Még idén bemutatkozik a vadonatúj Toyota Camry Magyarországon

A hosszú évek óta a világ legnépszerűbb felső-középkategóriás szedánjának számító Toyota Camry 2019-ben, 15 év után tért vissza Európába, ahol óriási várakozás övezte a legendás modell megérkezését, ez pedig a rendkívüli piaci fogadtatásban is visszaköszönt. A Camry a nagyvállalatok közép- és kisebb vállalatok felsővezetői autójaként az elmúlt években kiemelten fontos szereplője lett a flottapiacnak Európában és Magyarországon is. Az ikonikus modell vadonatúj, kilencedik generációja még idén debütál a világ legfejlettebb, ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos meghajtásával, amelynek révén továbbra is egyedülálló alternatívát kínál majd szegmensében. Az előértékesítés Magyarországon májusban kezdődik, az első példányok pedig szeptemberben érkezhetnek meg a hazai márkakereskedésekbe.

Az immár negyedik egymást követő éve a világ legnagyobb autógyártójának, és tizennégy éve kivétel nélkül a világ legnépszerűbb autómárkájának bizonyuló Toyota rendre 4 modellel szerepel a világ 10 legnépszerűbb autójának listáján: a Corolla, a RAV4, a Camry és a Hilux helye bebetonozottnak tűnik az autóvásárlók kedvencei között. A mintegy négy évtizedes múltra visszatekintő Camry a Toyota egyik zászlóshajójaként szolgál, bevezetése óta világszerte több mint 21 millió talált belőle gazdára világszerte. Ezzel a szűk ’tízmilliós klub’ tagja, azaz azon modellek sorába tartozik, amelyekből több, mint 10 milliót adtak el a világon. A Toyota egyébiránt egyedülálló módon 6 ilyen modellel is rendelkezik, a több, mint 50 millió példányban gazdára talált Corollától a RAV4-en, a Land Cuiseren, a Hiluxon és a Camryn át a Yarisig.

A Toyota világklasszis szedánja régóta etalonnak számít kategóriájában, a most bemutatkozó vadonatúj generáció azonban még elegánsabb, sportosabb formavilágot, „kalapácsfej” orrkialakítást és új fényszórókat kapott. Az újratervezett utastér kifinomult, modern hangulatot és prémium érzést kínál, miközben a világ legfejlettebjének számító ötödik generációs Toyota öntöltő hibrid elektromos technológia nagyobb teljesítményt, nagyobb hatékonyságot és fokozott vezetési élményt biztosít. A 2.5 literes négyhengeres motorral kombinált ötödik generációs Toyota Hybrid System (THS 5) most először kerül bele szedán karosszériába.

A motor erejét két villanymotorral kombinálva ez a dinamikus elsőkerék-hajtású új hibrid rendszer az előzetes adatok szerint 230 lóerő körüli rendszerteljesítményre képes. A Toyota mérnökei az HEV (öntöltő hibrid elektromos) rendszert alacsonyabb fordulatszámon is úgy hangolták, hogy a motor fordulatszámát csökkentve és az akkumulátor teljesítményét növelve kielégítő gyorsulást és nyomatékérzetet biztosítson. A Camry emellett újrahangolt felfüggesztéssel rendelkezik a jobb reakciókészség és a közvetlen kezelhetőség érdekében, ami izgalmasabbá teszi a kanyargós utakat.


Az új Camry megerősíti azokat a tulajdonságokat, amelyek fenntartják a modell népszerűségét a szedán felépítést más karosszériaváltozatokkal szemben előnyben részesítő vásárlók körében. A Toyota a formaterv és a vezetési élmény továbbfejlesztésére összpontosított anélkül, hogy a modell valódi szedán jellegét csorbítaná.

Az autó új formavilága azonnal érezteti hatását, a lendületes, új „kalapácsfej” orrkialakítással, az élesen átformált lámpákkal és a karosszéria hosszában végighúzódó erőteljes karaktervonalakkal. Belül az új megjelenés a vezetőben és az első utasban a nyitottság érzését kelti, és kivételes erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a kárpitok, anyagok és felületek tökéletes folytonossága révén prémium minőséget sugározzon az autó. A Camry ülései által nyújtott kényelem is tovább javul. A Toyota mérnökei ezt az üléspárna alakjának és sűrűségének megváltoztatásával, valamint a párna hosszának növelésével érték el. A fejtámlát is lágyították és hátrébb helyezték, hogy javítsák az ülés- és menetkomfortot.

Az új multimédiás rendszerek és az új, személyre szabható digitális műszeregység könnyebb, gyorsabb csatlakoztathatóságot és reakciókat biztosítanak. Hasonlóképpen, az új modell alapfelszereltségének részét képezi a Toyota Safety Sense és a Toyota Teammate legújabb generációja – amely az aktív biztonsági rendszerek és vezetéstámogató technológiák széles skáláját kínálja. Ezek végleges listájáról az európai specifikációjú modellekben a Toyota a bevezetéshez közelebbi időpontban ad majd tájékoztatást, az amerikai piacra szánt modellekben a teljesség igénye nélkül az alábbiak kaptak helyet (jó eséllyel nagy átfedés van a két kivitel között):

• Ütközést megelőző biztonsági rendszer gyalogosfelismeréssel: A gyalogosfelismerővel ellátott ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS w/PD) úgy lett kialakítva, hogy segítsen felismerni egy járművet, gyalogost, kerékpárost vagy motorkerékpárost, és bizonyos körülmények között fény és hangjelzéssel figyelmeztessen az ütközés kockázatára. Ha nem reagál a vezető, a rendszer automatikus vészfékezést biztosít.

• Teljes sebességtartományban működő adaptív sebességtartó automatika: Az országúti használatra szánt adaptív sebességtartó automatikát (DRCC) 30 km/óra feletti sebességnél lehet aktiválni és a távolságtartó automatika segítségével segít megtartani az autó előtt haladó járműtől az előre beállított távolságot.

• Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer kormányzási asszisztenssel: Ha 50 km/óra feletti sebességnél fehér/sárga sávjelzéseket vagy az út szélét jelző határvonalakat észlel, és az autó ezeket véletlenül átlépi, akkor a kormányrásegítéssel ellátott sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA w/SA) fény/hangjelzéssel hívja fel a vezető figyelmét. Ha a vezető nem lép közbe, a rendszer úgy van kialakítva, hogy a sávtartási támogatás érdekében finom korrekcióst kormányzást is végezzen.

• Sáv- és nyomtartó asszisztens: Ha az adaptív sebességtartó automatika (DRCC) be van kapcsolva, a sáv- és nyomtartó asszisztens (LTA) az úttesten lévő felfestéseket használva, vagy az elöl haladó autót követve nyújt aktív támogatást, és segít a járművet a sávjában tartani.

• Közlekedési tábla felismerő rendszer: Az intelligens kamera segítségével a közlekedési tábla felismerő rendszer (RSA) képes felismerni a sebességkorlátozó táblákat, a stop táblákat, a behajtani tilos táblát és bizonyos figyelmeztető táblákat, majd ezek ikonját megjeleníti a multiinformációs kijelzőn (MID).

• Automatikus távfény-vezérlés: Az automatikus távfény-vezérlést (AHB) úgy tervezték, hogy 21 mérföld/óra feletti sebességnél éjszaka jobb kilátást biztosítson. Az AHB rendszer érzékeli a szembejövő járművek fényszóróit és az elöl haladó járművek hátsó lámpáit, majd ennek megfelelően automatikusan vált a távolsági és tompított fényszórók között.

• Proaktív vezetési asszisztens: A Proaktív vezetési asszisztens (PDA) a jármű kameráját és radarját használja arra, hogy a rendszer működési feltételeinek teljesülése esetén gyengéd fékezést és/vagy kormányzást biztosítson a vezetési feladatok támogatására, például a járműve és az elöl haladó jármű, gyalogos vagy kerékpáros közötti távolságtartás ellenőrzésére. A PDA kanyarban történő kíméletes fékezésre is képes.

Magasabb felszereltségi szinteknél emellett az amerikai specifikációjú modellekben elérhető a
• Forgalmi dugó asszisztens**
• Első keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer
• Sávváltás asszisztens
• Panoráma monitor
• Első és hátsó parkolóasszisztens automatikus fékezéssel

Az autó végleges homologizált rendszerteljesítményéről fogyasztási és emissziós adatairól, illetve arról, hogy a fenti rendszerek körül melyek kerülnek bele az európai specifikációjú modellekben a Toyota legkésőbb májusban, az árlista közzétételekor és az előrendelések felvételének megkezdésekor nyúlt részletes tájékoztatást. Az első példányok várhatóan szeptemberben érkeznek a magyarországi márkakereskedésekbe.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról

Mától Ekler Luca paralimpiai bajnok is a Toyota támogatásával készülhet az idei Paralimpiára

Az olimpiai és paralimpiai mozgalom világszintű mobilitási partnere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatója, a Toyota, 2024. február 22-én a Magyar Parasport Napja alkalmából megszervezett szakmai konferencián adta át azt a vadonatúj Toyota C-HR-t, amellyel Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatléta felkészülését támogatja a 2024-es Párizsi […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Újabb 5 évig az AutoWallis Csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további régiós országban

Andrew Prest, az AutoWallis Distribution ügyvezetője elmondta, hogy a vállalat mára az Opel egyik legnagyobb független importőrévé vált A megállapodás értelmében legalább 2028 végéig az AutoWallis, fogja a márkát képviselni a közép-kelet-európai régió négy országában 2023-ban közel 12 ezer új Opelt értékesített a cég a régió négy piacán Budapest,/ Újabb öt évre meghosszabbította a meghatározó […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom