Geely – A birodalom alapköve

Olyan jól csengő nevek találhatók a Geely tulajdonában, mint a Lotus és a Volvo.

A Geometry C típusról, itt olvashat.

A Geely 1986-ban indult útjára, az első termékei hűtőgépek voltak, utána jöttek a motorkerékpárok. Innen már csak egy ugrás volt az autó. A világ akkor figyelt fel rájuk, amikor 2010-ben megvásárolták a Fordtól a Volvót.

Akkoriban sokan temették a márkát, de mint kiderült, a cégalapító Li Shifu okosan dolgozik: a svédek végezték a munkájukat, a Geely pedig biztosította a fejlesztésekhez szükséges pénzügyi hátteret.

A rengeteg befektetett munkának és pénznek az eredménye: az utóbbi években, a Volvo a fennállásának a legjobb formájában van. A svédek 2021-es eladása elérte 670 ezer darabot, a modell palettájuk pedig tele van friss és zöld autókkal.

Épül a birodalom

Ha ez nem lenne elég, a Geely-hez 2013-ban csatlakozott a klasszikus londoni taxikat gyártó London Electric Vehicle Company (LEVC). 2017-ben került hozzájuk a Lotus.

A Geely tulajdonában van a maláj Proton, a motorkerékpárokat gyártó QJ Motor, amihez az olasz Benelli és a kínai Keeway is tartozik. A Volvo nyújt védőernyőt a Polestarnak és a Lync&Co-nak. A Távol-Keleten forgalmazzák az Ouling Auto, Farizon Auto, Zeeker és a Maple márkákat. A teljesség nélkül, kb. ezek a nevek tartoznak a Geely-hez.

2022 őszén a Geely 7,6 százalékos részesedést szerzett az Aston Martinban. Kevésbé köztudott: Li Shifu, a Mercedes anyavállalatában (Daimler), 9,7 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az idei év híre, hogy együttműködési megállapodást írtak alá a Renault-val. Ez a belsőégésű motorok gyártásának, a külön cégbe történő szervezéséről szól. És a Geely készíti az elektromos szabadidő-autóként újjáéledő Smartot is… A vállalatcsoport 2021-ben, 2,1 millió autót értékesített, ez jól mutatja a nagyságát és az erejét.

Írta:Benedek Attila
Fotó: Geely, Mercedes-Benz, Aston Martin

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág

Különleges négykerékhajtással érkezik az akkumulátoros elektromos Lexus SUV

A hamarosan a márkakereskedésekbe is megérkező vadonatúj Lexus RZ a második akkumulátoros elektromos modell az Európában évek óta 99%-ban öntöltő hibrid elektromos autókat értékesítő Lexus kínálatában, egyben az első olyan modell, amelyet a környezettudatos japán luxusautógyártó dedikáltan akkumulátoros elektromos autók számára kifejlesztett padlólemezére épül. A modellben bemutatkozó különleges, az első és a hátsó e-Axle egységek […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Ezzel a tanulmánnyal emlékezik meg a Porsche a sportautózás elmúlt 75 évéről

Ha Porsche, akkor egyértelműen mindenkinek a kiváló sportkocsik ugranak be. Ráadásul ez nem egy újkeletű sztori, hiszen már 75 éve annak, hogy bemutatkozott a 356 Roadster, melyről a gyártó most egy különleges tanulmánnyal emlékezik meg. A Porsche már hosszú évtizedekkel ezelőtt megalapozta a nevét a sportkocsik világában. Viszont azt nagyon kevesen tudják, hogy az igazi […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Nagy autó – kis testben: a Peugeot 106 története

Húsz évvel ezelőtt ért véget egy korszak – pontosabban egy korszakalkotó modell gyártása – a Peugeot-nál. A 106-os több mint tíz éven át tartotta fogva az európai kisautó-vásárlók szívét, karaktere pedig még ugyanannyi ideig határozta meg a márka arculatát. Az 1990-es évek Európájában fénykorukat élték a kisautók. A márkák egymásra licitálva mutatták be modern típusaikat: […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom