BMW iX1 eDrive20 – Belépő az elektromobilitás világába

A bajor prémiummárka ügyfelei mostantól még gazdaságosabb keretek között élhetik át a vezetés zéró emissziójú élményét. A kompakt méretű Sports Activity Vehicle modell második tisztán elektromos meghajtású modellváltozatában már a legújabb, QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia dolgozik.

A BMW következetesen bővíti tovább hálózatról tölthető modellpalettáját: most a kompakt szegmens új Sports Activity Vehicle (SAV) modelljének második tisztán elektromos meghajtású modellváltozata mutatkozik be az iX1 eDrive20 formájában.

Az új BMW iX1 eDrive20 módfelett vonzó és kiváltképp gazdaságos belépőt kínál a prémium elektromos mobilitás világába, 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorral és a nagyfeszültségű akkumulátor egyetlen feltöltésével 430 – 475 kilométer (előzetes WLTP érték) tisztán elektromos hatótávolsággal.

Miként a BMW összes aktuális hálózatról tölthető modellje esetében, úgy az új iX1 eDrive20 meghajtásáról is a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja gondoskodik. Az új belépő szintű modell első tengelyén egy mélyen integrált elektromos motor dolgozik, amely a 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítmény mellett azonnal rendelkezésre álló 247 Nm csúcs forgatónyomatékot képes előállítani. Így a bajor SAV 8,6 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig a hajtáslánc vezérlőelektronikája 170 km/h-nál korlátozza.

A nagyfeszültségű akkumulátor nettó energiasűrűsége 64,7 kWh, amely az elektromos motor hatékonyságával párosulva kiváltképp kedvező fogyasztást és a szegmensben egyedülálló tisztán elektromos hatótávolságot eredményez. Az iX1 eDrive20 kombinált töltőegysége (CCU – Combined Charging Unit) alapfelszereltségként 11 kW töltési kapacitású AC járműtöltést kínál, amellyel az energiatároló egység teljesen lemerült állapotból 6,5 óra alatt maximális töltöttségi szintre tölthető. Opcióként azonban akár 22 kW töltési kapacitásra képes, háromfázisú AC járműtöltés is elérhető, amely ugyanezt a töltési időt 3 óra 45 percre csökkenti. Emellett az iX1 eDrive20 akár 130 kW töltési kapacitású DC gyorstöltéssel is feltölthető, amellyel az akkumulátor töltöttségi szintje 29 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra növelhető.

Az új BMW iX1 eDrive20 rendkívül széleskörű alapfelszereltséggel érkezik meg az utakra: többek között BMW Maps navigációs rendszerrel, duplazónás automata légkondicionálóval, számos vezetést támogató rendszerrel, tolatókamerával dolgozó parkolóasszisztenssel (Parking Assistant) és megannyi innovatív digitális szolgáltatással. A legújabb, QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive járművezérlő technológia és a BMW 9.0 operációs rendszer ugyancsak a modell alapfelszereltségének része, amely az információ-szolgáltató és szórakoztató tartalmak minden korábbinál átfogóbb palettájával, az online funkciók gyorsabb frissítési ciklusaival és számos olyan online szolgáltatás, illetve személyre szabási lehetőség optimalizált elérésével kecsegtet, mint például a kibővített navigáció, a különböző parkolási szolgáltatások és a My Modes vezetési üzemmódok.

A kijelző- és járművezérlő technológia középpontjában a BMW Ívelt Kijelző áll, amelynek egyetlen üvegből megformált felülete mögött egy 10,25” képernyő-átmérőjű műszeregység és egy 10,7” képernyő-átmérőjű központi kijelző párosa dolgozik együtt, a vezető felé fordulva. A BMW iDrive járművezérlő technológia legújabb generációja újfejlesztésű főképernyővel és innovatív QuickSelect funkcióval dolgozik együtt, amely az okoskészülékek mintájára kínál tovább optimalizált menüelrendezést. A megfelelő funkciók közvetlenül, almenübe történő navigálások nélkül érhetőek el, amellyel a BMW iDrive járművezérlő technológia az intuitív, érintések és hangutasítások útján történő járművezérlés minden korábbinál kényelmesebb formája előtt is megnyitja az utat.

Kapcsolódó cikkek

Teszt Verdák

Hibrid SUV, ami autó tudott maradni: Nissan X-Trail e-POWER e-Force teszt és videó (2023)

Az egyedülálló hibrid hajtáslánc működése hallatán elsőre kétségeink támadhatnak, de a gyakorlatban egy tökéletesen működő technológia. X-Trail történelem A Nissan X-Trail gyártása 2000-ben kezdődött, a japán gyártó ekkor dobta piacra a középkategóriás SUV első generációját, T30 modellkódon, ami a Párizsi Motor Show-n debütált, akkoriban az Almerával és a Primerával megegyező platformra épült. Több faceliftet, platformváltást […]

Olvass tovább
Race Verdák

Kiss Norbert – A rekordok szezonja

A spanyolországi Jaramában vasárnap zárult a kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing magyar pilótája, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt által is támogatott Kiss Norbert szombaton mindkét futamot megnyerte, és győzelemre készült az EB zárónapján is. Nos az időmérő ezúttal is remekül sikerült, 1:57.685-ös idővel nyerte az edzést a magyar pilóta, aki ezzel rekordot felállítva idén […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Lexus elhozta nekünk a magánrepülők képviselete luxust négy keréken

Új piaci szegmensbe lép a Lexus vadonatúj luxus járműve piacra dobásával. Az új Lexus LM megalkotásakor a fő szempontot a japán Omotenashi, vagyis méltó vendégszeretet vezérelve adta, mely a megcélzott vásárlói réteg legfőbb igénye. A modell négyüléses változata a repülőgépek első osztályát idéző makulátlan letisztultsággal és kifinomultsággal lett megalkotva, tucatnyi részletgazdag utastérfunkcióval kiegészülve, míg a […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom