A Kézművességhez vezető út

Marokkó egy varázslatos hely, ahol a nomád berber hagyományok üdvözlik és magukba szívják a világ minden tájáról érkező különböző hatásokat – egy olyan kultúra, amely nagyra értékeli a kézműves mesterséget, a régit és az újat egyaránt. A Mazda CX-60-nal kanyargós sivatagi utakon, lélegzetelállító tájakon keresztül utazunk a kulturális epicentrumba: Marrakeshbe.

Kerámia Fezből, szőnyegek Ouarzazate-ból, tujafa-intarziák Essaouirából – a gazdag kultúrának, amelyről Marokkó világszerte híressé vált, a hagyományos kézművesség a megalapozója. Az őshonos berber kultúra tradicionális módszerei egy olyan büszke örökség részét képezik, amely ma is él a városok és falvak minden szegletében. Ugyanakkor az ország folymatosan változik, és szívesen fogadja magába a modern, kívülről érkező hatásokat, például az arab és afrikai országokból, de Európából és a világ többi részéből is, a legendás marokkói vendégszeretettel összhangban.

Ahogy útnak indulunk, leesik az állunk a marokkói táj nyers szépségétől. Az Európát és Afrikát összekötő, Földközi-tenger által határolt, az Atlanti-óceán végtelenségére nyíló Marokkó olyan hely, ahol változatos természeti tájak találkoznak egymással. “Ősi erők által formált táj” – mondják. Nem tévednek. És ezt szem előtt tartva jobb, ha olyan autót választunk, amely elég megbízható ahhoz, hogy legyőzze ezeket az erőket.

i-Activ AWD összkerékhajtásával, stabil futóművével és erős motorjával a CX-60 ideális négykerékhajtású választás ehhez a kalandtúrához, különösen a Dadès-szurdokon át vezető utunkon. A lélegzetelállító sziklaalakzatokon keresztül vezető hajtűkanyarok leküzdése igazi bakancslistás élmény minden autórajongó számára. A Mi-Drive rendszernek és az öt vezetési módnak köszönhetően az autó könnyedén alkalmazkodik, bármi kerüljön is az útjába – például az off-road üzemmóddal a kihívást jelentő utakon.

Marokkó tájai változatosak, érintetlenek és ellenállhatatlanul hívogatóak. A legendás Dadès-szurdok az egyik legékesebb példája ennek.

Bármilyen változatos is az ország, egy dolog állandó. Bárhol is állunk meg, műhelyek sokaságába botlunk, ahol kézműves férfiak és nők végzik a munkájukat. És bár különösen a fiatal marokkóiak gyakran a modern trendek és szokások iránt érdeklődve a nyugat felé tekintenek, a hagyományos művészetek és kézművesség iránti megbecsülés továbbra is kivételesen nagy.

Mintha minden sarkon és udvaron munkáik részleteiben elmerülő, lézerpontossággal dolgozó embereket látnánk. Néhány finommotorikus képességekkel megáldott fémműves például a híres keleti függőlámpák lámpaernyőit faragja nagy műgonddal. Ezek nagysikerű exportcikké váltak, akárcsak az Ait Ouaiuzquit és a Hanbal törzsek legendás szőnyegei, amelyeket – hagyományos módszereket és motívumokat használva – női szövők készítenek.

A Marrakeshtől mintegy 200 kilométerre délre fekvő Ouarzazate a körutazások egyik kedvelt állomása, amely tökéletesen megmutatja az ország kontrasztjait. Természetesen, bárhová is megyünk, a jellegzetesen hagyományos kézműves boltok mindenütt jelen vannak. Ouarzazate azonban filmstúdióiról is ismertté vált, hiszen olyan világhírű alkotásokat forgattak itt, mint az Arábiai Lawrence, A Krisztus utolsó megkísértése vagy a Gladiátor. A városon kívül található egy lenyűgöző, 580 megawatt beépített kapacitású naperőmű is, amely rengeteg fenntartható energiát biztosít a régió számára.

Továbbra is lenyűgözve a különböző benyomásoktól, elindulunk Marrakeshbe. Az idő repül, miközben csodáljuk az elsuhanó, magával ragadó tájat. Természetesen útközben meglátogatjuk a Magas-Atlasz-hegységet. Észak-Afrika legmagasabb hegyvonulata tökéletesen illusztrálja a marokkói táj sokszínűségét, ahogy a száraz sivatagi tájak, a hófödte hegycsúcsok és a buja zöld völgyek váltakoznak egymással. A hegyi utakon értékelni kezdjük a Mazda CX-60-ban működő Kinematikai Helyzetszabályozó dinamikus felfüggesztés-szabályozó rendszerét, amely mindig stabilan tartja az autót, még a trükkösebb utakon is.

Marrakeshbe érkezve rögtön megváltozik a hangulat. A hasonló épületek és műhelyek sokasága körül egyfajta élénk és kreatív „vibrálás” van a levegőben. A nyüzsgő tömeg, a sűrűn szabdalt piacok és a számos design- és művészeti butik egy igazi keleti metropolisz érzetét kelti, sajátosan egyedülálló módon.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

A V4Grid nemzetközi konzorcium projektje támogatást nyert az Európai Interreg Central Europe programban

Az innovatív nemzetközi V4Grid projekt közel 2,4 millió eurós támogatást kapott az Interreg Central Europe programban. Ezt az ambiciózus kezdeményezést egy 11 partnerből álló konzorcium viszi véghez, amely különböző iparági szereplőket tömörít magába, úgy mint: energetika, autóipar, töltőberendezés gyártó, jog, szoftver fejlesztő, mesterséges intelligencia fejlesztő, akadémiai illetve K+F területek képviselői Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából. […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Húszéves a BMW Group Magyarország

A BMW és MINI márkák hazai képviseletét ellátó, gyári tulajdonú leányvállalatot 2004 tavaszán alapították. Az elmúlt húsz évben az immár BMW Group Magyarország néven működő vállalat az értékesítés és vevőszolgálat terén csaknem töretlen növekedési pályán haladt, országos márkakereskedői és márkaszerviz hálózatot épített ki és szervesen beépült a pezsgő hazai kulturális életbe. A BMW Group leányvállalatként […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új MINI John Cooper Works a nürburgringi 24-órás futamon debütál a nemzetközi világpremier előtt

A MINI és a motorsport rajongói egyként várják az új MINI John Cooper Works debütálását. A nóvum első ízben a világ egyik legkeményebb hosszútávú megmérettetésén mutatja meg magát: a nürburgringi 24-órás futamon, amelyen a pilóták és a csapatok a sebesség, a rátermettség és a megbízhatóság egész napos, kimerítő csatájában hódítják meg a legendás Nürburgring Nordschleife […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom