Az elektromos Mustang Super Cobra Jet 1800 prototípus megdöntheti az elektromos autók NHRA világrekordját

A Ford Performance folyamatosan tökéletesíti elektromos hajtású versenygépeit; ennek eredményeként született meg a Mustang Super Cobra Jet 1800, az NHRA gyorsulási világrekordját tartó Mustang Cobra Jet 1400 utódja. Az új prototípus arra épült, hogy az elektromos autók negyed mérföldes gyorsulási versenyén megdöntse a Cobra Jet 1400 világrekordját, ami 8,128 másodperc alatt gyorsított 276,7 km/órás tempóra.

A rekordot 2021 júniusában állította fel Bob Tasca III az ohiói Norwalkban a Cobra Jet 1400-assal, amely a Ford Performance, az MLe Racecars, az AEM-EV, a Cascadia Motion és a Watson Engineering együttműködésével készült. A sikert követően a Ford Performance által vezetett csapat visszatért a rajzasztalhoz, és nekiláttak tovább tökéletesíteni a futóművet, a hajtásláncot és a vezérlőrendszereket. Ehhez a projekthez a Ford Performance elővette a híres Super Cobra Jet nevet, amit először az 1969-es évjáratú Mustangoknál használtak a Cobra Jet csomag továbbfejlesztéseként.

„Arra törekszünk, hogy a motorsport összes szegmensében próbára tegyük magunkat,” nyilatkozta Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsports globális igazgatója. „A gyorsulási verseny továbbra is tökéletes a termékek és technológiák éles teszteléséhez, és izgatottan várjuk, hogy képesek leszünk-e megdönteni a saját negyed mérföldes rekordunkat.”

Elődjéhez hasonlóan a Super Cobra Jet 1800 hajtáslánca is négy PN-250-DZR inverterből és az ezekkel párosított két DS-250-115 elektromotorból áll, de a Liberty sebességváltó új, akárcsak a Ford Performance és MLe Racecars közös tervezésű, kisebb tömegű akkumulátorrendszere. A vonóerőt a PME mérnökei által áttervezett, tökéletesített geometriájú hátsó futómű továbbítja az aszfaltra a nagyobb méretű Mickey Thompson dragster-radiálgumikon keresztül.

A teljesítmény optimális leadását a Ford Performance szabadalmaztatott vezérlőszoftvere irányítja, amely AEM-EV hardveren fut, új adatgyűjtő rendszerrel és teljesítményelosztó rendszerrel, amelyeket házon belül terveztek.

“Ezek a módosítások hatalmas változást eredményeztek: az autó tömege több száz kilóval csökkent, a teljesítmény pedig 1800 lóerőre nőtt,” mondta el Rushbrook.

A teljes karosszériás elektromos autók új gyorsulási rekordjának beállítása mellett a Super Cobra Jet 1800 más eredményekre is pályázik: ilyen például az elektromos autók, illetve a kétkerék-meghajtású elektromos autók legjobb 0-95 km/órás gyorsulási idejének megfutása az NHRA Four-Wide Nationals versenyen április 14-16-án Las Vegasban, ahol MLe Racecar társalapítója és a program hivatalos tesztpilótája, Pat McCue ül a volán mögött.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Honda a Milánói divathéten mutatja be fenntartható, környeztebarát járműtervezési koncepcióját

• A Honda – a SUSTAINA-C Concept és Pocket Concept mellett – a Honda SH125i Vetróval szemlélteti a fenntartható járműgyártás terén elért eredményeit • Az új alapanyag és az egyedi, festékmentes felületkezelés csökkenti az előállítás CO2-kibocsátását, valamint egyedi megjelenéssel ruházza fel a járműveket • A modellek remekül szemléltetik a Honda „Triple Action to Zero” stratégiáját, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom