A Honda nyilvánosságra hozta a vadonatúj Civic Type R árát

  • Az új Civic Type R ára 23 990 000 Ft
  • A gyártó december első felétől veszi fel rendelést a limitált darabszámú modellre
  • A vadonatúj Civic Type R a nagy teljesítményű, hot hatch (ferdehátú) Hondák negyed évszázadnyi örökségét viszi tovább
  • A modellt minden idők legerősebb VTEC Turbo motorja hajtja, így kategóriaelső teljesítmény/tömeg arány jellemzi
  • Az új generáció minden tekintetben, így kényelem, használati érték és praktikum terén is a legmagasabb színvonalat képviseli

Vége a titkolózásnak, a Honda illetékesei nyilvánosságra hozták a vadonatúj Civic Type R árát. A rég várt modell a nagy teljesítményű Hondák örökségét viszi tovább, és minden eddiginél jobban feszegeti az elsőkerék-hajtású autók teljesítményének határait. A tervezőket ezúttal is a motorsportok iránti szenvedély hajtotta, ezért kifejezetten teljesítményorientált fejlesztést végeztek, mely koncepció középpontjában azonban továbbra is a vezető áll, hiszen a lehengerlő menetdinamikával, formatervvel és használhatósággal büszkélkedő 11. generációs Civic adja az alapokat.

Pénzükért cserébe minden idők legfejlettebb és „legteljesebb” Type R-jét kapják a vásárlók. Hogy az új nemzedék a lehető legtökéletesebb legyen, a Honda szakemberei a legapróbb részleteket is precízen kidolgozták. Fokozták például kocsitest aerodinamikai hatékonyságát, csökkentették a különféle részegységek súlyát és növelték a teljesítményt.

Munkájuk gyümölcseként az eddigi leggyorsabb és legkönnyebben használható Civic Type R látott napvilágot, ami nemcsak az elődök legjobb tulajdonságait tudhatja magáénak, hanem a páratlanul fejlett, 11. generációs alapmodell Civicét is. A motorpalettán természetesen csak egyetlen erőforrás szerepel, a 2.0 literes VTEC Turbo, méghozzá a valaha volt legnagyobb teljesítményű változatban. A hozzárendelt, hatfokozatú, kézi kapcsolású váltó ugyancsak messze felülmúlja elődjeit, miként a visszakapcsolásokat segítő, automatikusan „gázfröccsöt adó” fordulatszám-szabályozó rendszer is kifinomultabbá vált, hogy még kiegyensúlyozottabbak és gyorsabbak lehessenek a kanyarvételek.

Hála a típusspecifikus karosszériaelemeknek és légterelőnek, a vadonatúj Type R szélesebb és alacsonyabb az alapmodellnél, tulajdonképpen csak az első ajtók és a csomagtértető azonos. Az átformált, aerodinamikailag hatékony sárvédők, a jellegzetes, egyszersmind teljesítményorientált lökhárítók éppúgy az ideális légáramlást és a leszorítóerő fokozását szolgálják, mint a továbbfejlesztett hátsó szpoiler. A tapadás szintén kiváló, ugyanis 19″-os, kis tömegű, „kifordított”, matt fekete kereken, illetve típusspecifikus, különleges gumikeverékből készülő Michelin Pilot Sport 4S abroncsokon gördül az új Civic Type R.

A kényelmét, használati értékét és kifinomultságát illetően is elsőrangú alap-Civic utasterét úgy szabták át, hogy a felhasználói élmény és a minőségérzet továbbra is kiváló legyen, ugyanakkor megjelenjenek a Type R-ekre jellemző sportos, karmazsinvörös elemek is. A digitális műszeregység személyre szabható, magát a vezetői környezetet pedig úgy alakították ki, hogy a vezető minden idegszálával az irányításra és az útra összpontosíthasson nagy tempónál. Az adatok megjelenítésének módja a menetüzemmódtól is függ, így még inkább az aktuális helyzethez igazodik és a lehető legjobb tájékoztatást nyújtja a felület.

A Type R történetében először a gyári menetüzemmódok mellett immáron felhasználói (Individual) üzemmód is elérhető. Ennél a vezető maga szabályozhatja egyebek mellett a futóművet, a gázreakciókat, a kormányzást és a motorhangot, sőt a műszeregységen megjelenő adatok elrendezésének módjáról is ő dönthet. A beállítások az infotainment rendszer középkonzolon elhelyezett, Android Auto- és Apple Carplay-kompatibilis, alapáras digitális kijelzőjén végezhetőek el.

Szintén új funkció a Honda LogR; ami nem más, mint egy átfogó adatrögzítő rendszer, ami a jármű érzékelőitől begyűjtött értékeket összegzi, illetve tárja a pilóta elé, méghozzá úgy, hogy hozzájáruljon vezetői tudásának fejlődéséhez. Megtudhatja például az abroncsokra ható és a nehézségi erő mértékét, továbbá a különféle hőmérsékleti és nyomásadatokat, méghozzá letisztult, könnyen értelmezhető formában.

Tom Gardner, a Honda Motor Europe alelnöke elmondta: „A Civic Type R sikert sikerre halmozott az elmúlt 25 évben, mondhatni, kultikus hőssé vált, ami köré klubok és közösségek szerveződnek Európa-szerte. Az új nemzedék az ősök legnemesebb erényeit tudhatja magáénak, de a motorsportból érkező fejlesztéseknek köszönhetően minden felmenőjénél gyorsabb, biztonságosabb és élvezetesebb.”

A vadonatúj, limitált darabszámú Honda Civic Type R magyarországi értékesítése december első felében kezdődik, a vásárlók pedig várhatóan következő év első negyedévében vehetik át az első autókat. Ha kíváncsi a műszaki adatokra, kérjük, látogasson el az alábbi weboldalra:

www.hondanews.eu/hu

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról

Végleges helyére költözött az Egészségügyi Központ a BMW debreceni gyárában

A gondoskodás új dimenzióját biztosító, alapellátási és sürgősségi feladatokat is kínáló Egészségügyi Központban a foglalkozás-egészségügyben elérhető legmodernebb eszközpark és magasan képzett, állandó személyzet várja a munkavállalókat. A 2022. júniusa, azaz a gyár alapkőletétele óta működő Egészségügyi Központ most végleges helyére költözött. Március 12-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a BMW Group Gyár Debrecen 700 négyzetméteres […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Toyota, amely 2,6 millió kilométernél ment nyugdíjba

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes. Mike Neal 2007 novemberében vásárolta meg vadonatúj Toyota Tacoma pickupját. Olyan autót keresett, ami garantáltan soha nem hagyja cserben, hiszen a megbízhatóságán szó szerint emberéletek múltak: Mike rákgyógyszert […]

Olvass tovább
Hírek Motorsport Nagyvilág

A Harley-Davidson® egy különleges videó sorozatot készített az Africa Eco Race-ről

A Harley-Davidson® egy elképesztően látványos videó sorozatot indított, amelyben a Dakar elit versenyzőjét, Joan Pedrerót követhetjük végig az Africa Eco Race-en, amit az első Harley-Davidson® kaland-túramotor modellel, egy Pan America 1250™-el teljesített végig. A márka rajongói a H-D.com/ecorace oldalon nézhetik meg a versenyről szóló különleges kisfilmeket. A videósorozat öt epizódon keresztül követi végig a versenyt […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom