A Honda leleplezte a vadonatúj Civic Type R

• A vadonatúj Civic Type R a nagy teljesítményű, hot hatch (ferdehátú) Hondák örökségét viszi tovább
• A teljesítményorientált átalakításoknak köszönhetően semmihez nem fogható vezetési élményt nyújt az új modell
• A Honda Civic Type R megdöntötte az elsőkerék-hajtású szériaautók suzukai körrekordját
• Az európai vásárlók 2023 elején vehetik át az első példányokat

Ahogy azt sejteni lehetett, a legendás japán vállalat mérnökei két újdonsággal is előrukkoltak a jeles alkalomra: nemrégiben bemutatkozott a Civic 11. generációja, most pedig a Civic Type R legújabb változatáról hullik le a lepel. Az új, 2023 első negyedévében érkező Type R megalkotásakor arra törekedtek a cég munkatársai, hogy minden eddiginél átütőbb vezetési élményt nyújtson, ugyanakkor megőrizze az elődmodellek legjobb tulajdonságait.

A mérnökcsapatot ezúttal is a motorsportok iránti szenvedély hajtotta, – csak úgy, mint az előző nemzedéknél – amit már bizonyítottak is, hiszen a vadonatúj modell megdöntötte az elsőkerék-hajtásúak körrekordját a suzukai versenypályán. Hogy az újonc minden szempontból tökéletes legyen, a Honda szakemberei a legapróbb részleteket is aprólékosan kidolgozták. Fokozták például kocsitest aerodinamikai hatékonyságát, kifinomultabbá tették a hajtásláncot és számos kis tömegű alkatrészt alkalmaztak, így még közvetlenebbé és erőteljesebbé válhatott a kultikus ferdehátú.

– A vadonatúj Honda Civic Type R megalkotásakor az volt a cél, hogy közúton és versenypályán egyaránt a legátütőbb élményt nyújtsa a hot hatch-kategóriában – mondta el Tom Gardner, a Honda Motor Europe alelnöke. – Motorsportban szerzett egyedülálló tapasztalatunknak köszönhetően ismét mércét állíthatunk, hiszen a legmodernebb műszaki megoldásokat ültettük át versenyautóinkból, így az elődnél is könnyebb és gyorsabb konstrukció születhetett. Ez a hozzáállás tette közkedveltté a Civic Type R-t az elmúlt 25 évben és ez viszi majd sikerre a legújabb kivitelt is – egy vérbeli sportautó a vezetés szerelmeseinek.”

Erőteljes, aerodinamikailag hatékony formaterv

Az “Ultimate Sports 2.0” modell-koncepció alapján kifejlesztett új Type R alapja a nemrég bemutatott karcsú és sportos Honda Civic e:HEV. A sportosabb megjelenés fokozása és a vezetési élmény növelése érdekében a vadonatúj Type R látványosan alacsonyabb és szélesebb kiállású. A zömök formát a szélesedő kerékjárati ívek fokozzák, mely alatt könnyű, 19”-os, matt fekete színű könnyűfém felnin egyedi Michelin Pilot Sport 4S abroncsok vannak.

A fejlesztés során a Honda mérnökei az “Ultimate Sports Design” koncepciója szerint dolgoztak, melynek célja egy nagyteljesítményű, orrmotoros, elsőkerék-hajtású autó megépítése. A külső megjelenés, a formaterv most is az egységesség érzetét sugározza, olyan letisztult részletekkel, mint az első és hátsó lökhárítók, valamint olyan gyönyörűen integrált dizájnelemekkel, mint a hátsó ajtók és sárvédők, amelyeket kizárólag a Type R számára fejlesztettek ki, amelyekkel jobb aerodinamikai előnyöket biztosítanak.

A hatalmas hűtőrács a lehető legtöbb menetszelet tereli a motortérbe, a motorháztetőre pedig légbeömlő került, hogy optimális legyen a légáramlás ereje és iránya az orr-rész körül.

Az első kerék mögött elhelyezett küszöbszpoiler és a padlólemezzel egységbe kovácsolt, új, nagyobb diffúzor jelentősen növeli leszorítóerőt, s mivel a különféle részegységek együttesen szabályozzák a levegő áramlását, valóban kimagasló az aerodinamikailag hatékonyság.

A drámai hatású, új hátsó szárny kialakítása tovább növeli a leszorítóerőt és a légellenállás leszorítása (csökkentése) érdekében hátrafelé döntötték. Az alacsonyabbra helyezett hátsó idomot új alumíniumöntvényből készült konzollal rögzítették, ami szélesebb, mint az előző modellé, de kiemeli a karcsú új tetővonalat és a szélesebb megjelenést biztosít.

A Honda Type R-rajongók által tisztelt történelmi hagyományokkal rendelkező Championship White szín mellett Rallye Red, valamint Racing Blue Pearl, Crystal Black és Sonic Grey színek is szerepelnek a fényezések választékában.

Átütő élmény az utastérben is

Akárcsak a korábbi modellek, az új Civic Type R is arra született, hogy maximális élvezetet nyújtson, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a pilóta minden idegszálával a vezetésre összpontosíthasson. Emellett természetesen kényelmét, használati értékét és kifinomultságát illetően is elsőrangú az új generáció, s természetesen az érzelmekre is hat, különösképp, hogy a Type R-piros díszítőelemek sem hiányoznak a repertoárból.

Persze a hangsúly a jármű precíz irányításán van, ezért a vezető ülése valamelyest alacsonyabbra került, látómezeje – az alacsonyabb motorháztetőnek köszönhetően – nagyobb lett, a holtteret minimalizálták és a tükröződő felületek számát is csökkentették. A kis tömegű első ülések szarvasbőrhatású kárpitozása segít a test megtartásában, ezáltal még kényelmesebb az autó, és utcán, valamint versenypályán is könnyebb irányítani.

A vezető 6 előre programozott menetüzemmód közül választhat, a beállítások a motorkarakterisztikára, a kormányzásra, a felfüggesztésre és a motorhangra is hatással vannak. A Comfort, Sport és +R üzemmód mellett úgynevezett Individual Mode (egyéni mód) is aktiválható, ennél a vezető maga állíthatja be a paramétereket.

A Honda LogR névre keresztelt eszköz jelentősen tovább fejlesztett változatban kerül a Type R-be. A fedélzeti számítógép és a szenzorok adatait átadja a dedikált okostelefon-alkalmazásnak, lehetővé téve, hogy a pilóta menet közben nyomon kövesse az autó viselkedését és saját teljesítményét. A rendszer nemcsak köridőmérésre alkalmas, hanem a – a vezetői tudás fejlődése és a rövidebb köridők érdekében – a pilóta teljesítményét is pontozza, sőt 3D-s grafikonnal mutatja, hogy mekkora kanyarsebesség érhető el, illetve mennyire tapadnak az abroncsok.

Teljesítményorientált fejlesztések

A Civic Type R-t többek között erős, közvetlen, nagy fordulatszámra pörgethető motorja miatt kedvelik a tulajdonosok. A 2017-es modell leszármazottjának tekinthető, új nemzedék szintén magáénak tudhatja ezeket a tulajdonságokat, de minden felmenőjénél gyorsabb, biztonságosabb és élvezetesebb.

Ez egyebek mellett az áttervezett, kisebb házba kerülő turbófeltöltő számlájára írható, ami a több lapátnak, az optimalizált formának és a megnövelt levegőáramlásnak hála még több oxigént biztosít az égési folyamathoz. Ezt bizonyítja, hogy ez a valaha volt legerősebb Type R-be szerelt, turbófeltöltésű VTEC motor.

Ugyancsak tovább fejlesztették a nagy hatékonyságú kipufogórendszert, így javult a súly/lóerő arány, nőtt a forgatónyomaték és a végsebesség, s úgy általában: a 2023-as Civic erőforrása az egyik legjobb literteljesítményű motor a kategóriában.

Rendkívül pontos és könnyen kezelhető a – tovább tökéletesített – hatfokozatú manuális váltó is, amely rajongók ezreit kötötte a márkához és a típushoz az elmúlt években. A visszakapcsolásokat segítő, automatikusan „gázfröccsöt adó” fordulatszám-szabályozó rendszer szintén kifinomultabbá vált, maga a váltókar pedig erősebb, merevebb lett és még pontosabban megmunkált kulisszát kapott, hogy tényleg ultraprecíz legyen szerkezet.

Átdolgozták a kétrészes tárcsákra épülő Brembo fékrendszert is, így még nagyobb és könnyebben adagolható a fékerő. Az új hűtőradiátor révén gyorsabb a motor hőleadása, ezáltal kemény terhelésnél is optimális teljesítményre számíthat a vezető, s mivel a kipufogórendszert is tökélyre csiszolták, még szebb lett a Civic Type R hangja, azaz szorosabb lehet a kapcsolat a jármű és a tulajdonos között.

A vadonatúj Honda Civic Type R 2023-ban érkezik, az európai vásárlók az év első negyedévében vehetik át az első autókat.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Honda a Milánói divathéten mutatja be fenntartható, környeztebarát járműtervezési koncepcióját

• A Honda – a SUSTAINA-C Concept és Pocket Concept mellett – a Honda SH125i Vetróval szemlélteti a fenntartható járműgyártás terén elért eredményeit • Az új alapanyag és az egyedi, festékmentes felületkezelés csökkenti az előállítás CO2-kibocsátását, valamint egyedi megjelenéssel ruházza fel a járműveket • A modellek remekül szemléltetik a Honda „Triple Action to Zero” stratégiáját, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom