Erősebb hibrid hajtásláncot kap a Toyota Yaris

A modellfrissítéseket nem véletlenül hívja ráncfelvarrásnak a köznyelv. Ha egy tetszőleges típus életciklusának a delén aktualizált megjelenést kap, azzal viszonylag gazdaságosan hitethetik el a gyártók ügyfeleikkel, hogy új autót kínálnak nekik – még akkor is, ha a műszaki tartalom érdemben nem változik. A Toyota Yarisszal azonban most ennek pont az ellenkezője történt: külső dizájnjának változásai kimerültek a szín- és keréktárcsa-választék bővülésében, valamint egy új felszereltségi szint megjelenésében, ám annál fontosabbak és szélesebb körűek a technológia újítások.

Bármilyen meglepő, ezek közül nem feltétlenül az a legizgalmasabb, hogy az eddigi egy helyett immár kétféle full hibrid hajtáslánccal rendelhető a Yaris. A modell ugyanis kibővített vezetőtámogató és biztonsági arzenált, valamint feljavított infotainment tartalmat is kínál… először azonban mégis vegyük sorra az új hibrid rendszer részleteit. Annál is inkább, mert ez a fejlesztés minden eddiginél vonzóbbá teheti az európai piacokon a modellt, hiszen az eladásokat eddig is a benzin-elektromos verzió uralta: az Óvilágban 2022-ben értékesített Yarisok 79%-a (!) hibrid volt; 147 ezer eladott autóval a Yaris volt a Toyota legkeresettebb hibrid modellje.

Ez a határtalanul népszerű 116 lóerős hajtáslánc a továbbiakban is elérhető marad, a gazdagabb felszereltségű kivitelekhez azonban opcióként vagy alapfelszerelésként egy 130 lóerős hajtásláncot is kínál mostantól a Toyota. A modell kompakt méretei nem teszik lehetővé nagyobb benzinmotor beépítését, azonban erre nem is volt szükség: az újonc a már ismert belső égésű erőforrásra épül, az elektromos komponensek viszont a Toyota vadonatúj, ötödik generációs hibrid rendszeréből származnak.

A villanymotor nagyobb és erősebb, a motorvezérlés hardverét és szoftverét egyaránt lecserélték, ami azt jelenti, hogy a Yaris Hybrid 130 álló helyzetből 9,7 helyett 9,2 másodperc alatt éri el a 100 km/órát, a rendszer minden üzemi tartományban élénkebben reagál a gázparancsokra, élvezetesebben vezethető, miközben az előzetes kalkulációk szerint üzemanyag-fogyasztása és CO2-kibocsátása minimálisan változik (hiszen az extra erő elsősorban az elektromos komponensből fakad.)

Nem csak az autó lett azonban gyorsabb, hanem a továbbfejlesztett infotainment rendszer is, amely így zökkenőmentesen tárja az ügyfél elé a feljavított tartalmakat. A központi képernyő felszereltségi szinttől függően 9 vagy 10,5 colos, ennél is látványosabb azonban a műszeregység szériakivitelű 7 colos digitális eleme helyett elérhető 12,3 colos, teljesen digitális műszercsoport, amely négyféle üzemmódban jeleníti meg a kért információkat, tűéles grafikával és kiváló leolvashatósággal könnyítve meg a mindennapi használatot.

A már említett infotainment rendszer online navigációs rendszere percre kész forgalmi információkkal, a természetes beszédstílust felismerő hangvezérlés kéz nélküli parancsokkal egyszerűsíti le a vezetést. Igazi kényeztetés a vezeték nélküli okostelefon-integráció, de a rendszerszoftverek is online kapcsolaton keresztül frissíthetők. A Yaris egyes funkcióinak távvezérlésére szolgáló MyT alkalmazás izgalmas új lehetőséggel bővült: mostantól kulcs helyett telefonunkkal is kinyithatjuk a Yarist; ezt a digitális „kulcsot” pedig másokkal is megoszthatjuk, így nem kell a helyszínen lennünk ahhoz, hogy kölcsönadjuk autónkat egy barátunknak.

Ha a multimédiás funkciók bővítése a kényelmes felhasználást, a Toyota Safety Sense csomag kiegészítése az utasok biztonságát szolgálja. Új, szélesebb látószögű kamera és radar szolgálja ki például az ütközésmegelőző, kereszteződés-figyelő rendszereket, megjelent a kínálatban a téves pedálkezelésből eredő, véletlen, hirtelen gázadást elfojtó funkció.

Számos további ütközéselkerülő, automatikusan lassító funkció mellett három közvetlen életmentést szolgáló újdonság is megjelent a kínálatban. Az egyik figyelmeztet, hogy kiszálláskor semmiképpen ne hagyjuk az autóban a hátsó üléssoron utazó gyermekeket, kisállatokat; a másik megelőzi, hogy egy közeledő kerékpárosra rányissuk az ajtót; a harmadik pedig biztonságosan megállítja az autót a sofőr rosszulléte esetén. Mindezeken túl kibővült az adaptív tempomat tudása: a rendszer mostantól az előzések helyes és biztonságos végrehajtására is ügyel, és egy gombnyomásra alkalmazza a jelzőtábla-figyelő rendszer által észlelt sebességkorlátozást.

Az érdemi változások hosszú felsorolása után ejtsünk szót a ráncfelvarrásról, azaz az esztétikai fejlesztésekről is: az új karosszériaszín, a friss üléskárpit és az átrajzolt keréktárcsák minden kivitelhez elérhetők, megjelent viszont a kínálatban egy vadonatúj csúcsverzió is. A Premiere Edition exkluzív kéttónusú fényezést, speciális 17 colos keréktárcsákat, további egyedi kidolgozású belső teret kínál.

Kapcsolódó cikkek

Teszt Verdák

Hibrid SUV, ami autó tudott maradni: Nissan X-Trail e-POWER e-Force teszt és videó (2023)

Az egyedülálló hibrid hajtáslánc működése hallatán elsőre kétségeink támadhatnak, de a gyakorlatban egy tökéletesen működő technológia. X-Trail történelem A Nissan X-Trail gyártása 2000-ben kezdődött, a japán gyártó ekkor dobta piacra a középkategóriás SUV első generációját, T30 modellkódon, ami a Párizsi Motor Show-n debütált, akkoriban az Almerával és a Primerával megegyező platformra épült. Több faceliftet, platformváltást […]

Olvass tovább
Race Verdák

Kiss Norbert – A rekordok szezonja

A spanyolországi Jaramában vasárnap zárult a kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing magyar pilótája, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt által is támogatott Kiss Norbert szombaton mindkét futamot megnyerte, és győzelemre készült az EB zárónapján is. Nos az időmérő ezúttal is remekül sikerült, 1:57.685-ös idővel nyerte az edzést a magyar pilóta, aki ezzel rekordot felállítva idén […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Lexus elhozta nekünk a magánrepülők képviselete luxust négy keréken

Új piaci szegmensbe lép a Lexus vadonatúj luxus járműve piacra dobásával. Az új Lexus LM megalkotásakor a fő szempontot a japán Omotenashi, vagyis méltó vendégszeretet vezérelve adta, mely a megcélzott vásárlói réteg legfőbb igénye. A modell négyüléses változata a repülőgépek első osztályát idéző makulátlan letisztultsággal és kifinomultsággal lett megalkotva, tucatnyi részletgazdag utastérfunkcióval kiegészülve, míg a […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom