Korszakalkotó fejlesztések a digitalizáció terén az új MINI modellcsaládnál

A Mini a Cooper modellnek állít nemsokára új generációt. Első körben az új infotainment elrendezést mutatták meg a gyáriak. Lényegében egyetlen méretes kör alakú kijelzőben helyeznek el mindent.

Az újkori Mini generációk jellegzetessége a méretes kör alakú kijelző, mely eddig kizárólag csak az infotainment rendszer irányítására szolgált. Ez változik meg a Cooper következő generációjában, melynek műszerfal-elrendezése annyira minimalista lesz, mint még soha.

Ez annyit tesz, hogy a kormány mögül eltűnik a digitális műszeregység, helyette pedig a kör alakú OLED kijelző tetején jelennek meg a vezetéssel összefüggő adatok. Na de, mi jeleníthető meg a felület fennmaradó részén? Lényegében akármi!

Az új Android alapú MINI Operating System 9 ugyanis ugyan azt kínálja, amit a mobiltelefonok, azaz teljes testreszabhatóságot és az applikációk tengerét. Ha akarod, akkor navigációs és időjárás elemzéseket nézel meg rajta, de akár videózhatsz és játszhatsz is álló helyzetben. Természetesen saját hátteret is be tudsz állítani, illetve többféle óra dizájnnal is találkozhat a felhasználó. Mindezek mellett itt jelenik meg vizuálisan a mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztens is, mely nem emberi ábrázolást kapott, hanem egy aranyos kutya képében lett ábrázolva.

Az AI egyébként Alexa alapú rendszer, azaz akár beszélgetni is lehet vele, illetve az autó funkcióinak irányítása mellett képes lesz kérésre akár híreket, vicceket vagy sztorikat is elmesélni.

Mivel a Mini kizárólag elektromos modellekkel foglalkozik a jövőben, így az új Cooper is ilyen hajtáslánccal kerül a szalonokba. Ehhez is kínál variálhatóságot a gyártó, azaz a belső hangzás (motor imitáció és egyéb hangok) is többféleképpen konfigurálható lesz, egészen a sportostól a kellemesebb és halkabb megoldásokig.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

Még leharcolt állapotban is többet ér ez a veteránkorú Toyota Supra, mint amennyibe újonnan került

Már többször írtunk róla, hogy az 1993 és 2002 között gyártott, negyedik generációs (A80-as) Toyota Suprák manapság hihetetlen összegekért cserélnek gazdát, részben az örökzöld formaterv, a remek vezethetőség és megbízhatóság, részben pedig a Halálos iramban (Fast & Furious) c. mozifilm-franchise-ban játszott szerep miatt. Az első részben ugyanis az azóta már elhunyt Paul Walker hajtott egy […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Keveset kaptak, sokat adtak a Peugeot különcei

A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre több extrát kínálhattak: erősebbek, kényelmesebbek, sikkesebbek lettek. A Peugeot aztán gondolt egy merészet, és a trenddel dacolva nem hozzátett, hanem elvett egy-egy típusából, méghozzá sok mindent. A sors fintora, hogy ma ezekre emlékezünk vissza a legnagyobb örömmel. 1986-ban félárbocra […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Max Verstappen és a Honda e:NY1

Max Verstappen még a szezon előtt bepattant a tisztán elektromos üzemű Honda e:Ny1 volánja mögé, hogy lenyűgözze az ifjú gokartversenyzőket, majd egy meglepetéstalálkozón személyesen is elbeszélgetett velük. A háromszoros F1-világbajnok egy Oracle Red Bull Racing RB20 versenyautóval áll rajthoz, amelyben a Honda által fejlesztett, RBPTH002 típuskódú, 1,6 literes, V6-os, hibrid hajtáslánc dolgozik. A fejlesztése során […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom