Fiatal rali pilótát mentorál Turán Frici

Faltusz Dávid élete gyermekkora óta a négy kerék és a benzingőz körül forog, 3 évesen már quadozott, majd 6 évesen beülhetett első gokartjába. Dávid vérében mindig is ott csörgezedett az autósport, édesapja, Faltusz Péter ugyanis 1993-2008 között aktív rali versenyző volt, többszörös magyar bajnok rali és gyorsasági szakágban.

„Dávid a gokart világából orientálódott a rali felé, egy rendkívül tehetséges, fiatal srác, aki az idei évtől egy R2-es Peugeot 208-cal áll rajthoz rali sprint versenyeken. Édesapjával, Péterrel már régóta jó kapcsolatot ápolunk, kijárnak a versenyeimre is a családdal, és én is ott vagyok Dávid futamain, így nem is volt kérdés, hogy örömmel vállalom a megtisztelő felkérést” – meséli Turán Frici.

Turán Frici tapasztalt pilótaként mind a teszteken, mint a versenyeken széles körű szakmai támogatást nyújt Dávidnak, folyamatos technikai tanácsokkal látja el, valamint műszaki segítséget is biztosít neki.

“Az első közös tapasztalatcsere a tavalyi Ózd Ralin kezdődött, ahol Dávid végigkísérte az Ágival közös pályabejárásunkat, betekintést nyert abba, hogy írjuk az itinert, majd elkezdte ezt a tudást beépíteni a saját versenyeibe. Dávid nagyon jól vezet és az ismerős pályákon magabiztosan, rutinosan tud versenyezni, a közös célunk, hogy a navigátorával olyan itinert tudjanak összeállítani, amiből ismeretlen pályákon is gördülékenyen versenyezhet. Tapasztalatból mondom, hogy ez egy olyan versenyzőnek, aki sokáig egyedül versenyzett, kifejezetten nehéz feladat, mert óhatatlanul is próbál mindent önállóan irányítani, megtanulni a szakaszokat. A raliban azonban akkor lehet igazán gyorsan menni, ha egy jó itinerből, egy jó navigátor segítségével megfelelő információkat kap a versenyző és szinte megelevenedik előtte a pálya” – folytatja Frici.

“A jó itiner mellett az első teszten megnéztük a beállításokat, a guminyomásokat, és a finomítottuk a vezetéstechnikai tudását, valamint Ági is beült mellé egy verseny erejéig, hogy navigátor oldalról is lássuk, mire van Dávidnak szüksége, milyen időben kell neki átadni az infókat. A cél most, hogy minél több kilométer legyen a háta mögött, az alázatossága példaértékű, minden versenyre alaposan felkészül és az autókezelése és tempója is egyre jobb” – tesi hozzá Frici.

„Nagyon örülök és ezúton is köszönöm Fricinek és Áginak a segítségüket, tanácsaikat, amelyekből versenyről versenyre tudunk építkezni a csapatommal. Idén többször sikerült dobogóra állnom a Peugeot-tal, sőt áprilisban a Rábaringen az a megtiszteltetés ért, hogy Frici navigátora, Ági ült be mellém és vele értem el életem első abszolút győzelmét. Májusban pedig sikerült megismételnünk ezt a sikert 60 autó között. Bízom benne, hogy az év további részében is folytatódik ez a sikeres menetelés” – mondja büszkén Dávid.

“Mivel még nincs jogosítványom, jelenleg zárt pályás versenyeken indulhatok, minél több tapasztalatot és rutint szeretnék szerezni, ezek a pályák pedig gyors fejlődési lehetőséget biztosítanak. Már gondolkodunk a csapatommal közösen, hogy ha jövőre megszerzem a jogosítványt, milyen bajnokságban folytassam a versenyzést, ugyanis célom, hogy magasabb kategóriában is kipróbáljam magam és az autó is alkalmas arra, hogy komolyabb bajnokságban is részt vegyen” – zárja Dávid.

Faltusz Dávid az idei szezonban még hétszer áll rajthoz, legközelebb július 29-30-án Cereden az R-Cup Challenge aszfaltos futamán bizonyíthat.

Forrás: Just Creative

Fotók: MK Racing Photography

Kapcsolódó cikkek

Race

A DTM megrengette az osztrák Alpokat a szezon utolsó előtti versenyén

Ausztria stájer-alpesi szívében található az ikonikus Red Bull Ring, egy pálya, amely a motorsport történelmének legemlékezetesebb pillanatainak tanúja volt. Itt került megrendezésre a DTM idei szezonjának hetedik fordulója.   A hétvégi DTM fesztiválon több sorozat is képviseltette magát, a vasárnap reggel az ADAC GT Masters második időmérő edzésével kezdődött, amit Christian Engelhart szoros küzdelemben, Sven […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom