Honda CB125R – 2023

A CB125R különleges, figyelemfelkeltő stílusa kiemeli őt a tömegből. E lendületes és szórakoztató kétkerekű négyszelepes, DOHC vezérlésű egyhengeresének a csúcsteljesítménye 11 kW (15 LE), legnagyobb forgatónyomatéka 11,6 Nm és közvetlenebb gázreakciók jellemzik a teljes fordulatszám-tartományban.

Ez a világ első 125-ös motorkerékpárja, amiben az alapfelszereltség része a 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított, nagy dugattyús, szeparált funkciójú Showa villa (SFF-BP). A fékrendszer szintén lenyűgöző: a 296 mm átmérőjű, agy nélküli, úszóágyazású első tárcsát radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin féknyereg fogja közre, míg hátra 220 mm-es tárcsa és egydugattyús nyereg került.

Működésüket a maximális menetbiztonság és a precíz fékerőelosztás érdekében helyzetérzékelővel (Inertial Measurement Unit, IMU) kiegészített blokkolásgátló felügyeli. A 2023-as CB125R-hez a következő fényezések választhatók: matt metál fekete (Matt Gunpowder Black Metallic) – fekete haspáncéllal, burkolattal és első villákkal, matt metál ezüst (Matt Crypton Silver Metallic) – fekete haspáncéllal és burkolattal, csillogó vörös (Candy Chromosphere Red) – fekete haspáncéllal és burkolattal, matt metál kék (Matt Jeans Blue Metallic) – fekete haspáncéllal és burkolattal.

A CB125R négyszelepes, DOHC-vezérlésű 125 cm-es erőforrásának – amely az Euro5-ös előírásoknak – csúcsteljesítmény 11 kW (15 LE, 10 000 f./perc), a forgatónyomatéka pedig 11,6 Nm/ 8000 f./perc . A hatfokozatú váltóval felszerelt modell végsebessége 105 km/óra és álló helyzetből rajtolva 11,3 másodperc alatt tesz meg 200 métert a motor. A furata és lökete 57,3 mm, illetve 48,4 mm, a sűrítési viszony pedig 11,3:1-hez. A keverékképzést ezúttal is PGM-FI üzemanyag-befecskendezőre bízták a mérnökök, korábban már módosított légszűrőcsövön és szívócsatornán jut a benzin a hengerbe.

A kipufogórendszerben csak a rezonátorkamra változott 2021-ben, maga a konstrukció nem. Ez azt jelenti, hogy továbbra is az olajteknő alatt fut a leömlő és kétkamrás kipufogódobban ér véget a rendszer. A CB125R minimalista stílusát fokozó, préselt elemekből és acélcsövekből összeállított vázzal rendelkezik, melyhez acéllapokból készített, rendhagyó építésmódú lengővilla társul. Mindkét alkatrészt úgy tervezték, hogy kiemelkedő hosszirányú merevséget érjenek el és súlynövekedés nélkül szüntessék meg a – motor irányítását befolyásoló – csavarodást.

Mindemellett a lengővilla bekötési pontjait préselt merevítőlapkákkal erősítették meg, hogy még több visszajelzés jusson el a vezetőhöz és még kezesebbé váljon a motor. Szintén a könnyed irányítást szolgálja a 24,2˚-os villaszög és a 90,2 mm-es utánfutás. A páratlan kezelhetőség, a fordulékonyság és a precíz irányítás záloga a csekély, 1345 mm-es tengelytáv, a 816 mm-es ülésmagasság, a csupán 129,8 kg-os menetkész tömeg és az 51,6/48,4 arányú súlyelosztás. Erre tesz rá egy lapáttal a 40˚-os kormányelfordulási tartomány és a hihetetlenül kicsi, 2,3 méteres sugarú fordulókör, ami roppant egyszerűvé teszi a közlekedést a zsúfolt városi utcákon.

Tagadhatatlan, hogy a 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, nagy dugattyús, szeparált funkciójú, fordított Showa villa (SFF-BP) beépítése volt a modellfrissítés legfontosabb eleme, mivel így a CB125R lett a világ első sorozatgyártású 125-ös motorja, amiben alapáras ez a kifinomult felfüggesztés. A kiváló menetkomfortot és a sokoldalúságot szem előtt tartva a fejlesztők megosztották a feladatokat: az egyik teleszkóp felel a rugózásért, a másik a szabályozott csillapításért, ezáltal javult a csillapítás hatásfoka és csökkent az alkatrész tömege. Ez és a teleszkóp nagyobb átmérőjű dugattyúja jelentősen javítja a rugózást és a csillapítást, mi több, így sokkal több visszajelzést kap a vezető az útról, tehát könnyebb irányítani a motort.

Ugyancsak a kiváló irányíthatóságot szolgálja az állítható előfeszítésű központi hátsó rugóstag. Miként említettük, a fékrendszer elemei nem változtak, azaz a 296 mm átmérőjű, agy nélküli, úszóágyazású első tárcsát radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin féknyereg fogja közre, míg hátra 220 mm-es tárcsa és egydugattyús nyereg került. Működésüket a maximális menetbiztonság és a precíz fékerőelosztás érdekében helyzetérzékelővel (Inertial Measurement Unit, IMU) kiegészített blokkolásgátló felügyeli, a tapadásról pedig 110/70 R17, illetve 150/60 R17 méretű, radiális övszerkezetű abroncsok gondoskodnak.

A CB125R formavilága egyedi, megjelenését – akárcsak CB1000R-ét – a Neo Sports Café formanyelve határozza meg, azaz egyszerre klasszikus és jövőbe mutató a dizájn, ami határozott kiállást kölcsönöz a belépő szintű 125-ösnek. A különleges kisugárzás egyebek mellett olyan részleteknek köszönhető, mint a sajátos, minimalista stílusú farokidom és a hozzá kapcsolódó, immáron műanyag helyett alumíniumból készülő hátsó sárvédőtartó. Tovább fokozza a minőségérzetet, hogy számos alkatrész – többek között az első és hátsó lábtartó is – alumíniumból készül. A vékony mindössze 23,5 mm, alig 230 g tömegű folyadékkristályos (LCD) műszeregység a sebességet, a fordulatszámot, az üzemanyagszintet és az aktuális váltófokozatot is megjeleníti, és a felső részén kaptak helyet a különféle visszajelző lámpák.

A minden elemében LED világítás több szempontból is előnyös megoldás, ugyanis hozzájárul a súlycsökkentéshez és a tömeg-középpontosításhoz, valamint fokozza a láthatóságot. A jellegzetes, osztott első lámpa alsó részében a tompított, a felsőben a távolsági fényszóró kapott helyet. Különleges részlet a hátsó világítótest is, hiszen ennél vékonyabb fényforrást még soha nem szerelt a Honda motorkerékpárra. Látványos részlet a 10,1 literes, szögletes takaróidom alatt megbújó üzemanyagtartály, melynek betöltőnyílása egyedi, repülőgépeket idéző fedéllel zárható. A modern műszaki megoldásoknak köszönhetően az erőforrás fogyasztása mindössze 2,2 L/100 km (WMTC szabvány szerint), vagyis a CB125R 455 km-es hatótávolsággal büszkélkedhet.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Max Verstappen és a Honda e:NY1

Max Verstappen még a szezon előtt bepattant a tisztán elektromos üzemű Honda e:Ny1 volánja mögé, hogy lenyűgözze az ifjú gokartversenyzőket, majd egy meglepetéstalálkozón személyesen is elbeszélgetett velük. A háromszoros F1-világbajnok egy Oracle Red Bull Racing RB20 versenyautóval áll rajthoz, amelyben a Honda által fejlesztett, RBPTH002 típuskódú, 1,6 literes, V6-os, hibrid hajtáslánc dolgozik. A fejlesztése során […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

A Harley-Davidson® bemutatja az új 2024-es Icons és Enthusiast motorkerékpár-kollekcióját

A Harley-Davidson®-nál ma debütál a limitált kiadású Harley-Davidson Icons motorkerékpár kollekció és mellette a limitált szériás Enthusiast kollekció legújabb tagjait is megismerheti a nagyérdemű. Ezek a motorokat az egyedi gyári festés, illetve a részleteiben is kidolgozott grafikák és azok fényezési technológiája teszi igazán vonzóvá. Mindkét kollekció darabjait március 2-9. között a Daytona Bike Week ideje […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Új CUPRA Born VZ modelljével továbbra is lendületben a CUPRA

CUPRA Born VZ fokozott menetteljesítményekkel: 240 kilowatt teljesítmény, 545 newtonméter forgatónyomaték, 0-100 km/h gyorsulás mindössze 5,7 másodperc alatt és 200 kilométer/óra végsebesség. Sportosabb beltér alapfelszerelésként új CUP Bucket ülésekkel és rekuperáció-kapcsolóbillentyűkkel szerelt kormánykerékkel. Még dinamikusabb menettulajdonságok a kedvezőbb fékvisszajelzéseknek, a robusztusabb felfüggesztéseknek, illetve az érzékenyebb kormányzásnak és pedáloknak köszönhetően. Továbbfejlesztett külső dizájn két új, 20 […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom