Honda CRF300L – 2023

A CRF300L 286 cm3-es erős és rugalmas erőforrásának köszönhetően a csúcsteljesítménye 20,1 kW (27,33 LE) a legnagyobb forgatónyomaték pedig 26,6 Nm. Az 1-5 váltófokozat rövidebb, míg a 6. hosszabb áttételezésű, ezáltal jobb a gázreakció, illetve a gyorsulás, és nagy sebességnél is viszonylag alacsony fordulatszámon cirkálhat a vezető. A nyomatékhatárolós tengelykapcsoló alkalmazása révén gyors visszakapcsoláskor sem blokkol, illetve csúszik meg a hátsó kerék.

A CRF300L kezelhetőségéhez természetesen hozzájárul az acélváz, az alumínium lengőkar és az alsó villahíd is, hiszen így sikerült ideális oldalmerevségű, ugyanakkor rugalmas vázkonstrukciót kialakítani, mellyel még több visszajelzés jut el a vezetőhöz.

A futómű-geometriájának köszönhetően rendkívül stabil a Honda kétkerekűje, nagyon könnyen kezelhető, míg a hosszú első és hátsó rugóút kitűnő csillapítást garantál, valamint a viszonylag nagy szabad hasmagasság könnyű kezelhetőséget biztosít terepen. Szintén a könnyed irányítást szolgálja a módosított üléshelyzet, a keskenyebb nyereg és üzemanyagtartály ezáltal könnyebben lavírozhat a pilóta a városi vagy a valódi dzsungelben miközben minden fontos adatot az inverz LCD kijelzőről olvashatunk le. A CRF300L az alábbi színválasztékban lesz kapható: Swift Grey – narancssárga díszítéssel a tankon és fekete kézvédővel, valamint extreme Red piros kézvédővel.

Az egyhengeres, folyadékhűtéses, DOHC-vezérlésű erőforrás csúcsteljesítménye 20,1 kW (8500 f./perc), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 26,6 Nm (6500 f./perc), a hengerfurat 76 mm, lökethossz 63 mm, az erőforrás sűrítési aránya 10,7:1. A CRF300L erejéhez illeszkedik az erőátvitel. Az 1-5 váltófokozat rövidebb, míg a 6. hosszabb áttételezésű, így jobb a gázreakció, a gyorsulás, és nagy sebességnél is, például autópályán, viszonylag alacsony fordulatszámon utazhatunk a motorral. A nyomatékhatárolós tengelykapcsoló segít megőrizni a hátsó kerék tapadását, tehát legyen szó burkolt útról vagy laza talajról, gyors visszakapcsolások közben is könnyedén uralható marad a motor hátulja. Az irídium gyújtógyertya és a kifinomult PGM-FI üzemanyag-befecskendező hatékony égést biztosít, egyben jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A főtengely középsíkjától eltolt tengely mentén mozgó dugattyú súrlódását speciális felületkezelés és molibdénbevonat mérsékeli, s az is a tartósságot szolgálja, hogy az olajszivattyú belső kialakítása meggátolja a légbuborékok kialakulását, kiváló kenést biztosítva az egyhengeres erőforrásnak. Érdekesség, hogy a főtengelyt félbevágott, préselt siklócsapágyak ölelik körbe, és az is rendhagyó megoldásnak számít, hogy a csapágyak perselyei öntöttvasból készülnek. Arra is gondoltak a mérnökök, hogy hosszú távon se legyen fárasztó a CRF300L vezetése, ezért kiegyensúlyozó-tengely szűri ki a hajtómű zavaró rezgéseit. A CRF300L hűtéséről a motor bal oldalán elhelyezett nagy teljesítményű, 12,7 kW hőleadású radiátor gondoskodik, hogy alacsony sebességnél és/vagy nagy fordulatszámnál ne melegedhessen túl az erőforrás.

Masszív, polipropilénből készült ráccsal egészítették ki az alkatrészt, mely még több levegőt juttat a hűtőre, ezáltal fokozza a hatékonyságát. A vékony kerettel körülölelt hűtőventilátor szintén azt szolgálja, hogy városi araszolás közben és trükkös terepszakaszokon se lehessen panasz a hajtómű hűtésére. A CRF300L menetkészen csupán 142 kg-mal mérlegel. A korábbi súlycsökkentésben szerepe volt a megújult acél bölcsőváznak, ami karcsúbb és merevebb lett – ennek köszönhetően több visszajelzés jut el a vezetőhöz az első-hátsó kerékről, és nagymértékben javult a kezelhetősége. Ezzel összhangban egy darabból álló alumínium lengővillát és hidat csatoltak a vázhoz, melynek oldalirányú merevsége kisebb lett, ráadásul a tömegközépponttól magasan lévő helyen, ezáltal még gyorsabb irányváltásokra képes a modell.

Fontos, hogy a CRF300L láncvezetője extrudált alumíniumból készült. A CRF300L villaszöge 27,5˚, az utánfutás 109 mm, a tengelytáv 1455 mm, a fordulókör sugara mindössze 2,3 méter. A 43 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított Showa teleszkóppár rugóútja 260 mm, emellett az eltérő rugó-előfeszítés és áthangolt csillapítási karakterisztika következtében – sebességtől és útminőségtől függetlenül – kezes a motor. A hátsó kerék mozgási tartománya 260 mm, és a Pro Link himbarendszerhez kapcsolt Showa központi rugóstag immáron egycsöves kialakítású. A 256 mm-es átmérőjű első tárcsa és a kétdugattyús féknyereg már önmagában is hatékony lassítást garantál, főként a 220-as hátsó tárcsával, egydugattyús hátsó nyereggel és a CRF versenygépekről ismert, könnyű, integrált főhengerrel kiegészítve.

A modell kiváló öntisztulási képességű, hullámos tárcsái megegyeznek a CRF250R/450R enduróéval, itt azonban kétcsatornás ABS felügyeli a féknyergek munkáját. A CRF300L könnyű alumíniumkerekei tovább csökkentik a rugózatlan tömeget, ráadásul a modell fényes bevonatú felnijén nehezebben tapad meg a sár. Az elöl 21”, hátul 18”-os alumíniumfelniken 80/100-21 51P, illetve 120/80-18 62P jelzésű, „bütykös” gumik feszülnek, melyek terepen és burkolt úton is remek tapadást nyújtanak. Mintha csak a Honda egyik versenymotorja állna előttünk, tisztán látszik, hogy a pályán diadalmaskodó gépek ihlették a CRF300L új burkolatát és festését. A rendszámtáblatartó, valamit a markánsabb formájú első sárvédő szintén emeli az összkép színvonalát.

A könnyű és karcsú 7,8 literes üzemanyagtartály és a keskeny nyereg fokozza a kényelmet és a motor kezelhetőséget, így semmi nem gátolja a pilótát, akár a városban, akár terepen használja a gépet. Sőt, a jövő évtől a kezeket védő burkolat már az alapfelszereltség része.
A könnyebb irányíthatóság érdekében az üléshelyzeten és magasságon is (880 mm) is: a kormány közel került a vezetőhöz, míg a lábtartó lejjebb és hátrébb található, ezáltal a krosszcsizmák is kényelmesen elférnek a váltókar alatt. Az ülésmagasság ideális, természetes érzetet nyújtó kormány-ülés-lábtartó háromszöget alakítottak ki a mérnökök. Megelőzendő, hogy a motor eldőljön puha talajon, az oldaltámasz nagy talpat kapott.

A CRF300L világos hátterű LCD kijelzőjén 23 mm-es, fekete karakterek jelennek meg, tehát még könnyű leolvasni az adatokat. Egyebek mellett az aktuális sebességfokozatra, a hatótávra, a fogyasztásra, az átlagsebességre és a fordulatszámra vonatkozó érték tárul a pilóta elé, sőt stopperóra is helyet kapott a műszeregységen. A CRF300L-hez Eredeti Honda Kiegészítők széles választékát kínálja a Honda, közöttük a 38 literes hátsó dobozzal, csomagtartó konzollal, valamint az motorvédő burkolattal.

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports SHOWA EERA™ DCT teszt – A szavannák királynője

1988-ban kezdődött az Africa Twin-ek színes, állandó újításokkal tarkított története. A közútra szánt modellek alapjául egy többszörös Párizs-Dakar győztes motor, az NXR750 szolgált. A recept pedig bevált, hiszen évtizedek elteltével is éppoly népszerű a felhasználók körében. Az elmúlt 35 év alatt rengeteg cikk, valamint teszt készült a szavannák koronázatlan királynőjéről. Az én írásom különlegessége abban […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom