Fiatal rali pilótát mentorál Turán Frici

Faltusz Dávid élete gyermekkora óta a négy kerék és a benzingőz körül forog, 3 évesen már quadozott, majd 6 évesen beülhetett első gokartjába. Dávid vérében mindig is ott csörgezedett az autósport, édesapja, Faltusz Péter ugyanis 1993-2008 között aktív rali versenyző volt, többszörös magyar bajnok rali és gyorsasági szakágban.

„Dávid a gokart világából orientálódott a rali felé, egy rendkívül tehetséges, fiatal srác, aki az idei évtől egy R2-es Peugeot 208-cal áll rajthoz rali sprint versenyeken. Édesapjával, Péterrel már régóta jó kapcsolatot ápolunk, kijárnak a versenyeimre is a családdal, és én is ott vagyok Dávid futamain, így nem is volt kérdés, hogy örömmel vállalom a megtisztelő felkérést” – meséli Turán Frici.

Turán Frici tapasztalt pilótaként mind a teszteken, mint a versenyeken széles körű szakmai támogatást nyújt Dávidnak, folyamatos technikai tanácsokkal látja el, valamint műszaki segítséget is biztosít neki.

“Az első közös tapasztalatcsere a tavalyi Ózd Ralin kezdődött, ahol Dávid végigkísérte az Ágival közös pályabejárásunkat, betekintést nyert abba, hogy írjuk az itinert, majd elkezdte ezt a tudást beépíteni a saját versenyeibe. Dávid nagyon jól vezet és az ismerős pályákon magabiztosan, rutinosan tud versenyezni, a közös célunk, hogy a navigátorával olyan itinert tudjanak összeállítani, amiből ismeretlen pályákon is gördülékenyen versenyezhet. Tapasztalatból mondom, hogy ez egy olyan versenyzőnek, aki sokáig egyedül versenyzett, kifejezetten nehéz feladat, mert óhatatlanul is próbál mindent önállóan irányítani, megtanulni a szakaszokat. A raliban azonban akkor lehet igazán gyorsan menni, ha egy jó itinerből, egy jó navigátor segítségével megfelelő információkat kap a versenyző és szinte megelevenedik előtte a pálya” – folytatja Frici.

“A jó itiner mellett az első teszten megnéztük a beállításokat, a guminyomásokat, és a finomítottuk a vezetéstechnikai tudását, valamint Ági is beült mellé egy verseny erejéig, hogy navigátor oldalról is lássuk, mire van Dávidnak szüksége, milyen időben kell neki átadni az infókat. A cél most, hogy minél több kilométer legyen a háta mögött, az alázatossága példaértékű, minden versenyre alaposan felkészül és az autókezelése és tempója is egyre jobb” – tesi hozzá Frici.

„Nagyon örülök és ezúton is köszönöm Fricinek és Áginak a segítségüket, tanácsaikat, amelyekből versenyről versenyre tudunk építkezni a csapatommal. Idén többször sikerült dobogóra állnom a Peugeot-tal, sőt áprilisban a Rábaringen az a megtiszteltetés ért, hogy Frici navigátora, Ági ült be mellém és vele értem el életem első abszolút győzelmét. Májusban pedig sikerült megismételnünk ezt a sikert 60 autó között. Bízom benne, hogy az év további részében is folytatódik ez a sikeres menetelés” – mondja büszkén Dávid.

“Mivel még nincs jogosítványom, jelenleg zárt pályás versenyeken indulhatok, minél több tapasztalatot és rutint szeretnék szerezni, ezek a pályák pedig gyors fejlődési lehetőséget biztosítanak. Már gondolkodunk a csapatommal közösen, hogy ha jövőre megszerzem a jogosítványt, milyen bajnokságban folytassam a versenyzést, ugyanis célom, hogy magasabb kategóriában is kipróbáljam magam és az autó is alkalmas arra, hogy komolyabb bajnokságban is részt vegyen” – zárja Dávid.

Faltusz Dávid az idei szezonban még hétszer áll rajthoz, legközelebb július 29-30-án Cereden az R-Cup Challenge aszfaltos futamán bizonyíthat.

Forrás: Just Creative

Fotók: MK Racing Photography

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Még több hely és még nagyobb vezetési élmény: az új ötajtós MINI Cooper S

Az ötajtós MINI Cooper kimagasló funkcionalitásával, innovatív vezetést támogató rendszereivel és hamisítatlan formanyelvével nyűgözi le a vezetés szerelmeseit. A modell összetéveszthetetlen megjelenését az egyedülálló Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés és a Favoured Trim felszereltségi szint exkluzív stílusjegyei hangsúlyozzák tovább, miközben a vérpezsdítő vezetési élményről 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítményre képes, négyhengeres benzinmotor gondoskodik. Az […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A legfejlettebb vezetőtámogató technológia kerül a Lexusokba

A Toyota-csoport prémiummárkája lehet az egyik első, nem kínai érdekeltségű autóipari szereplő, amely megkapja a RoboSense Technology Co., Ltd által fejlesztett, új generációs lézeres szenzortechnológiát. A kifinomult vezetőtámogató és magas szintű önvezető funkciókat lehetővé tevő LiDAR rendszerek a Lexus új generációs akkumulátoros elektromos típusaiban debütálnak. A LiDAR (Light Detection and Ranging, fény alapú érzékelés és […]

Olvass tovább
Nagyvilág Verdák

Sportos teljesítmény a villanyautók korában

Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában milyennek szeretné látni a Peugeot személyautók által nyújtott vezetési élményt. Paradigmaváltás zajlik az autóiparban, s természetesen hasonló folyamat megy végbe a Peugeot-nál is. A francia márka elkötelezett a környezet védelme iránt, ezért tervei szerint 2030 után Európában már kizárólag tisztán elektromos hajtású autókat forgalmaz […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom