A címvédő Toyota felkészült a WEC 2024-es szezonjára

Miután a tavalyi szezonban a Cadillac, a Ferrari, a Peugeot és a Porsche jelentette kihívást is sikerrel vette, és ezzel zsinórban az ötödik világbajnoki címét szerezte meg, a Toyota Gazoo Racing az idei szezonban már egy 19 hiperautóból álló, minden korábbinál erősebb és népesebb mezőnyhöz csatlakozik, amelynek részei lesznek az újonnan érkezett Alpine, BMW, Isotta Fraschini és Lamborghini versenyautók is.

Tapasztalt és bevált versenyzők ülnek majd a két Toyota volánja mögé idén is. A 7-es rajtszámú GR010 Hybridben a csapathoz 10 éve csatlakozott Mike Conway, a csapatfőnök Kobajasi Kamui és az újonc Nyck de Vries, és az alakulat korábbi teszt- és tartalékpilótája versenyez majd felváltva, utóbbi a hat szezont teljesített José María Lópezt váltotta.

A regnáló világbajnokok, Sébastien Buemi, Brendon Hartley és Hirakawa Rio a 8-as rajtszámú autóval, változatlan felállásban szállnak harcba a harmadik egymást követő bajnoki címükért. Buemi és Hartley a WEC történetének legsikeresebb versenyzői a maguk négy bajnoki címével, míg Hirakawa eddig mind a két hiperautós szezonjában megnyerte a pontversenyt.

A GR010 Hybrid a 2021-es debütálása óta 19 versenyből 16-on diadalmaskodott, ezért nem volt szükség átfogó technikai módosításokra. Viszont a kocsi megjelenése 2024-re markánsan új arculatot kap: a WRC-ben is bevezetett, matt fekete fényezés a Toyota Gazoo Racing elkötelezettségét jelképezi az egyre jobb, motorsportra termett autók gyártása és a folyamatos fejlődés mellett. A Toyota úgy véli, hogy a hosszútávú versenyzés tökéletes lehetőség arra, hogy a hibrid technológiáját tovább finomítása és fejlessze.

Egyes belső alkatrészek módosításával a megbízhatóság további javítását tűzte ki célul a csapat, a leglátványosabb technikai változás azonban az első fényszórókat érinti. A versenyzők visszajelzéseit felhasználva a LED-es lámpák specifikációját úgy módosították, hogy csökkenjen a vakító fény, és így jobb legyen a láthatóság esőben és éjszaka. Továbbá az amerikai és brazíliai, óramutató járásával ellentétes irányú pályákon a boxkiállás hatékonyságának optimalizálása érdekében úgy módosították az autót, hogy a tankolás most először a bal oldalon is lehetséges legyen.

A Toyota Gazoo Racing továbbra is profitál a régi partnerek technikai hozzájárulásából. A Denso és az Aisin a GR010 Hybrid első villanymotorjának a fejlesztéséből vette ki a részét, előbbi még nagyteljesítményű gyertyákat is szállít a 3,5 literes, 707 lóerős, V6-os turbómotorba. A Rays könnyű magnéziumötvözetből készült keréktárcsákat biztosít elöl 12,5 x 18, hátul 14 x 18 colos méretben, a kenőanyagok pedig a Mobil 1-től érkeznek.

Tavalyhoz hasonlóan a GR010 Hybrid ismét 100%-ban megújuló bioüzemanyaggal üzemel, ami legalább 65%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a hagyományos versenybenzinhez képest. A fenntarthatósághoz való további hozzájárulás érdekében az FIA idén azt a szabályt vezette be, hogy a gumimelegítő paplanok használata tilos minden versenyen.

A pályán tett fenntarthatósági erőfeszítéseket kiegészítve a csapat kölni bázisa nemrégiben lépéseket tett a szén-dioxid-kibocsátás évi 1400 tonnával történő csökkentésére egy új, központi hűtőberendezés révén, ami egy újabb fontos lépés a karbonsemlegesség felé vezető úton.

A 2024-es specifikációjú GR010 Hybrid a WEC hivatalos, szezon előtti Prológ tesztjén debütál a nyilvánosság előtt február 24-én, a katari Lusail International Circuit pályán, amellyel a csapat először a november végi előszezoni tesztelés során ismerkedett meg. Az 5,38 km hosszú aszfaltcsík ad otthont a 2024-es szezon nyolc futama közül az elsőnek (Katar 1812), amelyre március 2-án kerül sor, helyi idő szerint 11 órakor (közép-európai idő szerint 9 órakor). Az Öböl-menti állam december 18-i nemzeti ünnepe előtt tisztelegve lett 1812 km-ben kijelölve a versenytáv, azonban ha ennek a teljesítését a külső körülmények nem teszik lehetővé, akkor maximum 10 órán keresztül fognak körözni az autók.

Katar után az európai versenyek következnek, elsőként az olaszországi Imola (április 21.), majd a belgiumi Spa-Francorchamps (május 11.), a szezon fénypontja pedig a Le Mans-i 24 órás lesz Franciaországban, június 15-én és 16-án. Ezt követően az Atlanti-óceánon túlra utazik a mezőny a brazíliai São Paulóba (július 14.) és a texasi Austinba (szeptember 1.), majd a TGR hazai versenye következik a Fuji Speedway-en (szeptember 15.), végül pedig a hagyományos szezonzáró Bahreinben (november 2.).

Kobajashi Kamui (csapatfőnök és pilóta):

„A Hiperautó-kategória versenyei minden eddiginél keményebbek lesznek az idei szezonban, amit mi alig várunk. Nehezebb lesz sikert elérni, de ettől még különlegesebb lesz, nálunk már mindenki nagyon motivált. Tavaly megnyertük a világbajnokságot, de Le Mans-ban nem tudtunk győzni, így idén ez a legnagyobb célunk. A hosszútávú versenyzésben a siker nem csak a teljesítményről szól; csapatmunkára van szükség, hogy minden szerelő, mérnök és versenyző tökéletesen dolgozzon. Ilyen kemény versenytársak ellen még keményebben kell hajtanunk, mindenkitől csúcsteljesítményre van szükség, ez a kihívás az idei szezonban. A tapasztalatunk előnyt jelent, és intenzíven készültünk erre a szezonra, így azt hiszem, készen állunk.”

Fotók: Toyota Gazoo Racing

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

“Csatlakozz a belső körhöz!”

Ezzel a szlogennel indít útjára szurkolói mozgalmat a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség. A cél a szurkolói tudatosság, ezáltal a hazai raliversenyek biztonságának növelése. Nincs még egy olyan szakág, amelyben ennyire együtt kell működnie a rendezőknek, versenyzőknek, sportbíróknak és rajongóknak az események biztonságos lebonyolítása érdekében. A szövetség most elindított tematikus aloldalára letölthető és megosztható tájékoztató anyagok, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Egymillió tisztán elektromos modell: a BMW Group növekedési pályája újabb mérföldkőhöz érkezett

+++ A BMW Group az év első negyedévében világszerte összesen 594 671 darab új autót értékesített +++ A növekedés legfőbb motorjai a tisztán elektromos meghajtású modellek és a prémium felsőkategória luxusautói +++ A BMW márka 2,5 százalékkal múlta felül saját eladási mutatóját +++ A tisztán elektromos meghajtású modelleket övező ügyfélérdeklődés a főbb értékesítési régiók mindegyikében […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom