Pizza világbajnokság – Az előkóstolás megtörtént

Mielőtt megijedne az olvasó: nem indítunk gasztró rovatot és nem osztunk meg recepteket. Csak kihasználjuk Kovács Lázár, azaz Lázár Chef népszerűségét.

A történet még március végén kezdődött, amikor is a Budapest belvárosában lévő Circo pizzériába meghívták a sajtó jeles képviselőit. A téma, a pármai Pizza világbajnokságra készülő csapat bemutatása volt. A csapat tagjai: Lázár Chef, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru. Lázár Chef a hagyományos éttermi séf vonalat képviseli a társulatban. A többiek komoly gyakorlattal rendelkező pizza séfek.

A kóstolással egybe kötött rendezvényen betekintést nyerhettünk a pizza készítés rejtelmeibe. Ami biztos: ez az egyszerűnek látszó szakma, ezernyi apró fogást és trükköt tartalmaz. A szakmai rutintól és a felhasznált alapanyagoktól lesz az egyik pizza jóval különb, mint a másik.

A pizza készítésben a laikusoknak lényegtelennek tűnő dolgoknak is óriási a jelentősége. Pl. a kemence hőmérséklete, beállítása, a páratartalom, a konyhában lévő huzat is nagyban befolyásolja az asztalra kerülő étel minőségét. És akkor a tésztáról, a lisztről és a feltétek alapanyagairól még nem is beszéltünk…

Das Team

A pizza vébén induló csapat igen rutinos tagok alkották. Lázár Chef, Damu Lászlóval párban dolgozott. A kisütött pizzát az éttermi séf díszítette a zsűri előtt. A magyar csapat célkitűzése, hogy az április 6-7 közötti megmérettetésen öregbítsék a hazai alapanyagok és Magyarország jó hírét. És persze a minél jobb szereplés is motiválta őket. A beszámoló kései megjelenésnek előnye, hogy az előkészületekről, az útról a versenyről közben elkészült a videó. Amit ezen a linken tekinthet meg.

Az eredmény

Igen jó, ugyanis a Pármában megrendezett világbajnokságon 36 nemzet, 700 csapata mérette meg magát. Ekkora mezőnyben az éttermi séf és pizzaséf páros versenyben 7. helyezést ért el a magyar duó. A helyezésüknek súlyt ad, hogy ők voltak az első nem olasz versenyzők…

Az állandó képzés, tanulás, a számtalan olaszországi tanulmányút meghozta az eredményét: a Takács Márk/Dömök Zsolt kettős a hatalmas mezőnyben a 21. helyen végzett. A rutinjukról annyit, hogy évente 80 ezer darab pizzát készítenek fejenként, ugyanis a kemencéből, 1-1,5 percenként veszik ki az elkészült olasz étkeket…

Benedek Attila

Kép: Benedek Attila, Piaggio

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról

Legenda platóval – gyönyörűen felújított Peugeot 203 pick-up

Kevés olyan autó akad, amely úgy testesíti meg a francia eleganciát, a technikai előrelátást és a funkcionalitást, mint a Peugeot 203. A népes modellcsalád legritkább tagja a pick-up – és ezek közül is csupán néhány élte túl az idő vasfogát. Bemutatunk egy kivételes példányt, amely a gondos restaurálásnak köszönhetően új életre kelt, és büszkesége a […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Motorsport

Visontán küzdenek meg a világ legjobb Supermoto-versenyzői a hétvégén

Július 12-én és 13-án a visontai Black Star Speedway-en kerül sor a Supermoto GP világbajnoki sorozat magyarországi fordulójára, és ebben a szakágban most először rendeznek hazánkban vb-futamot, amelyen a Mátra lábánál a világ legjobbjait láthatja a közönség, köztük négy magyar indulóval. A Supermoto szakág eredetileg az Egyesült Államokból ered, mára azonban világszerte népszerűvé vált a […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Kia EV5 az elektromos mobilitást az európai vezetők igényeihez szabja

A Kia EV5 az elektromos innovációt hozza el az európai C-SUV szegmensbe, amely a kontinens legnagyobb és leggyorsabban növekvő járműszegmense. A Hyundai Motor Group dedikált EV platformjára, az Electric-Global Modular Platformra (E-GMP) épülő EV5 400V technológiával ötvözi a merész SUV-stílust, a való életben is használható praktikusságot és a legkorszerűbb technológiát. Masszív, ugyanakkor kifinomult formatervezésével, tágas […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom