Elődjéhez hasonlóan az új Civic Type R is megdöntötte a fronthajtású autók körrekordját a Nürnburgringen

A tavalyi, nemzetközi sikereket követően ismét a 2023-as Honda Civic Type R-ra irányult a rivaldafény, ugyanis megdöntötte az elsőkerék-hajtású autók körrekordját a méltán híres, immáron 20,8 km hosszú Nürburgring Nordschleifén.

Az eseményre 2023. március 24-én került sor, mikor is a Civic Type R-t fejlesztő csapat büszkén írhatta ki a világhálóra, hogy a Zöld pokolként is emlegetett német versenypályán 7 perc 44,881 másodperc alatt ért körbe a legendás modell. Ezt az eredményt a korábbinál valamelyest hosszabb, 20,8 km-es aszfaltcsíkon érte el a japán gárda, a pályaüzemeltetők ugyanis átrajzolták a nyomvonalat 2019 óta.

Motorháztetője alá elődjéhez hasonlóan kétliteres, négyhengeres, benzines, turbófeltöltésű erőforrás került, ráadásul a lehető legmodernebb formában, így 329 LE-s csúcsteljesítmény és 420 Nm-es legnagyobb forgatónyomaték áll a pilóta rendelkezésére. A hatfokozatú, kézi kapcsolású váltóval felszerelt modell menetteljesítményre vonatkozó adatai is roppant meggyőződőek, hiszen 5,4 másodperc alatt gyorsít álló helyzetből 100 km/órára és 275 km/h a végsebessége.

A 2023-as Civic Type R friss, letisztultabb formavilága ugyancsak hozzájárult a sikeres rekorddöntéshez, innovatív aerodinamikai megoldásai (pl. magasabb hátsó szárny, összetett alsó burkolat) ugyanis még nagyobb leszorítóerőt, ezáltal jobb úttartást szavatolnak.

Jelentős különbség az elődhöz viszonyítva, hogy 35 mm-rel hosszabb a tengelytáv, és megnövelték a multilink rendszerű hátsó felfüggesztés nyomtávját is, hogy stabilabb legyen az autó a kanyarvételek során. A fejlesztések során folyamatosan tesztelték a konstrukciót, méghozzá autópályán és a Nürburgringen is.

– A Civic Type R fejlesztése Ultimate Sport 2.0 projektnév alatt zajlott, kristálytiszta céllal: megalkotni a minden szempontból tökéletes elsőkerék-hajtású sportautót, ami magabiztossá és boldoggá teszi a pilótát, nem mellesleg megdobogtatja a szíveket – árulta el Hideki Kakinuma, a Civic Type R fejlesztéséért felelős csapat vezetője. – Mióta 2022-ben bemutattuk az új Civic Type R-t, megannyi pozitív, várakozásainkat is felülmúló visszajelzést kaptunk a világ különböző tájairól, de volt még egy küldetésünk, nevezetesen megszerezni a leggyorsabb elsőkerék-hajtású autó címét a Nürburgringen.

Hat évvel az előző generáció után sok-sok szenvedélyes munkának köszönhetően új dimenzióba léptünk. Reméljük, hogy a jelenlegi és a jövőbeni Civic Type R-tulajdonosoknak egyaránt a maximumot nyújtja a modell. Azt szeretnénk, hogy igazán szeressék és élvezzék autójukat – tette hozzá.

A rekorddöntésről készült videofelvételt itt tekintheti meg: https://youtu.be/exE-9n58Zhc

Megjegyzés

A kört egy olyan Honda Civic Type R-rel teljesítettük, amely a legújabb modell könnyebb változata. Ez a modell csak az európai piacokon rendelhető meg a közeljövőben és Type R S felszereltségi szintként hivatkozunk rá.

A köridőt Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect gumiabroncsokkal futotta meg a pilóta, amelyet közvetlenül a Michelinen keresztül rendelhető meg.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Utcán Verdák

Vadonatúj Mazda CX-80: A Mazda új, hétüléses zászlóshajója

Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva Mazda e-Skyactiv PHEV és dízel hajtásláncok, hátsókerék hangsúlyos összkerékhajtással Debütál Európában a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80, amelynek virtuális leleplezése a https://mzd.tools/VirtualReveal weboldalon tekinthető meg. A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek. Ez a modell a Mazda legtágasabb autója […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Motorsport

Kecskés Bence jó úton a cél felé – Spanyol kupa után a JuniorGP-be

Kecskés Bence idén teljes szezont fut a FIM JuniorGP STK 600-as kategóriájában az MDR Competition Team-mel és a 80-as rajtszámot viselő Yamaha YZF R6-tal. A FIM JuniorGP-ről amely a Dorna szervezése alatt fut egyetlen lépésre van a MotoGP és World Superbike sorozatoktól. Ez nem meglepő, hiszen nagyon erős a mezőny, itt a világ legjobbjai mérik […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Hyundai IONIQ 5 N a sorozatgyártású elektromos szabadidőjárművek géposztályában áll rajthoz a Pikes Peak hegyi felfutó versenyen

• A sorozatgyártású IONIQ 5 N alapkivitelében vesz részt a Pikes Peak-en • A Hyundai egy második, átépített IONIQ 5 N-t is bemutat május 30-án, az ADAC RAVENOL Nürburgringi 24 órás futamot megelőzően CARMEL VALLEY, Kalifornia, USA, 2024. április 9. – A Hyundai, amely ügyfelek vadonatúj generációját köszönheti az IONIQ 5 N-nek, most tovább emeli […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom