Zagyva Dorka: Elég durva volt leszabályzáson menni

Szerdán szóbeli érettségizett Zagyva Dorka és a bankettet követően, pár óra alvás után, csütörtökön egyetlen napja volt, hogy a Mecsek Rally hat gyorsasági szakaszát feldolgozza, péntek délután pedig már rajtolt is.

A pályák feldolgozásában természetesen nagy segítségére volt Spitzer Gábor, aki a kétezres évek elején volt a magyar bajnokság kiemelkedő navigátora és most kifejezetten Dorka miatt tért vissza.

Bár ez volt Zagyva Dorka pályafutása leghosszabb és legkomolyabb aszfaltos rallyversenye, a mosoly egyetlen egyszer sem fagyott le az arcáról, kifejezetten felszabadultan versenyzett.

„Ne csodálkozz rajta, az érettségivel hatalmas teher esett le rólam – nevetett Dorka a célban. – Az, hogy utána pár óra alvással kezdtem a pályabejárást már szinte meg sem kottyant.

Ez volt az első alkalom, hogy nem apuval (Zagyva Lajos) dolgoztuk fel a pályákat. (Spitzer) Gábor nagyon sokat segített. A harmadik kanyar után azt mondta, hogy érti, hogyan látom a pályákat és akár egyedül is tudna nekem olyan itinert írni, amiből jól mennék, de persze közösen készítettük el. Nagy segítség volt, hogy a rutinjának köszönhetően többször is mondta, Dorka, ebben a kanyarban nem veszed el. Én pedig biztos lehettem benne, hogy ha ő mondja, akkor úgy is van.

Az egész hétvége alatt volt egy furcsa műszaki hibánk, ami miatt váltáskor ledadogott az autó. Ezt próbáltuk megoldani, de nem nagyon sikerült.

Sajnálom, hogy az időjárás miatt a pénteki második kört le kellett fújni, nagyon szívesen mentem volna még ezeken a pályákon.

Szombaton reggel a második gyorsaságink volt talán a legkalandosabb. A rajtban álltunk már, amikor leszakadt az eső. Voltak vízfoltok a pályán, volt ahol csak csöpörgött, ahol rendesen esett és olyan is, ahol egyáltalán nem. Nagyon változatosak voltak a körülmények. Egyszer meg is csúsztunk. Az úton maradtunk végig és nagyon kicsi időveszteséggel folytatni tudtuk a versenyt.

A legizgalmasabb az volt, hogy szombaton többször is mentünk leszabályzáson. Ilyet eddig még nem éltem meg. Elég durva volt.

Nagyon örülök, hogy karcmentesen értünk célba, hogy teljesíteni tudtuk az előfutó feladatát. Annyira tetszett az egész hétvége, hogy legszívesebben kezdeném elölről.

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a versenyt, Gábornak, hogy be mert ülni mellém és a szüleimnek, akik végig velem voltam. A nyáron szeretnénk a versenyzésre koncentrálni, úgyhogy szerintem hamarosan találkozunk.“

Nem csak Zagyva Dorkának, Spitzer Gábornak is hatalmas élmény volt a Mecsek Rally, és ő is széles mosollyal szállt ki az autóból.

„Nagyszerű volt, várakozáson felüli – lelkendezett. – Tudtam Dorkáról, hogy ügyes és alázatos versenyző, de még engem is meglepett, hogy valójában mennyire gyors és mennyire precíz. Rengeteget kell még tanulnia, de minden adottsága megvan hozzá, hogy nagyon jó versenyző váljon belőle.

Az érettségije miatt rövid volt a felkészülési időnk, de így is sikerült hat, igen komoly pályát feldolgozni. A versenyen is nagyon jól teljesített, szerintem készen áll akár az ORB1-re is. Mentünk száraz pályán, esőben slickkel, volt egy megforgásunk is, de azt is megoldotta. Nem görcsölt, végig nagyon jó hangulatú versenyünk volt.

Nekem is hatalmas élményt jelentett, hazai környezetben, a pécsi pályákon menni, hálás vagyok ezért a lehetőségért.“

Kapcsolódó cikkek

Race

A DTM megrengette az osztrák Alpokat a szezon utolsó előtti versenyén

Ausztria stájer-alpesi szívében található az ikonikus Red Bull Ring, egy pálya, amely a motorsport történelmének legemlékezetesebb pillanatainak tanúja volt. Itt került megrendezésre a DTM idei szezonjának hetedik fordulója.   A hétvégi DTM fesztiválon több sorozat is képviseltette magát, a vasárnap reggel az ADAC GT Masters második időmérő edzésével kezdődött, amit Christian Engelhart szoros küzdelemben, Sven […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom