Tim Gábor két dobogós hellyel mutatkozott be a Balaton Park Circuit-en

Versenyekkel avatták fel Magyarország legújabb versenypályáját. A Balatonfőkajár melletti Balaton Park Circuit pályán rendezték meg október 7-8 között az első publikus versenyhétvégét. A GT és túraautók számára három versenyt bonyolítottak le a hétvége során, melyeken Tim Gábor két dobogós helyet szerzett, a mezőny legsikeresebb magyar versenyzőjeként.

Tim Gábor karrierje során első-kerék hajtású autókkal szerzett tapasztalatok és bajnoki címeket. A Balaton Park Circuiten megrendezett versenyhétvégén ülhetett be először a Lotus Exige V6 Cup R versenyautóba, mely messze a legerősebb autó, mellyel valaha versenyezhetett. A helyzetét nehezítette, hogy éles időmérésen kezdte az ismerkedés, összesen 25 perce volt arra, hogy megtanulja a pályát, és az autó kezeléséhez hozzászokjon.

“2010-ben, mikor a pályaautós karrierem elkezdődött, Burkus Egon adott lehetőséget, két évet versenyeztem a GFS Racing színeiben és sikerült számukra az első Suzuki Kupa bajnoki címet megszerezni. A már több, mint 13 éve tartó barátság során sokszor hozta úgy a sors, hogy visszatértem a GFS-hez, 2020-ban és 2021-ben is elhódítottam a Swift Cup Europe bajnoki címét a csapattal. Régóta dédelgetett álom volt, hogy Egonék egyik kupás Lotus-át kipróbáljam, lehetőleg éles körülmények között. Menedzserem is régóta mondja, hogy nekem valójában a hátsókerék hajtás fekszik, mert az első-kerekes autókat is úgy vezetem, úgy állítom be, hogy azzal lényegében végig keresztbe csúszok.” – kezdte Tim az előzményekkel.

A Lotus Cup Europe bajnokságban ezek az autók jelentik a top kategóriát, a Lotus Exige V6 Cup R egy rendkívül jól kitalált autó, ám úgy tervezték, hogy semi-slick gumikon versenyeznek vele, mely költséghatékonyabb. Az autó 370 lóerő, 400NM nyomatékkal és jelentős aerodinamikai kialakítással bír. Azonban a mechanikus tapadása alacsonyabb, mint a slick gumikon versenyző autóknak.

“Alapvetően ezek az autók arra vannak kitalálva, hogy egymás ellen versenyezzenek, vagy tehetősebbek veszik meg és pályanapokon élik ki szenvedélyüket. Valós képet így nem láttam a hétvége előtt, hogy mennyire lehetek erős az autóval, mert számomra a jóval kisebb tapadást adó vágott gumik, a semi-slickek voltak elérhetőek. Persze, fel lehet rakni slick gumit is az autóra, de nem erre tervezték, a nagyobb kanyartempó akár technikai gondot is okozott volna. Így ezt nem próbáltuk meg. Nem is baj, mert ezen a hétvégén főleg a tanulásé volt a főszerep, mert célunk, hogy a GT vagy egyéb hátsókerék hajtású autóval versenyezzek a jövőben valamikor.” – mesélte Tim.

Az első időmérésen ült Tim először az autóba és kezdte meg a tanulást. Az ugyan csekély, 10 főt számláló mezőnyben a hetedik lett, de ekkor lényegében még azt tanulta, merre is megy a pálya és az autót hogy érdemes használni.

Az időmérés után a versenyen már jelentősen tudott emelni a tempóján és a negyedik helyen intették le, a magyarok között a második helyen.

A második futamon tovább gyorsult és már a dobogót is sikerült elérnie, harmadik lett, a legjobb magyarként.

“A futamokon a TCR-es autókkal küzdöttem, de egy kupás Porschéval is sokáig tartottam a tempót. A TCR-es autókkal lényegében azonos volt a tempóm, én egyenesekben voltam gyorsabb, Ők a slick gumiknak köszönhetően a féktávokon és kanyarokban. A pálya karaktere izgalmas, sokféle ideális ív működik, ez valószínűleg még bennem is alakul, mire ráérzek, hogy is a leggyorsabb a pályán való haladás. 1 perc 47 mp-es köröket autóztam, de biztos, hogy ebben még sok van, egy komoly teszttel és a beállítások finomításával tudnék még gyorsulni.” – elemezte Tim a szombati két versenyt.

Vasárnap újabb időmérő és futam várt a mezőnyre. Tim folytatta a tanulást, melynek meg is lett a gyümölcse, a harmadik futamon a második lett, ismét a legjobb magyarként.

“Ez a második hely nagyon ígéretes, van potenciál az autóban. A GFS remek munkát végzett, semmilyen műszaki gonddal nem volt dolgom, csak a vezetésre és tanulásra koncentrálhattam. Nyomás nem volt rajtam, nem kellett semmit megmutatnom, csak élveztem az egész hétvégét. Fekszik nekem ez az autó, szeretem, hogy folyamatosan tudom kontrollálni a mozgását, érezni az erőt az autóban. 240 km/h órás tempóról kezdeni féktávot, nagyon izgalmas volt. Nem tudom mikor lesz lehetőségem ismét ilyen szintű technikával versenyezni, de hatalmas hálával tartozom ezért a csapatnak, Burkus Egonnak, hogy ezt most sikerült megvalósítani.” – nyilatkozta Tim a harmadik futam után.

Tim Gábor 2022-ben és 2023-ban is a Clio Cup Europe bajnokságban indult közösségi finanszírozás segítségével, lényegében a szurkolói voltak a főtámogatói. Jelenleg is azon dolgozik menedzserével, hogy 2024-ben újra teljes szezont versenyezhessen, melyre utoljára 2021-ben volt lehetősége.

“Nagyon sok verzió van előttünk, sok ajánlat fekszik az asztalon, de mindegyik alján 5 sőt 6 számjegyű euro összeg áll, mint költség. Sok olyan ajánlatunk van, ahol rendkívüli kedvezményeket tudtunk kicsikarni, főleg ha jól tudok teljesíteni. De ezek csak akkor élnek, ha egy teljes szezont futok. Képben van továbbra is a Clio Cup Europe mely jövőre kicsit átalakul. De több más bajnokság is terítéken van, a legtöbbjük pedig olyan, ahol jóval erősebbek az autók. Nagyon szeretném azt mondani, hogy előrehaladott tárgyalásokban vagyunk támogatókkal, de ez nem igaz jelenleg. Nem találtunk továbbra sem olyan partnerre, aki meghallja az üzenetet amit képviselek, meglátja, hogy nemcsak a markunkat tartjuk, hanem a támogatásért adunk is cserébe. Ez egy nehéz munka, de nem adjuk fel, megyünk tovább.” – taglalta a jövőbeli lehetőségeket Tim.

Tim Gábor és menedzsere jelenleg is azon dolgozik, hogy 2024-re egész éves szerződése legyen a hétszeres bajnok vanyarci pilótának, akit természetesen szurkolói is támogathatnak közösségi finanszírozással.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Toyota Yaris Cross vezeti Európa kedvenc újautókategóriájának értékesítéseit

Az idén modellfrissítéssel jelentkező, immár két különböző teljesítményű környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtással elérhető, mesterséges intelligencia alapú high tech biztonsági és vezetéstámogató/vezetésoptimalizáló rendszerekkel teletűzdelt Toyota Yaris Cross magabiztosan vezeti az európai kisméretű SUV eladásokat, ez a kategória számít messze a legnépszerűbbnek a kontinensen. Amint az Autonews írásából kiderül, ez az első alkalom, hogy Európa legkedveltebb […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Kiss Norbert – Tízből tíz!

Misano és a Slovakia Ring után Zolderben folytatódott a 2024-es kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing pilótája, Kiss Norbert Belgiumot is meghódította. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző magyar Európa-bajnok az időmérőn ismét a leggyorsabb volt szombaton, idén mindig az első starthelyről indulhatott. A versenyen Albacete szorongatta a rajtnál, de a […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A Toyota-kereskedés, ahol szó szerint megállt az idő

Apokaliptikus hangulatú videojátékokban találkozhatunk olyan utcaképpel, mint ami az észak-ciprusi Varósziában fogadja a látogatót – illetve pont, hogy néhány utca kivételével nem fogadja. A város 1974 augusztusa óta lakatlan: amikor a sziget ötven évvel ezelőtt politikailag két részre szakadt, az eredetileg görögök lakta várost irányításuk alá vonták a török csapatok, a lakosság pedig még azelőtt […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom