Yamaha XSR900 – Retro bőrbe bújt gyöngyszem

A Yamaha megtestesítette az XSR900 személyében azt a motort, amelyet a legtöbb, retro külsőre és e mellett maximálisan modern belsőre vágyó ember szeretne magának. Tartsatok velem a cikk során, illetve nézzetek meg a videót is, hogy megtudjátok, miért is van ez így!

Első látásra szerelem 

A külső megítélése szubjektív, de abban nagy eséllyel mindenki egyetért velem, hogy nagyon-nagyon fontos, hogy csillogó szemekkel nézzünk vissza motorunkra a parkolóban. Nos, az XSR-t rengeteg kis részlet teszi szemet gyönyörködtetővé. Az 1980-as évek sportmotorjait idéző külső egyik legszembetűnőbb eleme a Legend Blue szín (a Midnight Black helyett én egész biztos a kék verziót választanám!). A rejtett LED-es hátsó lámpa – mely apró létére teljesen jól látható – és a buci hátsó ülés csak a kezdet (vagyis a vég)! A gyorsbilinccsel szerelt idomok, a teljesen felhajtható utaslábtartó, a tank ergonomikus formája, illetve a kör alakú LED-es első lámpa is mind a múlt sportmotorjait idézik. 


(Kattints IDE több fotóért!)

A belső a lényeg! 

Miután gyönyörködtünk kicsit a külsőben, térjünk is rá a belsőre – hiszen a valódi értékek ott rejlenek. A motor lelke a három hengeres, 890 köbcentis CP3 (crossplane) blokk, melyről órákig lehetne mesélni – a részletekről Ádám fog majd cikkében többet írni.

Röviden annyit érdemes tudni róla – ami a hétköznapi motoros számára is jelentőséggel bír -, hogy 3000 körüli fordulattól már szinte a teljes nyomatékot leadja. Ez teszi hihetetlenül játékossá, imádnivalóvá ezt a háromhengerest. 119 Le és 93 Nm a maximális teljesítmény valamint nyomaték tíz- illetve hétezres fordulaton. Sokkal többet mond azonban az, hogy (legfőképp) “A” módban szinte bármilyen sebességnél ha odahúzol neki, a széles vigyor garantált. A gyár által írt 5 literes átlagfogyasztást így nehéz tartani – nem lehetetlen, de nagy eséllyel ennél többet fog fogyasztani, hiszen úgyis húzni fogod neki. 14 literes tankjának köszönhetően így viszonylag gyakran fogunk benzinkutat látogatni.

A korábbi gondolatmenetet folytatva jutunk el oda, hogy mennyi mindent is tudunk állítgatni ezen a Yamahán. Négyféle motormód közül választhatunk a színes TFT kijelzőn tudásunknak, kedvünknek illetve útviszonyoknak megfelelően. Míg az “A” esetben kapjuk a leghirtelenebb teljesítményt, addig a “D” módot maximum esőben érdemes használni, ugyanis ténylegesen egy gyenge, de “hülyebiztos’ valamit kapunk. A dőlésérzékeny kipörgésgátló (mely szintén több fokozatban állítható), az oldalcsúszás-vezérlőrendszer és az elsőkerék elemelkedését figyelő rendszer mind egy korábbi Yamaha R1 IMU-jából érkeztek, így tehát biztosak lehetünk abban, hogy nem valami gagyi dologgal állunk szemben.

Nemcsak az elektronika, hanem a motor többi része is valóban prémium minőséget képvisel. A fel- és lefelé is kiválóan működő gyorsváltó még élvezetesebbé teszi a kigyorsításokat (és az utaskodást is, de erről részletesen a későbbiekben), míg a Brembo radiális első főfékhenger 298 mm-es féktárcsákkal pedig a biztonságos megállásért felelős. A teljes személyre szabhatóság tovább folytatódik az állítható első teleszkópokkal, illetve a szintén állítható lengőkaros hátsó felfüggesztéssel.

Pattanjunk nyeregbe

Sportmotoros hatást kelthet ugyan az XSR900, azonban ez szerencsére a komfortunkat nem befolyásolja negatív irányban.

A 810 mm magasan levő üléséről 178 cm-es magassággal bőven teli talppal leért mindkét lábam, és a menetkész (mindössze!) 193 kg-os súlyt így gyerekjáték volt biztonságban tudni magam alatt. Az üléspozíció jóval inkább a csupaszmotorokéhoz hasonlít, semmint egy sportmotorhoz, így a nagy teljesítmény mellé kényelmet is kapunk: igazi win-win szituáció!

Széles kormánya megkönnyíti az irányíthatóságot, és ezáltal a komfortunkat is növeli hosszú távon. A tempomat szintén közrejátszik valamilyen szinten abban, hogy egy több száz kilométeres autópályázás során se menjen el minden energiánk, valamint életkedvünk. 

A kormányvégtükrökre tudnék talán egyedül panaszt tenni. A látványtól eltekintve – ízlés kérdése, hogy tetszik-e vagy sem, így erről nem is érdemes többet írni – valójában sajnos nem praktikus ez a megoldás, hiszen a perifériánkból igencsak kiesik. Sokat kell a fejünkön fordítani, nem elég csak oldalra pillantani. Ez egy kicsit elvonja eleinte az ember figyelmét a forgalomról, így fontos jól begyakorolni, tudatalattiba vésni ezek használatát.

A gyorsváltóról ugyan volt már szó röviden, de itt is teszek róla említést, ugyanis hatalmas előny az, hogy a kevesebb kuplungolásnak köszönhetően egy egész napos úton sem fog begörcsölni a bal kezünk. 

Mindemellett utaskodni is kényelmesebb volt úgy, hogy Ádám a gyorsváltót használta, hiszen az emberi kéznél sokkal-sokkal finomabb így a váltás, az erőátvitel. Abszolút semmi torpanás nincsen ily módon, tehát utasként is könnyedén fel tudtam venni a motorozás ritmusát, nem “éltem külön életet” az egyébként rövid távon tűrhetően kényelmes kakasülőn. Az utasülés méretével meg voltam elégedve, rendes kapaszkodó – mint azt a legtöbb új motoron megszokhattuk már – itt sincs a hátul ülő számára, mármint a sofőrt leszámítva. Valljuk be, hülyén is nézne ki, ha lenne… A térdszög hátul ülve elég nagy, de még nem vészes. Pozitívumként viszont azt meg tudom említeni, hogy bőven előre lehetett látni a sofőr feje felett.

Nem tarthatom meg? 

Már az első közös napunkon sejtettem, de a teszthét végére ténylegesen megfogalmazódott bennem a gondolat: mi lenne, ha vissza se adnám? 

Nemcsak a külsőbe (bár tegyük hozzá, minden nap hosszú percekig csodáltam a motort), hanem a háromhengeres blokkba, a számomra kedves csupaszmotoros üléspozícióba, illetve a prémium vezetést támogató rendszerekbe is hamar bele lehet szeretni. Így az összkép, illetve az egész motor nagyon rendben van.

Aki hasonló gondolatokkal játszik, annak pedig elmondhatom, hogy 4 829 000 Ft-t kell kiadnia alaphangon a Yamaha XSR900-ra. Ebben a listaárban nincs benne többek között a tankgrip, a fejidom és a telefontartó (ami hasznos, hiszen okostelefont sajnos nem tudunk a motorral párosítani), melyek a tesztmotoron megtalálhatók voltak. Ezen kiegészítők mellett is rengeteg mindennel tudjuk egyedivé, vagy akár még “retróbbá” tenni ezt a kétkerekűt. Utóbbi célt szolgálja a színben passzoló üléspúp, a komfortot pedig az oldalsó nyeregtáskák tehetnék még jobbá. 

Azt hiszem el is kezdek lottózni, hátha nyerek egy új XSR-nyit…

Ági

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports SHOWA EERA™ DCT teszt – A szavannák királynője

1988-ban kezdődött az Africa Twin-ek színes, állandó újításokkal tarkított története. A közútra szánt modellek alapjául egy többszörös Párizs-Dakar győztes motor, az NXR750 szolgált. A recept pedig bevált, hiszen évtizedek elteltével is éppoly népszerű a felhasználók körében. Az elmúlt 35 év alatt rengeteg cikk, valamint teszt készült a szavannák koronázatlan királynőjéről. Az én írásom különlegessége abban […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom