A formatervezés Oscar-díját nyerte el a Toyota Prius

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő, német Red Dot Design Award legmagasabb szintű elismerésében, a Best of the Best kitüntetésben részesítette az ötödik generációs Toyota Prius hibrid gépkocsit.

A modellcsaládra generációk óta jellemző, jellegzetes formavilág modern, merész újraértelmezésével a legújabb Toyota Prius kivívta a Red Dot Design Award zsűrijének az elismerését, és ezzel megszerezte a formatervezési világ egyik legnagyobb becsben tartott díját, a Red Dot ’Best of the Best’ (a legjobbak legjobbja) címét.

A Red Dot Design Award a világ egyik legrégebb óta fennálló, legszélesebb körben elismert formatervezési díja. Gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza. A németországi Essen városában működő Verein Industrieform ekkor alakította ki szakmai megmérettetési rendszerét. Ennek célja az volt, hogy a német ipari szereplőket arra ösztönözzék, hogy vonzóbb, modernebb használati tárgyakat alkossanak, olyanokat, amelyek jobban megfelelnek a háború utáni gazdasági és társadalmi valóságnak. A pályázatot kísérő kiállítás az egész világ figyelmét ráirányította a kezdeményezésre, amely így rövid idő elteltével iránymutatóvá vált a dizájn világában.

A szervezet az 1990-es években nevet változtatott; a Design Zentrum Nordrhein Westfalen (észak-rajna-vesztfáliai formatervezési központ) új vezetője, Peter Zec professzor pedig felfrissítette az eredeti minősítési rendszert, megteremtve annak a modern formatervezési pályázatnak a feltételrendszerét, amelyet ma Red Dot Design Award néven ismerünk. Itt három fő kategóriában – termékdizájn, kommunikációs dizájn és dizájnkoncepció – mérettetik meg magukat a pályázók.

Az évről évre több tucatnyi kategóriában nevezett, nagyságrendileg mintegy húszezer pályamunkát a zsűri tagjai (jellemzően negyven-ötven nemzetközileg elismert szakember) egyenként vizsgálják meg és minősítik olyan változatos szempontok alapján, mint az adott termék innovációs foka, ergonómiája, tartóssága, funkcionalitása és környezeti hatásai. A döntésben befolyásoló szerep jut a termékekben megfogalmazódó jövőképnek, értékrendszernek, a termékek egyedi karakterének, letisztultságának.

Míg a Red Dot díj önmagában is rangos elismerés, a Best of the Best cím, ahogy a név is sugallja, a díjazottak közül csupán a legkiemelkedőbbeket illeti meg – a 2011 és 2022 között a mobilitási terméktervek kategóriájában Red Dot díjban részesített 824 termék közül mindössze 94 bizonyult a legjobbak legjobbjának.

A Toyota idén első ízben nyerte el ezt a kiemelkedő presztízst jelentő kitüntetést, méghozzá egyik legikonikusabb formavilágú típusának: a Toyota Prius hibridnek az ötödik kiadásával. Az emblematikus háromszög alakú dizájnt a márka vadonatúj dizájnfilozófiájának irányelvei mentén értelmezték újra az autógyártó tervezői. A Best of the Best kitüntetés így nem csak a konkrét típusnak, hanem áttételesen a Toyota új formanyelve egészének az innovatív természetét, aktualitását, előre mutató jellegét is elismeri.

A legújabb Prius minden elődjénél sportosabb, határozottabb körvonalakat kapott. Nagyméretű kerekei és speciális fényrajzolata mellett a jellegzetesen minimalista belső tér új, digitális műszerezettsége, nagyméretű érintőképernyője és keskeny klímavezérlő panelje választja el elődeitől.

Az ötödik generációs modell Európában kizárólag plug-in hibrid hajtáslánccal érhető el: a 2,0 literes benzinmotor köré épülő rendszer 223 lóerős rendszerteljesítménye 6,7 másodperces 0-100 km/óra gyorsulást tesz lehetővé – ezzel a mostani minden idők legsportosabb Priusa. A 13,6 kWh kapacitású akkumulátor vegyes üzemben akár 86, városban akár 111 kilométeres szabvány szerinti hatótávolságot engedélyez; az autó norma szerinti átlagos üzemanyag-fogyasztása mindössze 0,5 l/100 km, míg tisztán elektromos üzemben rendkívül kedvező, 11,4 kWh/100km energiafelhasználással büszkélkedhet a rendszer.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új Fiat Topolino a városi közlekedés villamosításának legelragadóbb eszköze

Az új Fiat Topolino attól a történelmi modelltől kölcsönözte jól csengő nevét, amely annak idején lefektette a városi közlekedés alapjait; a modern utód ugyanerre készül a fenntartható városi mobilitás terén. A városi használatra szánt Topolino a legfiatalabb ügyfelekhez is eljuttatja a mobilitás szabadságát A FIAT bejelentette, hogy Topolino néven hozza forgalomba új, fenntartható városi mobilitási […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Megnyitotta egyedülálló múzeumát a Toyota Gazoo Racing Europe

Idén májustól a Toyota nemzetközi motorsportban való részvételét 1973-tól napjainkig bemutató, eredeti versenyautókból álló gyűjteménye látogathatóvá vált a nagyközönség számára. A kiállítás a Toyota Gazoo Racing Europe kölni központjának két szélcsatornájának egyike alatt található. A Toyota Motorsport Múzeum május 11-én nyitotta meg kapuit, pontosan egy hónappal azelőtt, hogy a gyári csapat részt vesz a legendás […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Megjelent az új Yamaha Ténéré 700 World Rally

Tegnap délelőtt jelentette be a Yamaha, hogy hamarosan megérkezik a szalonokba a népszerű Ténéré 700 legújabb változata, a továbbfejlesztett Ténéré 700 World Rally. Ez a kifejezetten terepezésre készült modell számos ponton eltér az alapkiviteltől, beleértve az egyedi fényezést és a spéci felfüggesztést is. Már messziről látszik, hogy a raliváltozat pillekönnyű Akrapovič kipufogót kapott a gyári […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom