Korszakalkotó fejlesztések a digitalizáció terén az új MINI modellcsaládnál

A Mini a Cooper modellnek állít nemsokára új generációt. Első körben az új infotainment elrendezést mutatták meg a gyáriak. Lényegében egyetlen méretes kör alakú kijelzőben helyeznek el mindent.

Az újkori Mini generációk jellegzetessége a méretes kör alakú kijelző, mely eddig kizárólag csak az infotainment rendszer irányítására szolgált. Ez változik meg a Cooper következő generációjában, melynek műszerfal-elrendezése annyira minimalista lesz, mint még soha.

Ez annyit tesz, hogy a kormány mögül eltűnik a digitális műszeregység, helyette pedig a kör alakú OLED kijelző tetején jelennek meg a vezetéssel összefüggő adatok. Na de, mi jeleníthető meg a felület fennmaradó részén? Lényegében akármi!

Az új Android alapú MINI Operating System 9 ugyanis ugyan azt kínálja, amit a mobiltelefonok, azaz teljes testreszabhatóságot és az applikációk tengerét. Ha akarod, akkor navigációs és időjárás elemzéseket nézel meg rajta, de akár videózhatsz és játszhatsz is álló helyzetben. Természetesen saját hátteret is be tudsz állítani, illetve többféle óra dizájnnal is találkozhat a felhasználó. Mindezek mellett itt jelenik meg vizuálisan a mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztens is, mely nem emberi ábrázolást kapott, hanem egy aranyos kutya képében lett ábrázolva.

Az AI egyébként Alexa alapú rendszer, azaz akár beszélgetni is lehet vele, illetve az autó funkcióinak irányítása mellett képes lesz kérésre akár híreket, vicceket vagy sztorikat is elmesélni.

Mivel a Mini kizárólag elektromos modellekkel foglalkozik a jövőben, így az új Cooper is ilyen hajtáslánccal kerül a szalonokba. Ehhez is kínál variálhatóságot a gyártó, azaz a belső hangzás (motor imitáció és egyéb hangok) is többféleképpen konfigurálható lesz, egészen a sportostól a kellemesebb és halkabb megoldásokig.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Az új Land Cruiser lehet a Toyota legsokoldalúbb típusa

Amikor a Toyota 2023. augusztus elején bemutatta az új generációs – piactól függően Prado vagy 250 néven is jegyzett – Land Cruisert, azzal egyben globális hajtáslánc-stratégiáját is pontosan szemléltette. Az új generációs TNGA-F platformra épülő terepjárót a különböző piacokon eltérő motorválasztékkal kínálják, igazodva a helyi sajátosságokhoz, az ügyfelek elvárásai és a versenytársaknál elérhető alternatívák függvényében. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom