Lenyűgöző térkínálat és teljesítmény, prémium technológia: ez elektromos hajtású E-Tourneo Custom modell

A Ford Pro ma bemutatta az új generációs Tourneo-sorozat csúcsváltozatát: a vadonatúj E-Tourneo Custom modellt, amit fejlett elektromos hajtáslánccal szereltek fel.

Az E-Tourneo Custom magasra teszi a lécet vetélytársai számára, hiszen maximális sokoldalúságra és kényelemre tervezett új padlólemezéhez kimagasló hatékonyságú akkumulátoros elektromos hajtáslánc társul, ami a tervek szerint akár 370 kilométeres hatótávolságot biztosít.

2024-ig a Ford Pro négy új, tisztán elektromos hajtású modellt vezet be az európai piacon; ezek egyike a magán- és céges használatra egyaránt kiválóan alkalmas E-Tourneo Custom, amiben akár kilencen is utazhatnak.

Az új modell kifejezetten prémium felszereltséggel érkezik; jó példa erre a hihetetlenül rugalmasan állítható, síneken tologatható két hátsó üléssor, a motoros mozgatású oldalajtók, a B&O audiorendszer2, a digitális kulcskártya, a panoráma napfénytető és az innovatív, billenthető kormánykerék.

Ugyancsak a komfortérzetet növeli az új generációs járműtervezési módszereknek köszönhető, kimagasló kifinomultság és járműdinamika. Az elektromos hajtáslánc hihetetlenül csendes, a rugózási kényelmet és a menetstabilitást pedig új szintre emeli a független hátsó felfüggesztéssel kialakított, optimalizált futómű.

“Mindegy, hogy egy aktív családot kell elvinnie a hétvégi kirándulásra, vagy elegáns utasokat kell stílusosan és kényelmesen elfuvaroznia a reptérre, az E-Tourneo Custom tisztán elektromos hajtáslánca, fejlett konnektivitása, izgalmas dizájnja és új luxus-felszereltsége minden feladathoz tökéletes választás,” vélekedett Hans Schep, a Ford Pro európai vezérigazgatója.“A Tourneo neve mindig egyet jelentett a tágas térrel és a rugalmas alakíthatósággal, és most mindezt még több ember számára tesszük elérhetővé, hiszen ezentúl az EV-vásárlók is számíthatnak az autó teljesítményére és komfortjára.”

Az eddigi legátfogóbb Tourneo Custom-kínálatban egy vadonatúj plug-in hibrid (PHEV) változatot is találnak a vásárlók, akik még rugalmasabb megoldásokra vágynak. Mindemellett az új modell a legújabb generációs Ford EcoBlue dízelmotorokkal is megrendelhető, valamint egy új, rendkívül hatékony nyolcfokozatú automata sebességváltóval, illetve – most először – egy intelligens összkerékhajtási rendszerrel is.

Az új generációs Tourneo Custom modelleket a vállalat összehangolta a Ford Pro digitális szoftver- és szolgáltatási platformjával, ami olyan megoldásokat kínál, mint a teljes körű feltöltési szolgáltatás, a Ford Pro Telematika4 menedzsment-eszközei, a FordPass Pro alkalmazás5 és a hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló FORDLiive rendszer.

Az EcoBlue dízelmotoros Tourneo Custom modellek kiszállítása várhatóan 2023 közepétől kezdődik, a további változatok pedig az év későbbi szakaszában jelennek majd meg.

Kiváló elektromos teljesítmény

Az E-Transit Customban ugyanaz kimagasló energiasűrűségű akkumulátorcella-technológia működik, mint a Ford F-150 Lightning pickupban; a 74 kWh valós teljesítményű energiaforrás egy 160 kW-os elektromotort táplál, kimagasló teljesítménnyel és kifinomultsággal mozgatva az autót. Az E-Tourneo Custom tisztán elektromos hajtáslánca egypedálos megoldással vezérelhető, ami még nyugodtabb és kényelmesebb vezetést biztosít.

A 11 kW-os, háromfázisú váltóáramú fedélzeti töltővel kevesebb mint 8 óra alatt teljesen felölthető az akkumulátor, míg egy 125 kW teljesítményű egyenáramú gyorstöltővel 41 perc alatt 15-80 százalékra tölthető fel a jármű. Ez a megoldás gyors és hatékony: a laboratóriumi tesztek során egy 125 kW-os rendszerrel mindössze 5 perc alatt 38 km-re elegendő áramot vett fel az akku.

Az E-Tourneo Custom bőséges, 2000 kg-os6 vontatási kapacitásával jelentősen megnövelhető a jármű szállító képessége7, így a felhasználók könnyen magukkal vihetik barátaik és családjuk csomagját vagy sportfelszereléseit, a személyfuvarozók pedig gond nélkül szállíthatják utasaik poggyászát.

A Tourneo Custom elektromos változatában a Pro Power Onboard rendszerrel maradéktalanul kiaknázhatók az autó lehetőségei, hiszen a kabin első részében található két darab 2,3 kW-os konnektorról azokon a helyeken is gond nélkül működtethetők a digitális eszközök, sport- és kemping-felszerelések, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat.

Tágasnak és komfortosnak tervezték – rugalmas ülésrendszerrel és luxus kiegészítőkkel

A vadonatúj Tourneo Customot úgy alakították ki tervezői, hogy sokkal kényelmesebbé váljon. A stílusos, új utastér gondos munkával, kiváló minőségű anyagokból készül, és a gazdagon felszerelt kabin prémium kiegészítőket és technológiákat kínál.

Az optimalizált padlólemez bőséges utasteret biztosít mind az elektromos hajtású, mind a PHEV vagy belsőégésű motoros kivitelekben. A normál és nyújtott tengelytávolságú modellekhez egyaránt rendelhető három üléssor kilenc férőhellyel, így a vásárlók a jármű hosszúságától és a választott hajtáslánctól függetlenül a használati érték egészen új szintjére számíthatnak.

Az új utaskabinban a második és a harmadik üléssort egy új sínrendszerre szerelték; ez a megoldás maximális rugalmasságot biztosít, hogy az utasok és csomagjaik mindig kényelmesen elférjenek. A kabin hátsó részének padlójába süllyesztett síneken az ülések könnyen mozgathatók előre-hátra, sőt ha kell, ki is emelhetők az autóból. A második sor három ülése egyenként mozgatható, a harmadik sorban pedig egy egyharmad/kétharmad arányban osztva dönthető üléspad található.

Az új ülések könnyebbek a most kifutó modellben használtaknál, és a második sor mindegyik ülése önálló biztonsági övet kapott, így az utastér gyorsabban és könnyebben átvariálható – még akár a kategóriában egyedülálló hatüléses konferencia-kialakításra is.

A luxusszínvonalú belső térben új megoldások szolgálják, hogy a vásárlók saját igényeikhez formálják járművüket, még kényelmesebbé varázsolva ezzel az utazást; ilyen például a nagyméretű üveg panorámatető, ami növeli a térérzetet és fénnyel tölti meg az utaskabint, vagy az infrás érzékelőrendszer, ami erős napsütésben automatikusan átállítja a klímát. A motoros mozgatású oldalsó tolóajtók kézhasználat nélkül, az első kerék felé irányuló láblendítéssel is nyithatók, ha a vezető például nehéz tárgyat készül beemelni az autóba.

Menet közben a vadonatúj Tourneo Custom háromzónás, elektronikus vezérlésű klímaberendezéssel, mélynyomóval kiegészített 14 hangszórós B&O hangrendszerrel, kifinomult belső világítással, vezeték nélküli töltőtálcával8 és a második sor külső üléseinek fűtésével emeli még magasabb szintre az utazás komfortját.

A Ford egy új, innovatív Digitális Kulcsot is kifejlesztett, ami a tervek szerint 2024-ben jelenik meg a kínálatban, és működése a szállodaszobák kulcskártyáinak NFC technológiáján alapul. Az autó tulajdonosa a korábbi, vaskos kulcs helyett ezentúl egy lapos, vízálló kártyát tarthat magánál, ami sport vagy kirándulás közben sokkal kényelmesebb, a céges felhasználók számára pedig praktikus megoldás, ha több sofőr is használja a járművet.

A Tourneo Custom vásárlói számos vonzó modellváltozat közül választhatnak, hiszen a kínálatban megtalálható a kalandozáshoz ideális Active kivitel, a mutatós Sport változat és a csúcsot jelentő Titanium X is; ez utóbbi minden idők leggazdagabban felszerelt Tourneo modellje, olyan alaptételekkel, mint a 19 colos könnyűfém keréktárcsák, a mátrix LED világítás vagy a luxusszínvonalú Sensico szintetikus bőr üléskárpitozás. Mindegyik felszereltségi szint bármelyik hajtáslánc-változattal párosítható, hogy minden vásárló megtalálja a neki tetsző autót.

A Tourneo Customban azonban nemcsak a felszereltség, hanem a használati érték és a teljesítmény is szintet lépett. A vadonatúj padlólemeznek köszönhetően a jármű padlója alacsonyabban húzódik, a ki- és beszállást, illetve a pakolást pedig új, beépített oldalfellépő segíti, és mindezt praktikusan egészítik ki a kategória legtágasabb nyílásait feltáró oldalsó tolóajtók és csomagtérajtó.

Az optimalizált padlólemez további előnye, hogy ezzel a legtöbb modellváltozat magassága két méter alatt marad, így be lehet hajtani velük a garázsokba vagy a többszintes parkolóházakba, amelyek gyakran tiltott területek a Tourneo Custom szegmensében kapható járművek számára. Az alacsonyabb karosszéria ráadásul az aerodinamikára is kedvezőbb hatással van, ez pedig tovább csökkenti az autó üzemanyag/energiafogyasztását.

A teljesen újratervezett futómű előnyeit mind a vezető, mind az utasok megtapasztalják majd, hiszen a teljes modellcsaládban bevezetett vadonatúj, független hátsó felfüggesztés révén érezhetően javult a Tourneo Custom rugózása és irányíthatósága.

Innovatív dizájn kívül-belül

A vadonatúj Tourneo Custom hatásos formavilága mind a magán-, mind pedig a céges vásárlók számára vonzó. A vizuális megoldások elöl és hátul egyaránt szélesebbnek láttatják a magabiztos, stabil kiállású autót.

Az orr-rész kifejezetten dinamikus hatást kelt, hűen tükrözve az autó erőteljes jellegét, ami már régóta a Tourneo egyik védjegye. A tisztán elektromos hajtású E-Tourneo Custom modern technológiáját és élvezetes teljesítményét a hűtőrács egyedi kialakítása és a látványos LED világítás jelzi.

A kifinomult, mégis praktikus dizájn az utastér kialakítását is meghatározza, és a stílusos két- vagy háromüléses első kabinszekció az eddiginél jóval több technológiát és kényelmet kínál, nem beszélve a kiváló minőségű anyagokról és a letisztult, modern felületekről.

A műszerfalon egy ergonomikusan elhelyezett, 13 colos érintőképernyő kapott helyet; ezen fut a SYNC 4 infotainment rendszer9 is. Ez, és a 12 colos digitális műszeregység egy ösztönösen kezelhető, vezetőközpontú cockpitet alkot, ahol az autóban ülők az alapáras, vezeték nélküli Android Auto és Apple CarPlay rendszerrel kényelmesen és biztonságosan használhatják okoseszközeiket.10

Vásárlóik aktív életstílusának megfelelően a Tourneo modelleknek egyszerre kell betölteniük a mobil élettér és a munkahely szerepét, és a Tourneo Connect kiválóan alkalmas erre, amiben fontos szerep jut az új E-Transit Customban nemrég bemutatott billenthető kormánykeréknek. Az innovatív megoldásnak köszönhetően a volán ergonomikus állvánnyá alakítható a tabletek és laptopok használatához, illetve sík asztallá, amin kényelmesebb írni vagy ebédelni.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kabin ne csak kényelmes, hanem könnyen átjárható is legyen, ezért a kormánykerék alsó karimája lapított, az automata váltós modellekben pedig a váltókar is a kormányoszlopon kapott helyet, így több a szabad tér, és a vezető számára is egyszerűbb a be- és kiszállás.

További teret szabadít fel – és újabb tárolóhelyet biztosít – az a megoldás, hogy az utasoldali frontlégzsákot a műszerfal helyett a tetőbe szerelték. A légzsák eddigi helyén egy zárható rekeszt alakítottak ki, amelyben elfér egy laptop vagy egy A4-es dosszié, ráadásul így a vezetőhöz közelebb is felszerelhetők a különféle elektronikus készülékek az iparági szabványnak számító AMPS rögzítő elemekkel.

A vásárlói igényeknek megfelelő hajtáslánc-kínálat

A vadonatúj Tourneo Custom PHEV-ben egy párhuzamos hibrid rendszer működik, ami hatásosan kombinálja a takarékos, 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotor, az elektromotor és a 11,8 kWh teljesítményű akkumulátor előnyeit. Az autó akár 50 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos hajtással, vagyis ideális közlekedési eszköz a nagyvárosok nulla emissziós zónáiban.

Az elektromos hajtásláncok mellett a legújabb generációs EcoBlue dízelmotorok is szerepelnek a
Tourneo Custom kínálatában (136, 150 és 170 lóerős változatban), és a belsőégésű erőforrásokhoz hatékony, nyolcfokozatú automata vagy hatfokozatú manuális sebességváltó rendelhető.

Az új Tourneo Custom egy újonnan bevezetett összkerékhajtású kivitelben is megrendelhető, ami bármilyen időjárás mellett magabiztosabb autózás garantál, ha a vezető nehezebben megközelíthető táborhelyekre, partszakaszokra vagy hegyvidékekre tart. A rendszer egy elektronikus vezérlésű tengelykapcsolóval intelligensen osztja el a vonóerőt a két tengely közt, kevesebb mint 20 ezredmásodperc alatt változtatva meg a hajtás módját; ez a megoldás a 136 és 170 lóerős EcoBlue motoros, automata sebességváltós modellváltozatokhoz rendelhető. A jobb tapadásra, de manuális sebességváltóra vágyó vásárlók mechanikus, részlegesen önzáró differenciálművet kérhetnek a 136 és 150 lóerős EcoBlue erőforrás mellé.

Minden hajtáslánc-változat remek vontatóképességet kínál (a dízelmotoros modellek akár 2500 kg-os fékezett utánfutót is elbírnak), és a kényelmesebb használat érdekében a járműre kihajtható vonóhorog is felszerelhető.

A Tourneo Custom biztonságos irányítását a Ford legújabb vezetéssegítő rendszerei garantálják, amelyek közül néhány most először jelenik meg a modell kínálatában; ilyen például a Sávközép funkcióval kiegészített Intelligens Adaptív Sebességtartó Automatika11, a Tolatási Fékasszisztens, az Aktív Parkolóasszisztens és a 360 fokos kamerarendszer, amely átfogó képet ad az autó környezetéről, megkönnyítve a manőverezést a zsúfolt városi környezetben.

Ford Pro: teljes körű támogatás

Az alapáras 5G modemnek köszönhetően a felhasználók a szupergyors konnektivitás minden előnyét élvezhetik; ez alapozza meg a Ford Pro digitális szolgáltatásait, amelyek révén a Tourneo Custom egyszerűen és költséghatékonyan üzemeltethető.

Az autó tulajdonosai a FordPass alkalmazással, a flottakezelők pedig a produktivitást javító Ford Pro szoftver segítségével kezelhetik a töltés folyamatát, előre beállítva az akkumulátor töltését és a kabin hőmérsékletét, a távolból zárhatják az ajtókat, felügyelhetik a jármű vagyonvédelmét, sőt figyelmeztetéseket is kaphatnak az autó műszaki állapotával kapcsolatban.

Minden Tourneo Custom-tulajdonos (legyen akár magánszemély vagy vállalkozás) használhatja a hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló FORDLiive rendszert, ami Európában eddig már összesen 145.000 nappal növelte meg a szolgáltatást használó járművek üzemidejét. Ez az ingyenes szolgáltatás valós idejű műszakiállapot-adatokat használ a meghibásodások megelőzésére és a javítási idő lerövidítésére, előre figyelmeztetve a tulajdonost egy várható hibára. A gyors javítást a lerövidített alkatrészrendelési idő, valamint a FORDLiive Asszisztensek és a Ford járműmérnöki csapatainak digitális támogatása garantálja.

Az autóban több mint 30 különálló modul fogadja a Ford Power-Up vezeték nélküli szoftverfrissítéseket, amelyek javítják a jármű teljesítményét, új, minőségi fejlesztéseket telepítenek, frissítik a már meglévő funkciókat, vagy éppen vadonatúj funkciókkal és képességekkel gyarapítják a Tourneo Custom szolgáltatásait.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Race

Kiss Norbert – Tízből tíz!

Misano és a Slovakia Ring után Zolderben folytatódott a 2024-es kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing pilótája, Kiss Norbert Belgiumot is meghódította. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző magyar Európa-bajnok az időmérőn ismét a leggyorsabb volt szombaton, idén mindig az első starthelyről indulhatott. A versenyen Albacete szorongatta a rajtnál, de a […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A Toyota-kereskedés, ahol szó szerint megállt az idő

Apokaliptikus hangulatú videojátékokban találkozhatunk olyan utcaképpel, mint ami az észak-ciprusi Varósziában fogadja a látogatót – illetve pont, hogy néhány utca kivételével nem fogadja. A város 1974 augusztusa óta lakatlan: amikor a sziget ötven évvel ezelőtt politikailag két részre szakadt, az eredetileg görögök lakta várost irányításuk alá vonták a török csapatok, a lakosság pedig még azelőtt […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág

A 30. EURÓPAI H.O.G.® RALLY BEARANYOZTA A NAPSÜTÖTTE SENIGALLIÁT

Az Olaszországi Senigallia gyönyörű, történelmi folyóparti városa adott otthont idén a különleges mérföldkőnek számító, 30. jubileumi Európai H.O.G. Rallynak június 6-9. között. Több mint 100.000 ember és 20.000 motor vett részt Olaszországból, Európából és a világ minden tájáról egy teltházas, 4 napos rendezvényen, ami a Harley-Davidson rajongók mennyországává változtatta az olasz várost.ű A rendezvény fő […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom