Pizza világbajnokság – Az előkóstolás megtörtént

Mielőtt megijedne az olvasó: nem indítunk gasztró rovatot és nem osztunk meg recepteket. Csak kihasználjuk Kovács Lázár, azaz Lázár Chef népszerűségét.

A történet még március végén kezdődött, amikor is a Budapest belvárosában lévő Circo pizzériába meghívták a sajtó jeles képviselőit. A téma, a pármai Pizza világbajnokságra készülő csapat bemutatása volt. A csapat tagjai: Lázár Chef, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru. Lázár Chef a hagyományos éttermi séf vonalat képviseli a társulatban. A többiek komoly gyakorlattal rendelkező pizza séfek.

A kóstolással egybe kötött rendezvényen betekintést nyerhettünk a pizza készítés rejtelmeibe. Ami biztos: ez az egyszerűnek látszó szakma, ezernyi apró fogást és trükköt tartalmaz. A szakmai rutintól és a felhasznált alapanyagoktól lesz az egyik pizza jóval különb, mint a másik.

A pizza készítésben a laikusoknak lényegtelennek tűnő dolgoknak is óriási a jelentősége. Pl. a kemence hőmérséklete, beállítása, a páratartalom, a konyhában lévő huzat is nagyban befolyásolja az asztalra kerülő étel minőségét. És akkor a tésztáról, a lisztről és a feltétek alapanyagairól még nem is beszéltünk…

Das Team

A pizza vébén induló csapat igen rutinos tagok alkották. Lázár Chef, Damu Lászlóval párban dolgozott. A kisütött pizzát az éttermi séf díszítette a zsűri előtt. A magyar csapat célkitűzése, hogy az április 6-7 közötti megmérettetésen öregbítsék a hazai alapanyagok és Magyarország jó hírét. És persze a minél jobb szereplés is motiválta őket. A beszámoló kései megjelenésnek előnye, hogy az előkészületekről, az útról a versenyről közben elkészült a videó. Amit ezen a linken tekinthet meg.

Az eredmény

Igen jó, ugyanis a Pármában megrendezett világbajnokságon 36 nemzet, 700 csapata mérette meg magát. Ekkora mezőnyben az éttermi séf és pizzaséf páros versenyben 7. helyezést ért el a magyar duó. A helyezésüknek súlyt ad, hogy ők voltak az első nem olasz versenyzők…

Az állandó képzés, tanulás, a számtalan olaszországi tanulmányút meghozta az eredményét: a Takács Márk/Dömök Zsolt kettős a hatalmas mezőnyben a 21. helyen végzett. A rutinjukról annyit, hogy évente 80 ezer darab pizzát készítenek fejenként, ugyanis a kemencéből, 1-1,5 percenként veszik ki az elkészült olasz étkeket…

Benedek Attila

Kép: Benedek Attila, Piaggio

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág

Megnyitotta egyedülálló múzeumát a Toyota Gazoo Racing Europe

Idén májustól a Toyota nemzetközi motorsportban való részvételét 1973-tól napjainkig bemutató, eredeti versenyautókból álló gyűjteménye látogathatóvá vált a nagyközönség számára. A kiállítás a Toyota Gazoo Racing Europe kölni központjának két szélcsatornájának egyike alatt található. A Toyota Motorsport Múzeum május 11-én nyitotta meg kapuit, pontosan egy hónappal azelőtt, hogy a gyári csapat részt vesz a legendás […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Megjelent az új Yamaha Ténéré 700 World Rally

Tegnap délelőtt jelentette be a Yamaha, hogy hamarosan megérkezik a szalonokba a népszerű Ténéré 700 legújabb változata, a továbbfejlesztett Ténéré 700 World Rally. Ez a kifejezetten terepezésre készült modell számos ponton eltér az alapkiviteltől, beleértve az egyedi fényezést és a spéci felfüggesztést is. Már messziről látszik, hogy a raliváltozat pillekönnyű Akrapovič kipufogót kapott a gyári […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Az új BMW 5-ös limuzin hazai árai

A BMW 5-ös limuzin nyolcadik generációja minden eddiginél fejlettebb digitális innovációkkal és minden korábbinál dinamikusabb menettulajdonságokkal hódít, a BMW i5 képében most először tisztán elektromos meghajtással is. A felső-középkategória fenntartható prémium mobilitásának jelképének első példányait 2023 októberében vehetik át a bajor prémiumgyártó ügyfelei 23 300 000 Ft-os indulóártól. Minden korábbinál dinamikusabb, minden eddiginél fejlettebb digitális […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom