Geely – A birodalom alapköve

Olyan jól csengő nevek találhatók a Geely tulajdonában, mint a Lotus és a Volvo.

A Geometry C típusról, itt olvashat.

A Geely 1986-ban indult útjára, az első termékei hűtőgépek voltak, utána jöttek a motorkerékpárok. Innen már csak egy ugrás volt az autó. A világ akkor figyelt fel rájuk, amikor 2010-ben megvásárolták a Fordtól a Volvót.

Akkoriban sokan temették a márkát, de mint kiderült, a cégalapító Li Shifu okosan dolgozik: a svédek végezték a munkájukat, a Geely pedig biztosította a fejlesztésekhez szükséges pénzügyi hátteret.

A rengeteg befektetett munkának és pénznek az eredménye: az utóbbi években, a Volvo a fennállásának a legjobb formájában van. A svédek 2021-es eladása elérte 670 ezer darabot, a modell palettájuk pedig tele van friss és zöld autókkal.

Épül a birodalom

Ha ez nem lenne elég, a Geely-hez 2013-ban csatlakozott a klasszikus londoni taxikat gyártó London Electric Vehicle Company (LEVC). 2017-ben került hozzájuk a Lotus.

A Geely tulajdonában van a maláj Proton, a motorkerékpárokat gyártó QJ Motor, amihez az olasz Benelli és a kínai Keeway is tartozik. A Volvo nyújt védőernyőt a Polestarnak és a Lync&Co-nak. A Távol-Keleten forgalmazzák az Ouling Auto, Farizon Auto, Zeeker és a Maple márkákat. A teljesség nélkül, kb. ezek a nevek tartoznak a Geely-hez.

2022 őszén a Geely 7,6 százalékos részesedést szerzett az Aston Martinban. Kevésbé köztudott: Li Shifu, a Mercedes anyavállalatában (Daimler), 9,7 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az idei év híre, hogy együttműködési megállapodást írtak alá a Renault-val. Ez a belsőégésű motorok gyártásának, a külön cégbe történő szervezéséről szól. És a Geely készíti az elektromos szabadidő-autóként újjáéledő Smartot is… A vállalatcsoport 2021-ben, 2,1 millió autót értékesített, ez jól mutatja a nagyságát és az erejét.

Írta:Benedek Attila
Fotó: Geely, Mercedes-Benz, Aston Martin

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Race

Brutális teljesítménnyel és aktív aerodinamikával mutatkozik be Le Mans-ban a Ford utcai versenyautója, a Mustang GTD

A magnézium keréktárcsákat, aktív aerodinamikát és első légterelő elemeket tartalmazó új Performance csomag fontos szerepet játszik majd a nürburgringi 7 perc alatti köridő 1 teljesítésében A Mustang GTD vezetőközpontú utasterében nagyméretű, 3D-nyomtatással gyártott, kormány mögött váltófülek, alapáras Recaro ülések és alul lapított karimájú kormánykerék található A teljesítményorientált Mustang GTD átkonfigurálható központi kijelzője egyedi grafikai elemeket […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Tim Gábor a harmadik hétvége után a bajnokság második helyén

2024-ben Tim Gábor hétszeres bajnok és a GFS Racing Team nagy fába vágta a fejszéjét. Egy Lotus Cup Europe-on induló kupás autóval neveztek be az ESET Cup bajnokságba, ahol egyértelműen a mezőny leggyengébb autójával kísérlik meg a lehetetlent, megnyerni a GTX kategória bajnoki címét. Az első három forduló után Tim Gábor a kategória értékelés második […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág

Nem kevesebb, mint 16 átépített CL-lel érkezik a 2024-es Wheels and Waves fesztiválra a Honda

• 9 ország motorépítői álmodták újra a Honda világszerte népszerű ikonját, a CL500-at és egy kistestvérét, a CL250-et, így 16 egyedi CL mutatkozhat be a különleges rendezvényen • Az építők a Honda múltbéli – igen jellegzetes – témáit és színeit elevenítették fel • A motorok Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból és […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom