Geely – A birodalom alapköve

Olyan jól csengő nevek találhatók a Geely tulajdonában, mint a Lotus és a Volvo.

A Geometry C típusról, itt olvashat.

A Geely 1986-ban indult útjára, az első termékei hűtőgépek voltak, utána jöttek a motorkerékpárok. Innen már csak egy ugrás volt az autó. A világ akkor figyelt fel rájuk, amikor 2010-ben megvásárolták a Fordtól a Volvót.

Akkoriban sokan temették a márkát, de mint kiderült, a cégalapító Li Shifu okosan dolgozik: a svédek végezték a munkájukat, a Geely pedig biztosította a fejlesztésekhez szükséges pénzügyi hátteret.

A rengeteg befektetett munkának és pénznek az eredménye: az utóbbi években, a Volvo a fennállásának a legjobb formájában van. A svédek 2021-es eladása elérte 670 ezer darabot, a modell palettájuk pedig tele van friss és zöld autókkal.

Épül a birodalom

Ha ez nem lenne elég, a Geely-hez 2013-ban csatlakozott a klasszikus londoni taxikat gyártó London Electric Vehicle Company (LEVC). 2017-ben került hozzájuk a Lotus.

A Geely tulajdonában van a maláj Proton, a motorkerékpárokat gyártó QJ Motor, amihez az olasz Benelli és a kínai Keeway is tartozik. A Volvo nyújt védőernyőt a Polestarnak és a Lync&Co-nak. A Távol-Keleten forgalmazzák az Ouling Auto, Farizon Auto, Zeeker és a Maple márkákat. A teljesség nélkül, kb. ezek a nevek tartoznak a Geely-hez.

2022 őszén a Geely 7,6 százalékos részesedést szerzett az Aston Martinban. Kevésbé köztudott: Li Shifu, a Mercedes anyavállalatában (Daimler), 9,7 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az idei év híre, hogy együttműködési megállapodást írtak alá a Renault-val. Ez a belsőégésű motorok gyártásának, a külön cégbe történő szervezéséről szól. És a Geely készíti az elektromos szabadidő-autóként újjáéledő Smartot is… A vállalatcsoport 2021-ben, 2,1 millió autót értékesített, ez jól mutatja a nagyságát és az erejét.

Írta:Benedek Attila
Fotó: Geely, Mercedes-Benz, Aston Martin

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor Utcán

Bemutatkozik az új Honda CB 1000 Hornet

A 2023-ban bevezetett CB750 visszahozta a legendás Hornet (magyarul lódarázs) nevet az európai köztudatba. A streetfighteres stílus, a lehengerlő erő és a tűpontos kezelhetőség elképesztően népszerűvé tette. Az idei évi eladások alapján, augusztusig bezárólag, kijelenthetjük, hogy Európa legkedveltebb naked motorját tisztelhetjük benne. A 2024-es modellév ugyancsak érdekesnek ígérkezik jön a szemet gyönyörködtető CB500 Hornet és […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Új Peugeot E-5008 Premier előtti pillantás az újdonságra

A kategóriák felett álló nagy elektromos SUV gáláns helykínálatot, 7 kényelmes ülőhelyet és könnyen hozzáférhető harmadik üléssort kínál. A hamarosan bemutatkozó újdonságot egy premier előtti videóban láthatjuk először, mely a legújabb, felső kategóriás, nagy elektromos PEUGEOT SUV belső terébe enged bepillantást. https://stellantis3.dam-broadcast.com/pm_12808_2419_2419427-ec4m0tyqok.mp4 Az új modell is megkapja a Panoramic PEUGEOT i-Cockpit® vezetőhelyet, mely magasabb szintre […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Nyolc generáció 50 év alatt – A Golf jegyében telik a 2024-es év a Volkswagennél

A Golf a Volkswagen márka szíve, amely szinte minden más modellnél méltóbb a „bestseller” jelzőre – nyolc generáció során több mint 37 millió példányban talált gazdára. A Volkswagen 2024-ben immár 50. születésnapja alkalmából méltathatja népszerű modelljét, a Golf ugyanis nem csak Németországban alakította jelentősen a mobilitás fejlődését, hanem a világ számos más régiójában is. A […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom