Korszakalkotó fejlesztések a digitalizáció terén az új MINI modellcsaládnál

A Mini a Cooper modellnek állít nemsokára új generációt. Első körben az új infotainment elrendezést mutatták meg a gyáriak. Lényegében egyetlen méretes kör alakú kijelzőben helyeznek el mindent.

Az újkori Mini generációk jellegzetessége a méretes kör alakú kijelző, mely eddig kizárólag csak az infotainment rendszer irányítására szolgált. Ez változik meg a Cooper következő generációjában, melynek műszerfal-elrendezése annyira minimalista lesz, mint még soha.

Ez annyit tesz, hogy a kormány mögül eltűnik a digitális műszeregység, helyette pedig a kör alakú OLED kijelző tetején jelennek meg a vezetéssel összefüggő adatok. Na de, mi jeleníthető meg a felület fennmaradó részén? Lényegében akármi!

Az új Android alapú MINI Operating System 9 ugyanis ugyan azt kínálja, amit a mobiltelefonok, azaz teljes testreszabhatóságot és az applikációk tengerét. Ha akarod, akkor navigációs és időjárás elemzéseket nézel meg rajta, de akár videózhatsz és játszhatsz is álló helyzetben. Természetesen saját hátteret is be tudsz állítani, illetve többféle óra dizájnnal is találkozhat a felhasználó. Mindezek mellett itt jelenik meg vizuálisan a mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztens is, mely nem emberi ábrázolást kapott, hanem egy aranyos kutya képében lett ábrázolva.

Az AI egyébként Alexa alapú rendszer, azaz akár beszélgetni is lehet vele, illetve az autó funkcióinak irányítása mellett képes lesz kérésre akár híreket, vicceket vagy sztorikat is elmesélni.

Mivel a Mini kizárólag elektromos modellekkel foglalkozik a jövőben, így az új Cooper is ilyen hajtáslánccal kerül a szalonokba. Ehhez is kínál variálhatóságot a gyártó, azaz a belső hangzás (motor imitáció és egyéb hangok) is többféleképpen konfigurálható lesz, egészen a sportostól a kellemesebb és halkabb megoldásokig.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Race

Brutális teljesítménnyel és aktív aerodinamikával mutatkozik be Le Mans-ban a Ford utcai versenyautója, a Mustang GTD

A magnézium keréktárcsákat, aktív aerodinamikát és első légterelő elemeket tartalmazó új Performance csomag fontos szerepet játszik majd a nürburgringi 7 perc alatti köridő 1 teljesítésében A Mustang GTD vezetőközpontú utasterében nagyméretű, 3D-nyomtatással gyártott, kormány mögött váltófülek, alapáras Recaro ülések és alul lapított karimájú kormánykerék található A teljesítményorientált Mustang GTD átkonfigurálható központi kijelzője egyedi grafikai elemeket […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Tim Gábor a harmadik hétvége után a bajnokság második helyén

2024-ben Tim Gábor hétszeres bajnok és a GFS Racing Team nagy fába vágta a fejszéjét. Egy Lotus Cup Europe-on induló kupás autóval neveztek be az ESET Cup bajnokságba, ahol egyértelműen a mezőny leggyengébb autójával kísérlik meg a lehetetlent, megnyerni a GTX kategória bajnoki címét. Az első három forduló után Tim Gábor a kategória értékelés második […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág

Nem kevesebb, mint 16 átépített CL-lel érkezik a 2024-es Wheels and Waves fesztiválra a Honda

• 9 ország motorépítői álmodták újra a Honda világszerte népszerű ikonját, a CL500-at és egy kistestvérét, a CL250-et, így 16 egyedi CL mutatkozhat be a különleges rendezvényen • Az építők a Honda múltbéli – igen jellegzetes – témáit és színeit elevenítették fel • A motorok Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból és […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom