A BMW Motorrad bemutatja: BMW iFace

A BMW Motorrad boxer-modelljei a világ legnépszerűbb és legkeresettebb motorkerékpárjai közé tartoznak, így sajnos a tolvajok érdeklődését is felkeltik. A BMW Motorrad a motorkerékpár-gyártók közül elsőként bemutatja a BMW iFace-t: egy arcfelismerő rendszert, amely feleslegessé teszi az eddigi indítókulcsot, és tökéletesen kiegészíti a már meglévő kulcsnélküli indítás technológiát.

A BMW iFace-t Dr. Dr. Gerhard Lesjöh professzorral, a Müncheni Egyetem világelső szemészeti intézetének vezetőjével együttműködve fejlesztették ki. A rendszer egyrészt a motoros arcának felismerését, másrészt a szemek írisz-, és szaruhártyamintázatának összehasonlítását kínálja a biztos azonosítás érdekében.

Arcfelismerés 3D szkenneléssel és infravörös szkennelési technológiával.

Az arcfelismerés a legújabb 3D technológiát használja, amely a BMW Motorrad ultramodern TFT-kijelzőjébe van integrálva, és kívülről nem látható. Sávonkénti letapogatással működik, egy olyan technológiával, amelyet már évek óta alkalmaznak például a fordított mérnöki tervezés során. A sisak levételével az arc háromdimenziós és biometrikus szkennelése történik.

Az így kapott háromdimenziós képet összehasonlítják a rendszerben tárolt adatsorral. Ha a kalibráció pozitív, a gyújtás, a kormányzár és más zárófunkciók felszabadulnak, és a motoros elindíthatja a motorkerékpárt. Mivel a 3D szkennelés infravörös szkenneléssel működik, ez a fajta arcfelismerés sötétben is működik.

Írisz-, és szaruhártyamintázat-összehasonlítás a maximális biztonságért

A BMW iFace kettős rendszerként működik a legmagasabb szintű kényelem és biztonság elérése érdekében. A motoros például vagy arcfelismeréssel (sisak nélkül), vagy a szem írisz-, és szaruhártyamintázatának szkennelésével hitelesíti magát. Ez a fajta hitelesítés lehetővé teszi, hogy a rendszer a sisak viselése mellett is azonosítani tudja a használót, mivel ekkor csak az írisz és a szaruhártya szkennelése történik meg, és ezeket hasonlítja össze a rendszerben tárolt adatokkal.

Az infravörös technológia biztosítja a működési megbízhatóságot még teljes sötétségben is. Ezenkívül egy speciális polarizációs szűrő lehetővé teszi a letapogatási folyamatot még erősen színezett, sőt fényvisszaverő napellenzőkön, különböző típusú szemüvegeken és kontaktlencséken keresztül is. A motoros a letapogatási folyamat előtt a megfelelő menüfunkciók segítségével a kijelzőn betáplálja az éppen használt napellenző, illetve látást segítő eszköz típusát.

A BMW eCall és az iFace globális hálózata lehetővé teszi a tolvajok azonosítását.

Lopási kísérlet esetén a BMW iFace kommunikál az eCall elektronikus segélyhívó szolgálattal. A BMW Motorrad Call Center egy speciális kód használatával nem csupán értesül a lopási kísérletről, hanem a szkennelési adatok (arc- vagy szemszkennelés) és az aktuális földrajzi koordináták is egyidejűleg továbbításra kerülnek a szövetségi rendőrségi hatóságok nemzetközi központi adatbázisába.

Ha az ottani adatbázisban releváns adatra bukkannak, azonnal megkezdődhet az érintett személy felkutatása. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő adat, a továbbított szkennelési információkat ebben az adatbázisban tárolják, hogy később felhasználhatók legyenek.

Gyakorlatban tesztelt kísérletek kriminológiai támogatással.

A BMW iFace-t több mint három éven keresztül fejlesztették ki és tesztelték gyakorlati kísérletek során. Dr. Burkhard Hund, a BMW Motorrad lopásvédelmi részlegének vezetője: “Külön köszönet illeti nemcsak a Bajor Állami Bűnügyi Hivatalt, hanem különösképpen Giovanni Häberle-t is, aki a Stuttgart-Stammheim régióban egy lopás- és betörésvédelmi tanácsadó cég elismert tulajdonosa. A szakember több évtizedes profi járműtolvajként szerzett szakértelmének köszönhetően felbecsülhetetlen segítséget nyújtott nekünk a rendszer kifejlesztésében.”

A BMW iFace a 2023-as őszi autószalonok egyikén mutatkozik be, és kezdetben a BMW Motorrad boxer-modelljein kerül alkalmazásra.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új Fiat Topolino a városi közlekedés villamosításának legelragadóbb eszköze

Az új Fiat Topolino attól a történelmi modelltől kölcsönözte jól csengő nevét, amely annak idején lefektette a városi közlekedés alapjait; a modern utód ugyanerre készül a fenntartható városi mobilitás terén. A városi használatra szánt Topolino a legfiatalabb ügyfelekhez is eljuttatja a mobilitás szabadságát A FIAT bejelentette, hogy Topolino néven hozza forgalomba új, fenntartható városi mobilitási […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Megnyitotta egyedülálló múzeumát a Toyota Gazoo Racing Europe

Idén májustól a Toyota nemzetközi motorsportban való részvételét 1973-tól napjainkig bemutató, eredeti versenyautókból álló gyűjteménye látogathatóvá vált a nagyközönség számára. A kiállítás a Toyota Gazoo Racing Europe kölni központjának két szélcsatornájának egyike alatt található. A Toyota Motorsport Múzeum május 11-én nyitotta meg kapuit, pontosan egy hónappal azelőtt, hogy a gyári csapat részt vesz a legendás […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Megjelent az új Yamaha Ténéré 700 World Rally

Tegnap délelőtt jelentette be a Yamaha, hogy hamarosan megérkezik a szalonokba a népszerű Ténéré 700 legújabb változata, a továbbfejlesztett Ténéré 700 World Rally. Ez a kifejezetten terepezésre készült modell számos ponton eltér az alapkiviteltől, beleértve az egyedi fényezést és a spéci felfüggesztést is. Már messziről látszik, hogy a raliváltozat pillekönnyű Akrapovič kipufogót kapott a gyári […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom