Zagyva Dorka: Elég durva volt leszabályzáson menni

Szerdán szóbeli érettségizett Zagyva Dorka és a bankettet követően, pár óra alvás után, csütörtökön egyetlen napja volt, hogy a Mecsek Rally hat gyorsasági szakaszát feldolgozza, péntek délután pedig már rajtolt is.

A pályák feldolgozásában természetesen nagy segítségére volt Spitzer Gábor, aki a kétezres évek elején volt a magyar bajnokság kiemelkedő navigátora és most kifejezetten Dorka miatt tért vissza.

Bár ez volt Zagyva Dorka pályafutása leghosszabb és legkomolyabb aszfaltos rallyversenye, a mosoly egyetlen egyszer sem fagyott le az arcáról, kifejezetten felszabadultan versenyzett.

„Ne csodálkozz rajta, az érettségivel hatalmas teher esett le rólam – nevetett Dorka a célban. – Az, hogy utána pár óra alvással kezdtem a pályabejárást már szinte meg sem kottyant.

Ez volt az első alkalom, hogy nem apuval (Zagyva Lajos) dolgoztuk fel a pályákat. (Spitzer) Gábor nagyon sokat segített. A harmadik kanyar után azt mondta, hogy érti, hogyan látom a pályákat és akár egyedül is tudna nekem olyan itinert írni, amiből jól mennék, de persze közösen készítettük el. Nagy segítség volt, hogy a rutinjának köszönhetően többször is mondta, Dorka, ebben a kanyarban nem veszed el. Én pedig biztos lehettem benne, hogy ha ő mondja, akkor úgy is van.

Az egész hétvége alatt volt egy furcsa műszaki hibánk, ami miatt váltáskor ledadogott az autó. Ezt próbáltuk megoldani, de nem nagyon sikerült.

Sajnálom, hogy az időjárás miatt a pénteki második kört le kellett fújni, nagyon szívesen mentem volna még ezeken a pályákon.

Szombaton reggel a második gyorsaságink volt talán a legkalandosabb. A rajtban álltunk már, amikor leszakadt az eső. Voltak vízfoltok a pályán, volt ahol csak csöpörgött, ahol rendesen esett és olyan is, ahol egyáltalán nem. Nagyon változatosak voltak a körülmények. Egyszer meg is csúsztunk. Az úton maradtunk végig és nagyon kicsi időveszteséggel folytatni tudtuk a versenyt.

A legizgalmasabb az volt, hogy szombaton többször is mentünk leszabályzáson. Ilyet eddig még nem éltem meg. Elég durva volt.

Nagyon örülök, hogy karcmentesen értünk célba, hogy teljesíteni tudtuk az előfutó feladatát. Annyira tetszett az egész hétvége, hogy legszívesebben kezdeném elölről.

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a versenyt, Gábornak, hogy be mert ülni mellém és a szüleimnek, akik végig velem voltam. A nyáron szeretnénk a versenyzésre koncentrálni, úgyhogy szerintem hamarosan találkozunk.“

Nem csak Zagyva Dorkának, Spitzer Gábornak is hatalmas élmény volt a Mecsek Rally, és ő is széles mosollyal szállt ki az autóból.

„Nagyszerű volt, várakozáson felüli – lelkendezett. – Tudtam Dorkáról, hogy ügyes és alázatos versenyző, de még engem is meglepett, hogy valójában mennyire gyors és mennyire precíz. Rengeteget kell még tanulnia, de minden adottsága megvan hozzá, hogy nagyon jó versenyző váljon belőle.

Az érettségije miatt rövid volt a felkészülési időnk, de így is sikerült hat, igen komoly pályát feldolgozni. A versenyen is nagyon jól teljesített, szerintem készen áll akár az ORB1-re is. Mentünk száraz pályán, esőben slickkel, volt egy megforgásunk is, de azt is megoldotta. Nem görcsölt, végig nagyon jó hangulatú versenyünk volt.

Nekem is hatalmas élményt jelentett, hazai környezetben, a pécsi pályákon menni, hálás vagyok ezért a lehetőségért.“

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A MINI két érkező John Cooper Works modellt is leleplez a 2024-es Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon

A MINI izgalmas belépőre készül az idei Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon: egyszerre két olyan John Cooper Works modellt is bemutat, amelyek felgyorsítják az autórajongók szívverését. Debütál a vadonatúj és most először kifejlesztett MINI John Cooper Works E PROtotype, valamint az első tisztán elektromos meghajtású MINI John Cooper Works modell. A legendás hegyi felfutóra nem […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Székesfehérvár Rallye: Öt év után újra aszfalton

Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár Rallye-val folytatódik az idei versenyszezon. Az aszfaltos futamon a Rally1-es mezőnyben természetesen Turán Frigyes és Zsiros Gábor is rajthoz állnak a Volkswagen Polo GTI R5-tel, hogy tovább növeljék bajnoki pontjaikat. Öt év után újra aszfalton rendezik meg a Székesfehérvár Rallye-t, ahol a versenyzőknek […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Újabb legenda veszíti el V8-as motorját

A világ egyik legarchaikusabb, egyben legütőképesebb terepjárója, a Toyota Land Cruiser 70-es széria néhány éve a modernizálódás útjára lépett. Az az állomás azonban, amihez ennek kapcsán most eljutott, komoly veszteséget jelent nem csak a vevők, de a világ össze autórajongója számára. Jövőre lesz negyvenéves a Toyota Land Cruiser 70-es szériája. A modell pályafutása javát jelentős […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom