Aki lázadónak születik, mindörökre lázadó is marad: íme a vadonatúj Toyota C-HR

A 2014-es Párizsi Autószalonon láthattuk az első jelét annak, hogy a Toyota egy teljesen új járműkategóriát készül alkotni a C-szegmensen belül. Itt találkozhatott a világ először a „Toyota C-HR concept” tanulmányautóval. Alig két évvel később mindez valósággá vált. A C-HR személyében a Toyota egy olyan autót mutatott be, amely nem akart kompromisszumokat kötni és nem félt kitűnni a tömegből – épp úgy, mint az őt vezető emberek. 2022-ben új kihívás fogadta a tervezőket: hogyan lehetne a Toyota C-HR-t még magasabb szintre emelni?

Hogyan lehetne még több izgalmat és élvezetet adni azoknak, akik jól ismerik és szeretik a Toyota C-HR-t annak hiteles, provokáló és szórakoztató mivolta miatt? Bemutatkozik a Toyota C-HR prologue, a jövőre érkező vadonatúj Toyota C-HR előfutára, egy koncepcióautó, amely túlmutat a merészségen: annak demonstrációja, hogy a Toyota ezt mind megadja. Sőt, annál is többet.

Ma már tudjuk, hogy a Toyota C-HR bemutatását követően szinte azonnal autóipari ikonná vált, megdöntve valamennyi előzetes értékesítési tervet és várakozást. Ez volt az az autó, amellyel a Toyota megérkezett (sőt mit megérkezett, egyenesen berúgta az ajtót…) egy olyan területre, amely addig nem számított hazai terepnek számára: igazi érzelmileg bevonó, rajongást kiváltó, provokatívan merész autót alkotott, amelyet azóta hasonló szellemben megrajzolt modellek sora követett. Amikor a Toyota először leleplezte a sorozatgyártásra érett 2016-os C-HR-t, a legtöbben nem akartak hinni a szemüknek, mindenkit ámulatba ejtett, hogy egy a merész koncepcióautóhoz ennyire hasonló autó gördül majd le a gyártósorokról. A C-HR új generációjának megtervezésekor épp a modell páratlan sikere, és az ennek okán tapasztalható felfokozott várakozás volt a legnagyobb kihívás a dizájnerek és mérnökök előtt…az új generációs modell koncepciójára pillantva azonban úgy tűnik, azoknak volt igaza, akik arra fogadtak, hogy a Toyota ismét meg fogja tudni ugrani a minden korábbinál magasabbra tartott lécet.

Egy európai fejlesztési történet

A jelenlegi Toyota C-HR az ED²-ben, azaz a Toyota Dél-Franciaországban található Európai Formatervezési Központjában készült. Ugyancsak az ED² rajzolta az új Toyota C-HR prologue lemezeit. A kihívás egyértelmű volt: meghaladni azt, amit már elértek.

Egy megtett és megtartott ígéret

„A küldetésünk az volt, hogy mélyre ássunk és minden eddiginél messzebbre jussunk. Már nagyon várjuk, hogy sorozatgyártásba kerüljön az új Toyota C-HR.” – fogalmaz a kihívás kapcsán Lance Scott, formatervezési vezető, a a Toyota Európai Formatervezési Központjának egyik vezető munkatársa.

A jövő érkezik – fokozott kifinomultsággal

Az új Toyota C-HR prologue concept egy olyan autó első, de nagyon is valóságos víziója, amely hamarosan Európa-szerte hódítja majd el a szíveket. A hagyományos tanulmányokhoz képest a Toyota C-HR prologue concept sokkal inkább hű marad az eredeti, lázadó lelkülethez, a megszokott dolgokat épp úgy elfordítva, mint a fejeket.

Továbbra is lázadó, de még szofisztikáltabb

A Toyota C-HR prologue concept formáin már első pillantásra látszik, hogy hű maradt az eredeti modellhez. Ugyanakkor következő generációs megjelenése egyértelműen a saját útját járja. Még merészebb kialakításával a Toyota C-HR prologue concept a hitelesség még szofisztikáltabb kifejezését választja. Épp annyira provokatív, mint eddig és legalább olyan élvezetes. A Toyota C-HR olyan kettősséget tud felmutatni, amely csak ritkán van jelen egyetlen autóban. A nagyobb kerekek és a rövidebb túlnyúlások minden nézőpontból erőteljesebb kiállást biztosítanak. Ugyanakkor, miközben a Toyota C-HR prologue még sportosabb összhatást kelt, belül minden eddiginél tágasabb.

Határozottan sarkos, mégis erőteljesen hiteles

A Toyota C-HR prologue concept ívelt felületei a mozgás hatását keltik. A precíziós formákról természetes szépségre történő váltás az ellentétek bűvöletével még nagyobb hangsúlyt ad a jellemvonásoknak. Ez a nagy dinamikai átfogás olyan kontrasztot képez a folyamatos formavezetés és az éles kialakítás között, amelyhez foghatót eddig még sosem láthattunk. A jól ismert karaktervonal még erőteljesebb vizuális benyomást kelt a Toyota C-HR prologue concept esetében. Az organikus mozgás és a szélsőséges precizitás találkozásával az újdonság kivételesen modern, mégis egészen emberi összhatást kelt.

Emlékezetes tekintet

A kalapácsfej orrkialakítás egymásba fonódó formák és világítótestek összhatásából alakul ki. A hűtőrács mérete csökkent, miközben a vékonyabb fényszórók a csúcstechnikás megközelítést szemléltetik. Szemből nézve a Toyota C-HR prologue concept olyan áramvonalas és tettrekész, akár egy cápa – miközben az előretörés hatását kelti. A teljes karosszérián végigfutó tematika egyedi esztétikát kölcsönöz, ami semmihez sem hasonlítható látványt nyújt a közutakon.

Eddig kétszínű volt. És most…

A Toyota C-HR prologue egy harmadik kontrasztszínt, a szulfurt, hozza be a fémes ezüst és a karbonfekete kettőséhez. Mindezt a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy különösen látványos háromszínű megvalósítást eredményezzen. A küldetés pedig teljesült. Kettős génállomány elérhető, megfizethető hibrid és különösen hatékony Plug-in hibrid hajtással. A Toyota C-HR prologue hűen demonstrálja a Toyota elkötelezettségét a karbonsemlegesség iránt, szélesebb körű elektrifikációs palettát felmutatva Európa egyik legnagyobb és legnyüzsgőbb kategóriájában, a C-SUV szegmensben. Az új Plug-in hibrid Toyota C-HR az Európában gyártott akkumulátoraival a hibrid verzió mellett tovább erősíti a Toyota többtechnológiás hozzáállását.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

C5 Aircross Hibrid 136: egy egyszerű és megfizethető, feltöltést nem igénylő, új elektromos változat

Az egyedülálló hibrid rendszer részei egy új generációs 136 lóerős (100 kW) PureTech benzinmotor, egy 21 kW-os villanymotorral felszerelt, duplakuplungos új ë-DCS6 sebességváltó és egy meghatározott vezetési szakaszokban automatikusan töltődő 48 voltos akkumulátor. Élvezetes vezetés alacsony kibocsátás és fogyasztás mellett: az új változat jó gyorsulási jellemzőivel és az elektromos üzem előnyeivel fokozza a vezetési élményt […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Ken Block felesége és lánya is rajthoz áll a Pikes Peak-en

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az idei Pikes Peak hegyi felfutón nekirugaszkodik a távnak Ken Block lánya is. Most viszont kiderült, hogy szintén ott lesz a tragikus hirtelenséggel elhunyt amerikai fenegyerek özvegye, aki ténylegesen az eredményre fog rámenni az egyik kategóriában. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a jövő hónapban megrendezésre kerülő Pikes Peak hegyi felfutón […]

Olvass tovább
Férfi szemmel Teszt Verdák

Toyota Hilux 2023 – Mese az elpusztíthatatlanról

Ha nem csak egy Hiluxra vágysz, hanem egy olyan strapabíró, elpusztíthatatlan férfias darabra, mint amit a tesztben láthatsz, akkor nincsen más dolgod, mint megnézned a kiegészítők listájában az Invincible csomagot. Sokkal több van benne, mint elsőre gondolnánk. Terepabroncs, extra díszítések, nagyobb védelem és grafika. Ez a grafika némelyeknek tetszik, némelyeknek nem, de ez nem is […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom