30 side-by-side-dal rajtol el a Riverside Baja

A világ-, Európa- és nemzeti bajnokoktól népes Riverside Baja mezőnye május 9-11-ig száll csatába a győzelemért Pápocon.

A futam legnépesebb side-by-side kategóriájában 30 jármű vág neki a terepnek, a magyar mezőnyből Molnár Balázs, Kéry Szilveszter, Kánnár Szilárd és Garamvölgyi Zoltán küzdhetnek a dobogóért, továbbá Németh Norbert kétszeres magyar quad bajnok is csatlakozik a csoporthoz.

Maciej Giemza is jó eséllyel állhat a dobogó tetejére, hiszen a Baja Drawsko-n, polaris-os debütálásán sikerült megszereznie az abszolút első helyet, az örök lengyel bajnoknál, Krzysztof Holowczyc-nál több mint 1 perccel jobb időt futva. Annak ellenére, hogy meglepetésként érte az időelsőbbség, úgy gondolja még gyorsabbak tudnak majd lenni navigátorával, Rafał Marton-nal. „Az első rally megnyerése rendkívül meglepő volt, ugyanakkor nagyon motiváló is számunkra. Maximálisan elégedett vagyok a másodpilótámmal folytatott közös munkával, több mint egytucat éve ismerjük már egymást, ő rendkívül tapasztalt, én pedig igyekszem motoros szakértelmemmel támogatni az utunkat. Nagy alázattal közelítek a Riverside Baja-hoz, mert ez lesz az első találkozásom a magyar utakkal és a kemény kavicsos felülettel.” – nyilatkozta a pilóta.

A Desert Express 300 óta Kánnár Szilárdék több módosítást végeztek az autón, motorhűtés céljából új légbeömlőt is kapott a CanAm. Legnagyobb kihívásként az időjárásra számítanak, mivel a héten sok eső várható, valószínűleg vizes, pocsolyákkal teli pályán kell majd végigmennie a mezőnynek. „Elsősorban – mint Bugacon – Zoliékkal és Balázsékkal számítok szoros versenyre, szeretnénk megtartani az eddigi jó tempónkat. A pálya látványos és technikás, tavaly a Challenge kategóriát megnyertük, viszont idén sokat nőtt a maximális sebességünk, így jóval izgalmasabb lesz a verseny.” – mondta Kánnár Szilárd.

Garamvölgyi Zoltán abszolút értékelésben a nagyágyúk levadászására készül, a versenyt pedig tökéletes alkalomnak tartja a valódi tempó és az autók felkészültségének felméréséhez. „A mezőny azt hiszem olyan erős, amilyenben mi még eddig sohasem mentünk. Sportolóként imádom, hogy szinte etap nélkül, csak a versenyzésre koncentrálva több mint 300 kilométernyi szelektív szakaszt teljesítenünk, ráadásul olyan ritmusváltásokkal, amik kifejezetten nehézzé teszik a futamot. Az útvonal előkészítéséből idén is kimaradtam, de úgy tudom, hogy nincs semmi újdonság tavalyhoz képest. Jó látni, hogy az érintett települések lakói milyen nagy szeretettel fogadnak bennünket már 9. éve. – nyilatkozta a verseny főszervezője.

Michal Kosciuszko kétszeres rally világbajnok is elrajtol T4NAT-ban. A magyar terep nem idegen számára hiszen már két csapattal is versenyzett itt. Idén új autót, a Polaris Pro R rally spec-et teszteli és ez lesz az első futama durva, kavicsos és magasabb sebességű terepen, így a rallyt megelőző shakedown-on tervezi a bemelegítést. „Az elvárásaim egészen egyszerűek. Szeretném élvezni az összes kilométert és megismerni a Baja rallyk hangulatát. Ezen a ponton csak magamra koncentrálok, egyáltalán nincs nyomás az eredményt illetően. Sok motorsport rajongó van Magyarországon, ezért arra számítok, hogy jó élmény lesz a Riverside Baja az egész csapatunk számára.” – nyilatkozta a Michal Kosciuszko.

Állandó magyar bajnokságban résztvevőket is köszönthetünk a szezon második futamán, Marek Kubiczek és Karol Lenkiewicz is érkezik Pápocra. Ahogy megszokhattuk mindig elrettentő tempót diktálnak, így most is komoly csaták bontakozhatnak ki velük. A kategóriához Fabrizio Fassitelli is csatlakozik, aki rallyban 3 Olasz Kupa győzelmet szerzett, emellett többek között indult Olasz Porsche Kupan, Club Ferrari Challengen, Olasz Kartcross és Quad Bajnokságban is. „Mindig is imádtam terepen versenyezni, így időről időre keresem a lehetőséget, hogy valamilyen járművel hódoljak ennek a szerelmemnek. Imádom, hogy terepen folyamatosan improvizálni és gyorsan alkalmazkodni kell a konstansan változó körülményekhez. Hallottam, hogy Európában a Magyar Terep-Rallye Bajnokság az egyik legszínvonalasabb sorozat, kíváncsian várom, hogy mennyire tudom felvenni a versenyt ebben a kiemelkedő mezőnyben. – mondta a pilóta.

Az Ultimate kategóriában is erős mezőny alakult ki, Krzysztof Holowczyc, Maluszynski Michal, az örökös magyar bajnok Miroslav Zapletal, magyar kihívóként Mészáros Lőrinc Jr., Varga Imre és Lónyai Pál is elrajtol a Riverside Baja-n. A motoros/quados csoportban 14 versenyző méri össze tudását az első hely megszerzéséért.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

A V4Grid nemzetközi konzorcium projektje támogatást nyert az Európai Interreg Central Europe programban

Az innovatív nemzetközi V4Grid projekt közel 2,4 millió eurós támogatást kapott az Interreg Central Europe programban. Ezt az ambiciózus kezdeményezést egy 11 partnerből álló konzorcium viszi véghez, amely különböző iparági szereplőket tömörít magába, úgy mint: energetika, autóipar, töltőberendezés gyártó, jog, szoftver fejlesztő, mesterséges intelligencia fejlesztő, akadémiai illetve K+F területek képviselői Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából. […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Húszéves a BMW Group Magyarország

A BMW és MINI márkák hazai képviseletét ellátó, gyári tulajdonú leányvállalatot 2004 tavaszán alapították. Az elmúlt húsz évben az immár BMW Group Magyarország néven működő vállalat az értékesítés és vevőszolgálat terén csaknem töretlen növekedési pályán haladt, országos márkakereskedői és márkaszerviz hálózatot épített ki és szervesen beépült a pezsgő hazai kulturális életbe. A BMW Group leányvállalatként […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új MINI John Cooper Works a nürburgringi 24-órás futamon debütál a nemzetközi világpremier előtt

A MINI és a motorsport rajongói egyként várják az új MINI John Cooper Works debütálását. A nóvum első ízben a világ egyik legkeményebb hosszútávú megmérettetésén mutatja meg magát: a nürburgringi 24-órás futamon, amelyen a pilóták és a csapatok a sebesség, a rátermettség és a megbízhatóság egész napos, kimerítő csatájában hódítják meg a legendás Nürburgring Nordschleife […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom