MORIZO Garázsa a motorsport által inspirált Toyota és Lexus modellek sorát állította ki a Tokiói Autószalonon

A múlt hétvégén megrendezésre került Tokiói Autószalonon a Toyota versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing és a környezettudatos vállalat prémium márkája, a Lexus a motorsport inspirálta koncepciók egész sorát állította ki – amellett hogy itt tartotta világpremierjét például a vadonatúj GR Yaris is. A kiállított modelleket egy közös tematika, a vállalat korábbi ügyvezető elnöke, ma pedig igazgatótanácsának elnöke, a motorsport iránti szenvedélyéről ismert, a versenypályákon MORIZO néven magát megmérető Akio Toyoda által ihletett ’MORIZO Garázsa’ fogta csokorba.

A TOYOTA GAZOO Racing és a Lexus közös standdal jelent meg a múlt hétvégén megrendezett Tokiói Autószalonon, amelynek tematikája a „MORIZO Garázsa” volt, amely Akio Toyoda, azaz Morizo azon vágyán alapul, hogy „autórajongóként minden autórajongóval együtt még szenvedélyesebbé váljon az autók iránt, és velük együtt teremtse meg a jövőt”. A kiállításon Morizo szeretett autói mellett az „Új modellek és testreszabási lehetőségek” és a „Motorsport” témakörökben bemutatott járművek és alkatrészek is szerepeltek. A legizgalmasabb kiállított modellek az alábbiakban részletesen is bemutatásra kerülnek, míg lejjebb egy táblázat foglalja össze az összes különlegességet amelyet az autógyártó kiállított.

Új Toyota GR Yaris

A TOYOTA GAZOO Racing a 2024-es Tokiói Autószalonon tartotta az új GR Yaris világpremierjét, amelynek forgalmazása idén Európában is megkezdődik. A TGR autógyártásának szimbólumaként a GR Yaris az egyre jobb motorsporton keresztül fejlesztett autók koncepciójából született. A TGR a modell 2020 szeptemberi bevezetése óta folyamatosan versenyez a különböző szériákban a GR Yaris-szal. Ennek oka, hogy a rallyversenyek és más megmérettetések extrém környezetében felmerülő problémák lehetőséget biztosítanak arra, hogy a GR Yarisból egyre jobb autót fejlesszenek. A TGR a „Köszönöm, hogy elrontottad” szlogennel élve –amelynek lényege, hogy a járművet a határaiig tolják – folyamatos fejlesztésekkel csiszolta a GR Yarist, alaposan utánajárva a problémák okának a vezetési adatok elemzésével, a kormányérzet felülvizsgálatával és annak vizsgálatával, hogy milyen karcolások és szennyeződések voltak a törött alkatrészeken. Továbbá – Morizo azon vágya alapján, hogy minél több ember számára biztosítsa a vezetés örömét, és bővítse az autósport bázisát – a TGR kifejlesztette a 8 sebességes GAZOO Racing Direct automata sebességváltót, hogy a lehető legnagyobb élvezetet nyújtsa az 1,6 literes, soros, 3 hengeres turbómotorral párosított, 4WD hajtáslánc, amely a GR Yaris lényegét alkotja. Az eredmény egy olyan autó, amelyet úgy terveztek, hogy a vezetők széles köre élvezhesse a sportos vezetést és a motorsportot a legteljesebb mértékben. A TGR útja az egyre jobb, motorsportra termett autók gyártása felé nem ér véget. A TGR továbbra is versenyeken kíván indulni a GR Yaris-szal, és a különböző versenyzők segítségével továbbfejleszti azt.

Lexus RZ450e Special Edition „F SPORT Performance”

A Lexus azt tervezi, hogy egy 100 darabra limitált, sorsolásos értékesítési rendszeren keresztül piacra dobja az akkumulátoros elektromos modelljének (BEV) limitált szériás változatát, amely csak Japánban lesz kapható. Az RZ 450e Special Edition „F SPORT Performance” különleges kiadására vonatkozó sorsolásra való jelentkezéseket a Lexus márkakereskedések fogadják Japán-szerte január 12-től 2024. február 19-ig, az értékesítési tárgyalások pedig azt követően kezdődnek meg, hogy a nyertesekkel február 22-én vagy azt követően felveszik a kapcsolatot azok a márkakereskedések, amelyeknél jelentkeztek. A Lexus első BEV-modelljeként kifejlesztett RZ az elektromos technológia révén testesíti meg a Lexus egyedülálló vezetési élményét és stílusát, és jelzi a Lexus BEV-márkává válásának kiindulópontját. Az összkerékhajtású RZ 450e 2023. márciusi bevezetése óta, valamint az elsőkerékhajtású RZ 300e 2023. novemberi bevezetésével a Lexus folyamatosan bővíti BEV-kínálatát, hogy megfeleljen a különféle vásárlói igényeknek. Az RZ 450e Special Edition „F SPORT Performance” – amely a 2023 januárjában a Tokiói Autószalonon bemutatott RZ SPORT CONCEPT alapján készült – a vezetés örömét és a személyre szabhatóságot emeli még magasabb szintre, és olyan egyediséget kínál, amellyel csak egy BEV rendelkezhet, ami a karbonsemleges társadalom megvalósításához való hozzájárulás és a vezetés örömének keresése céljából készült. A fejlesztés során a Lexus Yoshihide Muroya repülőgépversenyző pilótával és Masahiro Sasaki autóversenyzővel működött együtt, hogy a modell aerodinamikáját és vezetési teljesítményét tökéletesítsék, és a funkcióban gyökerező dizájnt kövessék.

LBX MORIZO RR KONCEPCIÓ

Az LBX MORIZO RR CONCEPT alapja az új Lexus LBX, egy kategóriateremtő kompakt jármű, amely 2023 novemberi bemutatásával újradefiniálta a luxusautókról alkotott hagyományos elképzeléseket. A Lexus első 1,6 literes, soros, 3 hengeres, intercoolerrel és turbóval ellátott motorjával (G16E-GTS) felszerelt koncepciómodell továbbfejlesztett alapvető elemekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a vezető számára, hogy interakcióba lépjen az autóval és a vezetési élményt helyezze előtérbe. Akio Toyoda elnökkel – akit egyébként Morizóként és mesterpilótaként is ismernek – együttműködve a cél az volt, hogy megőrizzék a Lexusra jellemző magas színvonalú vezetési teljesítményt és kifinomult formatervet, ugyanakkor egy olyan nagy teljesítményű modellt hozzanak létre, amely lehetővé teszi a vezető számára, hogy élvezze az autóval való interakciót, spontán mosolyogjon, és megtapasztalja a rendkívüli feldobottság érzését. Turbófeltöltős motorja és állandó AWD hajtása megdobogtatja a szívet, és nyomatékos teljesítményt nyújt, amely teljes mértékben előtérbe kerülhet a széleskörű exkluzív fejlesztéseknek köszönhetően, amelyek a jármű karosszériájára, felfüggesztésére, gumiabroncsaira, AWD-vezérlésére és Direct Shift 8AT automata sebességváltójára terjedtek ki. Emellett a repülőgépversenyzésben használt technológiát alkalmazva a lökhárítókat úgy alakították ki, hogy azok magas szintű aerodinamikai teljesítményt és a tiszta vezetési élmény lényegét idéző formavilágot érjenek el. A TGR és a Lexus kiállítás témájához igazodva az LBX MORIZO RR CONCEPT egyedi, Morizo szeretett autóira jellemző átalakításon esett át azáltal: Morizo jellegzetes sárga színét alkalmazták az első „egységes orsó” hűtőrácson, valamint a féknyergek és a biztonsági övek lemezelt öntvényein, így egy olyan autó született, amely a hétköznapi luxust testesíti meg, és amelyet Morizo maga is megbízható társként élvezhet a hétvégéken, mint kedvenc kényelmes tornacipőjét.

AE86 BEV Concept (akkumulátoros elektromos jármű)

A Toyota célja, hogy a karbonsemlegesség elérése érdekében teljes termékpalettával több választási lehetőséget kínáljon ügyfeleinek. Mivel időre van szükség ahhoz, hogy minden új autó karbonsemleges legyen, a jövő szempontjából kulcsfontosságú, hogy egyidejűleg ne csak az új autók, hanem a Toyota ügyfelei által már használt autók karbonsemlegességét is elősegítsük. Ezért a szeretett autók karbonsemlegessé tételére tett javaslatként a 2023-as Tokiói Autószalonon debütált az AE86 BEV Concept. A koncepciójármű az elmúlt egy év során fejlődött, és a kiállítás szabadtéri helyszínén egy gymkhana-bemutató keretében megmérkőzik Keiichi Tsuchiya driftversenyző AE86 Super Mame-gójával. Az AE86 BEV Concept megkapta a közutakon való használatra jogosító rendszámot, és a tervek szerint tavasszal egy „Vintage Club by KINTO” projekt keretében az ügyfelek lehetőséget kapnak a jármű vezetésére. A részleteket a KINTO külön fogja bejelenteni.

GR Heritage alkatrészek

A GR Heritage Parts Project egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a már nem forgalmazott szervizalkatrészek újbóli kiadása és eredeti alkatrészként történő értékesítése, hogy megfeleljen az ügyfelek azon vágyának, hogy továbbra is emlékekkel teli, szeretett autójukat vezethessék. A TGR 2024-ben öt modellhez 18 elemet tervez piacra dobni, köztük az AE86 hátsó kombinált lámpáit, amelyeket sok ügyfél kért. Emellett a GR Heritage Project megkezdte a tárgyalt járműmodellekhez jelenleg szállított tételek teljes alkatrészlistáinak közzétételét. Első lépésként a japán piacra szánt 2000GT, AE86, 70 Supra és 80 Supra modellekhez jelenleg szállított összes alkatrész listája elérhető a GR Heritage Parts weboldalán.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A legfejlettebb vezetőtámogató technológia kerül a Lexusokba

A Toyota-csoport prémiummárkája lehet az egyik első, nem kínai érdekeltségű autóipari szereplő, amely megkapja a RoboSense Technology Co., Ltd által fejlesztett, új generációs lézeres szenzortechnológiát. A kifinomult vezetőtámogató és magas szintű önvezető funkciókat lehetővé tevő LiDAR rendszerek a Lexus új generációs akkumulátoros elektromos típusaiban debütálnak. A LiDAR (Light Detection and Ranging, fény alapú érzékelés és […]

Olvass tovább
Nagyvilág Verdák

Sportos teljesítmény a villanyautók korában

Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában milyennek szeretné látni a Peugeot személyautók által nyújtott vezetési élményt. Paradigmaváltás zajlik az autóiparban, s természetesen hasonló folyamat megy végbe a Peugeot-nál is. A francia márka elkötelezett a környezet védelme iránt, ezért tervei szerint 2030 után Európában már kizárólag tisztán elektromos hajtású autókat forgalmaz […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág

Végéhez ért a Honda Adventure Roads túrasorozat különleges, marokkói expedíciója, és a Honda bejelentette a következő kaland helyszínét

• Egyedülálló utazás Marokkó lenyűgöző tájain, feledhetetlen útjain és kihívásokkal teli, sivatagos részein • A Honda Adventure Roads 30 résztvevőjét a Honda HRC Dakar Rally csapatának versenyzői segítették a túra során • Az expedíció legizgalmasabb pillanatait megörökítő videók a Honda hivatalos Youtube-csatornáján tekinthetőek meg • A 2025-ös Honda Adventure Roads túra ismét elképesztően izgalmasnak ígérkezik: […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom