Verstappen diadalával konstruktőr bajnok a Red Bull

Idei 13-ik sikerét aratta a holland, ezzel beállította Vettel és Schumacher rekordját az egy idényen belül elért győzelmek számában. Hamilton és Leclerc csípte még el a dobogót.
Remek körülmények között vágtak neki a versenyzők az 56 körös austini futamnak. A második helyről Verstappen jött el legjobban, Sainz csak második helyen fordult, majd egy ütközés miatt véget is ért számára a nagydíj. Russell ment neki a spanyol autójának, a brit viszont folytatni tudta. A versenybírák úgy ítélték meg, hogy ő volt a hibás, ezért ötmásodperces büntetéssel súlytották. A második pozíciót Hamilton örökölte meg, míg Stroll haladt a harmadikon, Vettel pedig az ötödiken Norris mögött.

Perez eközben megkezdte a felzárkózást, de a nagy igyekezetben megsérült az első szárnya a Bottasszal való csatája során. Az Astonok nem tudták tartani a nagyok tempóját, Russell és a mexikói versenyző is elment Stroll mellett, de így is az előkelő ötödik és hatodik helyeket birtokolták. A Ferrari monacói pilótája is elkezdte lopni a távolságot, a zöldek két autója közé tudott beférkőzni a 12-ik körben. Ekkor jött a nagyok közül elsőként Hamilton cserére, de eggyel később Verstappen is kiállt, ahogy Russell is. Az élen így Perez autózott a világbajnok és Leclerc előtt.

Az első jelentősebb esemény a 18-ik körben történt, Bottas kötött ki a kavicságyban, ezért biztonsági autós fázis következett. Leclerc, Vettel és Alonso is jól jártak, mivel még nem cseréltek, így sok időt nyertek. A monacói ekkor a negyediken, míg Vettel a hatodikon kocsikázott. Alig indították újra a futamot, amikor egy hatalmas baleset történt. Az egyenesben jött Alonso Stroll mögött, a kanadai kifelé húzta az autót, nem figyelt a tempózó spanyolra, aki felkapaszkodtt az Aston bal hátsó kerekére, és elemelkedett az aszfaltról. A zöld kocsi teljesen összetört, az Alpine is sérült, de kisebb csoda folytán Alonso versenyben maradt.
Az újraindítás után ezúttal óvatosan jöttek el, Leclerc ezt kihasználta, és beakasztotta a kampót Perez Red Bulljába. Körökön keresztül üldözte a mexikóit, majd az egyenes végén egy váratlan manőverrel betette a Ferrarit, és elment a 11-es mellett.

Az élen eközben Hamilton folyamatosan lopta a távolságot Verstappennel szemben, de ahelyett, hogy támadott volna, kiállt cserélni kicsalva ezzel a Red Bullt is. A brit bokszkiállása jól sikerült, ellenben a hollandét elrontották, így nem csak a hétszeres bajnok, hanem a monacói mögé is visszaesett. Ketten párban indultak meg levadászni a britet. Verstappen azonban felrugta a nemlétező paktumot, és kemény adok-kapok mellett legyűrte Leclercet. A világbajnok ezután nagy hajrát indított a győzelemért, de azt nem adta könnyen Hamilton.

A brit remekül védekezett, azonban nem bírt a Red Bull tempójával, ezzel pedig Verstappen idei 13-ik győzelmét szerezte, a brit mögött a monacóié lett a dobogó alsó foka. Perez a negyedikkel hozta a kötelezőt, míg Russell az ötödik lett. Norris ismét megmentette a McLaren becsületét egy hatodik pozícióval, Alonso pedig csodával határos módon hetedik helyen kormányozta be az Alpine-t. Minden elismerés Vettel előtt, aki a futamot is vezette ma, végül így lett nyolcadik, egy utolsó kanyarokban történt előzéssel. A top 10-et Magnussen és Tsunoda tette teljessé.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

Még leharcolt állapotban is többet ér ez a veteránkorú Toyota Supra, mint amennyibe újonnan került

Már többször írtunk róla, hogy az 1993 és 2002 között gyártott, negyedik generációs (A80-as) Toyota Suprák manapság hihetetlen összegekért cserélnek gazdát, részben az örökzöld formaterv, a remek vezethetőség és megbízhatóság, részben pedig a Halálos iramban (Fast & Furious) c. mozifilm-franchise-ban játszott szerep miatt. Az első részben ugyanis az azóta már elhunyt Paul Walker hajtott egy […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Keveset kaptak, sokat adtak a Peugeot különcei

A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre több extrát kínálhattak: erősebbek, kényelmesebbek, sikkesebbek lettek. A Peugeot aztán gondolt egy merészet, és a trenddel dacolva nem hozzátett, hanem elvett egy-egy típusából, méghozzá sok mindent. A sors fintora, hogy ma ezekre emlékezünk vissza a legnagyobb örömmel. 1986-ban félárbocra […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Max Verstappen és a Honda e:NY1

Max Verstappen még a szezon előtt bepattant a tisztán elektromos üzemű Honda e:Ny1 volánja mögé, hogy lenyűgözze az ifjú gokartversenyzőket, majd egy meglepetéstalálkozón személyesen is elbeszélgetett velük. A háromszoros F1-világbajnok egy Oracle Red Bull Racing RB20 versenyautóval áll rajthoz, amelyben a Honda által fejlesztett, RBPTH002 típuskódú, 1,6 literes, V6-os, hibrid hajtáslánc dolgozik. A fejlesztése során […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom