2023 is a Toyota éve volt Magyarországon

Minden idők legsikeresebb évét zárta a Toyota hazánkban 2023-ban: a teljes magyarországi személyautó és kishaszongépjármű újautópiacon a környezettudatos japán autómárka 17.299 új autó értékesítésével, 13,5%-os piaci részesedéssel őrizte meg piacvezető pozícióját. Történelmet írt hazánkban a gyártó prémium márkája, a Lexus is, amely magyarországi története során most először ért el négyszámjegyű értékesítést: 2023-ban nem kevesebb, mint 1105 új Lexus talált gazdára az országban, amely a teljes magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacra vetítve 0,9%-os részesedést jelent. A két márka együtt összesen 18.404 autót értékesített hazánkban 2023-ban, ami a Magyarországon regisztrált autók 14,4%-át teszi ki, azaz tavaly minden hetedik autót a világ legnagyobb autógyártója adta el idehaza.

A világszinten is stabilan legkelendőbb autómárkának bizonyuló Toyota ismét megvédte elsőséget a teljes magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. Ezeket külön-külön vizsgálva a teljes személyautó piacon a Toyota 14.222 új autó értékesítésével, 13,2%-os piaci részesedéssel bizonyult a magyar autóvásárlók kedvenc márkájának, míg a teljes kishaszongépjármű piacon 3.077 új autó értékesítésével, 14,8%-is részesedéssel lett ezüstérmes.

A teljes magyarországi személyautó és haszongépjármű piacon regisztrált 17.299 új Toyota azt jelenti, hogy a márka mintegy 4.746 autóval értékesített többet Magyarországon, ez 38%-al nagyobb értékesítést jelent, és a Toyota háromhavi átlagos értékesítésének felel meg.

A teljes hazai személyautó piacon értékesített 14.222 új Toyota révén a környezetbarát japán autómárka mintegy 2055 autóval adott el többet, mint legközelebbi versenytársa, ami kéthavi átlagos magyarországi személyautó értékesítésének felel meg, abszolút értékben pedig 17%-al több eladott autót jelent.

„A Toyota és Lexus márkák 2023-as magyarországi teljesítményét aláhúzza, hogy előbbi 14,6%-al, utóbbi pedig egészen elképesztő mértékben, mintegy 47%-al növelte értékesítéseit az előző évhez képest a gyakorlatilag stagnáló (0,5%-la mérséklődő) teljes személyautó és kishaszongépjármű piacon. Ennek köszönhetően márkáink történelmi sikert értek el Magyarországon az együttesen több, mint 18 ezer darabos értékesítéssel.” – mutat rá Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetője.

„A Toyota előnye legközelebbi versenytársához képest mintegy három havi, azaz negyedéves átlagos értékesítésünknek felel meg, ami elképesztő fölényt jelent. Ebben a történelmi sikerben kiemelt szerepet játszott a Toyota és Lexus márkakereskedők felkészültsége, elkötelezettsége és magas színvonalú munkája az értékesítési és vevőszolgálati területeken egyaránt. Legalább ilyen fontos volt emellett a Toyota környezetbarát alternatívák sorát (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos kínáló multitechnológiás stratégiájának sikere, ügyfeleink ugyanis a jelek szerint nagyra értékelik, hogy kiválaszthatják a számukra legpraktikusabbnak bizonyuló zöld alternatívát.” – avat be a szakember.

„Ennek jegyében ráadásul mind a Toyota, mind a Lexus egészpályás modelloffenzívát indított az elmúlt években, amelyben a 2023-as év kiemelt szerepet kapott, és egymás után érkeztek az olyan fontos új modellek, mint a modellfrissített Toyota Corolla család, a vadonatúj Toyota bZ4X, Toyota C-HR és Toyota Prius, vagy épp a vadonatúj Lexus RZ, Lexus LBX és a Lexus UX akkumulátoros elektromos kivitele. A lendület ráadásul 2024-ben is kitart, hiszen idén érkezik a modellfrissített Toyota Yaris, Toyota GR Yaris, Toyota Yaris Cross, Toyota Proace City és Toyota Proace, a vadonatúj Toyota Camry, Toyota Land Cruiser, Toyota Proace Max és a vadonatúj Lexus LM, illetve idén először lágy hibrid elektromos hajtással is rendelhető lesz a Toyota Hilux. Mindezeken felül további újdonságok is várhatóak még 2024-ben, amelyekről későbbi időpontban adunk majd tájékoztatást.” – árulja el Varga Zsombor.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom