Volvo EX90 – Nem csak autó

Ez lesz az a négykerekű, amire már nem csak autóként lehet gondolni. A Volvo ugyanis a számítástechnika terén is rendesen oda tette magát.

A márka felfuttatásában kulcs szerepet játszó XC90 jelenlegi kivitele, 2015-ben érkezett a piacra. Ekkor váltotta a 14 évig forgalmazott elődjét. 2024 nyarán érkezik az XC90 fölé pozícionált EX90, amelyet a sajtóban komoly bevezető kampánnyal népszerűsítettek, amiben az autó biztonsága külön tétel volt.

Műszaki adatok

Első körben „tudjuk le” a legfontosabb paramétereket, ugyanis az igazán forradalmi dolgok ez után következnek. Az EX90 szabadidő-autó hossza 5037 mm, ehhez 2039 millis szélesség és 1747 milliméteres magasság tartozik. A tengelytáv is óriási: 1,6 centi híján, három méterről beszélünk. Fontos adat, hogy a bruttó 111 és 104 kWh-ás akku csomagokkal szerelt SUV 2818 kilogrammot nyom a mérlegen. A nagyobb akku ismerős lehet a Polestar 3-ból.

Az alapkivitel csak a hátsó kerekeket hajtja, 279 lóerővel és 490 Nm-rel. Ez 8,4 másodperces százas sprintet produkál. A dupla motoros verzió 408 lóerővel és 770 Nm-rel, már 5,9 mp alatt gyorsul százra. Aki a Twin Motor Performance verziót választja, az 517 lóerővel, 910 Nm nyomatékkal és 4,9 mp-es gyorsulással számolhat. A hatótávok: 580, 590 és 600 km.

A dupla motoros felállásnál, az elől lévő motor 245 lóerőt és 450 Nm-t teljesít, hátul 272 lóerő és 420 Nm segíti az autó haladását.

Számítógép, ami gurul

Az EX90 legfőbb érdekessége a lemezek, az akkucsomag és az újra-felhasznált anyagok mögött lapuló, szédületes számítástechnikai teljesítmény. Kezdésnek ott az első szélvédő tetején lévő széria LIDAR érzékelő, amely 250 méteres távolságig „lát” el. Az autó elején egy darab nagy hatótávolágú radar, egy rövid távolságra látó kamera, kettő, előre és oldalra látó radar található. Amiket kiegészít hat ultrahangos érzékelő…

Aki játszik, annak ismerős az Unreal Engine márka, ezen a néven nem csak a játékok grafikai motorjai készülnek, hanem az autós alkalmazások is. A GMC Hummer EV volt az első autó, aminek a műszerfalát és a központi kijelzőjét az Unreal Engine működtette. Az amerikaiaknak a Volvo is a partnerük. A Google nem csak a tájékozódásban fogja segíteni az autót és az utasokat, az Nvidia két számítógépet szállít az EX90-be.

Mivel a tervezők egyszerűsítették az autó számítástechnikai részét, a Xavier és Drin néven futó chipeket tartalmazó eszközök száznál több kisebb komputert váltottak ki…
Az Nvidia Drin másodpercenként 250 billió műveletet képes végezni, ezért ez vezérli a fejlett önvezető rendszert. A Xavier „mindössze” 30 billió műveletre képes…

Az utastér

A Millenáris parkban tartott statikus bemutatón be lehetett ülni a prototípusba, ami hozta a Volvótól elvárt színvonalat. Egyszerű és otthonos belsőt álmodtak a tervezők a termetes SUV-nak. A kifinomult zenei élményről a Bowers & Wilkins által szállított prémium hifi gondoskodik – amely a hangzása mellett – az 1610 wattos teljesítményével is lenyűgöz. A 14,3 colos monitor található középen, a vezető előtt pedig egy 9 colos, ami elnyújtott téglalap alakú.

A testes autó hétszemélyes. A harmadik sor üléseit, a raktérből is le lehet hajtani, persze gombnyomással. A harmadik sor mögött 310 literes a raktér, az első két sor mögött 655. Kétüléses verzióban – a tetőig pakolva – 1915 liternyi pakkot nyel el az EX90. A csomagtér aljában, kis tárolót is elrejtettek (65L).

Az újdonság megjelenésével nem tűnik el az XC90, marad a kínálatban, mert továbbra is népszerű a piacon. Az újdonság, 32 270 000 Forinttól érhető el.

Benedek Attila
Fotó: szerző, Volvo

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Az új Land Cruiser lehet a Toyota legsokoldalúbb típusa

Amikor a Toyota 2023. augusztus elején bemutatta az új generációs – piactól függően Prado vagy 250 néven is jegyzett – Land Cruisert, azzal egyben globális hajtáslánc-stratégiáját is pontosan szemléltette. Az új generációs TNGA-F platformra épülő terepjárót a különböző piacokon eltérő motorválasztékkal kínálják, igazodva a helyi sajátosságokhoz, az ügyfelek elvárásai és a versenytársaknál elérhető alternatívák függvényében. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom