Brutális sportkivitelt villantott az LBX-ből a Lexus a Tokiói Autószalonon

A versenypályákon ’Morizo’ néven ismert Akio Toyoda, a Toyota igazgatótanácsának elnöke személyes részvételével fejlesztett LBX Morizo RR Concept világpremierjét a 2024-es Tokiói Autószalonon tartották. Ez az új LBX kompakt crossover különleges, sportosságra kihegyezett változata, amelynek megszületése felett a vállalatalapító Kiichiro Toyoda unokája, a vállalat történek legsikeresebb időszakát elhozó vezető Akio Toyoda személyesen bábáskodott, a cégvezér ugyanis szenvedélyes autórajongó és mesterpilóta is.

Az autó lelkeként szolgáló 305 lóerős (224 kW), turbófeltöltős és intercoolerrel ellátott 1,6 literes háromhengeres motor Direct Shift nyolcfokozatú automata sebességváltóval és elektronikusan vezérelt, állandó összkerékhajtással van szerelve. Az autó látványos sportos formavilágát tovább hangsúlyozzák az egyedi, exkluzív „Morizo” aláírással ellátott részletek. A Tokiói Autószalonon a Lexus standján az LBX Morizo RR Concept mellett helyet kapott a limitált kiadású akkumulátoros elektromos RZ 450e F SPORT Performance tanulmány, és a vadonatúj GX 500 Overtrail JAOS tanulmány is látható lesz, amelyet a JAOS SUV utángyártott alkatrészekre specializálódott vállalattal közösen alkottak meg.

Az LBX Morizo RR Concept a Tokiói Autószalonon debültált, mint a Lexus vadonatúj kompakt crossoverének újraértelmezett, nagyteljesítményű verziója, amely a vezetőre és a vezetési élményre helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor a koncepció megőrzi a márkára jellemző alapvető, kifinomult vezetési élményt és formatervezést. Az LBX konvenciókat felrúgó jellegének újabb dimenzióját adja, hogy a koncepciómodell a Toyota igazgatósági elnöke és mesterpilótája, Akio Toyoda – más néven „Morizo” – közvetlen közreműködésével készült. Toyoda elnök személyes betekintést nyújt a projektbe egy rövid videóban, amely az alábbi linken tekinthető meg:

Az LBX Morizo RR Conceptet egy turbófeltöltős, intercoolerrel ellátott soros háromhengeres motor hajtja, amely 305 lóerős (224 kW) maximális teljesítményre képes, és mind a négy kereket elektronikusan vezérelt rendszeren és Direct Shift nyolcfokozatú automata sebességváltón keresztül hajtja. Az autó minden kulcsfontosságú elemét a teljesítményre hangolták, beleértve a részleteket, a karosszériát, a felfüggesztést és a gumiabroncsokat. Az aerodinamika optimalizálása érdekében a fejlesztőcsapat a nagysebességű repülőversenyek világából származó technológiákat alkalmazott. A Lexus és a Toyota Gazoo Racing autószalonon való jelenlétének témájához igazodva a koncepciót egyedi részletekkel láttál le. Morizo jellegzetes sárga színe megjelenik az egységes orsó formájú hűtőrácson, a féknyergek, a biztonsági övek és a díszlécek esetében is. Az eredmény egy olyan autó, amely a laza luxus érzését testesíti meg, és egy megbízható társ megnyugtató, élvezetes tulajdonságaival rendelkezik.

RZ 450e F SPORT Performance limitált kiadás

A RZ 450e F SPORT Performance különkiadás egy rendkívül exkluzív új szériamodell, amelyet a Lexus a 2023-as Tokiói Autószalonon bemutatott RZ Sport Conceptből fejlesztett ki. Azért alkották meg, hogy bemutassa, milyen nagyszerű vezetési élményt nyújthat egy akkumulátoros elektromos SUV, amelynek teljesítményét a Lexus Shimoyama tesztpályáján Masahiro Sasaki profi pilóta csiszolta. A versenypilóta Yohsihide Muroya és csapata közreműködésével kifejlesztett számos aerodinamikai alkatrész, köztük szénszálas légterelők is növelik a jármű képességeit. További különlegességek közé tartoznak a 21” könnyűfém keréktárcsák, az újrahangolt rugók és lengéscsillapítók, valamint a Hakugin ezüst külső fényezés kék kiemelésekkel.

GX 500 Overtrail „JAOS verzió”

A Lexus standján a Tokiói Autószalonon a hamarosan megjelenő vadonatúj GX egy különleges változatát, a GX 550 Overtrail „JAOS verzióját” is bemutatják. A SUV – amely szériaváltozatban még ebben az évben bevezetésre kerül Japánban és egyes kelet-európai piacokon – számos különleges funkciót kapott, amelyeket a JAOS, az AWD járművek utángyártott alkatrészeinek vezető beszállítója fejlesztett ki. Az eredmény pedig magáért beszél: még jobb vezetési élmény minden terepen és a tekintélyt parancsoló, robusztus megjelenés. Az új elemek közé tartozik az acél hatású első sárvédő – amely valójában erős, könnyű gyantából készült –, a védőelemek, a nagy oldalsó sárvédők, a megemelhető felfüggesztés és a csőszerű oldalfellépők. A GX és az Overtrail projekt révén a Lexus célja, hogy az emberek a természettel harmóniában lévő, szabadtéri életstílus élményeit élvezhessék.

Kapcsolódó cikkek

Teszt Verdák

Peugeot e-2008 GT teszt – Aktiválták a támadó módot

A franciák városi szabadidő-autója felfrissült, ami az elektromos kivitelnél észlelhető a legjobban. Egyébként nem véletlen a típus népszerűsége. A 2019-ben megjelent 2008-as igen jól sikerült darab, ez nem csak szerző véleménye, hanem a vásárlóké is. Az eltelt évek alatt több, mint 700 ezer fogyott belőle, az elektromos kivitelből kb. a tizede. Ha nem lett volna […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Race Verdák

A címvédő Toyota felkészült a WEC 2024-es szezonjára

Miután a tavalyi szezonban a Cadillac, a Ferrari, a Peugeot és a Porsche jelentette kihívást is sikerrel vette, és ezzel zsinórban az ötödik világbajnoki címét szerezte meg, a Toyota Gazoo Racing az idei szezonban már egy 19 hiperautóból álló, minden korábbinál erősebb és népesebb mezőnyhöz csatlakozik, amelynek részei lesznek az újonnan érkezett Alpine, BMW, Isotta […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A BMW sikertörténetét 2023-ban is nemzetközi díjak koronázták meg

Fényes trófeákkal vette kezdetét a müncheni központú vállalatcsoport 2024-es éve: az auto, motor und sport német autós szakmagazin „Best Cars” olvasói szavazásán két aktuális BMW modell is kategóriája élén végzett, miközben az új BMW 5-ös limuzint máris a női vezetők elsőszámú nemzetközi választásaként méltatták a nagyautók kategóriában. Az auto, motor und sport német autós szakmagazin […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom