Brutális sportkivitelt villantott az LBX-ből a Lexus a Tokiói Autószalonon

A versenypályákon ’Morizo’ néven ismert Akio Toyoda, a Toyota igazgatótanácsának elnöke személyes részvételével fejlesztett LBX Morizo RR Concept világpremierjét a 2024-es Tokiói Autószalonon tartották. Ez az új LBX kompakt crossover különleges, sportosságra kihegyezett változata, amelynek megszületése felett a vállalatalapító Kiichiro Toyoda unokája, a vállalat történek legsikeresebb időszakát elhozó vezető Akio Toyoda személyesen bábáskodott, a cégvezér ugyanis szenvedélyes autórajongó és mesterpilóta is.

Az autó lelkeként szolgáló 305 lóerős (224 kW), turbófeltöltős és intercoolerrel ellátott 1,6 literes háromhengeres motor Direct Shift nyolcfokozatú automata sebességváltóval és elektronikusan vezérelt, állandó összkerékhajtással van szerelve. Az autó látványos sportos formavilágát tovább hangsúlyozzák az egyedi, exkluzív „Morizo” aláírással ellátott részletek. A Tokiói Autószalonon a Lexus standján az LBX Morizo RR Concept mellett helyet kapott a limitált kiadású akkumulátoros elektromos RZ 450e F SPORT Performance tanulmány, és a vadonatúj GX 500 Overtrail JAOS tanulmány is látható lesz, amelyet a JAOS SUV utángyártott alkatrészekre specializálódott vállalattal közösen alkottak meg.

Az LBX Morizo RR Concept a Tokiói Autószalonon debültált, mint a Lexus vadonatúj kompakt crossoverének újraértelmezett, nagyteljesítményű verziója, amely a vezetőre és a vezetési élményre helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor a koncepció megőrzi a márkára jellemző alapvető, kifinomult vezetési élményt és formatervezést. Az LBX konvenciókat felrúgó jellegének újabb dimenzióját adja, hogy a koncepciómodell a Toyota igazgatósági elnöke és mesterpilótája, Akio Toyoda – más néven „Morizo” – közvetlen közreműködésével készült. Toyoda elnök személyes betekintést nyújt a projektbe egy rövid videóban, amely az alábbi linken tekinthető meg:

Az LBX Morizo RR Conceptet egy turbófeltöltős, intercoolerrel ellátott soros háromhengeres motor hajtja, amely 305 lóerős (224 kW) maximális teljesítményre képes, és mind a négy kereket elektronikusan vezérelt rendszeren és Direct Shift nyolcfokozatú automata sebességváltón keresztül hajtja. Az autó minden kulcsfontosságú elemét a teljesítményre hangolták, beleértve a részleteket, a karosszériát, a felfüggesztést és a gumiabroncsokat. Az aerodinamika optimalizálása érdekében a fejlesztőcsapat a nagysebességű repülőversenyek világából származó technológiákat alkalmazott. A Lexus és a Toyota Gazoo Racing autószalonon való jelenlétének témájához igazodva a koncepciót egyedi részletekkel láttál le. Morizo jellegzetes sárga színe megjelenik az egységes orsó formájú hűtőrácson, a féknyergek, a biztonsági övek és a díszlécek esetében is. Az eredmény egy olyan autó, amely a laza luxus érzését testesíti meg, és egy megbízható társ megnyugtató, élvezetes tulajdonságaival rendelkezik.

RZ 450e F SPORT Performance limitált kiadás

A RZ 450e F SPORT Performance különkiadás egy rendkívül exkluzív új szériamodell, amelyet a Lexus a 2023-as Tokiói Autószalonon bemutatott RZ Sport Conceptből fejlesztett ki. Azért alkották meg, hogy bemutassa, milyen nagyszerű vezetési élményt nyújthat egy akkumulátoros elektromos SUV, amelynek teljesítményét a Lexus Shimoyama tesztpályáján Masahiro Sasaki profi pilóta csiszolta. A versenypilóta Yohsihide Muroya és csapata közreműködésével kifejlesztett számos aerodinamikai alkatrész, köztük szénszálas légterelők is növelik a jármű képességeit. További különlegességek közé tartoznak a 21” könnyűfém keréktárcsák, az újrahangolt rugók és lengéscsillapítók, valamint a Hakugin ezüst külső fényezés kék kiemelésekkel.

GX 500 Overtrail „JAOS verzió”

A Lexus standján a Tokiói Autószalonon a hamarosan megjelenő vadonatúj GX egy különleges változatát, a GX 550 Overtrail „JAOS verzióját” is bemutatják. A SUV – amely szériaváltozatban még ebben az évben bevezetésre kerül Japánban és egyes kelet-európai piacokon – számos különleges funkciót kapott, amelyeket a JAOS, az AWD járművek utángyártott alkatrészeinek vezető beszállítója fejlesztett ki. Az eredmény pedig magáért beszél: még jobb vezetési élmény minden terepen és a tekintélyt parancsoló, robusztus megjelenés. Az új elemek közé tartozik az acél hatású első sárvédő – amely valójában erős, könnyű gyantából készült –, a védőelemek, a nagy oldalsó sárvédők, a megemelhető felfüggesztés és a csőszerű oldalfellépők. A GX és az Overtrail projekt révén a Lexus célja, hogy az emberek a természettel harmóniában lévő, szabadtéri életstílus élményeit élvezhessék.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Race

Brutális teljesítménnyel és aktív aerodinamikával mutatkozik be Le Mans-ban a Ford utcai versenyautója, a Mustang GTD

A magnézium keréktárcsákat, aktív aerodinamikát és első légterelő elemeket tartalmazó új Performance csomag fontos szerepet játszik majd a nürburgringi 7 perc alatti köridő 1 teljesítésében A Mustang GTD vezetőközpontú utasterében nagyméretű, 3D-nyomtatással gyártott, kormány mögött váltófülek, alapáras Recaro ülések és alul lapított karimájú kormánykerék található A teljesítményorientált Mustang GTD átkonfigurálható központi kijelzője egyedi grafikai elemeket […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Tim Gábor a harmadik hétvége után a bajnokság második helyén

2024-ben Tim Gábor hétszeres bajnok és a GFS Racing Team nagy fába vágta a fejszéjét. Egy Lotus Cup Europe-on induló kupás autóval neveztek be az ESET Cup bajnokságba, ahol egyértelműen a mezőny leggyengébb autójával kísérlik meg a lehetetlent, megnyerni a GTX kategória bajnoki címét. Az első három forduló után Tim Gábor a kategória értékelés második […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág

Nem kevesebb, mint 16 átépített CL-lel érkezik a 2024-es Wheels and Waves fesztiválra a Honda

• 9 ország motorépítői álmodták újra a Honda világszerte népszerű ikonját, a CL500-at és egy kistestvérét, a CL250-et, így 16 egyedi CL mutatkozhat be a különleges rendezvényen • Az építők a Honda múltbéli – igen jellegzetes – témáit és színeit elevenítették fel • A motorok Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból és […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom