Pizza világbajnokság – Az előkóstolás megtörtént

Mielőtt megijedne az olvasó: nem indítunk gasztró rovatot és nem osztunk meg recepteket. Csak kihasználjuk Kovács Lázár, azaz Lázár Chef népszerűségét.

A történet még március végén kezdődött, amikor is a Budapest belvárosában lévő Circo pizzériába meghívták a sajtó jeles képviselőit. A téma, a pármai Pizza világbajnokságra készülő csapat bemutatása volt. A csapat tagjai: Lázár Chef, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru. Lázár Chef a hagyományos éttermi séf vonalat képviseli a társulatban. A többiek komoly gyakorlattal rendelkező pizza séfek.

A kóstolással egybe kötött rendezvényen betekintést nyerhettünk a pizza készítés rejtelmeibe. Ami biztos: ez az egyszerűnek látszó szakma, ezernyi apró fogást és trükköt tartalmaz. A szakmai rutintól és a felhasznált alapanyagoktól lesz az egyik pizza jóval különb, mint a másik.

A pizza készítésben a laikusoknak lényegtelennek tűnő dolgoknak is óriási a jelentősége. Pl. a kemence hőmérséklete, beállítása, a páratartalom, a konyhában lévő huzat is nagyban befolyásolja az asztalra kerülő étel minőségét. És akkor a tésztáról, a lisztről és a feltétek alapanyagairól még nem is beszéltünk…

Das Team

A pizza vébén induló csapat igen rutinos tagok alkották. Lázár Chef, Damu Lászlóval párban dolgozott. A kisütött pizzát az éttermi séf díszítette a zsűri előtt. A magyar csapat célkitűzése, hogy az április 6-7 közötti megmérettetésen öregbítsék a hazai alapanyagok és Magyarország jó hírét. És persze a minél jobb szereplés is motiválta őket. A beszámoló kései megjelenésnek előnye, hogy az előkészületekről, az útról a versenyről közben elkészült a videó. Amit ezen a linken tekinthet meg.

Az eredmény

Igen jó, ugyanis a Pármában megrendezett világbajnokságon 36 nemzet, 700 csapata mérette meg magát. Ekkora mezőnyben az éttermi séf és pizzaséf páros versenyben 7. helyezést ért el a magyar duó. A helyezésüknek súlyt ad, hogy ők voltak az első nem olasz versenyzők…

Az állandó képzés, tanulás, a számtalan olaszországi tanulmányút meghozta az eredményét: a Takács Márk/Dömök Zsolt kettős a hatalmas mezőnyben a 21. helyen végzett. A rutinjukról annyit, hogy évente 80 ezer darab pizzát készítenek fejenként, ugyanis a kemencéből, 1-1,5 percenként veszik ki az elkészült olasz étkeket…

Benedek Attila

Kép: Benedek Attila, Piaggio

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Mazda CX-80 lett a legbiztonságosabb nagyméretű SUV az EURO NCAP értékelésén

A Mazda CX-80 elnyerte a szegmens legbiztonságosabb járművének járó címet Japánban alkottuk: a Mazda új zászlóshajója biztonságot, kényelmet, praktikumot és sokoldalúságot kínál A vadonatúj Mazda CX-80-at az Euro NCAP legutóbbi tesztsorozatán a nagyméretű SUV kategória „Best in Class” díjával tüntették ki. A rangos elismerés a Mazda elkötelezettségét tükrözi a biztonság és az innováció iránt. 2024-ben […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

A Ford 15. éve piacvezető a haszongépjárművek szegmensében és továbbra is a 3. legnépszerűbb márka Magyarországon a személygépjárművekkel összesített újautó értékesítések piacán 2024-ben

Magyarországon 2024-ben a Ford 14.128 új autó értékesítéssel, 9.3%-os piaci részesedéssel a 3. legkelendőbb autómárkának bizonyult a teljes piacot és összes szegmenst egyben tekintve, stabilan megőrizve ezzel a pozícióját. A Ford Pro üzletága immáron 15. éve töretlenül piacvezető a haszongépjárműveknél hazánkban, 2024-ben a Ford mintegy 27%-os kimagasló piaci részesedéssel, 9253 új haszongépjármű értékesítéssel zárt (beleértve […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Univerzális csodamotort fejleszt a Toyota

Egy kiváló hatásfokú benzinmotor, amely hibrid modellekbe éppúgy beépíthető, mint sportkocsikba vagy akár versenyautókba, méghozzá akár hosszában, akár keresztben? Ilyen erőforrás ma még nincs, de a Toyota már fejleszti. A 2025-ös Tokiói Autószalon egyik legvadabb látványossága volt a GR Yaris M Concept: egy középmotoros kísérleti jármű, amelynek legfontosabb eleméről, a kétliteres turbómotorról semmi érdemi információt […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom