A BMW Motorrad bemutatja: BMW iFace

A BMW Motorrad boxer-modelljei a világ legnépszerűbb és legkeresettebb motorkerékpárjai közé tartoznak, így sajnos a tolvajok érdeklődését is felkeltik. A BMW Motorrad a motorkerékpár-gyártók közül elsőként bemutatja a BMW iFace-t: egy arcfelismerő rendszert, amely feleslegessé teszi az eddigi indítókulcsot, és tökéletesen kiegészíti a már meglévő kulcsnélküli indítás technológiát.

A BMW iFace-t Dr. Dr. Gerhard Lesjöh professzorral, a Müncheni Egyetem világelső szemészeti intézetének vezetőjével együttműködve fejlesztették ki. A rendszer egyrészt a motoros arcának felismerését, másrészt a szemek írisz-, és szaruhártyamintázatának összehasonlítását kínálja a biztos azonosítás érdekében.

Arcfelismerés 3D szkenneléssel és infravörös szkennelési technológiával.

Az arcfelismerés a legújabb 3D technológiát használja, amely a BMW Motorrad ultramodern TFT-kijelzőjébe van integrálva, és kívülről nem látható. Sávonkénti letapogatással működik, egy olyan technológiával, amelyet már évek óta alkalmaznak például a fordított mérnöki tervezés során. A sisak levételével az arc háromdimenziós és biometrikus szkennelése történik.

Az így kapott háromdimenziós képet összehasonlítják a rendszerben tárolt adatsorral. Ha a kalibráció pozitív, a gyújtás, a kormányzár és más zárófunkciók felszabadulnak, és a motoros elindíthatja a motorkerékpárt. Mivel a 3D szkennelés infravörös szkenneléssel működik, ez a fajta arcfelismerés sötétben is működik.

Írisz-, és szaruhártyamintázat-összehasonlítás a maximális biztonságért

A BMW iFace kettős rendszerként működik a legmagasabb szintű kényelem és biztonság elérése érdekében. A motoros például vagy arcfelismeréssel (sisak nélkül), vagy a szem írisz-, és szaruhártyamintázatának szkennelésével hitelesíti magát. Ez a fajta hitelesítés lehetővé teszi, hogy a rendszer a sisak viselése mellett is azonosítani tudja a használót, mivel ekkor csak az írisz és a szaruhártya szkennelése történik meg, és ezeket hasonlítja össze a rendszerben tárolt adatokkal.

Az infravörös technológia biztosítja a működési megbízhatóságot még teljes sötétségben is. Ezenkívül egy speciális polarizációs szűrő lehetővé teszi a letapogatási folyamatot még erősen színezett, sőt fényvisszaverő napellenzőkön, különböző típusú szemüvegeken és kontaktlencséken keresztül is. A motoros a letapogatási folyamat előtt a megfelelő menüfunkciók segítségével a kijelzőn betáplálja az éppen használt napellenző, illetve látást segítő eszköz típusát.

A BMW eCall és az iFace globális hálózata lehetővé teszi a tolvajok azonosítását.

Lopási kísérlet esetén a BMW iFace kommunikál az eCall elektronikus segélyhívó szolgálattal. A BMW Motorrad Call Center egy speciális kód használatával nem csupán értesül a lopási kísérletről, hanem a szkennelési adatok (arc- vagy szemszkennelés) és az aktuális földrajzi koordináták is egyidejűleg továbbításra kerülnek a szövetségi rendőrségi hatóságok nemzetközi központi adatbázisába.

Ha az ottani adatbázisban releváns adatra bukkannak, azonnal megkezdődhet az érintett személy felkutatása. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő adat, a továbbított szkennelési információkat ebben az adatbázisban tárolják, hogy később felhasználhatók legyenek.

Gyakorlatban tesztelt kísérletek kriminológiai támogatással.

A BMW iFace-t több mint három éven keresztül fejlesztették ki és tesztelték gyakorlati kísérletek során. Dr. Burkhard Hund, a BMW Motorrad lopásvédelmi részlegének vezetője: “Külön köszönet illeti nemcsak a Bajor Állami Bűnügyi Hivatalt, hanem különösképpen Giovanni Häberle-t is, aki a Stuttgart-Stammheim régióban egy lopás- és betörésvédelmi tanácsadó cég elismert tulajdonosa. A szakember több évtizedes profi járműtolvajként szerzett szakértelmének köszönhetően felbecsülhetetlen segítséget nyújtott nekünk a rendszer kifejlesztésében.”

A BMW iFace a 2023-as őszi autószalonok egyikén mutatkozik be, és kezdetben a BMW Motorrad boxer-modelljein kerül alkalmazásra.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról

Huszonötezer eurós támogatásban részesült egy debreceni alapítvány a BMW Group Gyár Debrecen közreműködésével

Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen elnök-vezérigazgatója a Karl Monz Alapítvány nevében 25 000 eurós támogatási hozzájárulást adott át a debreceni Gyermekklinikán a Nők a Rákos, Fogyatékos és Krónikus Beteg Gyermekekért Alapítvány részére. A BMW Group Gyár Debrecen kiemelt figyelmet fordít az alkalmazottak egészségének megvédésére és megőrzésére, emellett több, a helyi lakosságot érintő szociális […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán

Az új Toyota Prius a Japán Év Autója

Az október 26. és november 5. között, Tokióban megrendezett Japán mobilitási kiállítás adott otthont a Japán Év Autója (Japan Car of the Year, JCOTY) idei díjátadójának. Az 1980-ban alapított JCOTY-díjak sorsáról egy autós szakújságírókból álló, hatvanfős zsűri dönt. A szigetország harminckilenc meghatározó autóipari, illetve életmód-kiadványait képviselő szakemberek tíz döntős modell közül választják ki az Év […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A Louvre múzeum főtámogatóként ismeri el a DS Automobiles-t

A DS Automobiles 2015 óta a Louvre Múzeum támogatója, és a “Főtámogatók” exkluzív csoportjába került. A “DS Automobiles” név mostantól kőbe vésve áll a tekintélyes Louvre piramisa alatt. A DS Automobiles a kezdetektől együttműködik a Louvre Múzeummal, és elkötelezett a kultúra népszerűsítése mellett. A DS Automobiles megalapítása óta számos bemutatót tartott a Louvre Múzeumban és […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom