Honda CB125R – 2023

A CB125R különleges, figyelemfelkeltő stílusa kiemeli őt a tömegből. E lendületes és szórakoztató kétkerekű négyszelepes, DOHC vezérlésű egyhengeresének a csúcsteljesítménye 11 kW (15 LE), legnagyobb forgatónyomatéka 11,6 Nm és közvetlenebb gázreakciók jellemzik a teljes fordulatszám-tartományban.

Ez a világ első 125-ös motorkerékpárja, amiben az alapfelszereltség része a 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított, nagy dugattyús, szeparált funkciójú Showa villa (SFF-BP). A fékrendszer szintén lenyűgöző: a 296 mm átmérőjű, agy nélküli, úszóágyazású első tárcsát radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin féknyereg fogja közre, míg hátra 220 mm-es tárcsa és egydugattyús nyereg került.

Működésüket a maximális menetbiztonság és a precíz fékerőelosztás érdekében helyzetérzékelővel (Inertial Measurement Unit, IMU) kiegészített blokkolásgátló felügyeli. A 2023-as CB125R-hez a következő fényezések választhatók: matt metál fekete (Matt Gunpowder Black Metallic) – fekete haspáncéllal, burkolattal és első villákkal, matt metál ezüst (Matt Crypton Silver Metallic) – fekete haspáncéllal és burkolattal, csillogó vörös (Candy Chromosphere Red) – fekete haspáncéllal és burkolattal, matt metál kék (Matt Jeans Blue Metallic) – fekete haspáncéllal és burkolattal.

A CB125R négyszelepes, DOHC-vezérlésű 125 cm-es erőforrásának – amely az Euro5-ös előírásoknak – csúcsteljesítmény 11 kW (15 LE, 10 000 f./perc), a forgatónyomatéka pedig 11,6 Nm/ 8000 f./perc . A hatfokozatú váltóval felszerelt modell végsebessége 105 km/óra és álló helyzetből rajtolva 11,3 másodperc alatt tesz meg 200 métert a motor. A furata és lökete 57,3 mm, illetve 48,4 mm, a sűrítési viszony pedig 11,3:1-hez. A keverékképzést ezúttal is PGM-FI üzemanyag-befecskendezőre bízták a mérnökök, korábban már módosított légszűrőcsövön és szívócsatornán jut a benzin a hengerbe.

A kipufogórendszerben csak a rezonátorkamra változott 2021-ben, maga a konstrukció nem. Ez azt jelenti, hogy továbbra is az olajteknő alatt fut a leömlő és kétkamrás kipufogódobban ér véget a rendszer. A CB125R minimalista stílusát fokozó, préselt elemekből és acélcsövekből összeállított vázzal rendelkezik, melyhez acéllapokból készített, rendhagyó építésmódú lengővilla társul. Mindkét alkatrészt úgy tervezték, hogy kiemelkedő hosszirányú merevséget érjenek el és súlynövekedés nélkül szüntessék meg a – motor irányítását befolyásoló – csavarodást.

Mindemellett a lengővilla bekötési pontjait préselt merevítőlapkákkal erősítették meg, hogy még több visszajelzés jusson el a vezetőhöz és még kezesebbé váljon a motor. Szintén a könnyed irányítást szolgálja a 24,2˚-os villaszög és a 90,2 mm-es utánfutás. A páratlan kezelhetőség, a fordulékonyság és a precíz irányítás záloga a csekély, 1345 mm-es tengelytáv, a 816 mm-es ülésmagasság, a csupán 129,8 kg-os menetkész tömeg és az 51,6/48,4 arányú súlyelosztás. Erre tesz rá egy lapáttal a 40˚-os kormányelfordulási tartomány és a hihetetlenül kicsi, 2,3 méteres sugarú fordulókör, ami roppant egyszerűvé teszi a közlekedést a zsúfolt városi utcákon.

Tagadhatatlan, hogy a 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, nagy dugattyús, szeparált funkciójú, fordított Showa villa (SFF-BP) beépítése volt a modellfrissítés legfontosabb eleme, mivel így a CB125R lett a világ első sorozatgyártású 125-ös motorja, amiben alapáras ez a kifinomult felfüggesztés. A kiváló menetkomfortot és a sokoldalúságot szem előtt tartva a fejlesztők megosztották a feladatokat: az egyik teleszkóp felel a rugózásért, a másik a szabályozott csillapításért, ezáltal javult a csillapítás hatásfoka és csökkent az alkatrész tömege. Ez és a teleszkóp nagyobb átmérőjű dugattyúja jelentősen javítja a rugózást és a csillapítást, mi több, így sokkal több visszajelzést kap a vezető az útról, tehát könnyebb irányítani a motort.

Ugyancsak a kiváló irányíthatóságot szolgálja az állítható előfeszítésű központi hátsó rugóstag. Miként említettük, a fékrendszer elemei nem változtak, azaz a 296 mm átmérőjű, agy nélküli, úszóágyazású első tárcsát radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin féknyereg fogja közre, míg hátra 220 mm-es tárcsa és egydugattyús nyereg került. Működésüket a maximális menetbiztonság és a precíz fékerőelosztás érdekében helyzetérzékelővel (Inertial Measurement Unit, IMU) kiegészített blokkolásgátló felügyeli, a tapadásról pedig 110/70 R17, illetve 150/60 R17 méretű, radiális övszerkezetű abroncsok gondoskodnak.

A CB125R formavilága egyedi, megjelenését – akárcsak CB1000R-ét – a Neo Sports Café formanyelve határozza meg, azaz egyszerre klasszikus és jövőbe mutató a dizájn, ami határozott kiállást kölcsönöz a belépő szintű 125-ösnek. A különleges kisugárzás egyebek mellett olyan részleteknek köszönhető, mint a sajátos, minimalista stílusú farokidom és a hozzá kapcsolódó, immáron műanyag helyett alumíniumból készülő hátsó sárvédőtartó. Tovább fokozza a minőségérzetet, hogy számos alkatrész – többek között az első és hátsó lábtartó is – alumíniumból készül. A vékony mindössze 23,5 mm, alig 230 g tömegű folyadékkristályos (LCD) műszeregység a sebességet, a fordulatszámot, az üzemanyagszintet és az aktuális váltófokozatot is megjeleníti, és a felső részén kaptak helyet a különféle visszajelző lámpák.

A minden elemében LED világítás több szempontból is előnyös megoldás, ugyanis hozzájárul a súlycsökkentéshez és a tömeg-középpontosításhoz, valamint fokozza a láthatóságot. A jellegzetes, osztott első lámpa alsó részében a tompított, a felsőben a távolsági fényszóró kapott helyet. Különleges részlet a hátsó világítótest is, hiszen ennél vékonyabb fényforrást még soha nem szerelt a Honda motorkerékpárra. Látványos részlet a 10,1 literes, szögletes takaróidom alatt megbújó üzemanyagtartály, melynek betöltőnyílása egyedi, repülőgépeket idéző fedéllel zárható. A modern műszaki megoldásoknak köszönhetően az erőforrás fogyasztása mindössze 2,2 L/100 km (WMTC szabvány szerint), vagyis a CB125R 455 km-es hatótávolsággal büszkélkedhet.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Megérkezett az új, Európában tervezett és gyártott elektromos hajtású Ford Explorer

A Ford ma mutatta be a tisztán elektromos hajtású Explorert; egy új elektromos autót, amely hatásosan ötvözi a német mérnöki tudást és az ikonikus amerikai stílust. Az Explorer az első modell a Ford innovatív, új elektromos járműveinek hosszú sorában, és erre az autóra vár a feladat, hogy kitapossa a Ford márka teljes európai megújulásához vezető […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Vérbeli terepjárókat villantott a Lexus a Tokio Outdoor Show-n

A rendezvény történetében először képviseltette magát a Toyota és a Lexus a Tokio Outdoor Show kiállításon, ahol két átalakított SUV modellel és egy homokfutónak tűnő, terepre szánt, hidrogénmotoros játékszerrel mutatkoztak be. A Toyota és a Lexus környezetvédelmi céljaival tökéletes összhangban áll az a kezdeményezés, amelynek nyomán a két márka úgy döntött, hogy autókat állít ki […]

Olvass tovább
Itthonról

Budapesten ünnepli 120. születésnapját a Harley-Davidson

A Harley-Davidson 100 nap múlva ünnepli 120. születésnapját, melynek a 150 éves Budapest ad otthont 2023 június 22 és 25 között. Ennek alkalmából vehettünk részt a Budapest hajón megrendezésre kerülő két órás sajtótájékozatatón, március 20.-án. Már ezen az eseményen is látszódott az a rengeteg munka és energia, amit a szervezők, rendezők fektetnek a négynapos program […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom