A Toyota Yaris a legmegbízhatóbb használt autó

A használtautó-garanciákra szakosodott brit Warrantywise időről időre összeállítja azoknak a használt járműveknek a listáját, amelyek a legkevesebb fejfájást okozzák tulajdonosuknak. A legutóbbi, 2024-es Top 10-es listán négy Toyota modell is szerepel, köztük az abszolút legmegbízhatóbb Yaris.

A Warrantywise 2000-es alapítása óta több mint egymillió garanciális szerződést kötött különböző korú és nemű használt járművekre, és ezeken a szerződéseken keresztül napra kész, részletes információkkal bírnak a fiatal használt járművek szervizelési igényeire, illetve az azokhoz kötődő költségekre. Ezekből az adatokból megnyugtató megbízhatósággal állapítható meg egyes márkák, illetve azok adott típusainak meghibásodási hajlama, valamint, hogy a felmerülő hibákat mennyi idő alatt, és milyen költségekkel lehet elhárítani.

A szervezet időről időre összegzi a rendelkezésére álló statisztikákat. Így tettek most is, kielemezve a három évnél idősebb, de legfeljebb tízéves járművekkel kapcsolatos garanciális igények előfordulási gyakoriságát, a problémák jelentkezéséhez köthető életkort és futásteljesítményt, illetve a javítás időigényét. Ezen paraméterek alapján egy 100-as skálán értékelték az adott modellek teljesítményét. Hogy a kirívó, egyedi esetek ne borítsák fel a statisztikát, csak azokat a típusokat vették figyelembe, ahol legalább 250 példány teljesítményét meg tudták vizsgálni. A 2020. január elseje és 2023. szeptember 30. között felmerülő szervizesemények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Toyota Yaris tulajdonosainak kell a legkevésbé aggódniuk a kellemetlen meglepetések miatt.

A japán kisautó 89,0 pontos eredménye lenyűgöző, ahogy az is figyelemre méltó, hogy a második és a harmadik helyen szintén japán városi modellek szerepelnek. Sőt, a teljes Top 10-es listára egyetlen európai márka került fel, az is egy olyan típusával, amelyet a Toyotával közösen fejlesztett és gyártott. Az ázsiai mérnöki teljesítmény ugyanakkor nyugodtan társulhat európai gyártási helyszínekkel: a listán szereplő japán és koreai modellek közül több is az Európai Unió országaiban készül.

A Toyota Yaris elsősége mellett három másik Toyota modell is felkerült a tíz legmegbízhatóbb használt autót sorakoztató listára – sőt, mind a négy Toyota a legjobb öt között végzett! A Toyota Auris a Mazda2-vel holtversenyben bronzérmes lett, míg a Toyota Aygo és a Toyota Hilux azonos pontszámot értek el, így mindketten az ötödik helyen zárták a felmérést. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Toyota négy méretosztályban – A-szegmens, B-szegmens és C-szegmens, valamit könnyű haszonjárművek – vezeti a megbízhatósági rangsort.

Az eredeti összeállításban a legmagasabb javítási költséget is feltüntették a szerkesztők, ezt mi két okból is mellőzzük. Egyrészt a nagy-britanniai és magyarországi szervizárak nem összevethetők, másrészt a folyamatos drágulás miatt ma már aligha állják meg a helyüket az akár évekkel ezelőtt rögzített tételek. Ez egyébként egy újabb érv a megbízható autók vásárlása mellett, hiszen minél ritkábban kell szervizbe mennünk, annál kevésbé érintenek bennünket az égbe szökő költségek.

A tíz legmegbízhatóbb fiatal használt autó:

1. Toyota Yaris 89,0 / 100
2. Suzuki Swift 87,8 / 100
3. Mazda2 85,9 / 100
3. Toyota Auris 85,9 / 100
5. Toyota Aygo 85,3 / 100
5. Toyota Hilux 85,3 / 100
7. Kia Cee’d 84,6 / 100
8. Honda CR-V 83,4 / 100
8. Peugeot 107 83,4 / 100
10. Kia Rio 82,1 / 100

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

“Csatlakozz a belső körhöz!”

Ezzel a szlogennel indít útjára szurkolói mozgalmat a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség. A cél a szurkolói tudatosság, ezáltal a hazai raliversenyek biztonságának növelése. Nincs még egy olyan szakág, amelyben ennyire együtt kell működnie a rendezőknek, versenyzőknek, sportbíróknak és rajongóknak az események biztonságos lebonyolítása érdekében. A szövetség most elindított tematikus aloldalára letölthető és megosztható tájékoztató anyagok, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Egymillió tisztán elektromos modell: a BMW Group növekedési pályája újabb mérföldkőhöz érkezett

+++ A BMW Group az év első negyedévében világszerte összesen 594 671 darab új autót értékesített +++ A növekedés legfőbb motorjai a tisztán elektromos meghajtású modellek és a prémium felsőkategória luxusautói +++ A BMW márka 2,5 százalékkal múlta felül saját eladási mutatóját +++ A tisztán elektromos meghajtású modelleket övező ügyfélérdeklődés a főbb értékesítési régiók mindegyikében […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom