A fém mestere

Yutaka Kawano Takumi mester folyamatosan alkot, műalkotásokat hoz létre különleges formavilágán keresztül. Ő a fém megmunkálásának mestere, munkája szimbolizálja azokat a tervezői és alkotói készségeket, amely a gyártósorról legördülő minden Mazda sajátja. A Mazda Stories ezúttal Hirosimába kalauzolja Önt, hogy közelebbről is szemügyre vehesse a mester munkáját.

Forró és párás a reggel ma Japánban, Hirosimában. Az egész város nyüzsög, az ingázók a vonat felé igyekeznek, a gyerekek kerékpárral hajtanak az iskolába, a kávézók pedig reggeli finomságaikat kínálják. Ezalatt Yutaka Kawano, a Design Modelling Stúdió vezető szakértője több tucat kalapácsból, fakalapácsból és számtalan borotvaéles fémollóból álló garnitúráját készíti ki a munkapad tetejére. Ahogy a generátorok zümmögve, kattogva életre kelnek mögötte, Kawano készen áll egy újabb munkanapra.

Munkabázisa a Mazda igencsak jól menő Design Modelling Stúdiója, ahol a Takumi mester épp egy ostyavékony fémlemezt kezd kalapálni és hajlítani. Azért munkálkodik a csillogó anyagon, hogy egy különleges, egyedülálló műalkotást hozzon létre belőle, amely feltűnően hasonlít a gyártósorról legördülő Mazda modellekre. Most csak az egyiken dolgozik a 11 darab közül, amelyek egyetlen tárgyban egyesülnek majd – Kawano egy Rashin-szobrot készít kalapáccsal, fogóval és satukkal. A késztermék egy sima, hegesztetlen, csillogó műalkotásra hasonlít majd, amellyel párhuzamba állítható a Mazda jelenlegi dizájnja, de egyben a jövőbeli modellek tervezési ideáljai felé is mutat.

A minden értelemben virtuóz Kawano otthonosan mozog a műhelyben a kopott szerszámok, szalagfűrészek és forrasztómaszkok között. Tervekkel és folyamatban lévő munkákkal körülvéve ő lehet az egyik megtestesítője a Mazda emberközpontú tervezési megközelítésének. A Takumi mester egyedi munkája tökéletesen beleillene egy kortárs design múzeum vagy egy előkelő művészeti galéria kiállítási tárgyai közé; munkája valós vonatkozásai azonban gyakorlatiasabbak és szélesebb körűek. A legenda szerint a Mazda formatervezői közvetlenül Kawano műhelyébe látogatnak el sokszor, hogy elmélkedjenek, és ihletet merítsenek a Mazda jövőbeli kínálatát meghatározó koncepcióautó-tervek elkészítéséhez. Hasonlóképpen, fémlemez alkotásai is közvetlen kapcsolatban állnak a műhelytől mindössze néhány száz méterre gyártott Mazda modellekkel: a műtermében látható csillogó fémalkotások a Mazda krómozott belső burkolatait és az autó általános formáját inspirálták, többek közt a Mazda3 esetében.

Ezek az eredmények azonban nem csak a fizikai megjelenés további fejlesztéseiről szólnak. Kawano munkái gyakran érzelmeket, köztük boldogságot és elégedettséget váltanak ki a nézőből. Akár szándékos, akár nem, az ő mesterségbeli jártassága az, ami új magasságokba emelheti ezeket az érzékeléseket. „Ha az emberek megnézik a munkáimat, és ez örömet okoz nekik, akkor én is boldog vagyok” – mondja a mester mosolyogva.

A munkája elvégzéséhez Kawanónak saját, egyedi gyártású berendezést kellett készítenie, és speciális módosításokat kellett végrehajtania a kész szerszámokon. Kalapácsai, saturögzítései és egyedi üllői mind közvetlen, konkrét felhasználás céljából kerültek további finomításra és kontúrozásra, ezáltal pedig csodákra képesek. Csuklószorítója is elvékonyodott farmerből készült – a mester ezzel védi a csuklóját. Kawano megmutatja nekünk, hogy az elhasználódott fatörzs tövében talált repedéseket is fel tudja használni a különböző réztárgyak formázására. Ez mind része annak a folyamatos küldetésnek, melynek célja, hogy önmagát fejlessze, és ennek közvetlen eredményeként a Mazda tervezési stratégiáját a jövő felé mozdítsa. Mindez a monotsukurin keresztül történik, mely kifejezés a kifogástalan terméktervezést, designt, fejlesztést és gyártást takarja. „Még mindig úgy gondolom, hogy vannak olyan területek , amelyeket tovább kell fejlesztenem, mert nem hiszem, hogy ez elég” – mondja. „Folyamatosan fejlesztenem kell magam, és még magasabb szintre kell törekednem.”

YUTAKA KAWANO

Kívülről nézve úgy tűnik, Kawano már eljutott a Mazdán belüli formatervezés és útmutatás e magasabb szintjére. Mióta 18 évesen elkezdett fémmel dolgozni, Kawano több szakterületen munkálkodott már a Mazdánál. Egy rövid ideig a karosszériagyártás is területén tevékenykedett, mielőtt a Mazda formatervezői részlegéhez került. Itt csaknem négy évtizeden keresztül csiszolta mesterségbeli tudását a fémmegmunkálás, festés és varrás terén. Manapság legfőbb szerepe, hogy életre keltse a tervezők agyagból készült vagy digitálisan megformált ötleteit, különféle anyagok, például fém, gyanta és bőr felhasználásával, még kifejezőbb, még pontosabb modelleket és műalkotásokat hozva létre. A tervezők és művészek fiatalabb generációjával is együttműködik, együtt hoznak létre újabb és újabb műalkotásokat, modellmintákat, miközben a mester átadja nekik egyedülálló fémmegmunkálási tudását és a Mazda tervezési filozófiájának mélyen gyökerező megértését. „Közvetlenül velük dolgozom – mondja –, tanácsokat adok nekik, és én is tanulok tőlük. Együtt dolgozunk és fejlődünk, valódi munkát végzünk.”

A most 60 éves Kawano a Mazdánál betöltött hivatali ideje alatt a japán örökség és az egyedi készség együttesének megingathatatlan példája lett, együtt, párhuzamosan fejlődve a digitalizációval. Ráadásul karrierje jóval túlmutat a Mazdán. Kawanót azzal bízták meg, hogy készítsen rézkeretet a Miyajimában található Daishoin templom örök lángjához, melyet más hirosimai székhelyű cégekkel együttműködve hozott létre, és a város gyáripari öröksége ihlette. A műtárgy tartós, ellenálló kialakítása miatt a kezdetek óta lebilincseli a nézőket. „Ha látsz valamit, ami kézzel készült, az melegséggel tölt el” – fejezi be. „Ha valamit emberi kéz alkotott, akkor az nagyon fontos. Nem szabad elveszíteni.”

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Honda a Milánói divathéten mutatja be fenntartható, környeztebarát járműtervezési koncepcióját

• A Honda – a SUSTAINA-C Concept és Pocket Concept mellett – a Honda SH125i Vetróval szemlélteti a fenntartható járműgyártás terén elért eredményeit • Az új alapanyag és az egyedi, festékmentes felületkezelés csökkenti az előállítás CO2-kibocsátását, valamint egyedi megjelenéssel ruházza fel a járműveket • A modellek remekül szemléltetik a Honda „Triple Action to Zero” stratégiáját, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom