A formatervezés Oscar-díját nyerte el a Toyota Prius

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő, német Red Dot Design Award legmagasabb szintű elismerésében, a Best of the Best kitüntetésben részesítette az ötödik generációs Toyota Prius hibrid gépkocsit.

A modellcsaládra generációk óta jellemző, jellegzetes formavilág modern, merész újraértelmezésével a legújabb Toyota Prius kivívta a Red Dot Design Award zsűrijének az elismerését, és ezzel megszerezte a formatervezési világ egyik legnagyobb becsben tartott díját, a Red Dot ’Best of the Best’ (a legjobbak legjobbja) címét.

A Red Dot Design Award a világ egyik legrégebb óta fennálló, legszélesebb körben elismert formatervezési díja. Gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza. A németországi Essen városában működő Verein Industrieform ekkor alakította ki szakmai megmérettetési rendszerét. Ennek célja az volt, hogy a német ipari szereplőket arra ösztönözzék, hogy vonzóbb, modernebb használati tárgyakat alkossanak, olyanokat, amelyek jobban megfelelnek a háború utáni gazdasági és társadalmi valóságnak. A pályázatot kísérő kiállítás az egész világ figyelmét ráirányította a kezdeményezésre, amely így rövid idő elteltével iránymutatóvá vált a dizájn világában.

A szervezet az 1990-es években nevet változtatott; a Design Zentrum Nordrhein Westfalen (észak-rajna-vesztfáliai formatervezési központ) új vezetője, Peter Zec professzor pedig felfrissítette az eredeti minősítési rendszert, megteremtve annak a modern formatervezési pályázatnak a feltételrendszerét, amelyet ma Red Dot Design Award néven ismerünk. Itt három fő kategóriában – termékdizájn, kommunikációs dizájn és dizájnkoncepció – mérettetik meg magukat a pályázók.

Az évről évre több tucatnyi kategóriában nevezett, nagyságrendileg mintegy húszezer pályamunkát a zsűri tagjai (jellemzően negyven-ötven nemzetközileg elismert szakember) egyenként vizsgálják meg és minősítik olyan változatos szempontok alapján, mint az adott termék innovációs foka, ergonómiája, tartóssága, funkcionalitása és környezeti hatásai. A döntésben befolyásoló szerep jut a termékekben megfogalmazódó jövőképnek, értékrendszernek, a termékek egyedi karakterének, letisztultságának.

Míg a Red Dot díj önmagában is rangos elismerés, a Best of the Best cím, ahogy a név is sugallja, a díjazottak közül csupán a legkiemelkedőbbeket illeti meg – a 2011 és 2022 között a mobilitási terméktervek kategóriájában Red Dot díjban részesített 824 termék közül mindössze 94 bizonyult a legjobbak legjobbjának.

A Toyota idén első ízben nyerte el ezt a kiemelkedő presztízst jelentő kitüntetést, méghozzá egyik legikonikusabb formavilágú típusának: a Toyota Prius hibridnek az ötödik kiadásával. Az emblematikus háromszög alakú dizájnt a márka vadonatúj dizájnfilozófiájának irányelvei mentén értelmezték újra az autógyártó tervezői. A Best of the Best kitüntetés így nem csak a konkrét típusnak, hanem áttételesen a Toyota új formanyelve egészének az innovatív természetét, aktualitását, előre mutató jellegét is elismeri.

A legújabb Prius minden elődjénél sportosabb, határozottabb körvonalakat kapott. Nagyméretű kerekei és speciális fényrajzolata mellett a jellegzetesen minimalista belső tér új, digitális műszerezettsége, nagyméretű érintőképernyője és keskeny klímavezérlő panelje választja el elődeitől.

Az ötödik generációs modell Európában kizárólag plug-in hibrid hajtáslánccal érhető el: a 2,0 literes benzinmotor köré épülő rendszer 223 lóerős rendszerteljesítménye 6,7 másodperces 0-100 km/óra gyorsulást tesz lehetővé – ezzel a mostani minden idők legsportosabb Priusa. A 13,6 kWh kapacitású akkumulátor vegyes üzemben akár 86, városban akár 111 kilométeres szabvány szerinti hatótávolságot engedélyez; az autó norma szerinti átlagos üzemanyag-fogyasztása mindössze 0,5 l/100 km, míg tisztán elektromos üzemben rendkívül kedvező, 11,4 kWh/100km energiafelhasználással büszkélkedhet a rendszer.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Teszt Verdák

Peugeot e-2008 GT teszt – Aktiválták a támadó módot

A franciák városi szabadidő-autója felfrissült, ami az elektromos kivitelnél észlelhető a legjobban. Egyébként nem véletlen a típus népszerűsége. A 2019-ben megjelent 2008-as igen jól sikerült darab, ez nem csak szerző véleménye, hanem a vásárlóké is. Az eltelt évek alatt több, mint 700 ezer fogyott belőle, az elektromos kivitelből kb. a tizede. Ha nem lett volna […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom