Hidrogénmotoros versenyautót fejleszt Le Mans-ba a Toyota

A Le Mans-i 24 órás verseny szervezői épp csak bejelentették, hogy két-három éven belül engedélyezik a hidrogénüzemű versenyautók nevezését a futamra, a Toyota máris bemutatta a várhatóan 2026 körül debütáló újdonságának előtanulmányát: a GR H2 Racing Conceptet.

Hamarosan új korszak veszi kezdetét a hosszú távú autóversenyzésben, miután a Le Mans-i 24 órás futamot hagyományosan szervező Automobile Club de l’Ouest (ACO) bejelentette: 2026-tól hidrogénüzemű autók is indulhatnak az idén századik születésnapját ünneplő versenyen. Ehhez kapcsolódva a Toyota igazgató tanácsának elnöke, Tojoda Akió megerősítette, hogy a Gazoo Racing már abban az évben élni szándékozik az úttörő lehetőséggel. Ezzel párhuzamosan a leendő versenyautó előtanulmányát is leleplezték: a GR H2 Racing Concept prototípus belső égésű motorját teljes egészében hidrogénüzemre hangolták.

Az ACO-t 2017 óta foglalkoztatja a hidrogén mint fenntartható üzemanyag gondolata, ám a projekt megvalósulását a koronavírus-pandémia késleltette. Az emissziómentes üzemet gyors utántölthetőséggel és magas szintű működési biztonsággal társító energiahordozóra elsődlegesen az üzemanyagcellás hajtási rendszerek komponenseként gondoltak (emlékeztetőül: a fuel cell rendszer a nagynyomású tartályban tárolt hidrogén és a légköri oxigén kölcsönhatásából állít elő elektromos energiát; a folyamat egyetlen mellékterméke a víz.)

Az elmúlt években azonban ezzel párhuzamosan egy másik alternatívával is eredményes kísérletek zajlottak, élükön a Toyotával. A japán gyártó 2021 óta versenyez a Super Taikyu szériában egy, a belső égésű motorját cseppfolyós hidrogénnel tápláló Toyota Corollával, illetve ugyanez a hajtáslánc egy GR Yaris fedélzetén Európában is bemutatkozott már. Az autógyártónak konkrét tervei vannak azzal kapcsolatban, hogy a hidrogénüzemű motortechnológiát sorozatgyártású modellekben is alkalmazza.

A technológia kiforrottságára jellemző, hogy a hidrogén üzemű Toyota Corolla a 2023-as Le Mans i 24 órás futam előtt mindössze néhány nappal sikeresen teljesítette a Fuji 24 órás versenyt. Az autót az igazgatótanács elnöke, korábbi cégelnök, az alapító unokája: Tojoda Akió (alias Morizo) vezette negyedmagával. A 24 óra alatt egyetlen olyan műszaki meghibásodás sem fordult elő, ami megakadályozta volna, hogy az úttörő versenyautó folytassa a futamot.

Ami a most bemutatott GR H2 Racing Conceptet illeti, annak tervezői a Toyota új generációs orrkialakítását adaptálták a Hypercar aerodinamikai adottságaihoz. A keskeny fényforrások még szélesebbnek, még alacsonyabbnak láttatják az 5100 milliméter hosszú, 2050 milliméter széles autót. A Toyota Gazoo Racing egyelőre nem közölt műszaki részleteket – értelemszerűen, hiszen a projekt korai stádiumában tart még. Annyit már most lehet azonban tudni, hogy a belső égésű motor egy hibrid hajtáslánc komponenseként dolgozik majd a Hypercarban; ugyanúgy, ahogy a jelenlegi versenyautó benzinüzemű erőforrása.

A jelenlegi szabályzat értelmében a hosszútávú világbajnokság királykategóriáját képviselő autók rendszerteljesítménye a futam egyetlen pillanatában sem haladhatja meg az 500 kW-ot. Arra vonatkozóan nincsenek információk, hogy a forradalmian új versenyautó 2026-ban várható bemutatkozásakor milyen korlátozások lesznek érvényben, illetve, hogy külön szabályrendszer vonatkozik-e majd az alternatív üzemanyagú autókra.

A Toyota GR H2 Racing Concept világpremierjére 2023. június 9. pénteken reggel 10:30 órakor került sor a Le Mans-i 24 órás verseny helyszínén, az ACO H2-falujában. A tanulmányautót bemutató videó ezen a linken tekinthető meg: https://youtu.be/CMq7MiwVUBk.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Az új Land Cruiser lehet a Toyota legsokoldalúbb típusa

Amikor a Toyota 2023. augusztus elején bemutatta az új generációs – piactól függően Prado vagy 250 néven is jegyzett – Land Cruisert, azzal egyben globális hajtáslánc-stratégiáját is pontosan szemléltette. Az új generációs TNGA-F platformra épülő terepjárót a különböző piacokon eltérő motorválasztékkal kínálják, igazodva a helyi sajátosságokhoz, az ügyfelek elvárásai és a versenytársaknál elérhető alternatívák függvényében. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom