A BMW Motorrad bemutatja az R 18 Magnificát

Az exkluzív monacói Top Marques Show (MC) tökéletes helyszínnek bizonyult a Radikal Chopper új BMW R 18 custom projektjének június 8-i színpadra lépésére. Az R 18 Magnifica a német cruiser extrém újraértelmezése, amelyben a luxus, a kézművesség és a felhasznált anyagok nemessége találkozik egy egyedülálló és lenyűgöző motorkerékpárban. Az Officine Riunite Milanesi által megrendelt projekt fejlesztését Andrea Radaelli, a Radikal Chopper munkatársa felügyelte a BMW Motorrad Italia támogatásával.

BMW R 18 Magnifica.

Az R 18 Magnificát a kézzel készített, nemes anyagok, mint például a sárgaréz, az alumínium és a fa felhasználása, valamint a minden korábbitól eltérő kialakítás határozza meg. A BMW R 18-ra épülő egyedi motorkerékpár építésének ötlete Raffaello Polchitól, az Officine Riunite Milanesi tulajdonosától származik, akit egy életre szóló szerelem fűz a motorkerékpárokhoz. A projekt vezetésével a Radikal Chopper munkatársát, Andrea Radellit bízták meg, aki a szcéna jól ismert szakembere, és már korábban is díjat nyert munkájával: a 2020-as MBE díjazottja volt az Ad Maiora-val, amely egy BMW R 1100 S-ből épített különleges kiadás, amelyet minden apró részletre kiterjedő – már-már mániákus – gondossággal építettek alkotói.

A Radikal Chopper motorkerékpárok készítése során szem előtt tartott radikális megközelítés az R 18 Magnifica sajátja is. “Minden motorkerékpárnak, amelyet építek, a saját alkotásomnak kell lennie, nem szeretnék egy olyan koncepciót előkotorni vagy módosítani, amelyet mások már elkészítettek és nagyon jól megcsináltak” – mondja Andrea. A BMW R 18 Magnifica formatervének ihletői az 1920-as, 30-as és 40-es évek vintage motorkerékpárjai, különösen a BMW R 37, amelyek “olyan hihetetlen bájjal rendelkeznek, amely még ma is feladja a leckét a modern motorkerékpároknak”. Az olyan különleges anyagok, mint például a fa használata erősen emlékeztetnek a múltbeli motorkerékpárokra, sőt, a régi BMW autókat is eszünkbe juttathatják, amelyeknek fából készült kormánykerekük volt. Ennek az anyagnak a használata azt a vágyat is kifejezi, hogy a motorkerékpárra valami “élő” kerüljön.

Ezen túlmenően a fa koherens módon illeszkedik az R 18 Magnifica formatervéhez, így egyszerre elegáns, retro és modern hatást kelt.

Nemes anyagokból, kézzel kovácsolva.

E motorkerékpár megalkotásához nem használtak CAD- vagy egyéb tervezői programokat, csak egy vázlatot. A többi Andrea Radaelli színtiszta kreatív fantáziája. Az R 18-at kezdésként az összes sorozatgyártott elem nélkülire csupaszították, majd a motor eleje és hátulja közötti arányok tiszteletben tartásával, egyfajta harmonikus vizuális logikát szem előtt tartva újragondolták. Az R 18 Magnificán semmi sem “vásárolt”, szinte mindent egyénileg gondoltak ki és kézzel építettek meg, alakítottak ki.

A ritka kivételek a felnik, amelyek egy tömbből lettek gépi esztergálással elkészítve, a Radikal Chopper tervei alapján. Még az innovatív féktárcsák és féknyergek is speciálisan készültek. A farrész és az ülés egy darabból áll, és a lebegés érzetét kelti.

Az ülés mahagóniból készült, polírozott rozsdamentes acél középső résszel, ami a motorkerékpárnak ékszer-szerű megjelenést kölcsönöz. A villa hasonlít a vintage motorkerékpárokéhoz, belül azonban teljesen modern alkatrészekből épült. Az elektromos rendszert nem módosították, minden tökéletesen működőképes. A méretek, a felnik és a gumiabroncsok hűek maradtak az eredetihez. A retro esztétika mögött egy technológiailag modern motorkerékpár rejlik, amely a szériagyártású R 18-hoz képest közel 100 kg-mal könnyebb.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Utcán Verdák

Vadonatúj Mazda CX-80: A Mazda új, hétüléses zászlóshajója

Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva Mazda e-Skyactiv PHEV és dízel hajtásláncok, hátsókerék hangsúlyos összkerékhajtással Debütál Európában a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80, amelynek virtuális leleplezése a https://mzd.tools/VirtualReveal weboldalon tekinthető meg. A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek. Ez a modell a Mazda legtágasabb autója […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Motorsport

Kecskés Bence jó úton a cél felé – Spanyol kupa után a JuniorGP-be

Kecskés Bence idén teljes szezont fut a FIM JuniorGP STK 600-as kategóriájában az MDR Competition Team-mel és a 80-as rajtszámot viselő Yamaha YZF R6-tal. A FIM JuniorGP-ről amely a Dorna szervezése alatt fut egyetlen lépésre van a MotoGP és World Superbike sorozatoktól. Ez nem meglepő, hiszen nagyon erős a mezőny, itt a világ legjobbjai mérik […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Hyundai IONIQ 5 N a sorozatgyártású elektromos szabadidőjárművek géposztályában áll rajthoz a Pikes Peak hegyi felfutó versenyen

• A sorozatgyártású IONIQ 5 N alapkivitelében vesz részt a Pikes Peak-en • A Hyundai egy második, átépített IONIQ 5 N-t is bemutat május 30-án, az ADAC RAVENOL Nürburgringi 24 órás futamot megelőzően CARMEL VALLEY, Kalifornia, USA, 2024. április 9. – A Hyundai, amely ügyfelek vadonatúj generációját köszönheti az IONIQ 5 N-nek, most tovább emeli […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom