Verstappen a hetedikről nyert Monzában

Tovább nőtt a holland címvédő összetettbeli előnye, már szinte biztos a második bajnoki cím. Leclerc az elsőről csak másodiknak ért be, a gumikezelés mellett ebbe a biztonsági autó is beleszólt. De Vries az első F1-es versenyén ként pontot, és a nap versenyzője címet zsebelte be.

Napos időjárási körülmények között vágtak neki a pilóták az Olasz Nagydíjnak. Leclerc az élről jól rajtolt, de Russell nála is jobb volt. Az angol megpróbált mély féktávot venni, és úgy elmenni a monacói mellett, de ez nem sikerült. A 63-as autó levágta a kanyart, de megtartotta a második pozíciót. Mögötte Ricciardo, Verstappen, Gasly, Norris, Alonso, de Vries, Zhou és Vettel jött a top 10-ben. Ahogy azt várni lehetett a holland címvédő sebességi fokozatot váltott, és elkezdte levadászni az előtte autózókat, amit a DRS megkönnyített. Elsőként egykori ausztrál csapattársán hámozta át magát, majd Russell következett, akit az egyenesben került ki.

Ami hátsóbb régiókat illetti, Sainz fokozatosan tört előre, néhány kör elteltével már a 10-ik helyen olvashattuk a nevét, nem sokkal később pedig már a hetediken haladt. Az első váratlan fordulat Vettel megállásával kezdődött. A német a megnyitásnál állt félre az Astonnal, így megúsztuk egy virtuális biztonsági autóval. Leclerc használta ki a helyzetet, és az élről cserélt. A monacói a harmadik helyre esett vissza, de alig több, mint 18 másodperc volt a hátránya a vezető hollandtól. Mögötte a rajtrács végéről zárkozó, és Ricciardót előzó csapattársa érkezett közepes abroncsokon. Hogy ne legyen unalmas most sem a Ferrari stratégák dolga, arra kérték Leclercet, ne váltson rövideket, amire az válasz érkezett, hogy ezt nem tudja teljesíteni.

A középmezőnyben is megkezdődtek a kiállások: Ricciardo, Gasly, de Vries, Zhou, Ocon, Tsunoda és Stroll is új papucsokat kapott, míg Alonso és Norris kint maradtak. Az angol mcLarenes jó tempót diktált, ez egy mögé vágásnak nézett ki kollégájával és Gaslyval szemben. Féltávhoz közeledve a Red Bull kihívta Verstappent az élről, lágyak után közepeseket kapott és a második pozícióba tért vissza. Hamilton, akiről eddig kevés szó esett, szintén szépen zárkózott, a 27-ik körben Alonsót előzte a hatodik helyért. A címvédő folyamatosan lopta a távolságot a monacóival szemben, közel egy másodpercet adott a Ferrari pilótájának körönként. A Scuderia látva, hogy milyen jól működött a piros oldalfalú Pirelli az energiaitalosoknál, Sainz autójára is azt rakták fel, a spanyol a közepeseken indult. Perez mögé ért vissza, majd egy nagy csatában megelőzte a mexikóit. Alonso eközben feladni kényszerült a futamot, műszaki gondjai voltak.

A vörösök tartva a címvédő tempójától közepeseken, kihívták Leclercet, aki a legpuhább keveréket kapta, Russell miatt viszont így sem kellett aggódniuk. Verstappen előnye 19 másodperc fölé nőtt, ami elégnek kellett, hogy legyen a végéig. Hamilton eközben szép kis manővert mutatott be, Gaslyt és Norrist is megelőzte a kettes kanyar kijáratánál, majd Ricciardo mellett is elment, és hatodiknak zárkózott. Az ausztrál autója viszont nem sokkal ezután megállt, ami jó kis kalamajkát okozott. Verstappen kivárt, hogy jön-e Leclerc új abroncsért, majd amikor ez megtörtént, ő is cserélt. Érthető volt, hisz nem akart pozíciót bukni, és már kevés volt a végéig. Az olaszok sportbírok nagyon lassan dolgoztak, már az 51-ik körben jártunk, de a McLaren még a pályán volt, és a biztonsági autó a mezőny felét sem szedte össze. Végül nem maradt idő, és jól gondolkodott a Red Bull, fontosabb volt a pozíció. A safety car mögött értek be, és a holland behúzta a hetedik helyről az olasz futamot. A monacóinak csalódottan ugyan, de be kellett érnie a második hellyel, míg Russell a harmadiknak örülhetett. Sainz nagyot menetelt, negyedik lett, míg Hamilton ötödik. Pereznek öszetettben tovább növekedett hátránya a második hely szempontjából, Norrist a hetediknek intették le. A top 10-et Gasly, de Vries, aki a nap pilótája lett első versenyén, és pontot is szerzett és Zhou zárta.

Fotó: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Utcán Verdák

Erősebb lett a Suzuki Swace

A Suzuki Swace lényegében egy átemblémázott Toyota Corolla kombi, így várható volt, hogy a testvérmodell ráncfelvarrása után a Suzuki esetében is változások lesznek. A Suzuki palettájában pár éve tűnt fel a Swace, ami nem titkoltan lényegében egy hibrid Toyota Corolla kombi más emblémával. Mivel a Toyota nemrég frissítette a Corollát, így elkerülhetetlen, hogy a Suzuki […]

Olvass tovább
Utcán Verdák

A Toyota legje – A Toyota Century-sztori

A Toyota Motor Corporation az 1936-ban bemutatott AA elnevezésű típus óta rengeteg olyan modellt adott a világnak, melyek külön márkává, majdhogynem intézménnyé váltak az évtizedek során. Gondoljunk a Corollára, melyből minden második percben eladnak egyet a világon. Ott van a Camry, mely hosszú évek óta vezeti az USA-ban a személyautók eladási listáját, évi négyszáz-ezer darabbal. […]

Olvass tovább
Race Verdák

Lewis Hamilton korábbi csapatában kezdi a szezont Gender Tamás Junior

A rangos WSK-sorozat első állomásán, a WSK Champions Cupon kezdi meg első teljes szezonját az OK Junior kategóriában Gender Tamás Junior. A 12 esztendős gokartversenyző az egykor Lewis Hamiltont is a soraiban tudó Parolin Racing Kart gyári pilótájaként vág neki a 2023-as idénynek. A hétvégén, az olaszországi Lonatóban rendezett WSK Champions Cupon indul a 2023-as […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom