Az új BMW 5-ös limuzin

Minden korábbinál dinamikusabb, minden eddiginél fejlettebb digitális innovációkat kínál, most először tisztán elektromos meghajtással is: ez a világpremierjét ünneplő, új BMW 5-ös limuzin. A fenntartható prémium mobilitás felé vezető úton a BMW i5 és a világ legsikeresebb üzleti limuzinjának új kiadása ismét a felső-középkategória élére áll.

Az új BMW 5-ös limuzin piaci bevezetése 2023 októberében kezdődik. Az új modellgeneráció világszerte elérhető lesz tisztán elektromos meghajtással, régióktól függően plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával, valamint rendkívül hatékony, 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával felvértezett benzin-, illetve dízelmotorokkal is. Miként az összes korábbi nemzedék, úgy az új BMW 5-ös limuzin is a BMW Group dingolfingi gyárában lát majd napvilágot, ahol a BMW i5 elektromos motorjai és nagyfeszültségű akkumulátorai is készülnek.

Sportos eleganciát és magabiztosságot sugárzó, új formanyelv

Az új BMW 5-ös limuzin sportos eleganciáját és magabiztosságát minimalista, letisztult formanyelv nyomatékosítja. Közvetlen elődmodelljéhez képest az új kiadás 97 milliméterrel hosszabb (5 060 milliméter), 32 milliméterrel szélesebb (1 900 milliméter) és 36 milliméterrel magasabb (1 515 milliméter), amelyhez 20 milliméterrel megnövelt, 2 995 milliméter hosszú tengelytávolság társul.

Az új BMW 5-ös limuzin frontrészét a dupla ikergyűrű-motívummal dolgozó első fényszórók és a BMW hűtőrács modern újraértelmezése uralja. Az irányjelzők és a nappali menetfények funkcióját a szinte függőlegesen elrendezett LED-technológiás fényforrások töltik be. A határozottan kiemelkedő BMW hűtőrácsot széles stílusban, markáns kerettel szegélyezve, az opcionális extrafelszereltség részeként BMW Iconic Glow kontúrvilágítással álmodták meg a készítők.

 

A modell atletikus kiállását oldalnézetből a magasan húzott övvonal, az erőtől duzzadó felületek és a két dinamikus karaktervonal határozza meg. A fekete küszöbtoldatok, az integrált kilincsek és a C-oszlopokba dombornyomott „5” számok látványos újításokként hatnak. A dinamikusan osztott karosszériaarányok erőteljes hátsó kialakításban végződnek, ahol a keskeny lámpákat elegáns krómcsík határolja, expresszív formában értelmezve újra a márka által fémjelzett „L-alakú” fénydizájnt.

Az új BMW 5-ös limuzin dinamikus kvalitásai az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Sport csomaggal és M Sport Pro csomaggal fokozhatók tovább. A modell piaci bevezetésekor a karosszériafényezési árnyalatok palettáján háromféle BMW Individual karosszériafényezés is megtalálható lesz.

A vezetés élményét és az utazás kényelmét innovatív hangulat fokozza

Az új BMW 5-ös limuzinban minden ideális feltétel adott ahhoz, hogy a hétköznapok útjain a márka által fémjelzett, legendás vezetési élményt, a hosszabbra nyúló utazások során pedig a páratlanul magas szintű utazási kényelmet éltesse. Az utastér hangulatát bőséges helykínálat, modern funkcionalitás, kimagasló akusztikai komfort, prémium minőségű anyaghasználat, mérnöki precizitás mentén végzett összeszerelés és fejlett digitális szolgáltatások jellemzik.

Az új BMW 5-ös sorozat műszerfala még a közvetlen elődmodellhez képest is jelentősen kevesebb gombbal és kapcsolóval dolgozik, amely a megannyi funkció következetes digitalizációjának köszönhető. A bajor prémiummárka által fémjelzett, vezető felé forduló műszerfalat a BMW Ívelt Kijelző értelmezi újra, egy 12,3” képernyő-átmérőjű műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző teljes egészében digitális párosával. A mérnökök az automataváltó középkonzolon elhelyezett előválasztó kapcsolóját és a kormánykereket is újratervezték, utóbbi laposabb alsó karimát és haptikus vezérlőpaneleket kapott. A műszerfal az opcionális extrafelszereltség részeként BMW Interaction Bar funkcióegységgel is felszerelhető: a kristályos felület-kialakítású, látványos háttérvilágítással dolgozó innováció a műszerfal teljes szélességében elnyúlik és az ajtókárpitokra is kiterjed, érintés-érzékeny vezérlőpaneleket kínálva.

Teljes egészében vegán utastér, a BMW modelltörténetében először

Az új BMW 5-ös limuzin alapfelszereltségének az újratervezett sportülések is részei. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető komfortülések elektromosan, rendkívül széles tartományban állíthatók. Az új BMW 5-ös limuzin a BMW modelltörténetének első olyan modellje, amely már alapfelszereltségként teljes egészében vegán utastérrel gurul le a gyártósorról. Ebbe beletartoznak az ülésfelületek, a műszerfal, az ajtókárpitok, valamint most először a kormánykerék is. Az ülésfelületek az opcionális extrafelszereltség részeként a bőrszerű tulajdonságokkal rendelkező és látványos dekorvarrást viselő Veganza anyagborítással is megrendelhetők. Az utastér az opcionális extrafelszereltség részeként a megannyi kéttónusú változatban megrendelhető BMW Individual Merino bőrkárpitozással is elérhető.

A csúcsmodell a tisztán elektromos meghajtású BMW i5 M60 xDrive

A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 lemezei alatt a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik, átfogóan továbbfejlesztett generációja dolgozik, kétféle teljesítményszinttel. A 442 kW / 601 lóerő* maximális teljesítményre képes BMW i5 M60 xDrive (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 18,2 – 20,6 kWh / 100 km) típus-specifikus stílusjegyekkel megfűszerezve ígéri a BMW M modellek hamisítatlan menettulajdonságait. Az első és a hátsó tengelyen dolgozó egy-egy elektromos motor elektromos összkerékhajtást hoz létre. Az M Launch Control rajtprogram és az M Sport Boost üzemmód aktiválásával a rendszer csúcs forgatónyomatéka 820 Nm*, amely 3,8 másodperc alatt abszolvált nulla-százas gyorsulást tesz lehetővé. A modell végsebességét a hajtáslánc vezérlőelektronikája 230 km/óránál korlátozza.

A BMW i5 eDrive40 (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 15,9 – 19,5 kWh / 100 km) ugyancsak elérhető. 250 kW / 340 lóerő maximális teljesítményre és (a Launch Control rajtprogram és a Sport Boost üzemmód aktiválásával) 430 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes elektromos motorja a hátsó kerekeket hajtja. A BMW i5 eDrive40 modell 6,0 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig a hajtáslánc vezérlőelektronikája 193 km/óránál korlátozza.

A 81,2 kWh kapacitású nagyfeszültségű akkumulátort a mérnökök helytakarékosan, a modell padlólemezébe építették be. A hatékony elektromos motorok mellett a zéró emissziójú limuzin tisztán elektromos hatótávolságát olyan technológiai innovációk növelik, mint a lassuláskor és fékezéskor felszabaduló energia adaptív visszatáplálásának legkorszerűbb verziója, vagy az utastér, a hajtáslánc és a nagyfeszültségű akkumulátor optimális hűtéséért és fűtéséért felelős hőpumpa-technológia intelligens vezérlése. A valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint így a BMW i5 M60 xDrive egyetlen feltöltéssel 455 – 516 kilométer, a BMW i5 eDrive40 pedig 477 – 582 kilométer megtételére képes. Az új MAX RANGE funkció alkalmazásával ráadásul mindez akár további 25 százalékkal is megnövelhető: a funkció külön-külön szabályozza a maximális leadott teljesítményt és az elérhető végsebességet, miközben csökkenti a kényelmi funkciók használatát.

Innovatív eCharging megoldások a BMW Charging jóvoltából

A BMW i5 kombinált töltőegysége (CCU – Combined Charging Unit) alapfelszereltségként 11 kW, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig akár 22 kW töltési kapacitású AC járműtöltést kínál. A modell nagyfeszültségű akkumulátora akár 205 kW töltési kapacitású DC gyorstöltéssel is feltölthető, így az energiatároló egység töltöttségi szintje körülbelül 30 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra növelhető.

A BMW i5 és a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt, új BMW 5-ös limuzinok számára már az új Connected Home Charging intelligens otthoni járműtöltés opciója is elérhetővé válik. A technológia a napenergia-optimalizált és a terhelés-optimalizált járműtöltési lehetőségek (első szakasz), illetve a dinamikusan változó villamosenergia-tarifákhoz igazoló, költségoptimalizált járműtöltési lehetőségek (második szakasz, 2024-től) feltételeit egyaránt megteremti. A BMW Charging és stratégiai együttműködő partnere, az E.ON a kétirányú járműtöltés innovációjához szükséges előfeltételek kiépítését is megkezdte. Ez a technológia a jövő modellgenerációiban teszi majd lehetővé a nagyfeszültségű akkumulátor otthoni energiatároló egységként történő alkalmazását. Az új BMW 5-ös sorozat tisztán elektromos meghajtású modellváltozatai a bajor prémiummárka történetének első képviselőiként válnak képessé a Plug & Charge funkció használatára, amelynek köszönhetően a modellek automatikusan, okosalkalmazás és töltőkártya nélkül képesek azonosítani magukat a kompatibilis nyilvános járműtöltő pontokon. A funkcióban továbbá a Többszerződéses Opció (Multi Contract Option) is egyedülálló, amely lehetővé teszi a bajor prémiumgyártó ügyfelei számára, hogy egyszerre akár öt különböző Plug & Charge szolgáltató járműtöltési szerződését is eltárolják a járműben.

Új benzines és dízelüzemű erőforrások, 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával

A belsőégésű erőforrással szerelt, új BMW 5-ös limuzinok motorházteteje alatt az EfficientDynamics motorcsalád új, moduláris generációjának benzines és dízelüzemű erőforrásai sorakoznak, piacspecifikus kínálat szerint. Mindegyik motor 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával és már alapfelszereltségként új, nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltóval gurul le a gyártósorról.

A menetdinamika és a menetkomfort egyedülálló harmóniája

Az új BMW 5-ös limuzin ismét felállítja a maximális sportosság és a kivételesen magas szintű utazási kényelem egyedülálló harmóniájának mércéjét. Ehhez a felső-középkategória leghosszabb tengelytávolsága, a megnövelt nyomtávok, a tengelyek közötti szinte tökéletes, 50:50 arányú terhelés-elosztás, az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei, valamint a karosszériaváz és a futómű-rögzítési pontok megnövelt feszessége egytől egyig hozzájárul.

Új automatizált funkció, a világon elsőként: Autópálya Asszisztens szemmozgással aktiválható, automatizált sávváltással

Az új BMW 5-ös limuzin alapfelszereltségként kínált vagy opcionális extrafelszereltségként elérhető, automatizált járművezetést és parkolást támogató rendszereinek palettája jelentős mértékben bővült. Az innovatív technológiai arzenál ráadásul egy világelső funkcionalitás feltételeit is megteremti.

A portfólió csúcsa a távolságtartó és Stop & Go funkcióval dolgozó kormányzó- és sávtartó asszisztenst (Steering and Lane Control Assistant) is magába foglaló Driving Assistant Professional csomag, amely az opcionális extrafelszereltség részeként rendelhető meg a modellhez. Németországban, Kanadában és az Egyesült Államokban a csomag része az Autópálya Asszisztens (Highway Assistant) is, amely képes magától, az autópályák felfestett forgalmi sávjaiban tartva kormányozni az autót. 130 km/órás sebességig a technológia képes folyamatosan fenntartani az autó előtt haladó jármű mögött kijelölt távolságot és elvégezni a sávtartáshoz szükséges kormánymozdulatokat is, így a vezető kényelmes pozícióban pihentetheti karjait és maximálisan az autó körüli forgalmi szituációra koncentrálhat. Az új BMW 5-ös limuzinban ünnepli világpremierjét a szemmozgással is aktiválható, aktív sávváltó asszisztens (Active Lane Change Assistant), amely az ember és autó közötti interakció új szintjét váltja valóra. Amint a vezető a külső visszapillantóba néz, a technológia automatikusan kezdeményezi az automatizált sávváltás folyamatát. Ha a vezető jóváhagyja és a forgalmi szituáció is lehetővé teszi, a technológia felveszi a szükséges sebességet és elvégzi a szükséges kormánymozdulatokat.

Az új BMW 5-ös limuzin alapfelszereltségének a parkolóasszisztens (Parking Assistant) és a tolatási segédlet (Reversing Assistant) is része. A modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként a Parking Assistant Professional is megrendelhető, amely lehetővé teszi, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei az autójukon kívülről, okostelefonjukon keresztül vezéreljék végig az automatizált parkolás teljes folyamatát.A technológia részét képező manőverasszisztenssel (Manoeuvre Assistant) ráadásul még összetettebb manővereket is végrehajthatnak az autóban ülve, akár 200 méter teljesen automatizált manőverezési távolságot lefedve.

Intuitív járművezérlés és újfajta digitális élmények: a QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia és a BMW 8.5 operációs rendszer

Utastéri játékélmény-premier az új BMW 5-ös limuzinban

Optimalizált hálózati kapcsolat az akár négy darab 5G mobilantennának köszönhetően

Az új BMW 5-ös limuzin piaci premierjével az ügyfélkiszolgálás terén is új fejezet veszi kezdetét. A BMW a Proactive Care szolgáltatás égisze alatt új platformot hoz létre azon ügyfelei számára, akik többféle szerviz- és szolgáltatásigénnyel fordulnak márkakereskedőjükhöz. A mesterséges intelligenciával dolgozó szolgáltatás középpontjában a felmerülő szervizigények idő előtti felismerése áll, amelyet személyre szabott, proaktív megoldások követnek.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Toyota Yaris Cross vezeti Európa kedvenc újautókategóriájának értékesítéseit

Az idén modellfrissítéssel jelentkező, immár két különböző teljesítményű környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtással elérhető, mesterséges intelligencia alapú high tech biztonsági és vezetéstámogató/vezetésoptimalizáló rendszerekkel teletűzdelt Toyota Yaris Cross magabiztosan vezeti az európai kisméretű SUV eladásokat, ez a kategória számít messze a legnépszerűbbnek a kontinensen. Amint az Autonews írásából kiderül, ez az első alkalom, hogy Európa legkedveltebb […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Kiss Norbert – Tízből tíz!

Misano és a Slovakia Ring után Zolderben folytatódott a 2024-es kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing pilótája, Kiss Norbert Belgiumot is meghódította. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző magyar Európa-bajnok az időmérőn ismét a leggyorsabb volt szombaton, idén mindig az első starthelyről indulhatott. A versenyen Albacete szorongatta a rajtnál, de a […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A Toyota-kereskedés, ahol szó szerint megállt az idő

Apokaliptikus hangulatú videojátékokban találkozhatunk olyan utcaképpel, mint ami az észak-ciprusi Varósziában fogadja a látogatót – illetve pont, hogy néhány utca kivételével nem fogadja. A város 1974 augusztusa óta lakatlan: amikor a sziget ötven évvel ezelőtt politikailag két részre szakadt, az eredetileg görögök lakta várost irányításuk alá vonták a török csapatok, a lakosság pedig még azelőtt […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom