Fél óra alatt elfogyott az összes Land Cruiser

Habár 2023-ban december 22. az év legrövidebb napja – mivel idén erre a dátumra esik a téli napforduló –, a Toyota Deutschland számára már 21-én elérkezett ez a pillanat.

Ekkor kezdték meg ugyanis a vadonatúj Land Cruiser 250 németországi előértékesítését, azonban az év legfontosabb piaci eseménye rekord rövid idő alatt véget is ért. A regisztrációs weboldalon mindössze fél óra leforgása alatt elkapkodták a német piacra szánt összes autót, így a Toyotának nem maradt más választása, mint lezárni az internetes jelentkezési felületet.

Ezzel párhuzamosan megnyitott egy várólistát a cég, amelyre a hoppon maradt érdeklődők feliratkozhatnak. Így esélyt kapnak arra, hogy amennyiben az előre lefoglalt autók bármelyikét nem venné át a megrendelő, mások előtt csaphassanak le a felszabaduló szabadidőjárműre.

A legnagyobb európai piacra ezer darabot allokált a Toyota az új generációs Land Cruiserből. Ez azt jelenti, hogy december 21-én reggel 8 és fél 9 között nem egészen 2 másodpercenként futott be egy új előrendelés a cég központjába. Ez új rekord a cég történetében, az informatikai rendszer azonban bírta a rendkívüli terhelést, ami arra utal, hogy a Toyota számított arra, hogy szokatlanul nagy lesz az érdeklődés a modell iránt.

Ez érthető, hiszen a Land Cruiser Prado (J150) leendő utódjával szemben magas elvárásokat támasztottak a fogyasztók, az augusztusban bemutatott J250-es modell pedig kivétel nélkül túlszárnyalta ezeket a várakozásokat. Formai szempontból a lehető legmodernebb hangvételben értelmezi újra a tradicionális értékeket. Akár a szögletes fényszóróval szerelt alapmodellt, akár a kereklámpás bevezető szériát nézzük, mindkettő a gyökerekhez nyúlik vissza, és egyértelműen a Prado-széria őse: a J70-es előtt tiszteleg, amely 1990-ben váltott lámpaformátumot.

Műszakilag a Land Cruiser 250 az ultramodern globális GA-F platformra épül, amely a korábbinál 30 százalékkal merevebb karosszériaszerkezetet, ennek köszönhetően jobb terepalkalmasságot, fokozott biztonságot és kedvezőbb közúti vezethetőséget biztosít. Szintén ennek a platformnak a hozadéka a most először alkalmazott elektromos kormányrásegítés, ami egy sor fejlett vezetőtámogató technológia bevezetését tette lehetővé.

Ez utóbbi téren általánosan sokat fejlődött a modell, amely így a márka személyautóiban megszokott balesetelkerülő biztonsági funkciókkal büszkélkedhet.

űSzintén személyautós minőségű a beltér kialakítása, az infotainment rendszer tudása és kezelőfelülete – a központi érintőképernyő 12,3 colos, ugyanakkora, mint a szintén teljesen digitális műszeregység –, ugyanakkor tudásával terepen is méltó marad elődeihez az új generációs Land Cruiser, köszönhetően az olyan rendszereknek, mint az elektronikus vezérlésű differenciálzár, az oldható első kanyarstabilizátor, a Crawl Control „terep-tempomat” vagy a jármű környezetét megjelenítő multi-terrain monitor.

A Land Cruiser 250 világszerte számos különböző hajtáslánccal érhető el. Az Európai Unióban a 2,8 literes, 204 lóerős dízelmotorral, nyolcfokozatú automata sebességváltóval kerül forgalomba, az első példányok 2024 harmadik negyedévében kerülnek a vásárlókhoz. 2025-ben pedig megjelenik ugyanennek a hajtásláncnak a 48V-os mild hibrid változata a kínálatban.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be […]

Olvass tovább
Teszt Verdák

Peugeot e-2008 GT teszt – Aktiválták a támadó módot

A franciák városi szabadidő-autója felfrissült, ami az elektromos kivitelnél észlelhető a legjobban. Egyébként nem véletlen a típus népszerűsége. A 2019-ben megjelent 2008-as igen jól sikerült darab, ez nem csak szerző véleménye, hanem a vásárlóké is. Az eltelt évek alatt több, mint 700 ezer fogyott belőle, az elektromos kivitelből kb. a tizede. Ha nem lett volna […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom