Hibrid SUV, ami autó tudott maradni: Nissan X-Trail e-POWER e-Force teszt és videó (2023)

Az egyedülálló hibrid hajtáslánc működése hallatán elsőre kétségeink támadhatnak, de a gyakorlatban egy tökéletesen működő technológia.

X-Trail történelem

A Nissan X-Trail gyártása 2000-ben kezdődött, a japán gyártó ekkor dobta piacra a középkategóriás SUV első generációját, T30 modellkódon, ami a Párizsi Motor Show-n debütált, akkoriban az Almerával és a Primerával megegyező platformra épült. Több faceliftet, platformváltást és motor, valamint hajtáslánc fejlesztést követően jelent meg a T33, vagyis a negyedik generáció, amit a 2021-es megjelenés napján azonnal piacra is dobtak, egy évvel azután, hogy Amerikában bemutatták az egyesült államok béli megfelelőjét, a Rogue-t. Ez a széria kapta meg először az ePOWER hajtásláncot.

A magára talált dizájn

Az X-Trail a harmadik generáció óta a Qashqai-al megegyező, CMF-C platformra épül, ugyanez a padlólemez az alapja a Renault Australnak is.

A Nissan Vmotion koncepcióautójával megegyező kialakítású orr-rész büszkén viseli a Nissan logót, amit a japán autókra jellemző elnyújtott, kardra emlékeztető első LED mátrix fényszórók fognak közre, a nappali menetfény és a távolsági fényszórók egymástól teljesen független elhelyezést kaptak.

Az oldalnézeténél az éles vonalak és az ívelt tetővonal teszik dinamikussá az autót, a fekete műanyag borítású sárvédőívek pedig szolidan hívják fel a figyelmet arra, hogy az X-Trail továbbra sem csak a városi környezetet szereti.  A hátsó rész is stílusos, a LED-es hátsó lámpák kiemelik az autó megjelenését, hibridhez méltóan pedig a tervezők elrejtették a kipufogót.

A motorháztető, az első és a hátsó ajtók, valamint az első sárvédők mind alumíniumból készültek a tömeg csökkentése érdekében, akkumulátorpakkal együtt az autó súlya így 1950 kilogramm. Az X-Trail számszerűsített méreteit és megjelenését tekintve is robosztus, és hála az égnek a második és a harmadik generáció dizájnbéli mélypontjai után újra magára talált.

Okos és igényes – a tökéletes társ 

Az X-Trail belső tere is tágas és kényelmes, amely kiválóan alkalmas a családok és az aktív életmódot élők számára. Az autó öt vagy hét üléses változatban is kérhető háromszázötvenezer forintos felárért,  ami még nagyobb rugalmasságot biztosít. Nyilván nem jelenthetjük ki, hogy a harmadik üléssor használata nem kíván kompromisszumot, de gyermekek utazásához véleményem szerint éppen elég a helykínálat. A középső, vagy második üléssor húsz centimétert mozgatható, így az itt ülők szinte végtelen lábtérrel gazdálkodhatnak, ráadásként az ülések háttámlája is külön-külön dönthető. A középen elhelyezett lehajtható könyöklőben pohártartók is találhatók, és egyben síalagútként is funkcionál. Ezek a hátsó üléstámlák teljesen síkban előre is dönthetők, így hatalmasra bővítve az amúgy sem szűkös, 575 literes csomagteret, ami a hétüléses verzió esetében 485 litert jelent.

Az ülések kényelmesek, anyaghasználat és kialakítás szempontjából pedig szépek és minőségiek. Tesztautónk Tekna+ felszereltségi szintjén a nappabőr üléskárpitozás a felszereltség részét képezi, valamint 10 hangszórós Bose rendszert is kapunk ehhez a szinthez.

Annak ellenére, hogy az óracsoport és természetesen az infotainment rendszer is digitalizált, nem érezzük túltolva a modernizálást az autó belsejében. A 7 colos digitális műszerfal megjelenése és menürendszere a multikormányról fizikai gombokkal egyszerűen és átláthatóan elérhető. Az általános információk mellett a vezetéstámogató rendszerek állapotáról és a hibrid rendszer aktuális működéséről is kaphatunk információkat, figyelemmel követhetjük a rendszerben éppen zajló működéseket, az e-pedál be vagy kikapcsolt állapotát, és még sok minden mást.

A 12,3 colos infotainment rendszer vezeték nélküli Apple CarPlay és AndroidAuto kompatibilis, a csatlakozás néha picit nehézkes, ilyenkor a rendszer újraindítást igényel. Ezen kívül azonban a működése zökkenőmentes és gyors. Ugyanitt, fizikai gombon keresztül is elérhető a 360 fokos kamerarendszer, képminősége véleményem szerint éppen elég arra, amire használni szeretnénk.

Végtelenül megnyerő momentum az X-Trail belsejében, hogy ezen a területen egy szálcsiszolt hatású felületet találunk, amelyet varrott bőr borítás keretez, a könyöklővel és a műszerfal egy részével együtt, és sikerült kifelejteni az oly közkedvelt zongoralakkot. Cserébe egy egészen érdekes,fa hatású betét részt kapott a műszerfal utas oldali része. Összességében elmondható, hogy egységes és igényes megjelenésű az egész enteriőr.

Az X-Trail már az alap felszereltségi szinten tartalmazza az automatizált vezetéstámogató rendszereket, mint az adaptív tempomat, intelligens vészfékező rendszer gyalogos és kerékpáros felismeréssel, holttér figyelő rendszer, sávtartó elektronika, ráfutásos baleset megelőző rendszer, táblafelismerő rendszer, vagy a dinamikus menetstabilizáló rendszer. Ezek működése abszolút nem zavaró és tolakodó, csendben a háttérben figyelik az eseményeket és teszik a dolgukat, amennyiben szükséges.

Ez a hibrid kihúz a bajból

Ahogy azt fentebb említettem, az ePOWER egy soros hibrid rendszer, melynek az egyik összetevője egy ezerötszáz köbcentis, háromhengeres turbo-benzin motor, ami 158 lóerő és 250 Nm leadására képes. Ez a belső égésű motor azonban kizárólag elektromos áram előállítására szolgál. Másként fogalmazva ez egy generátor, ami egy inverteren keresztül tölti az 1,73 kWh-ás akkumulátort.

A kerekeket ebben a technológiában tengelyenként egy-egy különálló villanymotor hajtja, az első tengelyen 204, a hátsó tengelyen pedig 136 lóerős teljesítményt leadva. Mivel azonban ezek sosem egyszerre érik el maximális teljesítményüket, ezért a gyártó az e-force összkerékhajtású változat esetében a rendszerteljesítményt 213 lóerőben határozta meg.

Tesztautóm a legösszetettebb, tehát az ePOWER e-force verzió, ami egy elektromos összkerékhajtási technológiát takar. Ez a változó hajtásviszonyú összkerékhajtás különálló nyomaték- és fékerő-felügyeletet biztosít minden keréken, ennek köszönhetően pedig az X-Trail megbirkózik a leglehetetlenebb terepviszonyokkal is, legyen az vízátkelés, sár, szikla, vízmosás vagy meredek lejtő és emelkedő. Az offroad módozatot kiválasztva aktiválhatjuk a lejtmenet vezérlőt is.

Annak ellenére hogy ezzel a hajtáslánccal az autó még utcai gumikon is kimagasló terepadottságokkal rendelkezik, legyünk következetesek, hiszen elülső túlnyúlása miatt csak szolid terepszöget enged, hasmagassága pedig csak 20 centiméter. Kellő körültekintés és óvatosság mellett azonban kiváló hobbiautó lehet belőle azoknak, akik szeretnek kiszakadni a városi környezetből és jobban felfedezni a járatlan utakat.

SUV-os SUV

A terep- és a városi úttartásról a modern technológia mellett elöl McPherson, hátul pedig multilink futómű gondoskodik. SUV mivolta lévén az X-Trail hajlamos a billegésre és a lengésre, főleg magasabb, autópályás sebességnél, személyes tapasztalatom alapján ilyenkor a normál módozat helyett érdemes a track-et választani, feszesebb a kormányzás és futómű érzete, a fogyasztást pedig nem befolyásolja negatívan.

A fogyasztás ennek a modellnek az esetében szinte teljesen megegyezik a megjelölt WLTP értékekkel. Városi használat mellett hat liter, autópályán nyolc liter, vegyes használat esetén pedig átlagolva hat-hét liter közötti értékeket tapasztaltam a teszthét során, egyértelmű, hogy –mint minden hibrid hajtáslánc esetén- a városi felhasználás a legtakarékosabb.

Árak és összegzés

De ugyan ki az, aki egy ilyen autót városi használatra szeretne? Persze kivételek biztos vannak, hiszen ők erősítik a szabályt, de az határozottan kimondható, hogy ez az autó nem kifejezetten városra termett. Sőt, igenis kívánja, és éli ha kiívások elé kerül, a negyedik generációhoz fejlesztett hibrid technológia pedig a lehető legoptimálisabb segítség az autónak ahhoz, hogy ezeken a kihívásokon sikerrel felül is kerekedjen.

Az X-Trail ePOWER e-force összkerékhajtású változata a jelenlegi listaár szerint 18.799.000 forint kezdőárnál indul, tesztautóm a legmagasabb, Tekna+ felszereltségi szinten 21.799.000 forintba kerül, melyhez Family csomag ( vagyis a 7 üléses változat) kérhető 350.000 forintos felárért, a 20” könnyűfém keréktárcsák ára 400.100 forint,valamint bármelyik felszereltségi szinthez választható kiterjesztett garancia, ami jelenleg 145.100 forint.  Aki megelégszik a fronthajtásos, mild-hybrid változattal, annak 14.499.000 forintot kell az alapfelszereltségű modellért fizetnie. Összesítve, ha nem számít az összeg és mindent kérünk, akkor 22.694.100 forintot kell fizetnünk.

Fontos információ, hogy a Nissan 5 év, vagy 100.000 km garanciát vállal az elektromos rendszer alkatrészeire.

Nissan X-Trail e-POWER e-Force (2013)

 • Lökettérfogat: 1497 cm3
 • Hengerek/szelepek: 3/12
 • Benzinmotor teljesítménye: 158 LE
 • Elektromotorok teljesítménye: 204/136 LE
 • Rendszerteljesítmény: 213 LE
 • /szél./mag.: 4680/2065/1725 mm
 • Tengelytáv: 2705 mm
 • Saját tömeg: 1950 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 6,4- 6,7 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 6,5- 6,8 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 146-152 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 7,2 s

További képekért KATT a galériára!

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Toyota Yaris Cross vezeti Európa kedvenc újautókategóriájának értékesítéseit

Az idén modellfrissítéssel jelentkező, immár két különböző teljesítményű környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtással elérhető, mesterséges intelligencia alapú high tech biztonsági és vezetéstámogató/vezetésoptimalizáló rendszerekkel teletűzdelt Toyota Yaris Cross magabiztosan vezeti az európai kisméretű SUV eladásokat, ez a kategória számít messze a legnépszerűbbnek a kontinensen. Amint az Autonews írásából kiderül, ez az első alkalom, hogy Európa legkedveltebb […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új BMW 2-es Coupé

A BMW 2-es Coupé párját ritkítja a kompakt szegmensben, hiszen extrovertált sportosságát és mérnöki precizitással vezérelhető menetdinamikai adottságait progresszív prémium tételekkel fűszerezi. Részletekbe menő finomhangolásával, kibővített alapfelszereltségével és következetes digitalizációjával ráadásul a kétajtós modell most vonzóbb, mint valaha. Az új BMW 2-es Coupé összes modellváltozata alapfelszereltségként kapja meg az M Sport csomag tételeit és számos […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Race Verdák

600 lóerős LFA-utódon dolgozik a Lexus

A Lexus egy V8-as motorral hajtott szupersportautót készül piacra dobni, amely a legendás, V10-es szívómotorral hajtott LFA szellemi utódának tekinthető. Az újdonság alapját a 2022-es Tokiói Autószalonon bemutatott látványos tanulmány, a Toyota GR GT3 adja, amely mára működő autóvá fejlődött, és egy éve a Fuji Speedway-en, nemrég pedig Spa-Francorchamps-ban tesztelésen is átesett (álcázott karosszériával, oldalt […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom