Pizza világbajnokság – Az előkóstolás megtörtént

Mielőtt megijedne az olvasó: nem indítunk gasztró rovatot és nem osztunk meg recepteket. Csak kihasználjuk Kovács Lázár, azaz Lázár Chef népszerűségét.

A történet még március végén kezdődött, amikor is a Budapest belvárosában lévő Circo pizzériába meghívták a sajtó jeles képviselőit. A téma, a pármai Pizza világbajnokságra készülő csapat bemutatása volt. A csapat tagjai: Lázár Chef, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru. Lázár Chef a hagyományos éttermi séf vonalat képviseli a társulatban. A többiek komoly gyakorlattal rendelkező pizza séfek.

A kóstolással egybe kötött rendezvényen betekintést nyerhettünk a pizza készítés rejtelmeibe. Ami biztos: ez az egyszerűnek látszó szakma, ezernyi apró fogást és trükköt tartalmaz. A szakmai rutintól és a felhasznált alapanyagoktól lesz az egyik pizza jóval különb, mint a másik.

A pizza készítésben a laikusoknak lényegtelennek tűnő dolgoknak is óriási a jelentősége. Pl. a kemence hőmérséklete, beállítása, a páratartalom, a konyhában lévő huzat is nagyban befolyásolja az asztalra kerülő étel minőségét. És akkor a tésztáról, a lisztről és a feltétek alapanyagairól még nem is beszéltünk…

Das Team

A pizza vébén induló csapat igen rutinos tagok alkották. Lázár Chef, Damu Lászlóval párban dolgozott. A kisütött pizzát az éttermi séf díszítette a zsűri előtt. A magyar csapat célkitűzése, hogy az április 6-7 közötti megmérettetésen öregbítsék a hazai alapanyagok és Magyarország jó hírét. És persze a minél jobb szereplés is motiválta őket. A beszámoló kései megjelenésnek előnye, hogy az előkészületekről, az útról a versenyről közben elkészült a videó. Amit ezen a linken tekinthet meg.

Az eredmény

Igen jó, ugyanis a Pármában megrendezett világbajnokságon 36 nemzet, 700 csapata mérette meg magát. Ekkora mezőnyben az éttermi séf és pizzaséf páros versenyben 7. helyezést ért el a magyar duó. A helyezésüknek súlyt ad, hogy ők voltak az első nem olasz versenyzők…

Az állandó képzés, tanulás, a számtalan olaszországi tanulmányút meghozta az eredményét: a Takács Márk/Dömök Zsolt kettős a hatalmas mezőnyben a 21. helyen végzett. A rutinjukról annyit, hogy évente 80 ezer darab pizzát készítenek fejenként, ugyanis a kemencéből, 1-1,5 percenként veszik ki az elkészült olasz étkeket…

Benedek Attila

Kép: Benedek Attila, Piaggio

Kapcsolódó cikkek

29 versenyző támogatásával indul el a HUMDA Academy

Nyolc autó- és motorsport szakágban összesen 29 versenyző támogatásával indul el a HUMDA Academy utánpótlásnevelési rendszer. Alapos felmérési munkát követően transzparens és mérhető elbírálási szempontok alapján kerülhettek be versenyzők a programba. A versenypályákon már elért eredmények mellett többek között a vezetéstechnikát, valamint a fizikai- és mentális alkalmasságot is vizsgálva állították össze a szakemberek a HUMDA […]

Olvass tovább

2000 lóerő, merész stílus: Ford Pro Electric SuperVan úgy hat, mint egy elektrosokk

A Ford Pro Electric SuperVan látványosan szemlélteti az elektromos teljesítmény és a fejlett konnektivitás lehetőségeit, amelyek révén megszülethetett minden idők legerősebb Ford áruszállítója, hogy ezzel is kézzelfoghatóbbá váljon a vállalat mély elkötelezettsége az elektromos hajtás iránt. A négy elektromotor, az 50 kWh teljesítményű folyadékhűtésű akkumulátor és az egyedi vezérlőrendszer mintegy 2000 lóerő előállítására képes – […]

Olvass tovább

Goodwoodban mutatja be a BMW AZ ÚJ M3 Touring MotoGP™ Safety Cart

Fennállása 50. évfordulóját ünnepelve a BMW M GmbH számos nagyteljesítményű újdonságról lerántja a leplet Goodwoodban. Reflektorfénybe gurul így többek között a MotoGP™ új biztonsági autója is, amelyet az M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, első BMW M3 Competition Touring műszaki alapjaira fejlesztettek ki a mérnökök. A BMW M3 Touring MotoGP™ Safety Car karosszériaborítása az 50. évforduló, […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom