Az elektromos Mustang Super Cobra Jet 1800 prototípus megdöntheti az elektromos autók NHRA világrekordját

A Ford Performance folyamatosan tökéletesíti elektromos hajtású versenygépeit; ennek eredményeként született meg a Mustang Super Cobra Jet 1800, az NHRA gyorsulási világrekordját tartó Mustang Cobra Jet 1400 utódja. Az új prototípus arra épült, hogy az elektromos autók negyed mérföldes gyorsulási versenyén megdöntse a Cobra Jet 1400 világrekordját, ami 8,128 másodperc alatt gyorsított 276,7 km/órás tempóra.

A rekordot 2021 júniusában állította fel Bob Tasca III az ohiói Norwalkban a Cobra Jet 1400-assal, amely a Ford Performance, az MLe Racecars, az AEM-EV, a Cascadia Motion és a Watson Engineering együttműködésével készült. A sikert követően a Ford Performance által vezetett csapat visszatért a rajzasztalhoz, és nekiláttak tovább tökéletesíteni a futóművet, a hajtásláncot és a vezérlőrendszereket. Ehhez a projekthez a Ford Performance elővette a híres Super Cobra Jet nevet, amit először az 1969-es évjáratú Mustangoknál használtak a Cobra Jet csomag továbbfejlesztéseként.

„Arra törekszünk, hogy a motorsport összes szegmensében próbára tegyük magunkat,” nyilatkozta Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsports globális igazgatója. „A gyorsulási verseny továbbra is tökéletes a termékek és technológiák éles teszteléséhez, és izgatottan várjuk, hogy képesek leszünk-e megdönteni a saját negyed mérföldes rekordunkat.”

Elődjéhez hasonlóan a Super Cobra Jet 1800 hajtáslánca is négy PN-250-DZR inverterből és az ezekkel párosított két DS-250-115 elektromotorból áll, de a Liberty sebességváltó új, akárcsak a Ford Performance és MLe Racecars közös tervezésű, kisebb tömegű akkumulátorrendszere. A vonóerőt a PME mérnökei által áttervezett, tökéletesített geometriájú hátsó futómű továbbítja az aszfaltra a nagyobb méretű Mickey Thompson dragster-radiálgumikon keresztül.

A teljesítmény optimális leadását a Ford Performance szabadalmaztatott vezérlőszoftvere irányítja, amely AEM-EV hardveren fut, új adatgyűjtő rendszerrel és teljesítményelosztó rendszerrel, amelyeket házon belül terveztek.

“Ezek a módosítások hatalmas változást eredményeztek: az autó tömege több száz kilóval csökkent, a teljesítmény pedig 1800 lóerőre nőtt,” mondta el Rushbrook.

A teljes karosszériás elektromos autók új gyorsulási rekordjának beállítása mellett a Super Cobra Jet 1800 más eredményekre is pályázik: ilyen például az elektromos autók, illetve a kétkerék-meghajtású elektromos autók legjobb 0-95 km/órás gyorsulási idejének megfutása az NHRA Four-Wide Nationals versenyen április 14-16-án Las Vegasban, ahol MLe Racecar társalapítója és a program hivatalos tesztpilótája, Pat McCue ül a volán mögött.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán

Az új Toyota Prius a Japán Év Autója

Az október 26. és november 5. között, Tokióban megrendezett Japán mobilitási kiállítás adott otthont a Japán Év Autója (Japan Car of the Year, JCOTY) idei díjátadójának. Az 1980-ban alapított JCOTY-díjak sorsáról egy autós szakújságírókból álló, hatvanfős zsűri dönt. A szigetország harminckilenc meghatározó autóipari, illetve életmód-kiadványait képviselő szakemberek tíz döntős modell közül választják ki az Év […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A Louvre múzeum főtámogatóként ismeri el a DS Automobiles-t

A DS Automobiles 2015 óta a Louvre Múzeum támogatója, és a “Főtámogatók” exkluzív csoportjába került. A “DS Automobiles” név mostantól kőbe vésve áll a tekintélyes Louvre piramisa alatt. A DS Automobiles a kezdetektől együttműködik a Louvre Múzeummal, és elkötelezett a kultúra népszerűsítése mellett. A DS Automobiles megalapítása óta számos bemutatót tartott a Louvre Múzeumban és […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Az OMV elindította első ultragyors elektromos töltőit Budán és Szegeden

Az OMV új elektromos töltőt telepített a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasori és a szegedi Dorozsmai úti töltőállomásán, a készülékek 250 kilowatt (kW) összteljesítményű ultragyors töltők, amelyeken két töltőcsatlakozó áll az autósok rendelkezésére. A két töltőcsatlakozó egyenként 150 kW teljesítmény leadására képes, de ha egyszerre két elektromos jármű is tölt, akkor ez az érték 120-120 kW-ra […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom