Geely – A birodalom alapköve

Olyan jól csengő nevek találhatók a Geely tulajdonában, mint a Lotus és a Volvo.

A Geometry C típusról, itt olvashat.

A Geely 1986-ban indult útjára, az első termékei hűtőgépek voltak, utána jöttek a motorkerékpárok. Innen már csak egy ugrás volt az autó. A világ akkor figyelt fel rájuk, amikor 2010-ben megvásárolták a Fordtól a Volvót.

Akkoriban sokan temették a márkát, de mint kiderült, a cégalapító Li Shifu okosan dolgozik: a svédek végezték a munkájukat, a Geely pedig biztosította a fejlesztésekhez szükséges pénzügyi hátteret.

A rengeteg befektetett munkának és pénznek az eredménye: az utóbbi években, a Volvo a fennállásának a legjobb formájában van. A svédek 2021-es eladása elérte 670 ezer darabot, a modell palettájuk pedig tele van friss és zöld autókkal.

Épül a birodalom

Ha ez nem lenne elég, a Geely-hez 2013-ban csatlakozott a klasszikus londoni taxikat gyártó London Electric Vehicle Company (LEVC). 2017-ben került hozzájuk a Lotus.

A Geely tulajdonában van a maláj Proton, a motorkerékpárokat gyártó QJ Motor, amihez az olasz Benelli és a kínai Keeway is tartozik. A Volvo nyújt védőernyőt a Polestarnak és a Lync&Co-nak. A Távol-Keleten forgalmazzák az Ouling Auto, Farizon Auto, Zeeker és a Maple márkákat. A teljesség nélkül, kb. ezek a nevek tartoznak a Geely-hez.

2022 őszén a Geely 7,6 százalékos részesedést szerzett az Aston Martinban. Kevésbé köztudott: Li Shifu, a Mercedes anyavállalatában (Daimler), 9,7 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az idei év híre, hogy együttműködési megállapodást írtak alá a Renault-val. Ez a belsőégésű motorok gyártásának, a külön cégbe történő szervezéséről szól. És a Geely készíti az elektromos szabadidő-autóként újjáéledő Smartot is… A vállalatcsoport 2021-ben, 2,1 millió autót értékesített, ez jól mutatja a nagyságát és az erejét.

Írta:Benedek Attila
Fotó: Geely, Mercedes-Benz, Aston Martin

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

C5 Aircross Hibrid 136: egy egyszerű és megfizethető, feltöltést nem igénylő, új elektromos változat

Az egyedülálló hibrid rendszer részei egy új generációs 136 lóerős (100 kW) PureTech benzinmotor, egy 21 kW-os villanymotorral felszerelt, duplakuplungos új ë-DCS6 sebességváltó és egy meghatározott vezetési szakaszokban automatikusan töltődő 48 voltos akkumulátor. Élvezetes vezetés alacsony kibocsátás és fogyasztás mellett: az új változat jó gyorsulási jellemzőivel és az elektromos üzem előnyeivel fokozza a vezetési élményt […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Ken Block felesége és lánya is rajthoz áll a Pikes Peak-en

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az idei Pikes Peak hegyi felfutón nekirugaszkodik a távnak Ken Block lánya is. Most viszont kiderült, hogy szintén ott lesz a tragikus hirtelenséggel elhunyt amerikai fenegyerek özvegye, aki ténylegesen az eredményre fog rámenni az egyik kategóriában. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a jövő hónapban megrendezésre kerülő Pikes Peak hegyi felfutón […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Meghívó az 5. Elektromos Motoros Találkozó és Családi Napra

Szállj ki a kocsiból és ülj motorra, hiszen június 3-án, szombaton kerül megrendezésre az 5. Elektromos Motoros Találkozó és Családi Nap. Az immár sokéves múlttal büszkélkedő rendezvénynek a budapesti Aktív Park ad helyet. Sokszínű és érdekes programok várják a látogatókat, elektromos motorral, elektromos robogóval és egyéb járművekkel érkezőket is szívesen látnak a rendezők. Az idei […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom