Egy sor európai nagyváros döntött Toyota – CaetanoBus hidrogén üzemanyagcellás buszok beszerzése mellett

Egyre népszerűbb a CaetanoBus H2.City Gold típusú hidrogén üzemanyagcellás elektromos busz. A Toyota Caetano Portugáliához tartozó CaetanoBus a francia, német, olasz és spanyol tömegközlekedési szolgáltatók számára biztosít majd hidrogénüzemű elektromos buszokat.

Az eddigi legnagyobb keretmegállapodás Franciaországban hidrogénes buszokra

Strasbourg városa – az Európai Parlament székhelye – a következő években szeretne befektetni a hidrogénmobilitásba. A CaetanoBus az első olyan cég, amellyel a város hidrogénüzemű elektromos buszok szállítására szerződött. A következő öt évben legfeljebb 60 darab H2.City Gold buszt szállítanak majd. Ez a valaha volt legnagyobb keretmegállapodás Franciaországban, amely egy üzemeltető számára biztosít hidrogénüzemű elektromos buszokat. A CTS-szel (Compagnie des Transports Strasbourgeois) kötött szerződésnek köszönhetően a CaetanoBus mára az elektromos hidrogénüzemű buszok legnagyobb rendelésállományával rendelkező európai buszgyártó.

Pozitív visszajelzések Franciaországban

A H2.City Gold busz 2022 óta üzemel Franciaországban a RATP színeiben a La Roche-sur-Yonban. Les Sables d’Olonne városa idén kapja meg első példányait. 2022 végén a H2.City Goldot a CATP (Centrale d’Achat du Transport Public) katalógusának részévé választották. Emellett a H2.City Gold demóbusz több francia városban tart bemutatót. A buszüzemeltetők, a sofőrök és az utasok visszajelzései pedig rendkívül pozitívak.

További megrendelések Németországban, Olaszországban és Spanyolországban

A német Deutsche Bahn nemrég 60 darab H2.City Gold buszt rendelt. Az olaszországi Industria Italiana Autobus (IIA) öt CaetanoBus hidrogénbuszt biztosít az olasz SASA Bolzano busztársaságnak a CaetanoBusszal tavaly aláírt kereskedelmi megállapodás részeként. A H2.City Gold buszokat a tömegközlekedési vállalat telephelyén található hidrogéntöltő állomáson keresztül tankolják majd. Spanyolországban az EMT Madrid tömegközlekedési szolgáltató a közelmúltban tíz H2.City Gold buszt rendelt a CaetanoBustól. Ezeket 2024 első negyedévének végéig kell szállítani Madridba.

Második generációs üzemanyagcellás technológia

A CaetanoBus és a Toyota közös modellje a H2.City Gold szabványos alacsonypadlós könnyű felépítésű busz, amely alumínium karosszériával rendelkezik. 2024-től a Toyota Fuel Cell Stack új generációjával, azaz a világ legfejlettebb hidrogén üzemanyagcellás elektromos rendszerével szerelik fel. A buszokat 44 kWh kapacitású kisméretű lítium-titán-oxid (LTO) akkumulátorcsomaggal, valamint 180 kW csúcsteljesítményű hajtáslánccal is ellátják. Ez a tökéletes kombináció az optimális hatékonyság biztosításához. A H2.City Gold több mint 500 kilométeres hatótávolságot kínál megszakítás nélkül, egyetlen utántöltéssel, ami megegyezik a hagyományos dízelbuszok értékével.

„Örülünk, hogy részesei lehetünk az európai hidrogénflották bővítésének, hogy támogassuk a széndioxid-mentesítési célokat, és segítsük a jövő generációinak jobb életminőségét. A hidrogén-mobilitás kulcsfontosságú a tömegközlekedés széndioxid-mentesítéséhez, és nagyon elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezt a technológiát most Strasbourg városának, a jövőben pedig további francia városoknak is biztosítsuk.” – fogalmaz a beszerzések kapcsán Nuno Lago de Carvalho, a CaetanoBus kereskedelmi igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Max Verstappen és a Honda e:NY1

Max Verstappen még a szezon előtt bepattant a tisztán elektromos üzemű Honda e:Ny1 volánja mögé, hogy lenyűgözze az ifjú gokartversenyzőket, majd egy meglepetéstalálkozón személyesen is elbeszélgetett velük. A háromszoros F1-világbajnok egy Oracle Red Bull Racing RB20 versenyautóval áll rajthoz, amelyben a Honda által fejlesztett, RBPTH002 típuskódú, 1,6 literes, V6-os, hibrid hajtáslánc dolgozik. A fejlesztése során […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

A Harley-Davidson® bemutatja az új 2024-es Icons és Enthusiast motorkerékpár-kollekcióját

A Harley-Davidson®-nál ma debütál a limitált kiadású Harley-Davidson Icons motorkerékpár kollekció és mellette a limitált szériás Enthusiast kollekció legújabb tagjait is megismerheti a nagyérdemű. Ezek a motorokat az egyedi gyári festés, illetve a részleteiben is kidolgozott grafikák és azok fényezési technológiája teszi igazán vonzóvá. Mindkét kollekció darabjait március 2-9. között a Daytona Bike Week ideje […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Új CUPRA Born VZ modelljével továbbra is lendületben a CUPRA

CUPRA Born VZ fokozott menetteljesítményekkel: 240 kilowatt teljesítmény, 545 newtonméter forgatónyomaték, 0-100 km/h gyorsulás mindössze 5,7 másodperc alatt és 200 kilométer/óra végsebesség. Sportosabb beltér alapfelszerelésként új CUP Bucket ülésekkel és rekuperáció-kapcsolóbillentyűkkel szerelt kormánykerékkel. Még dinamikusabb menettulajdonságok a kedvezőbb fékvisszajelzéseknek, a robusztusabb felfüggesztéseknek, illetve az érzékenyebb kormányzásnak és pedáloknak köszönhetően. Továbbfejlesztett külső dizájn két új, 20 […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom