Fiatal rali pilótát mentorál Turán Frici

Faltusz Dávid élete gyermekkora óta a négy kerék és a benzingőz körül forog, 3 évesen már quadozott, majd 6 évesen beülhetett első gokartjába. Dávid vérében mindig is ott csörgezedett az autósport, édesapja, Faltusz Péter ugyanis 1993-2008 között aktív rali versenyző volt, többszörös magyar bajnok rali és gyorsasági szakágban.

„Dávid a gokart világából orientálódott a rali felé, egy rendkívül tehetséges, fiatal srác, aki az idei évtől egy R2-es Peugeot 208-cal áll rajthoz rali sprint versenyeken. Édesapjával, Péterrel már régóta jó kapcsolatot ápolunk, kijárnak a versenyeimre is a családdal, és én is ott vagyok Dávid futamain, így nem is volt kérdés, hogy örömmel vállalom a megtisztelő felkérést” – meséli Turán Frici.

Turán Frici tapasztalt pilótaként mind a teszteken, mint a versenyeken széles körű szakmai támogatást nyújt Dávidnak, folyamatos technikai tanácsokkal látja el, valamint műszaki segítséget is biztosít neki.

“Az első közös tapasztalatcsere a tavalyi Ózd Ralin kezdődött, ahol Dávid végigkísérte az Ágival közös pályabejárásunkat, betekintést nyert abba, hogy írjuk az itinert, majd elkezdte ezt a tudást beépíteni a saját versenyeibe. Dávid nagyon jól vezet és az ismerős pályákon magabiztosan, rutinosan tud versenyezni, a közös célunk, hogy a navigátorával olyan itinert tudjanak összeállítani, amiből ismeretlen pályákon is gördülékenyen versenyezhet. Tapasztalatból mondom, hogy ez egy olyan versenyzőnek, aki sokáig egyedül versenyzett, kifejezetten nehéz feladat, mert óhatatlanul is próbál mindent önállóan irányítani, megtanulni a szakaszokat. A raliban azonban akkor lehet igazán gyorsan menni, ha egy jó itinerből, egy jó navigátor segítségével megfelelő információkat kap a versenyző és szinte megelevenedik előtte a pálya” – folytatja Frici.

“A jó itiner mellett az első teszten megnéztük a beállításokat, a guminyomásokat, és a finomítottuk a vezetéstechnikai tudását, valamint Ági is beült mellé egy verseny erejéig, hogy navigátor oldalról is lássuk, mire van Dávidnak szüksége, milyen időben kell neki átadni az infókat. A cél most, hogy minél több kilométer legyen a háta mögött, az alázatossága példaértékű, minden versenyre alaposan felkészül és az autókezelése és tempója is egyre jobb” – tesi hozzá Frici.

„Nagyon örülök és ezúton is köszönöm Fricinek és Áginak a segítségüket, tanácsaikat, amelyekből versenyről versenyre tudunk építkezni a csapatommal. Idén többször sikerült dobogóra állnom a Peugeot-tal, sőt áprilisban a Rábaringen az a megtiszteltetés ért, hogy Frici navigátora, Ági ült be mellém és vele értem el életem első abszolút győzelmét. Májusban pedig sikerült megismételnünk ezt a sikert 60 autó között. Bízom benne, hogy az év további részében is folytatódik ez a sikeres menetelés” – mondja büszkén Dávid.

“Mivel még nincs jogosítványom, jelenleg zárt pályás versenyeken indulhatok, minél több tapasztalatot és rutint szeretnék szerezni, ezek a pályák pedig gyors fejlődési lehetőséget biztosítanak. Már gondolkodunk a csapatommal közösen, hogy ha jövőre megszerzem a jogosítványt, milyen bajnokságban folytassam a versenyzést, ugyanis célom, hogy magasabb kategóriában is kipróbáljam magam és az autó is alkalmas arra, hogy komolyabb bajnokságban is részt vegyen” – zárja Dávid.

Faltusz Dávid az idei szezonban még hétszer áll rajthoz, legközelebb július 29-30-án Cereden az R-Cup Challenge aszfaltos futamán bizonyíthat.

Forrás: Just Creative

Fotók: MK Racing Photography

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Honda a Milánói divathéten mutatja be fenntartható, környeztebarát járműtervezési koncepcióját

• A Honda – a SUSTAINA-C Concept és Pocket Concept mellett – a Honda SH125i Vetróval szemlélteti a fenntartható járműgyártás terén elért eredményeit • Az új alapanyag és az egyedi, festékmentes felületkezelés csökkenti az előállítás CO2-kibocsátását, valamint egyedi megjelenéssel ruházza fel a járműveket • A modellek remekül szemléltetik a Honda „Triple Action to Zero” stratégiáját, […]

Olvass tovább
Teszt Verdák

Arteon-pótló – Peugeot 508 GT PureTech Hybrid 225 teszt

Lassan a Peugeot lesz az egyetlen, aki a középkategóriás üzleti szedánra vágyók életét fel tudja pezsdíteni. A Mazda januárban jelentette be, hogy idén tavasszal befejezi a 6-os gyártását, a Volkswagen is csak a kombit hagyja meg az Arteonból. Egy páran még küzdenek ebben a szegmensben, idén jön az új Camry, természetesen négyajtósként, van Superb szedán […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom