Minden elődjénél biztonságosabb az új Toyota Prius

Különösen szilárd padlólemeze, kiemelkedő kezelhetősége, ergonomikus vezetői környezete, valamint fejlett Toyota T-MATE biztonsági és vezetőtámogató rendszere jóvoltából az ötödik generációs Toyota Prius hatékonyan és magabiztosan gondoskodik utasainak és a közlekedés más résztvevőinek a biztonságáról.

Amikor a Toyota bemutatta a műfajteremtő Prius hibrid ötödik generációját, a nagyközönség figyelme elsősorban a modell progresszív formavilágára és fejlett villamosított hajtásláncaira irányult. Ugyanakkor a Toyota mérnökei minden korábbinál szélesebb körű aktív és passzív biztonsági rendszerekkel vértezték fel a modellt, amely így nem csak a környezet, de az utasok védelme terén is kiemelkedően teljesít.

A 223 lóerős plug-in hibrid hajtáslánccal felvértezett, akár 69 kilométeres tisztán elektromos hatótávolsággal rendelkező Prius magas szintű biztonságának alapját az a TNGA-C platform adja, amely nagy szerkezeti szilárdságával, mély tömegpontjával és kiszámítható irányíthatóságot biztosító felfüggesztésével segít a vezetőnek eleve elkerülni a kritikus helyzeteket, illetve, ha mégis bekövetkezik az ütközés, progresszív deformálódó zónáival segít megelőzni az utastér alakváltozását.

Ezen két végpont között az új Toyota Prius többet tesz a biztonságért, és hatékonyabban, mint bármely elődje. A vezetői környezet a lehető legcsekélyebb mértékben vonja el a vezető figyelmét, a kezelőszervek könnyen elérhetők, egyértelműen azonosíthatók, az információk gyorsan és strukturáltan leolvashatók a látómezőben elhelyezett műszeregységről.

A Toyota Prius biztonságának csúcsát a harmadik generációs Toyota Safety Sense biztonsági csomagot is magában foglaló Toyota T-MATE vezetőtámogató rendszer jelenti. Ennek fontos újdonsága, hogy a szokásos csatornákon kívül a műszerfalra integrált LED-sávon keresztül is kommunikál a vezetővel, összetéveszthetetlen fényjelzéssel segítve elő, hogy a sofőr késlekedés nélkül reagáljon a figyelmeztető és tájékoztató üzenetekre.

A Toyota T-MATE funkciói már most, a modell bevezetésekor is lenyűgözőek, ugyanakkor a rendszer támogatja a vezeték nélküli szoftverfrissítést, így a jövőben vadonatúj szolgáltatások lesznek bevezethetők, a meglévők pedig mindig legújabb verziójukban szolgálják a vezető és utasai biztonságát.

Már a rendszert kiszolgáló hardver is fejlettebb, mint valaha: az előre tekintő kamera kétszer messzebbre „lát el”, a radarok pedig szélesebb szögben észlelnek. Ennek a feljavított szenzorcsomagnak köszönhetően a PCS ütközésmegelőző rendszer korábban és pontosabban észleli a Prius előtti akadályokat: autókat, gyalogosokat, kerékpárosokat vagy motorosokat. Kereszteződésben minden irányból ügyel a közeledőkre, és a járdáról lelépő gyalogosokat is figyelemmel kíséri a rendszer.

Az akadályokat nagyobb távolságból észleli a Prius, így vészreakciók helyett felkészült, harmonikus módon tudja elkerülni azokat. Felengedett gázpedál mellett az autó alkalmazkodik a forgalom, illetve az út vonalvezetése által diktált tempóhoz (azaz szabályozza a szükséges lassítás mértékét), ívmenetben pedig pont annyi kormányrásegítést biztosít, ami a magabiztos, természetes kanyarodáshoz szükséges.

Alapfelszerelés a Priuson a vezető éberségét felügyelő kamera; a hátulról közeledő járműveket figyelő rendszer, amely nem engedi, hogy rájuk nyissuk az oldalajtót; a Toyota előtt vagy mögött keresztben elhaladó járműveket észlelő funkció; a holttérfelügyelet, valamint a vészfékezésre figyelmeztető funkció. A sort az intelligens, adaptív tempomat; a sávváltást támogató, illetve a sáv véletlen elhagyását megakadályozó rendszerek; valamint a parkolást radarokkal, akadályérzékelővel és kamerával támogató rendszer zárja.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Az új Land Cruiser lehet a Toyota legsokoldalúbb típusa

Amikor a Toyota 2023. augusztus elején bemutatta az új generációs – piactól függően Prado vagy 250 néven is jegyzett – Land Cruisert, azzal egyben globális hajtáslánc-stratégiáját is pontosan szemléltette. Az új generációs TNGA-F platformra épülő terepjárót a különböző piacokon eltérő motorválasztékkal kínálják, igazodva a helyi sajátosságokhoz, az ügyfelek elvárásai és a versenytársaknál elérhető alternatívák függvényében. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom