Hidrogénmotoros versenyautót fejleszt Le Mans-ba a Toyota

A Le Mans-i 24 órás verseny szervezői épp csak bejelentették, hogy két-három éven belül engedélyezik a hidrogénüzemű versenyautók nevezését a futamra, a Toyota máris bemutatta a várhatóan 2026 körül debütáló újdonságának előtanulmányát: a GR H2 Racing Conceptet.

Hamarosan új korszak veszi kezdetét a hosszú távú autóversenyzésben, miután a Le Mans-i 24 órás futamot hagyományosan szervező Automobile Club de l’Ouest (ACO) bejelentette: 2026-tól hidrogénüzemű autók is indulhatnak az idén századik születésnapját ünneplő versenyen. Ehhez kapcsolódva a Toyota igazgató tanácsának elnöke, Tojoda Akió megerősítette, hogy a Gazoo Racing már abban az évben élni szándékozik az úttörő lehetőséggel. Ezzel párhuzamosan a leendő versenyautó előtanulmányát is leleplezték: a GR H2 Racing Concept prototípus belső égésű motorját teljes egészében hidrogénüzemre hangolták.

Az ACO-t 2017 óta foglalkoztatja a hidrogén mint fenntartható üzemanyag gondolata, ám a projekt megvalósulását a koronavírus-pandémia késleltette. Az emissziómentes üzemet gyors utántölthetőséggel és magas szintű működési biztonsággal társító energiahordozóra elsődlegesen az üzemanyagcellás hajtási rendszerek komponenseként gondoltak (emlékeztetőül: a fuel cell rendszer a nagynyomású tartályban tárolt hidrogén és a légköri oxigén kölcsönhatásából állít elő elektromos energiát; a folyamat egyetlen mellékterméke a víz.)

Az elmúlt években azonban ezzel párhuzamosan egy másik alternatívával is eredményes kísérletek zajlottak, élükön a Toyotával. A japán gyártó 2021 óta versenyez a Super Taikyu szériában egy, a belső égésű motorját cseppfolyós hidrogénnel tápláló Toyota Corollával, illetve ugyanez a hajtáslánc egy GR Yaris fedélzetén Európában is bemutatkozott már. Az autógyártónak konkrét tervei vannak azzal kapcsolatban, hogy a hidrogénüzemű motortechnológiát sorozatgyártású modellekben is alkalmazza.

A technológia kiforrottságára jellemző, hogy a hidrogén üzemű Toyota Corolla a 2023-as Le Mans i 24 órás futam előtt mindössze néhány nappal sikeresen teljesítette a Fuji 24 órás versenyt. Az autót az igazgatótanács elnöke, korábbi cégelnök, az alapító unokája: Tojoda Akió (alias Morizo) vezette negyedmagával. A 24 óra alatt egyetlen olyan műszaki meghibásodás sem fordult elő, ami megakadályozta volna, hogy az úttörő versenyautó folytassa a futamot.

Ami a most bemutatott GR H2 Racing Conceptet illeti, annak tervezői a Toyota új generációs orrkialakítását adaptálták a Hypercar aerodinamikai adottságaihoz. A keskeny fényforrások még szélesebbnek, még alacsonyabbnak láttatják az 5100 milliméter hosszú, 2050 milliméter széles autót. A Toyota Gazoo Racing egyelőre nem közölt műszaki részleteket – értelemszerűen, hiszen a projekt korai stádiumában tart még. Annyit már most lehet azonban tudni, hogy a belső égésű motor egy hibrid hajtáslánc komponenseként dolgozik majd a Hypercarban; ugyanúgy, ahogy a jelenlegi versenyautó benzinüzemű erőforrása.

A jelenlegi szabályzat értelmében a hosszútávú világbajnokság királykategóriáját képviselő autók rendszerteljesítménye a futam egyetlen pillanatában sem haladhatja meg az 500 kW-ot. Arra vonatkozóan nincsenek információk, hogy a forradalmian új versenyautó 2026-ban várható bemutatkozásakor milyen korlátozások lesznek érvényben, illetve, hogy külön szabályrendszer vonatkozik-e majd az alternatív üzemanyagú autókra.

A Toyota GR H2 Racing Concept világpremierjére 2023. június 9. pénteken reggel 10:30 órakor került sor a Le Mans-i 24 órás verseny helyszínén, az ACO H2-falujában. A tanulmányautót bemutató videó ezen a linken tekinthető meg: https://youtu.be/CMq7MiwVUBk.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Honda a Milánói divathéten mutatja be fenntartható, környeztebarát járműtervezési koncepcióját

• A Honda – a SUSTAINA-C Concept és Pocket Concept mellett – a Honda SH125i Vetróval szemlélteti a fenntartható járműgyártás terén elért eredményeit • Az új alapanyag és az egyedi, festékmentes felületkezelés csökkenti az előállítás CO2-kibocsátását, valamint egyedi megjelenéssel ruházza fel a járműveket • A modellek remekül szemléltetik a Honda „Triple Action to Zero” stratégiáját, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom