Verstappen diadalával konstruktőr bajnok a Red Bull

Idei 13-ik sikerét aratta a holland, ezzel beállította Vettel és Schumacher rekordját az egy idényen belül elért győzelmek számában. Hamilton és Leclerc csípte még el a dobogót.
Remek körülmények között vágtak neki a versenyzők az 56 körös austini futamnak. A második helyről Verstappen jött el legjobban, Sainz csak második helyen fordult, majd egy ütközés miatt véget is ért számára a nagydíj. Russell ment neki a spanyol autójának, a brit viszont folytatni tudta. A versenybírák úgy ítélték meg, hogy ő volt a hibás, ezért ötmásodperces büntetéssel súlytották. A második pozíciót Hamilton örökölte meg, míg Stroll haladt a harmadikon, Vettel pedig az ötödiken Norris mögött.

Perez eközben megkezdte a felzárkózást, de a nagy igyekezetben megsérült az első szárnya a Bottasszal való csatája során. Az Astonok nem tudták tartani a nagyok tempóját, Russell és a mexikói versenyző is elment Stroll mellett, de így is az előkelő ötödik és hatodik helyeket birtokolták. A Ferrari monacói pilótája is elkezdte lopni a távolságot, a zöldek két autója közé tudott beférkőzni a 12-ik körben. Ekkor jött a nagyok közül elsőként Hamilton cserére, de eggyel később Verstappen is kiállt, ahogy Russell is. Az élen így Perez autózott a világbajnok és Leclerc előtt.

Az első jelentősebb esemény a 18-ik körben történt, Bottas kötött ki a kavicságyban, ezért biztonsági autós fázis következett. Leclerc, Vettel és Alonso is jól jártak, mivel még nem cseréltek, így sok időt nyertek. A monacói ekkor a negyediken, míg Vettel a hatodikon kocsikázott. Alig indították újra a futamot, amikor egy hatalmas baleset történt. Az egyenesben jött Alonso Stroll mögött, a kanadai kifelé húzta az autót, nem figyelt a tempózó spanyolra, aki felkapaszkodtt az Aston bal hátsó kerekére, és elemelkedett az aszfaltról. A zöld kocsi teljesen összetört, az Alpine is sérült, de kisebb csoda folytán Alonso versenyben maradt.
Az újraindítás után ezúttal óvatosan jöttek el, Leclerc ezt kihasználta, és beakasztotta a kampót Perez Red Bulljába. Körökön keresztül üldözte a mexikóit, majd az egyenes végén egy váratlan manőverrel betette a Ferrarit, és elment a 11-es mellett.

Az élen eközben Hamilton folyamatosan lopta a távolságot Verstappennel szemben, de ahelyett, hogy támadott volna, kiállt cserélni kicsalva ezzel a Red Bullt is. A brit bokszkiállása jól sikerült, ellenben a hollandét elrontották, így nem csak a hétszeres bajnok, hanem a monacói mögé is visszaesett. Ketten párban indultak meg levadászni a britet. Verstappen azonban felrugta a nemlétező paktumot, és kemény adok-kapok mellett legyűrte Leclercet. A világbajnok ezután nagy hajrát indított a győzelemért, de azt nem adta könnyen Hamilton.

A brit remekül védekezett, azonban nem bírt a Red Bull tempójával, ezzel pedig Verstappen idei 13-ik győzelmét szerezte, a brit mögött a monacóié lett a dobogó alsó foka. Perez a negyedikkel hozta a kötelezőt, míg Russell az ötödik lett. Norris ismét megmentette a McLaren becsületét egy hatodik pozícióval, Alonso pedig csodával határos módon hetedik helyen kormányozta be az Alpine-t. Minden elismerés Vettel előtt, aki a futamot is vezette ma, végül így lett nyolcadik, egy utolsó kanyarokban történt előzéssel. A top 10-et Magnussen és Tsunoda tette teljessé.

Kapcsolódó cikkek

BMW-i5-teszt-Eszaki-sarkkortol-az-Alpokig-motoresverda-7.jpg
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új BMW i5 lenyűgözően szerepelt az Északi sarkkörtől az Alpokig vezető téli teszteken

A fejlesztőmérnökök egy éven keresztül finomhangolták hóban és jégen a hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszereket. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja lebilincselő kiforrottságról tett tanúbizonyságot. A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin tapadását, dinamikáját és menetstabilitását egyedülálló nyomatékvezérlő technológia optimalizálja. A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin páratlanul átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a hamarosan esedékes világpremierje […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Íme a Renault Espace legújabb generációja

Megérkezett a Renault Espace hatodik generációja, mely most már messze nem a családi egyterű kategóriát képviseli, hanem bizony ízig-vérig SUV modell lett. Az Austral formai megoldásai és technikai alapjai köszönnek vissza az újdonságon. Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, a Renault nem engedi el az Espace modell kezét a jövőben sem. Persze, sok minden változott […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Kifinomult formájával és csúcstechnológiájával a Kia EV9 újradefiniálja az SUV-élményt

A Kia az úttörő, tisztán elektromos hajtású EV9-cel újradefiniálja az SUV-élményt, több teret és komfortot kínálva valamennyi utasnak – Fenntartható és természetes alapú anyagaival az EV9 tovább viszi a Kiát a karbonmentesség felé vezető úton – Az EV9 GT-Line kivitele bizonyos körülmények között hármas szintű önvezetésre is képes, a Highway Driving Pilot (HDP) révén – […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom