Mi minden történhet 2023-ban a MotoGP-ben?

Maverick Vinales apriliásként, Jack Miller pedig KTM-es versenyzőként írhat történelmet, ha futamot nyernek. Mindkettőjüknek ez lenne a harmadik gyártó, amivel győzelmet ünnepelhetnek. Míg Vinales a Suzukival és a Yamahával is felért a dobogó legfelső fokára, Millerrel ugyanez a helyzet, aki a Honda és Ducati után a KTM-et próbálja győzelemre vezetni.

Ha maradunk ezen a vonalon, Joan Mir, Alex Rins és Miguel Oliveira második gyártós győzelmüket érhetik el. Mir és Rins a Suzukival nyert, most Hondával kellene nekik, Oliveira pedig KTM-mel, és idén az Apriliával próbálkozik.

Marc Marquez jelenleg 59 királykategóriás győzelemmel a harmadik az örökranglistán, ami a futamgyőzteseket számlálja. Ha beindul a szekér a spanyolnak, idén beérheti Giacomo Agostini 68 futamgyőzelmét és felléphet a második helyre Valentino Rossi mögé. Ha a bajnoki címet is megszerzi, kiegyenlíti Valentino Rossi hét királykategóriás elsőségét. Joan Mir, Fabio Quartararo és Francesco Bagnaia pedig a második címükért szállnak harcba.

Francesco Bagnaia (11 győzelem) az olasz versenyzők között léphet fel harmadiknak, ha négy vagy annál több első helyet szerez 2023-ban. Max Biaggi ugyanis kettő, Andrea Dovizioso pedig négy futamgyőzelemmel szerzett többet nála karrierje során. Az aktuális világbajnok 13 elsőségre van attól, hogy megelőzze Casey Stonert, aki a Ducati legeredményesebb versenyzője.

Augusto Fernandez lesz az egyetlen újonc a mezőnyben, és esélye van rá, hogy első évében futamgyőzelmet ünnepeljen, ami nem sokaknak sikerült. Jorge Martin, Brad Binder, Marc Marquez, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa mellét léphetne fel hatodiknak, ami óriási teljesítmény és elismerés lehetne.

Kilenc versenyző érheti el az 50 dobogót, ha minden kategóriát ide számítunk. Ők név és szám szerint: Pecco Bagnaia (43), Miguel Oliveira (41), Enea Bastianini, Brad Binder és Alex Marquez (40), Jorge Martin (36), Joan Mir (33), Jack Miller és Fabio Quartararo (32).

Kíváncsian várjuk, mi valósul meg mindebből a 2023-as szezonban.

Fotó: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda SH125i Vetro (2024) teszt – Többszörösen zöld – Motor&Verda

A több szempontból is forradalmi megoldásokkal rendelkező Honda SH125i Vetro-val nyitottuk a Motor&Verda 2024-es teszt szezonját. A részletes beszámolóért, technikai megoldásokért és adatokért olvassatok tovább, a videós bemutatóért pedig kattintsatok az alábbi linkre!   Úttörő A címben említett “többszörösen zöld” jelző természetesen nemcsak a motor színére utal, hanem e mellett rengeteg környezetbarát, modern megoldással is […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Utcán

Hamarosan eldől, ki lesz a Tankcsapda előzenekara Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválján, a Budapest Open Road Days-en

Összesen 196 zenekar nevezett a Budapest Open Road Days fesztivál „Légy a Tankcsapda előzenekara!” pályázatára. Közép-Európa legnagyobb motoros túrája, az Open Road Tour nyitónapján, május 23-án zajló második élő elődöntő után eldől, hogy a 6 döntős közül ki lesz a Tankcsapda előzenekara június 29-én, a Budapest Open Road Days-en. A Műegyetem rakparton a „Légy a […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Motorsport

Kecskés Bence jó érzésekkel készül Barcelonába

Kecskés Bence idén teljes szezont fut a FIM JuniorGP STK 600-as kategóriájában az MDR Competition Team-mel és a 80-as rajtszámot viselő Yamaha YZF R6-tal. Bence elsődleges célja ezúttal is a pontszerzés, vagyis a TOP15-ben szeretne végezni. Az 1991-ben épült létesítmény a Formula 1 és MotoGP versenyzők számára is közkedvelt. Emiatt a pálya roppant elfoglalt, így […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom