100 éves jubileumának tiszteletére a BMW Motorrad bemutatja az R nineT 100 Years és az R 18 100 Years modelleket

A BMW vezető tervezője, Max Friz 1922 decemberében terítette ki a tervezőasztalra az első BMW motorkerékpár tervrajzát, amelynek a központi elemét egy kéthengeres, négyütemű boxer erőforrás jelentette. A szóban forgó BMW motort, az R 32-t 1923 szeptemberében tárták a nagyközönség elé. Ezzel az epizóddal vette kezdetét a BMW motorkerékpár-gyártói története, amely egy példa nélkül álló sikertörténet.

A 100 éves jubileum előtti tisztelgésül a BMW Motorrad a Heritage élményvilág két letéteményeséből – az R nineT Roadsterből és az R 18 big boxer cruiserből – megjelentet egy-egy 100 Years különleges kiadást. A BMW Motorrad alapítási évére utalva mindkét modellből 1923 példány készül.

BMW R nineT 100 Years: a BMW Motorrad roadsteres hagyományai rendkívül kifinomult és stílusos köntösben.

Az R nineT letisztult dizájnnyelvében a 100 évnyi motortervezési tapasztalat, valamint a BMW Motorrad boxermotorok iránti töretlen szenvedélye köszön vissza. A kompakt tankból, az egyenes hátú üléspozícióból, valamint kitűnő minőségű anyagokból és stílusos dizájnelemekből építkező klasszikus roadster-dizájn mesteri módon adja meg az alaphangot. Az új R nineT 100 Years pedig exkluzív jubileumi kiadássá nemesül számos további különleges részletével. A motor szíve változatlanul a levegő/olaj hűtésű, 109 lóerős (80 kW), kéthengeres boxermotor. A kerek évforduló előtt tisztelgő kiadás a legendás erőforrás mellett sokféle felszereltséget és míves felületeket kínál.

Classic Chrome és Option 719 tartozékok: ragyogó minőségű krómfestett felületek, valamint gyönyörű, mart elemek és kerekek.

A krómfelületek fényezése szintén csaknem 100 éves múltra tekinthet vissza a motorkerékpár-építés világában. Az általában rézből, nikkelből és króm zárórétegből álló krómozott felületeket keménység, az ebből fakadó rendkívüli időtállóság, remek rozsdaállóság és mindenekelőtt tükörszerű ragyogás jellemzi. E tulajdonságai okán a tervezők már az 1920-as évek vége óta szívesen alkalmazzák stíluselemként a krómot. Híven példázza mindezt a BMW egyik legendás modellje, a krómozott tank- és oldalborításokkal ellátott BMW R 75/5. Az új BMW R nineT 100 Years és R 18 100 Years, illetve a Classic Chrome felületkoncepció formájában a BMW Motorrad most újra megeleveníti a fényezés és a króm semmi máshoz nem fogható, virtuóz összjátékát.

A fekete fényezés és a króm, valamint a dupla fehér csík kompozíciója által meghatározott tank összképét a térdtámaszok és a „100 Years” embléma teszi teljessé. A klasszikus króm ott látható az üléspúpon is. Az úgyszintén feketére fényezett első sárvédőn ugyancsak ott a dupla fehér csíkozás. A szemet gyönyörködtető látványra a fekete/vörösesbarna ülés teszi fel a végső ecsetvonást.

Mindezt harmonikusan egészítik ki az olyan fekete elemek, mint a villaperselyek, a légbeömlő-borítás, valamint az Option 719 komponensek.

A R nineT 100 Years felszereltsége egyebek mellett fekete, anodizált felnigyűrűkkel ellátott 719 Classic kerekekből, mart szelepfedél-borításokat, ékszíjburkolatot, üléstartó-konzolokat és olajbetöltőnyílás-fedelet tartalmazó Option 719 Shadow martalkatrész-csomagból, valamint az állítható kézikarokat és lábtámasz-rendszert, utaslábtartót, valamint kiegyenlítőtartály-borítást és kormányvégi tükröket magában foglaló Option 719 Shadow II martalkatrész-csomagból áll. A különleges kiadás gazdagon felszerelt mivoltát az adaptív kanyarvilágítás, illetve a fűtött markolatokat, sebességtartó automatikát és Pro menetmódokat felsorakoztató Komfort csomag teszi teljessé. A riasztóberendezés utólag is megvásárolható az eredeti BMW Motorrad tartozékok választékából.

BMW R 18 100 Years: különleges fényezéssel és Classic Chrome felületkoncepcióval még stílusosabbá tett big boxer.

Az R 18 100 Years ékköve egyértelműen a 91 LE (67 kW) teljesítményű boxermotor, amely a BMW Motorrad által valaha gyártott legnagyobb hengerűrtartalmú ilyen erőforrás. Azzal, hogy a BMW R 18 mind műszaki értelemben, mind látványra az olyan híres BMW modellekhez nyúl vissza, mint a BMW R5, a motorozás esszenciáját helyezi a középpontba – azaz a purista, mindenféle túlbonyolítástól mentes technológiát, valamint az élmény „epicentrumának” számító boxermotort. A másik jubileumi modellhez hasonlóan az R 18 big boxer vonzerejét is számos különleges felszereltség, valamint igen kifinomult felületi koncepció növeli.

Az R 18 100 Years – hasonlóan, mint az R nineT jubileumi változata – Classic Chrome színösszeállítású, vagyis a fekete és a fényes króm fényezésű felületek váltják egymást, emellett róla sem hiányzik a dupla csíkozás motívuma, valamint a „100 Years” embléma. A Classic Chrome krómfestés koncepciója jelen van a dupla csíkozással ellátott hátsó sárvédőn is. Az első sárvédő és az oldalborítások feketére fényezettek, az első sárvédőn pedig ugyancsak ott a dupla fehér csíkozás. Az összképbe harmonikusan simul bele a kétszínű, fekete/vörösesbarna kombinációjú, gyémántmintás dombornyomású kárpittal borított Option 719 ülés.

A BMW Motorrad dicső hagyományait megidéző fekete szín díszíti a motorblokkot, a váltóházat, valamint a hátsó rugóstagot. A szín pontos elnevezése AVUS fekete a legendás berlini gyorsasági versenypálya tiszteletére, ahol a BMW Motorrad egykor fényes sikereket ért el. A versenypálya emlékét őrző AVUS-emlékmű egyik alakja Ernst Henne, a BMW Motorrad gyári versenyzője. Mindemellett Berlin ad otthont a BMW Motorrad gyárának is. Az egészen pontosan Berlin-Spandauban működő létesítmény nem csupán egy a telephelyek közül, hiszen az nemzetközi értelemben is a BMW Motorrad központi gyártóegységének számít.

Az R 18 100 Years felszereltségét a Chrome-dizájncsomag számos krómozott eleme egészíti ki. A kitűnő minőségű, galvanizált felületborítás az alábbiakon található meg: kormányszerelvények, váltó- és lábfékkar, kormánybilincsek, kormány-zárósapkák, tükrök, főfékhengerek, féknyergek, motorborítások, szelepfedél-borítások és légbeömlő-borítások.

A BMW R 18 100 Years ékességei közé tartoznak továbbá a BMW márkalogó „propeller” stílusát magukon viselő, perforált végekkel ellátott Akrapovič kipufogódobok is. A biztonságról és a kényelemről az adaptív kanyarvilágítás funkcióval kiegészített Pro első fényszóró, a hátrameneti fokozat, az elektronikus sebességtartó automatika és a markolatfűtés gondoskodnak. Az új BMW R 18 100 Years kiadáshoz a riasztóberendezés, az utascsomag, a lábtartó padok, az emelkedőn való elindulást segítő asszisztens (Hill Start Control), a zárható tanksapka és a teljesítménykorlátozás kiegészítő felszereltségként rendelhetők meg.

A Heritage élményvilág elengedhetetlen részét képező R nineT és R 18 modellekkel a BMW Motorrad tisztelettel adózik a saját, csaknem 100 éves története és hagyományai előtt, amelyeknek elválaszthatatlan része a legendás boxermotor. A tradíció és a történelem hatja át a BMW Motorrad berlini gyárát is, amely immár majdnem 50 éve számít szinte az összes BMW motorkerékpár szülőhelyének. Az ikonikus dizájn és a semmi máshoz nem fogható boxermotor hűen bizonyítja, hogy a BMW Motorrad gyökereiből kiindulva a Heritage modellek esetében minden a motorozás autentikus élményéről, valamint a motorkerékpárok lényegre való lecsupaszításáról szól. Röviden: a Heritage élményvilágot az ikonikus boxermotor által maghatározott életérzés teszi azzá, ami.

Kapcsolódó cikkek

GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom