek Attila

Kép: Benedek Attila, Piaggio

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

A Grand Automotive lett Chery márka magyarországi importőre

A Chery Automobile, Kína negyedik legnagyobb autógyártója és a legnagyobb kínai személyautó-exportőr, hivatalosan is megérkezik a Chery márkájával a magyar piacra. A Chery márka hazai vezérképviseletére a Grand Automotive vállalatot választotta, amely ezzel újabb márkával bővíti portfólióját. „Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a dinamikusan fejlődő Chery csoport bennünket választott magyarországi partneréül. A Chery-csoporthoz tartozó Omoda […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Újabb lépéssel közelebb az önvezető autóhoz

A világ autóipara átalakuláson megy át, két fontos változás zajlik egy időben. Egyre nagyobb teret nyernek a tisztán villanyhajtású autók, illetve lépésről lépésre közelebb kerülünk az önvezetéshez. Technológiai, mobilitási vállalatként a Peugeot mindkét területen élen jár. Európa útjain a balesetek három leggyakoribb oka kivétel nélkül emberi hibára vagy felelőtlenségre vezethető vissza. A gyorshajtás, az ittas, […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Tedd menővé a biztonságos szurkolást – légy a rally biztonság influenszere!

A sajtóeseményünk többek között rávilágított arra, hogy a 2023 márciusában elindított “Igazi rally-rajongó vagy?” című, a rally-rajongók biztonságos szurkolásának kialakításáért folyó kampányunk a Ti segítségetekkel még több nézőhöz eljuthatna. Nagyon jó látni, hogy a véleményvezérek bejegyzéseire mennyire erősen rezonálnak a követők, és ezért arra jutottunk, hogy bár a szervezőkkel közösen minden egyes rally-esemény előtt közzétesszük […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom