Mitsubishi Colt történelem – Újra szól a hatlövetű!

A három gyémántos márka újjáéledt, és teljes erővel támad. Európában is! A Colt a legfrissebb típusuk, aminek komoly a múltja.

A típusnév, nagy valószínűséggel a Samuel Colt (1814-1862) által szabadalmaztatott fegyvertől ered. A név, a hatlövetű pisztolynak köszönhetően vált világszerte ismertté. Az 1855-ben alapított fegyvergyár – Colt’s Manufacturing Company néven – ma is működik.

A japán Colt

A japán vállalat első „hatlövetűje” 1962-ben készült, és 594 köbcentis motor hajtotta. Európa meghódítása viszonylag későn kezdődött. Az első változat – ami felénk hivatalosan forgalomba került – az a 1978 és 1983 között gyártott széria volt.

A hazai képviselet meglepetéssel készült a sajtóbemutatóra, ugyanis felvonultatta a korábbi Colt generációkat. Az első Európában színre lépő modelltől, a legutolsóig terjedt a felhozatal. A múlt idézés, a Mitsubishi Club Hungary segítségével jött létre.

A 2002 és 2013 között gyártott legutolsó típus, aránylag gyakori látvány a hazai utakon. Ebből a szériából a Ralliart kivitel volt a legvadabb, mert 155 lóerős turbós motor hajtotta. A másik különlegességet a nyitott verzió jelentette, amiből szintén viszonylag sokat látni itthon.

Régi idők focija

Szerencsére be lehetett ülni a régi típusokba. Ez nagy élmény volt, mert valódi időutazásban volt részünk. Az 1980-as évek hangulatát jól hozták a korabeli szőnyegekhez hasonlatos kárpitok és ajtó burkolatok. A vonalzóval rajzolt szögletes belsők, a régi rádiók és a képernyő mentesség, a mai autók utasterének a teljes ellentéte volt. A régi Coltok könnyűek és jóval kisebbek voltak a legfrissebb kivitelnél.

Az új Colt tesztjét itt olvashatja.

Ha az újdonság motor választékára, felszereltségei szintjeire és áraira kíváncsi, akkor ide kell kattintania.

Benedek Attila

Fotó: Benedek Attila, Mitsubishi

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom