Érkezik a következő elektromos Lexus: egy három üléssoros szabadidőjármű

Habár lírainak nem nevezhető, vannak előnyei annak, ha egy autógyártó modellnevek helyett kódokkal azonosítja egyes típusait. Így tesz a Lexus is, méghozzá a kezdetektől fogva, és egyetlen (illetve most már kettő) kivételtől eltekintve két-két betű kombinációja jelzi a járműveket, méghozzá meglehetősen kiszámítható módon. Így amikor új típuscsalád jelenik meg a palettán, az (legalábbis részben) besorolható a meglévő modellmátrixba.

A tavasszal bemutatott TX-ről például már azelőtt tudhattuk, hogy szabadidőjármű lesz, hogy a méretével tisztában lettünk volna, a Lexus RZ bevezetése óta pedig azt is tudjuk, hogyan tervezi jelezni tisztán elektromos, használat közben zéró károsanyag-kibocsátású modelleit a márka.

Mindennek az adott apropót, hogy a Lexus idén július 19-én négy kódsort jegyeztetett be a szellemi termékek európai uniós hivatalánál, az EUIPO-nál. A TZ 450e és TZ 550e kódokra önmagukban, illetve a Lexus előtaggal együtt kért védelmet a Toyota-csoport, ami arra enged következtetni, hogy hamarosan bemutatkozik egy, az RZ-nél nagyobb, tisztán elektromos szabadidőjármű, amely várhatóan akár három üléssoros lesz, akárcsak a Lexus TX.

Ez valójában nem meglepő, hiszen a Toyota-csoport már korábban bejelentette, hogy legnagyobb gyártólétesítményében, az észak-amerikai Kentucky államban működő üzemében 2025-től megkezdi egy három üléssoros, akkumulátoros elektromos szabadidőjármű gyártását. A cégcsoporton belüli szinergiákat ismerve még az sem váratlan, hogy ez a típus mindkét márka, azaz a Toyota és a Lexus számára elérhető lesz. Az azonban komoly újdonság, hogy a Lexus a jelek szerint Európába is el kívánja hozni felső kategóriás elektromos szabadidőjárművét.

A vélhetően vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő – azaz az RZ-nél érdemben modernebb – új modell műszaki adatairól egyelőre csak részlegesen alkothatunk képet. Biztosra vehető, hogy minden kivitele összkerékhajtású lesz, egy-egy villanymotorral mindkét tengelyen. A TZ 450e paraméterei várhatóan közel állnak majd az RZ 450e értékeihez – 230 kW/313 LE rendszerteljesítmény, 18,7 kWh kapacitású akkumulátor –, míg a TZ 550e alighanem új generációs akkumulátor- és motortechnológiákat alkalmaz majd.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Lexus elhozta nekünk a magánrepülők képviselete luxust négy keréken

Új piaci szegmensbe lép a Lexus vadonatúj luxus járműve piacra dobásával. Az új Lexus LM megalkotásakor a fő szempontot a japán Omotenashi, vagyis méltó vendégszeretet vezérelve adta, mely a megcélzott vásárlói réteg legfőbb igénye. A modell négyüléses változata a repülőgépek első osztályát idéző makulátlan letisztultsággal és kifinomultsággal lett megalkotva, tucatnyi részletgazdag utastérfunkcióval kiegészülve, míg a […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Az új BMW 5-ös limuzin már plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával is elérhető

A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 és a mild-hibrid technológiával felvértezett belsőégésű erőforrásokkal szerelt modellváltozatok után 2023 novemberétől a portfólió az új BMW 530e limuzinnal és az új BMW 550e xDrive limuzinnal bővül. Az új BMW 5-ös limuzin modellpalettáján a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák immár teljes egészében megtalálhatók. 2023 novemberétől, mindössze néhány héttel a tisztán elektromos […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág

Az új BMW R 1300 GS

„Az új BMW R 1300 GS modellel újra sikerült meglepni a riválisokat. A motorkerékpárt még gazdagabb anyagfelhasználás, egyszersmind visszafogott komplexitás és tömeg jellemzik. Mindehhez a felhasználási területre összpontosító felszereltség társul, amelynek hatására még látványosabban jut érvényre az, amiről a boxermotoros GS igazából szól. Az új erőforrás mozgatta, egyedülállóan kezes és lenyűgözően motorozható modell mind a […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom